Kundalini yöntemi sayesinde psikolojik sorunlara meditasyon

alin

Kayıtlı Üye
Katılım
9 Ara 2010
Mesajlar
723
Tepkime puanı
338
Konum
İstanbul
Kundalini yöntemi sayesinde psikolojik sorunlara meditasyon
________________________________________



Stres, depresyon, öfke sorunları, fobiler ve bağımlılıklar... Kundalini Yoga Eğitmeni Esra Banguoğlu, yaşamımızın her evresinde, her an karşımıza çıkabilecek bu temel sorunlarla başa çıkabilecek en rahatlatıcı yöntemin meditasyon olduğunu söylüyor. Ve Kundalini öğretisinde saydığımız bu sorunların her birine özel olarak karşılık gelen birer meditasyon olduğunu anlatıyor. Kundalini meditasyonları, odaklanmanın yanı sıra nefes, ses titreşimi ve el hareketi teknikleriyle birlikte uygulanıyor. Peki ama nasıl?

Kundalini öğretisine göre potansiyel olarak herkeste Kundalini enerjisinin var olduğuna inanılıyor. Yani sahip olduğumuz yüksek düzeydeki yaşam enerjisi Kundalini olarak tanımlanıyor. İşte bu enerjiyle yapılan Kundalini meditasyonları, bilinçaltını temizlemeye, beynin çeşitli bölgelerini uyararak zihin ve bilinç kapasitemizi genişletmeye yardımcı oluyor. Meditasyon, ruhumuzu deneyimlemeye giden bir yolculuk olarak tanımlanıyor. Meditasyonlar sırasında kullanılan nefes teknikleri, akciğer kapasitesini arttırarak odaklanmaya ve zihnin berraklaşmasına yardım ediyor. Ayrıca duygusal travmaları çözüyor. Yine bu öğretiye göre "Mantra" adı verilen ses, titreşimleri ise hücrelerimizin titreşimini düzenliyor. Seslerin ve kelimelerin belirli şekildeki tekrarı, beynin farklı bölgelerini uyarıyor. Damağımızdaki sinir merkezlerinin uyarılması sonucu beyne giden sinyallerle beynin kimyası ve düşüncelerin frekansı değişiyor. Mudra adı verilen el hareketleri de, parmaklardan beyne giden sinir uçlarını ve enerji hatlarını etkiliyor.

Esra Banguoğlu, meditasyonlann en az 40 gün boyunca uygulanması gerektiğini söylüyor. 40 gün sonunda var olan ve sizi rahatsız eden alışkanlıklardan vazgeçilebiliyor. Eğer devam edebiliyorsanız, 90 hatta 120 gün boyunca sürdürmeniz de olası. Banguoğlu; "Bu 90 günde, bedeninize yeni alışkanlıklar yerleşmeye başlıyor. 120 gün sonunda ise beyinde yeni bir biyolojik hat oluşuyor" diyor.

1. Strese karşı meditasyon
Nasıl uygulanıyor?• Bağdaş kurup oturduğunuz halde ellerinizi "gyan mudra" (Başparmak ve işaret parmağı birbirine bakıyor. Bu bilinçte bilgeliği temsil ediyor. Avuç içleri tavana doğru dönük) pozisyonuna getirin. Gözler kapalı olduğu halde, iki kaş arasındaki noktaya odaklanın. Gözler kapalı olduğu halde yukarı bakmanın yarattığı baskı beyinde bazı kimyevi akımları değiştiriyor. Bu da daha méditatif hale gelmemizi sağlıyor.
• 8 kademede nefes almanız gerekiyor. Diyaframdan nefes alarak karnımızın balon gibi şişmesini sağlayın ve sanki bir merdiven tırmanır gibi 8 kademede nefes alın. Nefes verirken karnınızı içeri çekip, göbek deliğinizi omuriliğinize yaklaştırıp bir kerede yavaşça nefesi geri verin.
• 11 dakika sonunda derin nefes alıp 5 saniye boyunca tutun ve yavaşça verin. Tekrar nefes alıp, bunu 15 saniye boyunca tutarken omuzlarınızı daireler halinde arkadan öne hızlı hızlı çevirin ve nefes verin. Aynı hareketi tekrar edin. Çoğunlukla stresi omuzlarda ve boyunda biriktiriyoruz. Bu kasılma hali oksijenin ve prana denilen yaşam enerjisinin başımıza gitmesini kısıtlıyor. Bu meditasyon yaşlanmayı geciktirme de faydalı...
2. Öfkeye karşı meditasyon
Bu meditasyonun tam adı "İçsel öfkeyi kökünden yak". 40 gün boyunca uygulandığında kişiliğinizin etki edecek kadar güçlü bir meditasyon olduğu söyleniyor.

Nasıl uygulanıyor?

• Bağdaş kurup oturduğunuz halde; serçe, orta, yüzük ve baş parmaklarınızı kapatıp, elinizi yumruk yaparak, işaret parmağınız gergin şekilde tavanı gösterecek şekilde pozisyon alın. Kollarınızı iki yana doğru, gergin şekilde açın. Omuzlar rahat, gözler kapalı halde omuriliğinize odaklanın.
• Şimdi dilinizi çıkartıp iki yanından kıvırarak içinize çekip nefes için bir yol oluşturun. Ağızdan nefes alın ve burundan verin. Bu hareketi yapamıyorsanız ağzınızı açıp dişlerinizi sırıtma pozisyonunda birbirine kenetleyin ve bu şekilde havayı içinize çekip burnunuzdan verin. Her iki teknikte de amaç soğuk havayı geniz bölgesinde hissetmek. Bu nefesin adı Sitali Pranayama. Yani Sitali nefesi. Esra Banguoğlu; bu meditasyonda, el hareketlerini yapmasanız da, sadece bu nefes tekniğinin bile öfkeyi dindirmekte, sıcak havadan bunalma hissini azaltmakta hatta ilaç kullanmadan ateşi düşürmekte etkili olduğunu söylüyor. Ona göre, Kundalini nefes teknikleri arasında bedenimizin ve sistemimizin saflaşmasına en çok katkı sağlayan nefes tekniği de buymuş.

• 11 dakika boyunca bu hareketi ve nefes alıp vermeyi sürdürün. Süre sonunda kollarınızı indirmeyin. Bu sefer burundan derin nefes alıp 10 saniye tutun. Nefes tutarken sanki çekiyorlarmış gibi kollarınızı iyice esnetin. Yine burundan nefes alıp 10 saniye tutun. Nefes tutarken üç kere sanki çekiyorlarmış gibi kollarınızı iyice esnetin. Yine burundan nefes verin. Bu işlemi 3 kere tekrar edin. Kollarınızı iki yana bırakıp uzanın ve 5 dakika dinlenin.
3. Depresyona karşı meditasyon
Çözemediğimiz duygusal travmalar ve enerji blokajları sonucu ortaya çıkan depresyona yönelik bu meditasyon 40 gün boyunca 11 dakika olarak uygulanıyor.

Nasıl uygulanıyor?

• Bağdaş kurarak dik pozisyonda oturun. Bağdaş kurmak bazı insanlara zor gelebilir. Böyle bir durumda sandalyeye oturarak meditasyon yapabilirsiniz. Aklınızdan çıkarmamanız gereken tek şey omuriliği dik tutmak. Ellerinizi avuç içleri birbirine yapışık şekilde, göğüs hizasında birleştirin. Serçe, yüzük ve orta parmak kapalı, işaret ve baş parmaklar yukarıyı işaret edecek şekilde pozisyon almalısınız. Dirsekler yere paralel. Gözlerinizi kapayın, üçüncü gözünüze odaklanın.
• Mantra: 3 kere arka arkaya; "Wa hey guru" (Karanlıktan ışığa götüren şeyin kutlaması). 1 kere; “Wa hey jiyo" (Hiç bir şeye ihtiyaç duymayan saf neşeyi kutlamak) eleyin. Wa sesini karından, hey sesini kalp bölgesinden, guru ve jiyo seslerini dudaklardan çıkarmalısınız.
• 11 dakika sonunda burundan derin nefes alın. Tutabildiğiniz kadar tutup, tekrar burundan verin. Bu nefes alıp verme işlemini üç kere tekrar edin. Meditasyon sonunda sırt üstü yatarak 5 dakika uzanın.
4. Fobi ve bağımlılık için
Her türlü fobi, kontrol ermekte güçlük çektiğimiz psikolojik takıntılar ile kahve, şeker, sigara, alkol, uyuşturucu gibi bağımlılıklardan kurtulmak için yapılan bir Kundalini meditasyon tekniği. 40 gün boyunca 11 dakika uygulanması gerekiyor.

Nasıl uygulanıyor?

• Dik oturun ve omuriliğinizi mümkün olan en dik pozisyonda tutun. Parmaklar kapalı, sadece baş parmaklar açık ve gergin şekilde iki yönden şakaklarınızdaki çukur noktaya dokunup baskı uygulayın. Gözleriniz kapalı ve üçüncü gözünüze odaklanmış durumda olmanız gerekiyor.
• Mantra: "Evrenin genel döngüsünü hatırlatan * Sa-ta-na-ma" (Sonsuzluk, hayat, ölüm yeniden doğuş ). Bunu, dişlerinizi sıkarak 3 kere söyleyin. Bu çalışmanın amacını Banguoğlu şöyle açıklıyor; "Beyinde epifiz bezinin altında bir alan var. Alışkanlıklarla ilgili bilgiler orada tutuluyor. Şakaklara ve dişlerle yapılan 40 günlük baskı bu alanı etkiliyor ve alışkanlıktan vazgeçmeye yardımcı oluyor."
• Bitirme aşamasında burnunuzdan derin nefes alıp, 10 saniye tutun ve yavaşça verin. Bu işlemi üç kere tekrar edin. Uzanarak 5 dakika dinlenin. Bu meditasyonu da en az 40 gün, uygulamanız gerekiyor. İlk günlerde 3 dakika ile başlayıp, ilerleyen günlerde 7 dakika, sonraki günlerde 20 dakika olarak uygulayabilirsiniz. Daha etkili sonuçlar elde etmek için 90 gün hatta 120 gün boyunca da uygulayabilirsiniz.

Alıntı.
 
Üst