İki litre su şart mı?

hazaR

Kayıtlı Üye
Katılım
30 Haz 2011
Mesajlar
2,233
Tepkime puanı
674
Konum
İstanbul
İş
Passenger.
Günde sekiz bardak ya da iki litre su içmeli mi, içmemeli mi? ABD kaynaklı yeni bir araştırma sonucuna göre fazla su içmenin bir yararı yok
.
Ancak Türk doktorlar, bazı hasta grupları dışında herkesin günde yedi-sekiz bardak su tüketmesini öneriyor. Fazla su içmenin “yararsız” olduğunu gösteren yeni bir çalışma su-sağlık ilişkisiyle ilgili bir tartışma başlattı. Günde iki litre, yani sekiz bardak su içmenin sağlık açısından “yararlı” olduğuna dair hiçbir kanıt olmadığını savunan Amerikalı bilim adamları, artık insanların susayınca su içmek yerine, “anlamsız bir şekilde” ellerinde su şişeleriyle dolaştıklarına dikkat çekiyor.
Pennsylvania Üniversitesi’nden Dr. Dan Negoianu ile Dr. Stanley Goldfarb, sağlık için günde sekiz bardak su içilmesi gerektiği görüşünün tamamen bir mit olduğunu söylüyor. ABD’li uzmanlara göre “Su cildi güzelleştiriyor, kilo verilmesine ve vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı oluyor, yeterli su içmeyenler hasta oluyor” gibi ifadeler de “tamamen palavra”... Peki bizim uzmanlarımız ne diyor?
“Bir yetişkin günde ortalama 10 bardak su kaybediyor”
Dr. Çağatay Demir (Beslenme ve diyet uzmanı-Anadolu Sağlık Merkezi)
Su insan yaşamı için oksijenden sonra gelen en önemli öğe. İnsan besin almadan haftalarca canlılığını sürdürmesine karşın, susuz ancak birkaç gün yaşayabiliyor.
Su kilo kaybetmek ve bir daha almamak için ideal bir alternatif. İştahı doğal olarak bastırıyor ve bedenin depolanmış yağları metabolize etmesine yardımcı oluyor. Araştırmalara göre alınan su miktarı azalınca vücutta depolanan yağ miktarı artmaya başlıyor. Bir yetişkin günde ortalama 10 bardak su kaybediyor. Bu kaybedilen sıvı, günlük tüketilen 8-12 bardak suyla yerine konmalı. Kilolu bireylerin daha çok suya ihtiyacı var. Çünkü metabolik yükleri fazla. Eğer egzersiz yapıyorsanız ya da hava sıcak ve/veya kuru ise yine tüketilen su miktarı artırılmalı.

“Abartmamak lazım, üç litrenin üzerine çıkılmamalı”
Dilara Koçak (Beslenme ve diyet uzmanı)
Vücudumuzun üçte ikisi sudan oluşuyor. İnsanları sudan uzaklaştırmak yerine, su içmeye özendirmeliyiz.
Günde sekiz bardak suyun yararı yok diyemeyiz. Böbreklerin sağlıklı çalışması, vücut ısısının korunması, dolaşım sisteminin düzgün çalışması için suya ihtiyaç var. Su içmeden vücut toksinlerden arınamaz, beden temizliği için vücut fonksiyonları tam olarak görevini yerine getiremez. Bu nedenle ben günde yaklaşık sekiz bardak su içilmesini kesinlikle destekliyorum.
Bazı böbrek hastalarında sıvı sınırlaması yapılabilir. Ama sağlıklı insanlar, metabolizmanın doğru çalışabilmesi ve vücuttan atıkların atılabilmesi için her gün sekiz bardak, yani yaklaşık iki litre su içmeli.
Ancak su içmeyi de abartmamak lazım. Üç litrenin üzerine çıkılmamalı. Bol su içerek daha fazla zayıflarsınız diye bir şey yok. Suyun içine limon sıkmak, sıcak içmek, ılık içmek, üç litre içmek gibi şeyler çok anlamsız. Zayıflamak isteyen insanlar da suyu mantıklı tüketmeli. Yaklaşık sekiz bardak yeterli.
Bazen daha fazla su gerekebilir. Örneğin bir Formula 1 yarışçısı yarışta dört litre su kaybediyor. Tabii ki onun daha fazla su içmesi gerekir. Ya da fırında çalışan, terleyerek çok sıvı kaybeden bir insan daha çok tüketmeli.
Susayınca değil, susamadan su içilmesini öneriyorum. Susandığında vücut, sıvısının yüzde 1’ini kaybetmiştir demek. Vücut sıvısı yüzde 10 azalırsa hayati tehlike söz konusu. Yüzde 20 azalması ise ölümle sonuçlanır. Susadığınız anda vücut gerçekten su kaybetmiştir. Dolayısıyla susamayı beklemeden su içilmesi taraftarıyım.

“Üç ay sonra ABD’den tam tersi bir araştırma gelir”
Dr. Ender Saraç (Aile hekimi)
Bedenin kesinlikle sıvıya ihtiyacı var. Bu tür haberler zaten sağlıklı su içmeyen, yeteri kadar sıvı tüketmeyen Türk insanına su içmemek için iyi bir bahane oluyor. Üç ay sonra Amerika’dan tam tersi bir araştırma çıkar, altı ay sonra Japonya’dan bambaşka bir araştırma gelir. Bu böyle gider. Bol su içmek özellikle de sağlıklı kilo vermede yardımcı oluyor. Ayrıca bol su, şehir yaşantısı ve stres sonucu vücutta oluşan toksinlerin atılmasında da yararlı.
“Sekiz bardak” diye bir genelleme yapmak doğru değil. Bazen insanın günde iki bardak içtiği de oluyor. Su dışında yeşil çay, karadut suyu gibi sıvılar da vücudun sıvı ihtiyacını karşılıyor. Sadece koyu çay, koyu kahve farklı. Onlar sıvının büyük bir kısmını vücuttan dışarı atıyor. Suyun dışında çorba, ayran, cacık, taze sıkılmış meyve suları, yeşil çay başta olmak üzere bitki çayları, soda, sulu yemekler, sulu meyveler, süt de sıvı ihtiyacını giderir. Bu gıdaların yaklaşık yüzde 90’ı su zaten. Basında çıkan böyle haberler insanların sağlığını daha da bozuyor. İnsanlar bu tür araştırmalara değil, tedavilerinin başarısı ortada olan hekimlerine güvenmeli.
“Az su içtiği için şeker komasına girenler var”
Prof. Dr. Kubilay Karşıdağ (İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı) Özellikle diyabet hastaları mutlaka günde yedi-sekiz bardak su içmeli. Çünkü şekeri en iyi düşüren şey sudur. Kandaki yüksek şeker vücuttan suyla atılır. Yaşlı hastalarda yazın şeker yükselmesinin en büyük nedeni az su içmeleri. Az su içtikleri için şeker komasına giren hastalarımız bile var.
Diyabet dışında, böbrek taşı hastalıklarında, idrar yolu iltihaplarında da bol su içilmeli. Kalp ve böbrek hastaları ise suyu dengeli tüketmeli. Bazı böbrek hastaları çok su içmeli, bazıları ise sudan uzak durmalı. Bu hastalar ne kadar su içeceklerini doktorlarına danışmalı. Biz hastalarımıza yazın farklı, kışın farklı miktarda su tüketimi öneriyoruz.
Sekiz bardak suyun yararı yok diye bir şey söyleyemeyiz. Her türlü araştırma var. Bunun tam tersini gösteren yüzlerce araştırma da var. Bu tür genellemeler doğru değil, sağlık ve tedaviyle ilgili konular kişiye göre belirlenmeli. Sekiz bardak suyun yararı yok diyerek diyabet hastaları su içmeyi bırakırlarsa bizim için facia olur.

“Benzin ışığı yanmadan depoyu doldurmak gerek”
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu (İç hastalıkları uzmanı)
Su içmek önemli ama bunun yerine elma, armut, açık çay, karpuz, portakal gibi bol sıvılı gıdalar da tüketilebilir. Önemli olan bol su içmek değil, vücudun genel olarak aldığı sıvı miktarı.
Vücudumuz terleme, idrar ve solunum yoluyla da sıvı kaybediyor. Bu sıvının da mutlaka yerine konması gerekiyor. Sadece su içmek şart değil, sıvılı gıdalar da yararlı. Ancak mesela kahveyle aldığınız su, sıvı ihtiyacınızı karşılamaz. Çünkü kafein idrar söktürür ve gereğinden fazlasının vücuttan atılmasını sağlar. Alkolle alınan su da yararsız. Doğal meyve suları, ıhlamur, papatya gibi bitki çayları, ev yapımı çorbaları öneriyoruz.
Bazı sularda daha fazla magnezyum ve kalsiyum gibi mineraller var. Bunlar tabii ki daha değerli ve yararlı sular.
İsteyen susayınca, isteyen susamadan su içelibilir. Ancak arabanın “benzin bitti” ışığı yanmadan önce depoyu doldurmakta her zaman yarar var.
Su kilo kontrolünüze yardımcı olur. Bunun bilimselliği kanıtlandı artık. Ancak aşırı derecede su içerek daha fazla kilo veremezsiniz ya da daha sağlıklı olamazsınız. Elinizde su şişesiyle gezmenize gerek yok. Ama görsel olarak bundan hoşlanıyorsanız o ayrı.


Alıntıdır.
 

Elysium077

Kayıtlı Üye
Katılım
15 Eyl 2016
Mesajlar
145
Tepkime puanı
18
Yazıyı hiçbir şekilde okumadan direk cvplıyorum . :)

Öncelikli olaraktan Ne kadar çok su içerseniz böbreklerniniz okadar çok çalışır ve kendi kendisini bitirmeye başlar ( iflas eder )
Ne kadar az su içilir ise o kadar çok böbrek az çalışır ve böbrekte kireçlenme ve taşlanma meydana gelmeye başlar.

Bir insan vucudu neye ihityacı var ise senden onu yapmanı ister .

" gecenin bir yarısı bian 'da canınızın tatlı çekmesi gibi "
" durduk yere bi anda canınızın kırmızı etli bir yemek çekmesi gibi "

vucudumuzun neye ihtiyacı var ise onu bize bildiriyor zaten . onu bizden istiyor

" ÖRN : ben günde en fazla 3-4 bardak su içiyorum ve inanın bana hiçbir şekilde bir sorun sıkıntı oluşmadı ne böbreklerimde nede cildim'de " bu senelerdir böyle .

Biz vucudumuzun neye ihtiyacı var ise onu karşılamakla yükümlüyüz. bizim görevimiz sadece vucudumuza iyi bakmaktadır.

Elbette sadece bir bardak su böbreklere hitap etmez. bütün vucuda yarar fakat bir anda 2 bardak su için biri nin miğdesine verdiği zararı tahmin edin. yahut çok hızlı yemek yiyen birinin miğde ve bağırsaklarda oluşan rahatsızlıkları aklınıza getirin.

Su ihtiyacımızı sadece saf sudan karşılamıyoruz , yediğimiz yemekten içtiğimiz kahveden bile karşılamaktayız. buna vucudumuz ek tepki olaraktan bizi dürtüler o an yediğimiz içtiğimiz vudumuzda fazladan mineral vitamin depoladığı anda bunu normale çevrmek için zıttı olan vitamini yememizi içmemizi ister.

tatlı bir şey tüketiriz , vudumuzda su ihtiyacı oluşur .
tuzlu bir şey tüketiriz , vucudumuzda su ihtiyacı oluşur .

Fakat yediğimiz şey'de su bulunuyor ve tuz şeker oranı denge'de ise bizden su içmemizi istemez. tabiki-de bunları dengede tutan" Meyve " Lerdir .

aslında bir çok örnek vere vere açıklana bilir.

benim vucudumun ne kadar su ya vitamine ihtiyacı olduğunu bir doktor test etmeden bunu bilemez.
Doktor araştırır inceler ve uygular
bir diyetisyen ise geçmiş bilgilerine dayanaraktan gözlemler ve uygulamaya geçer .
Şimdi yukarıda verilen yazılarda doktor ve diyetisyenlerin yazılarını karşılaştırıcam .
Bakınız ; sizinde verdiğiniz konuşma yazılarında " İç hastalıkları Uzmanı olan Dr. Osman Bey" çok güzel açıklamış. Herşey su değildir ibaresi kullanılmış . Fazladan su içmeninde yararlı bir şey olmadığınıda belirtmiş kendisi.

okduğunuz için teşekkürler :)
 

hazaR

Kayıtlı Üye
Katılım
30 Haz 2011
Mesajlar
2,233
Tepkime puanı
674
Konum
İstanbul
İş
Passenger.
Okumadım yazınızı.Çünkü siz de okumadınız.
Şöyle bir söz geldi aklıma 'okumayan türk artık yazıyor'
 

Elysium077

Kayıtlı Üye
Katılım
15 Eyl 2016
Mesajlar
145
Tepkime puanı
18
öncelikli olaraktan alıntı yaptığınız bir yazıyı dökümanı daha önce okuduğum ihtimali aklınıza gelebilirdi.
aklıma şöyle bir söz geldi " Tek Bir kitabın adamı olmaktan kendini koru "
 

hazaR

Kayıtlı Üye
Katılım
30 Haz 2011
Mesajlar
2,233
Tepkime puanı
674
Konum
İstanbul
İş
Passenger.
öncelikli olaraktan alıntı yaptığınız bir yazıyı dökümanı daha önce okuduğum ihtimali aklınıza gelebilirdi.
aklıma şöyle bir söz geldi " Tek Bir kitabın adamı olmaktan kendini koru "

O yüzden mi yazıdaki bilgilerin aynısını oturup tekrar tekrar yazdınız.:)
Evet, ikisini de okudum.
Ben teşekkür ederim.
 

Elysium077

Kayıtlı Üye
Katılım
15 Eyl 2016
Mesajlar
145
Tepkime puanı
18
bir hekimden yahut bir doktordan bilgi açısından eksik oldğumu yahut benim o düzeyde bilgiye sahip biri olmadığımın kanaatına kattiyen varmamalısınız. doktor sertifikam olmayabilir fakat beynim onlardan daha iyi çalıştığına eminim . anlıyacağınız üzere bir dökümanda var olan yazıların birbirleri ile eşdeğer çıkması o kişinin kopya çektiği anlamına gelmemektedir. Buna bilgi deneyim tecrube denilmektedir. bilginize sunulur. :cowboy:
 

La-edri

Kayıtlı Üye
Katılım
21 Haz 2010
Mesajlar
2,195
Tepkime puanı
509
Kisi su ihtiyacini idrarinin rengine göre tesbit edebilir, koyu sari bedeninin su ihtiyacini göstertir ama idrar seffaf ise cok acik bir sari kisinin su orani yerindedir.
Günlük 3 litre su mantigi her insan icin gecerli degildir, fazla su ödem yapar bu ödem de eklem sancilarina uyusmalara sebeb olur. Idar kontrolu iyidir :)
 

Bulut_atlası

Kayıtlı Üye
Katılım
28 Ocak 2013
Mesajlar
780
Tepkime puanı
31
Bobreklerim su iç derse hemen icerim litresi nedir bilmem vücudum alarm veriyor bende hemen su içiyorum :)
 
4

43887

Sevgili üyeler konuya odaklı yorum yazalım. Tartışmaya mahal veren yazılar bilindiği üzere konunun kapanmasına sebep olur. İyi forumlar.
 

Ori

Kayıtlı Üye
Katılım
18 Ocak 2010
Mesajlar
3,250
Tepkime puanı
3,146
Valla ben şahsen gunde kesın bir litre içiyorum gerisini vücudumun isteği belirliyor. Susarsam içerim susamazsam içmem. Ne kadar basit değil mi? :D Amerıkalılarda gelsın su ısmarlayayım.
 
Üst