NLP Eğitimi #6

Lyusifer

Kayıtlı Üye
Katılım
31 Tem 2012
Mesajlar
208
Tepkime puanı
25
Konum
Loading...
TEMSİL SİSTEMİ II.

Merhaba! Konumuza kaldığımız yerden devam edelim...



-- Yolda yürürken, karşından gelen kişiye postanenin adresini soruyorsun. Soruyu sorduğun kişi tebessüm ederek: "Sorry, I am not from here…" diyerek, avuç içlerini gösteren bir jest ile cevap veriyor...
Ekli dosyayı görüntüle 7925

Aşağıdakilerden hangisi bu kişiyle etkili bir iletişim kurmaya yardımcı olur?

a) Soruyu tekrarlamak...
b) Soruyu yüksek sesle tekrarlamak...
c) Beden dilini kullanarak, soruyu bağırarak ve yumruğumuzu gösteren bir
-- jest ile vurgulayarak tekrarlamak...
d) Hiçbiri ;)
-- İletişim sorunları, sadece kişilerin farklı diller konuşuyor olmalarından kaynaklanmaz elbette. Kendi ailemiz veya yakın çevremizle de iletişim içerisindeyken, anlaşmazlıkların yaşanabildiğine hepimiz tanık olmuşuzdur… Bunun önemli nedenlerinden biri, bilgi edinme, işleme ve haberleşme biçimimiz üzerinde etkisi olan Tercihli Temsil Sistemlerimizin farklı olması, bizlerin ise bunun farkında olmamamızdır.

Ekli dosyayı görüntüle 7926

Frekans uyuşmazlığı...

-- Karşılıklı olarak türkçe gibi ortak bir dili konuşuyor olmamızı, radyo alıcısı veya vericisinin FM kanalı üzerinden yayın yapma veya alma özelliğine benzetebiliriz. Yukarıdaki örnekte kanalların uyuşmadığını açıkça görebiliyoruz.

-- İletişim kurabilmek için, önce ortak bir kanala ihtiyaç duyarız. Kurduğumuz iletişimin etkin olabilmesi için ise, frekansların da uyuşuyor olması gerekir... Radyo vericisi 100.0 Mhz frekansından yayın yaparken, frekansı 98.8 Mhz e ayarlı olan alıcılar, doğal olarak net bir yayın akışı izleyemeyeceklerdir. Karşımızdakinin Temsil Sistemini çözümlemek, bize karşımızdaki kişi ile hangi kanal ve frekans üzerinden etkin bilgi alış verişinde bulunabileceğinizi gösterir.



Temsil Sistemlerinin İfade Biçimleri...

-- Hatırlayacak olursan, Temsil Sistemimizin,
1. Bilginin algılanıp zihin tarafından kodlanması, organize edilmesi ve

-- yeniden hatırlanabilmesinde önemli bir rol oynadığından,
2. İşleyişinin kişiden kişiye farklılık gösterebileceğinden,

3. Herkesin bilgiyi algılama ve işlemede kullanmayı tercih ettiği en az bir

-- Öncelikli Temsilinin bulunduğundan,
4. Duyumsal dil (sözcük - deyim - atasözü) kullanımının ve fizyolojik belirtilerin

-- bu tercihlerin saptanabilmesinde bize ipuçları sağladığından bahsetmiştim.
-- Bu bilgiler eşliğinde, geçen sayıdaki uygulama önerisinde tavsiye etmiş olduğum kalibrasyon çalışmasına da vakit ayırdıysan, karşındakinin kullanmış olduğu duysal kaynaklı sözcüklerin türü, konuşma hızı ve nefesi gibi fizyolojik belirtilerin yardımıyla, kişinin Tercihli Temsil Sisteminin yapısı hakkında çıkarımlarda bulunabileceğini biliyorsun artık. Bunun dışında, kişilerin düşünürken kullandıkları Temsil Sistemlerini, göz hareketlerini izleyerek de belirleyebilirsin...

Ekli dosyayı görüntüle 7927

Gözlerin Dili...

-- Nörolojik araştırmalar, yatay ve dikey göz hareketlerinin, beynimizin farklı bölgesel etkinlikleri ile sistematik bir ilişki içerisinde olduğunu kanıtlamıştır. Bilincimiz, temsil sistemimiz tarafından kodlanan bilgiye erişmeye çalışırken, bilinçdışı kısa göz hareketlerine neden olur.


-- NLP de "Göz Erişim İpuçları" (Eye Accessing Cues) olarak adlandırılan bu hareketler, bize karşımızdakinin "ne" düşündüğünden ziyade "nasıl" düşündüğü ile ilgili ipuçları verir.

Ekli dosyayı görüntüle 7928

-Geçmişimizden bir hatırayı, zihnimizde görsel olarak canlandırırken, gözlerimiz sol–yukarı yönünde bakma, daha önce hiç görmediğimiz bir şeyin görüntüsünü tasarlarken ise, sağ–yukarı bakma eğilimi gösterir.
-Sesler hatırladığımızda, gözler sol–yana doğru bakma, sesler tasarlarken ise, sağ–yana bakma eğilimi gösterir.
-Duygu veya hislere erişmeye çalıştığımızda, gözler sağ–aşağıya bakma eğilimi gösterir.
-İç diyaloglar esnasında, gözler sol–aşağıya bakma eğilimi gösterir.
-Göz bebeklerinin büyümesi ve kişinin odaklanmamış bir şekilde ileriye bakması da zihninde resimler canlandırdığına, yani görsel erişime işarettir.


-- Gördüğü müthiş bir manzarayı veya hayalindeki evi tarif eden birinin, bakışlarının neden genelde yukarı-sağ veya yukarı-sola odaklandığını veya iç hesaplaşmalar sürdüren ve kendisini kötü hisseden birinin, sana duygularından bahsederken, bakışlarının neden genelde aşağı-sağ veya aşağı-sola odaklandığını bu model yardımıyla daha iyi anlayacaksın.



Dikkat !

-- Karşındakinin Temsil Sistemi ile ilgili çıkarımlarda bulunurken aceleci davranma. Elde etmiş olduğun verilerin güvenirliğinden emin olabilmen için, Göz Erişim İpuçlarının, diğer veri parametreleri ile uyum içerisinde olması gerekir.

-- Kişinin "solak" olması durumunda yukarıdaki modelin sağ–sol düzeni ters işler.

-- NLP eğitimlerimizde katılımcılar, Temsil Sistemleri konusunu, istisnai durumlarıyla birlikte ayrıntılı ve uygulamalı olarak işlerken, Değişkenler Arası Korelasyon Analizi yapma becerisi ile donatılırlar. Örneğin, yapılan araştırmalar, kişilerin "solak" olması durumunda, yukarıdaki modelin sağ-sol düzeninin büyük oranda ters işlediğini göstermektedir. Teoriden arındırarak, anlaşılır, kısa ve öz olmasına özen gösterdiğim NLP E-Mail Eğitimi bu detayları kapsamaz.

-- Göz hareketleri ile ilgili araştırmalarını derinleştirmek isteyenlere önerebileceğim kaynak, isim ve kavramlar:

-LEM, Lateral Eye Movements, (Schwartz, Davidson, Maer 1975)
-Split Brain araştırmaları, (Sperry, Gazzaniga, Bogen 1969)
-EMDR, (Eye Movement Desensitization Reprocessing)


Uygulama Önerisi:

-- Sana yakın olan biri ile sohbet ederken onun göz hareketlerine kalibre ol. Kişi özellikle hatıralarından bahsederken göz hareketlerinin hangi yönlere yoğunlaştığına dikkat et ve diğer ipuçları ile karşılaştırarak Tercihli Temsil Sistemini, dolayısıyla en iyi öğrenme ve iletişim kurma kanalını çözümlemeye çalış.

-- Kişiye belli bir göz hareketini çağrıştıracak sorular sormayı dene. Örneğin: "10 yaşındayken nasıl bir evde yaşıyordun? Evinizin duvarlarını süsleyen resimler veya aksesuarlar nelerdi?". Bu soru görsel erişim gerektirir… Kişinin gözlerinin yukarıya doğru hareket ettirip ettirmediğine dikkat et…

Not: (Uygulama esnasında karşındaki kişi kendisini rahat ve doğal hissediyor olmalı. Bunun için, kişinin göz hareketlerini izlemiş olduğunu kendisine, uygulama bitiminde açıklamanı öneriyorum)...

Başarılar diliyorum...
Günün karikatürü:
Ekli dosyayı görüntüle 7929



Admin notu: Alıntı
 

Lyusifer

Kayıtlı Üye
Katılım
31 Tem 2012
Mesajlar
208
Tepkime puanı
25
Konum
Loading...
Göz bölümü harikaydı fakat solaklık durumu işi karıştırdı zihnimdeki görüntülerle geçmişte olup bitenleri değerlendirerek denicektim solaklığı duyunca sanırım kanlı canlı yepyeni olaylarda denemeliyimki gözlem yapıp ona göre solaklığın şahıs üstündeki etkisine bakabiliyim. Teşekkürler. Bu konunun 6. bölümü kaç bölüm daha var?
Aynen öyle yapın,toplam 9 bölümden oluşuyor..başarılar..:)
 
Üst