NLP'de iletişim

yule

Yönetici
Katılım
4 Haz 2008
Mesajlar
3,141
Tepkime puanı
1,556
İş
Parapsikolog & Enerji Terapist /Sosyolog
Gerçeklik Haritaları

Dünyayı araştırmak için duyularımızı kullanırız. Ama bize sunulan her şeyi algılamamız imkansızdır. Bu neenle içeri alacağımız ve ya dışarı bırakacağımız şeyleri süzen algılama filtrelerimiz vardır.

Bu filtreler bireyseldir ve kendi deneyimlerimiz kültürümüz yetişme tarzımız inançlarımız değerlerimiz ve varsayımlarımıza dayalıdırlar.

Bu süreci düşünmenin yararlı bir yolu onu harita yapımıyla karsılaştırmaktir. Ortada bir toprak parçası vardır ve haritalar bunu anlamaıza yardımcı olur. Ama haritalar seçicidir veiçerdikleri bilgi tipleri kullanım amaçlarına göre değişir. Örneğin bir TEM yolu yürüş yolundan çok farklıdır.

Şıunu hiç unutmamamız gerekir. HARİTA BÖLGENİN KENDİSİ DEĞİLDİR.

Filtrelerimizi değiştirerek kişisel haritalarımızın hazırlanışı üzerinde denetim kurabiliriz. Dar ve içi boş inançlar kuru ve kısıtlı haritalara yol açar. Algılama filtrelerimizi değiştirerek dünya daha zengin ve heyecan verici hale gelebilir.

İnsanların çok farklı haritalara sahip olduğunu unutmamayız. Bir grup insana karşı "güzellik" sözcüğünü kullandığınız zaman gruptaki insanların içlerinden birisi çok uzaktaki dağları bir başkası büneşli bir kumsalı ve diğeri sevgilisinin yüzünü görebilir ve ya şarkı söylediğini işitebilir. Bir başkası da içinde harika bir duygu hissedebilir.

Deneyimlerimizi kendimize ve başkalarına açıklamak için haritalar kullanırız Etkili bir iletişim kurmak içim başka insanların dünya haritalarını anlamak ve takdir etmek zorundayız.

İletişim

"İletişim" diğer insanlarla tesadüfi konuşma ikna öğretme görüşme her türlü iletişimi tanımlamada kullanılabilecek bir sözcüktür ve minimum iki insanı gerektiren dinamik bir süreçtir.

Bir insan dikkatini bir başkasına veridiği zaman karşısındakinin söylediği ve yaptığı şeyi sistemine alır. İnsan kendi içsel düşünce ve duygularıyla temas kurar ve kendi bireysel tarzıyla tepki verir. Karşıdaki insan da dikkatini ona verir ve böylece iletişim devresi oluşur.

İletişim söylediğimiz sözcüklerden çok daha fazlasını içerir. Hiçbirşey söylememek bile iletişim yöntemidir. İletişim sırasında asıl etkenin %55 oranında vücut dili - duruş el hareketleri göz teması vs... %38 oranında ses tonu ve sadece %7 oranında sözlenen sözcüklerden geldiğini kanıtlayan araştırmalar yapılmıştır. Yani görünüşe göre mesajımızı karşı tarafa ulaştırırken önemli olan ne söylediğiniz değil nasıl söylediğinizdir.

Etkili İletişime Yönelik Üç Adım

1. Hedefinizi Bilin

2. Duyularınızı Açın

3. Esnek Olun.
 

Midnite

Kayıtlı Üye
Katılım
22 Ocak 2010
Mesajlar
41
Tepkime puanı
1
güzel bir paylaşım olmuş teşekkür ederim
 
Üst