Kelt Şamanizmi Dünya Noktaları

My_soul

Banlı Kullanıcı
Katılım
14 Ara 2009
Mesajlar
143
Tepkime puanı
22
Kelt şamanizminde üç Dünya vardır:
Gwynvyd (Üstdünya),
Abred (Bu dünya ya da Orta Dünya),
Annwn (yer altı dünyası).

Üst dünya Tanrıların ve Tanrıçaların semavi/yüce görünüşlerini içine alan dünyadır: Işığın, Güneşin, Ayın, Elementlerin Tanrı ve Tanrıçaları vs. Periler gibi mitsel yaratıklar burada yaşar tıpkı Ruhsallığın en yüksek seviyesine ulaşmış insanlar gibi, Yeryüzüne geri dönmeye artık ihtiyaç yoktur.

Orta dünya bizim şu anda üzerinde yaşadığımız dünyadır. Burada Doğanın Tanrı ve Tanrıçaları insanlarla bir arada olur.

Yer altı dünyası; gölgelerin, cansızlığın ve yeniden doğuşun krallığıdır. Ölümün ruhları oradaki Büyük Kazana geri dönerler ve yeniden doğmayı beklerler. Yer altı dünyası yeniden doğum ve ölüm tanrıları gibi tanrıları barındırır.
Öte-dünya terimi üst dünya ve yer altı dünyasını ima etmek için kullanılır.her üç dünya bir diğeriyle üst üstedir.
Keltik Şamanik Terminoloji:
Abred: Orta Dünya. Yeryüzü.
Annwyn: Yer altı dünyası.
Axis Mundi: Yaşam ağacı.
Bith: Dünya, yeryüzü ya da fiziksel görünür evren.
Blath: Bereket: Gizli Beşler arasındaki doğu krallığı.
Cath: Karmaşa: Gizli Beşler arasındaki kuzey krallığı.
Ceugant : Üst dünya. Tanrının Krallığı.
Coiced: Gizli Beş: toprağın veya kozmosun vilayeti.gizli beş buradadır. Onlar, blath, cath, fis, rige, ve seis.
Fis: Öğrenme: Gizli Beşler arasındaki batı krallığı.
Gwynvyd: Üst dünya
Magh: Daha yüksek düzeylere ya da Üst dünyaya geçişte kullanılan bir alan veya düzlem.
Other World :Peri terminolojisinde krallıklar için kullanılan isim.
Rige: Hakimiyet: Gizli Beşler arasındaki orta krallık.
Seis: Uyum: Gizli Beşler arasındaki güney krallığı.
Sidhe: Ölümün krallığı, Peri krallığı, ya da Peri Öğretisinde yer altı dünyası.
Tara: Orta dünya
Tir: Bu kelime toprak/kara anlamındadır, fakat sembolik olarak yer altı dünyasını ifade eder.
Tir Na Nog: Öte-dünya
Yer altı dünyası: Kelt şamanizminde aşağı krallık için Tir (toprak/kara) sözcüğü kullanılır.
Üst dünya: Kelt şamanizminde yukarı/göksel krallık için Magh (düzlem) sözcüğü kullanılır.
alıntıdır
 

GrizzlyBear

Kayıtlı Üye
Katılım
15 Eyl 2008
Mesajlar
198
Tepkime puanı
17
Yaş
33
Konum
İstanbul
Biraz düzeltme ve biraz da bilgi eklemek isterim müsadenizle.

Kelt Şamanları, 3 temel boyut dışında bu boyutlara açılan giriş kapısının da varlığına inanırlar. Yeraltı Dünyasına yolculuğa başlamadan önce Güç Dünyası (ya da Bölgesi) adını verdikleri bölgeye giriş yaparlar. Bu bölge kişiye özeldir ve değişkendir. Yani kendinizi geliştirdikçe Güç Dünyasında bulunan objelerde artış ya da azalma, mekanda değişiklik görülebilir. Ruh Yolculuklarına çıkmadan önce Totem Hayvan(lar) ile bu mekanda bir araya gelinir. Ayrıca Kelt Şamanizminde güç hayvanlar, Şamanın Solar Plexus(Güç) çakrasında yatar. Ayrıca 3 temel boyut dışında, ara boyutlar ve başka majikal diyarlar da mevcuttur.

Üst Dünya, Göksel Diyar ya da başka isimler ile adlandırdıkları en yüksek boyutta Tanrılar bulunur, bunun dışında Yeraltı Dünyası'nda Tanrılar olduğu düşüncesi bana daha çok Eski Mısır'daki Seth, Grek mitolojisindeki Hades gibi Tanrıları hatırlattı. Şaman inancında bütün Tanrılar göksel diyarda toplanmıştır ve oradan başka bir aleme, sadece elçilerini gönderirler. Onlara ulaşmak ve kendinizi sunmak için Tanrısal kata girebilmeye hak kazanmış, ya da bir Tanrı/Tanrıça'nın huzuruna davet edilmiş olmanız gerekmektedir. Şamanlar iyi Tanrı/çalar tarafından çağırılabileceği gibi, kötü yönelimli Tanrı/çalar tarafından da çağırılabilir. Öğretiler kutsaldır ve iyi ve kötü ayrımı, sosyal normlarda karşımızda çıktığı gibi bu çalışmalarda çıkmaz.

Yeraltı Dünyası, şamanın başlangıç alanıdır. Her şaman burada deneyimlerini edinir, bilgilerini toplar ve nasıl ruh seyahati yapabileceği konusunda yavaş yavaş uzmanlaşır. Orta Dünya, bir toplanma alanı gibidir. Düşük seviyeli negatif varlıklardan, bitki rehberlere kadar bütün varlıklar bu diyarlara giriş yapabilir. Son zamanlarda, Batı ülkelerinde oldukça popülerleşmiş vampirik maji uygulayıcıları kurbanlarını Orta Dünya'dan bulur. Şamanlar, astral büyüyü nasıl kullanacakları, kendilerini nasıl savunacakları ve gerektiğinde nasıl kaçmaları :)biggrinjester:) gerektiğini Orta Dünya'da deneyimlerler. Ayrıca ölmüş ve ruhlar diyarına geçiş yapamamış olan ruhlar burada bekler, her şamanın ulvi görevlerinden biri arada kalmış ruhları öte tarafa ulaştırmaktır. İngilizce psychopomp terimini araştırırsanız, yabancı sayfalarda bu işleme ulaşabilirsiniz.

Ayrıca Kelt Şamanizminde, yine bazı başka tradisyonlarda da görülebilecek olan Ruh Birleştirme çalışmaları mevcuttur. Bu çalışmalar, hayat boyunca yaşanmış travmatik olaylar nedeniyle parçalara ayrılmış ruhu toparlayıp yeniden bedende birleştirmek içindir. Ruh parçaları, şamanın yaptığı ruh yolculuğu sırasında bir araya toplanarak yeniden bedenin içinde birleştirilir. Bu çalışmalar oldukça zorlu olduğu için ancak ve ancak kendi alanında uzmanlaşmış ve oldukça deneyimli-güvenilir şamanlar tarafından yapılmalı.

Şimdilik bu kadar. Aklıma geldikçe paylaşım yapmaya devam edeceğim. Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.

Saygılar.
 
Üst