Karabasan ya da Uyku Felcine Karşı Basit Önlemler.

EkSen

Kayıtlı Üye
Katılım
4 Ocak 2017
Mesajlar
217
Tepkime puanı
269
Adına ne denirse densin hemen herkesin yaşadığı bu duruma karşı kendimce verebileceğim bir kaç tavsiyeden ibarettir;

1- Her şeyden önce uyku düzeninize dikkat etmelisiniz. Eğer uyku düzensizliği yaşayan biriyseniz bu tür hallere sıklıkla yakalanabilirsiniz.

2- Özellikle çok yorgun olduğunuz bir günün sonunda yine açık hedef konumundasınız. Bu yüzden uyumadan önce rahatlatıcı bir duş almanız yararınıza olur.

3 - Yatmadan önce gün boyu yaşadıklarınızı hızlıca bir düşünmenizi ve kendinize hatırlatmanızı tavsiye ederim. Hani bir nevi yediğiniz tabakta artık bırakmamanız gibi aklınızda herhangi bir ayrıntı takıntı kalmasın.

4- Yatağınızın temiz olmasına özenle dikkat edin. Asla yatağınızda ekmek kırıntısı ya da benzeri şeyler olmasın.

5- Vücut ısınızı koruyun. Beliniz açılmasın. Üşüdüğünüzü hissettiğiniz an enerjinizin düştüğü andır. Bilin ki gelirler.

6- Sırt üstü uyumamaya gayret edin. Sırt üstü uyuyanlar da diğer pozisyonlar da uyuyanlara göre bu tür vakalar daha fazla görülür.

7- Yastığınız yüksek olmasın.

8- Uyumadan önce en azından euzu besmele ve hatta kelime-i şehadet i söylemenizi tavsiye ederim.

9- Üşenmezseniz abdestli uyumanız da en sağlamıdır.

10- Bütün bunlara rağmen yine de sıklıkla bu durumu yaşıyorsanız kendinizi hemen uyanmaya şartlandırın. Gördüğünüz en ufak bir kabusta uykudan uyanmaya alıştırın beyninizi. ( Nasıl yapacağınızı siz bulacaksınız.)
 

Seraphine

Kayıtlı Üye
Katılım
26 Ocak 2017
Mesajlar
472
Tepkime puanı
734
Yaş
30
Konum
Hall of Guides
İlginçtir ki sabah buna benzer bir durum yaşadım. Daha önce bu kadar yoğun olduğunu hatırlamıyorum veya yakın zamanda gerçekleşmediği için unutmuş olabilirim. Rüyamda gördüğüm bir sembolden sonra çekilme gibi bir şey hissettim ve nefes almakta zorlandım. Bağırmak istiyorum ancak sesim çıkmıyor, 1-2 dakika sürdü bu durum. O an çok yoğun bir baskıydı benim için.

Bilimsel olarak bunun yatış şeklinden kaynaklandığı söyleniyor. Ama cenin pozisyonunda uyuyor olduğumdan emindim ve bu beni tatmin eden bir sebep olmadı. Aynı şekilde yukarıda saydığınız şeyler ha tamam belli noktalardan yakalıyor ama bu konuya karşı tam bir çözüm getirmez bence. Bulunulan eve veya kişinin kendisine düzenli olarak koruma yapması bu tür şeyleri engellemek için önemli. Normalde her gün düzenli yaptığım korumaları dün gece yapmadığımı fark ettim ve böyle bir şeyin olmasına ne desem bilemedim. Kişilerin en azından kendisini koruyacak kadar enerjiler ile çalışması yukarıda yazılanlardan kat ve kat etkili olacaktır.
 

Prana_

Kayıtlı Üye
Katılım
21 Ağu 2017
Mesajlar
31
Tepkime puanı
36
Peki bu durum yapılan araştırmalar sonucu bilim insanlarınca nasıl izah ediliyor.Merak eden olursa diye şu alıntıyıda not düşmek isterim.

Mit: "Kötü bir şey yaparsanız eğer, gece karabasan gelebilir. Karabasandan kaçamazsınız; uyanırsınız ama hareket edemezsiniz. Karabasan aslında şeytan veya cindir. Kötülüğünüzden beslenir."

Gerçek: Karabasan denen olgu, bilim tarafından net bir şekilde açıklanabilmiş olan "uyku felci" dediğimiz durumdur. Yapılan kötülükler ile hiçbir alakası olmadığı gibi, (tahmin edileceği üzere) şeytan ya da cinler ile de alakalı değildir. Fizyolojik olarak analiz edildiğinde, uykunun Hızlı Göz Hareketleri (REM - Rapid Eye Movements) döneminin düzensiz olması veya bu evrede uyanmanın gerçekleşmesinden ötürü oluştuğu bilinmektedir. Bu durumu yaşayan insanlar büyük bir korkuyla karşı karşıya kaldıkları ve sebepleri halk arasında basit bir şekilde açıklanamadığı için bu durum kültürel yapı içerisinde "cinler" ve "şeytanlar" gibi kavramlarla ilişkilendirilmiştir.

Bilgi-1: Uyku felci uykuya dalarken ya da uyanma öncesinde meydana gelir. Uykuya dalarken meydana gelirse, vücut fizyolojik olarak REM uykusu devresine hazırdır; ancak beyin halen kendisini kapatamamıştır. Buna "hipnagojik (predormital) uyku felci" denir. Bu durumda birey hala bilinç sahibiyken ve uykunun getirdiği bilinçsizlik hali devreye girmemişken, vücut "uyku atonisi" denen ve vücudun felçli gibi hareketsiz kalmasını sağlayan duruma geçmiştir. Bu gerçek bir felç durumu gibidir; çünkü birey kendi uyanıklığının bilincindeyken vücudunu hareket ettiremez. Eğer ki uyku felci daha sıklıkla görüldüğü üzere, uyanmadan önce meydana gelirse, henüz REM döngüsü tamamlanmamıştır; ancak beyin uykudan uyanır ve bilinçli hale döner. Buna da "hipnopompik (postdormital) uyku felci" denir. Yine bu durumda da birey uyandığının farkında olsa da henüz uyku atonisi durumu kapatılmamıştır ve geçici bir felç durumu yaşanır. Kısaca uyku felci, beynin algısal kısmı ile vücudu kontrol eden kısmının fizyolojik açıdan uyumsuzluğundan doğan bir sorundur.

Bilgi-2: Uyku felci genellikle korkutucu bir deneyimdir. Çünkü birey duyu organları sayesinde uyanık olduğunu fark eder; ancak vücudunu kontrol edemez. Hele ki rüyalarımızı gördüğümüz temel uyku evresi olan REM döngüsünün tamamlanmamış olmasından ötürü birey rüya görmeye devam edebilir. İşte bu durumda "canavarlar", "yaratıklar", "şeytanlar", "cinler" gibi kültürümüzün yarattığı hayal ürünü unsurlar görülebilir. Toplumlarda "karabasan" gibi bir kavramın gelişmesinin nedeni, uyku felcine yüklenen gerçek dışı anlamlardır.

Bilgi-3: Uyku felci genellikle birkaç saniye ile birkaç dakika arasında sürer. Çok nadiren saatlerce sürdüğü görülmüştür. Ayrıca çoğu insan ömründe birden fazla defa uyku felci geçirmez. Bu tip tekil vakalara İzole Uyku Felci adı verilir. Çok nadiren bireylerde uyku felci kendini ömür boyu tekrar eder; buna da Tekrar Eden Uyku Felci adı verilir. İlk durum genellikle bir hastalık göstergesi değilken ve vücutlarımızın kusursuz çalışamıyor olmasının rastlantısal bir sonucuyken, ikinci tip uyku felci hastalıkların belirtisi olabilir. Yapılan araştırmalarda uyku felci geçirenlerin sıklıkla halüsinasyon gördüklerini veya akut tehlike haline geçtikleri görülmüştür. Bilincin açık, vücudun kilitli olduğu durumlar son derece ürkütücü olduğu için beyin kendini korumak adına hızla çalışır ve bu sırada gerçek olmayan görüntüler bilinçaltından çağırılır. İşte konu hakkında mitlerin doğmasına sebep olan sanrılar, tamamen fizyolojik kökenli olan halüsinasyonlardır.
Bilgi-4: Uyku felci aşağıdaki durumlarda daha sık olarak görülmektedir:

Narkolepsi (uyku döngüsü bozukluğu) hastalarında,Yüzüstü uyuyanlarda,Stresli dönemlerden geçenlerde,Yaşam biçiminde ani değişiklikler olanlarda,Çok az uyuyup, çok fazla alkol tüketenlerde.

Sıklıkla uyku felci geçirenlerde, narkolepsi aranır ve teşhis edilirse, bu hastalık tedavi edilerek uyku felcinden kurutulunabilir.

Bilgi-5: Uyku felcine neden olan sinir yolaklarıyla ilgili birçok başarılı çalışma yürütülmüştür. Uyku felci geçiren bireylerin kendilerini içerisinde buldukları durumdan (haklı olarak) aşırı korkmalarından ötürü orta beyinleri hızlı bir şekilde "aşırı uyarılmışlık" durumuna geçer. Bu, çok ciddi tehdit altında olan bireylerde görülen bir durumdur. Bireyin kendisini çaresiz ve boğuluyor gibi hissetmesi, beynin aslında var olmayan bir "saldırgan" yaratmasına neden oluyor olabilir. Bu "saldırgan", beynin kendisini içinde bulduğu durumu açıklamak için geliştirdiği "elde olan en mantıklı açıklama" gibi düşünülebilir. Çünkü böyle bir baskılanmışlık ve felç halini ancak birisi bizi öldürmeye çalışıyorsa deneyimleyebileceğimizi düşünürüz. Yani uyku felci sırasında beynimizin yarattığı görüntülerin nedenleri muhtemelen kültürel geçmişimizde de yatmaktadır. Ancak aynı zamanda duyu organlarımızdan gelen veriler, bir saldırganın ortamda bulunmadığı bilgisini verecektir, çünkü gerçekte böyle bir saldırgan yoktur. Fakat evrimsel süreçte beyinlerimiz, bu şekilde çelişkili durumlarda, "güvenli tarafta" kalmak adına bu tür uyaranları "tehdit" olarak algılayacak biçimde özelleşmiştir. Böylece hayatta kalma şansımız artar. İşte bu durum, uyku felcinin etkisini de arttırmaktadır: beyin, duyu organlarından gelen ve normalde yatıştırıcı olması beklenen uyaranları, içinde bulunduğu korkutucu ve bilinmedik durumun risklerinden ötürü reddeder. Yapılan çalışmalar, uyku felci sırasında görülen halüsinasyonlarda beynimizin amigdala (korku merkezi), talamus (bilinç-bilinçaltı arasındaki kapı görevi gören bölge), anterior singülat ve pontin tegmentum gibi kısımlarının görev aldığını göstermiştir. Tüm bu sinir yolakları, uyku felci sırasında aşırı uyarıldığı için beynin gerçekle hayali ayırt etmesi güçleşir. Genellikle bu durum uyku felcinin birkaç saniye sonunda sonlanmasıyla ortadan kalkar ve birey eski haline döner.

Yazar: Çağrı Mert Bakırcı
Kaynaklar ve İleri Okuma:
1-NIH
2-Mayo Clinic
3-LiveScience
4-io9
5-Sleep Foundation
6-WebMD
7-BuzzFeed
8-Wikipedia
 

EkSen

Kayıtlı Üye
Katılım
4 Ocak 2017
Mesajlar
217
Tepkime puanı
269
Sevgili arkadaşlar ben kendi gözlem ve tecrübelerime göre ortaya bir İsviçre çakısı koydum, kullanırsınız kullanmazsınız siz bilirsiniz elbette.
 

Core

Kayıtlı Üye
Katılım
15 Eki 2017
Mesajlar
89
Tepkime puanı
36
Zamanında çok çektim bunlardan, ama anladımki her durumda cinlere suç atamayız :)
Uykumu düzenleyince çoğu şikayetim, halüsinasyonlarım vb şeylerim kayboldu.
 
Ü

Üye silindi 58480

Karabasan ve uyku felci ayri seylerdir arkadaslar.

Karabasan musallat olayidir.
UYku felci ise zihnin bloklanmasidir.

Birisi canli yayin gibi musallatin istila etmesi ile operasyonel olarak yasanir
Oburu banttan yayin gibi kisinin kendi dusunsel ve fizyolojik sebepleri dolayisi ile yasadigi tutukluktur.

Birisi interaktiftir. Oburu proaktiftir.



Aglamak gibidir bu. Insan merhametinden de aglar, kederinden de. Siz aglama olarak gozlemlediginiz olguya tek bir tani altligi koyamazsiniz.



Felak ve nas neden beraber okunur ?
Cunku birisi fiziksel ve fizyolojik belalara, digeri cinleri ve vesveselerin metafizik tehlikelerine atfedilmistir.
Uyku felci offline bir vakadir fizikte cevabi aranir. Karabasan online bir vakadir, metafizikte aranir cevabi !
 

dhardhar

Kayıtlı Üye
Katılım
4 Ara 2012
Mesajlar
813
Tepkime puanı
1,312
Bu uyku felci olayını yaşamak istiyorum istediğim anda çünkü astrale çıkışı kolaylaştırıyormuş :)
 

Sipsy

Kayıtlı Üye
Katılım
7 Tem 2018
Mesajlar
61
Tepkime puanı
24
Konum
Çanakkale
İş
MağaZacılık
Son iki gecedir bu durumu yaşıyorum konuya rastlamam güzel oldu evet bedenselde ruhsalda yorgun olduğum bir kaç günümdeyim ama daha kötü olduğum zamanlarımda olmuştu. İlk akşam rüyamda ışığı açmaya çalışıyordum ama sanki tüm vücudum kasılmıştı ellerimi oynatamıyorum derken titreme geldi tüm vücuduma kıpırdanmak istedim ama olmadı sanki bağlamışlar gibiydim sonra zorladıkça gözlerimi açtım. Dün akşamki ise siyah gölgeler gördüm hep uçuşan duvara yansıyah karanlık bir ortamda gölgeler vardı derken yine aynı titreme geldi. Euzü besmele çektim üstümdeki yük kalktı ben yine uyandım. Bu durum sizce uyku felcimi yoksa karabasan mı?
 

EkSen

Kayıtlı Üye
Katılım
4 Ocak 2017
Mesajlar
217
Tepkime puanı
269
@Sipsy

Bana kabusların varmış gibi geldi. Yukarıda belirttiğim şeyleri denersen düzene girersin inşaALLAH .
 

Sipsy

Kayıtlı Üye
Katılım
7 Tem 2018
Mesajlar
61
Tepkime puanı
24
Konum
Çanakkale
İş
MağaZacılık
İnşallah deneyeceğim bundan on yıl önce dereyse her gece olurdu sonra kesildi ara ara olmaya başlamıştı ama korkuyorum bu gecede olacak diye
 
Üst