Dişi Enerji Sizi Çağırıyor

damned

Kayıtlı Üye
Katılım
5 Şub 2009
Mesajlar
566
Tepkime puanı
53
Dişi deyince aklınıza makyajlı, topuklu ayakkabı ve seksi kıyafetler giyen, girdiği ortamlara flört enerjisi yayan kadınlar mı geliyor? Yoksa çok çocuk doğuran anaç kadınlar mı? Dişilik aslında bunlardan ibaret değil.


Dişi dediğimizde işveli, bakımlı, makyajlı, stil giyinen kadınlar aklımıza geliyor ya da çok doğurgan, sürekli annelik rolünde, evlerinde her daim yemek pişen anaç kadınlar… Halbuki dişi olmak bunlardan ibaret değil! Şimdilerde yeni bir akım var. “Dişi Gücüne Dönüş” eğitimleri… Kimi Hint kültüründen, kimi Kuantum’dan kimisi Yunan mitolojisinden yola çıkarak oluşturmuş bu eğitimlerin amacı bize “dişi gücü”nün ne olduğunu deneyimlerle fark ettirmek. Tiraje Tekmen bu eğitimi verenlerden biri… “Her kadın kendine ‘dişiyim’ diyor, hepimizin dişiliği iyi temsil ettiği alanlar da yok değil fakat bazı noktalarda patinaj çekiyoruz. O yüzümüz gölgeye düşmeye başladığında hayatımızda tıkanıklıklar yaşıyoruz” diyor. Peki dişi enerji ne demek? Tekmen’e göre dişi koşturan bir enerji değil. Dingin, sakin ve merkezlenmiş bir enerji. Dişi doğurduğu, çocuğu yetiştirdiği için durup, bekliyor. Tekamül eden, tevekkül eden bir enerji! Erkekte ise avcı enerji var, aktif ve koşturuyor. Tekmen, “Yaşadığımız çağda kadınlar da koşturuyor halbuki özümüzdekinin duran enerji olduğunu unutmamamız lazım” hatırlatmasını yapıyor. Yunan mitolojisindeki Tanrıça çarkına göre altı farklı dişi enerji var, biz bunları hayatımızın farklı evrelerinde deneyimliyoruz. Hera iktidarı temsil ediyor. Athena uygarlığı, Afrodit aşkı, Artemis doğayı, Demeter anneliği ve Persefon ise ölümü. Bu enerjiler çeşitli rollere bürünüyor. Yaşamımızda en çok kullandığımız ise Afrodit modeli. “Güçlü ve otoriter iş kadınları doğurdukları anda anaç kadına dönüşür. Bu gayet normal ve olması gereken faz. Bazen bazı roller birbirini reddediyormuş gibi görünür. Mesela Hera, Demether ve Athena birbirinden farklı görünse de üçü de otorite barındırır” diyor Tekmen. Karşıt gibi duran bu rollerde kadınların yapması gereken, hissettikleri bu farklı dişi enerjilerin birbirini anlamasını ve birbiriyle bağlantıya geçmesini sağlamak, “Bu altı fazın altında da değişik konular var, kadınların dünya görüşleri, cinselliği, ergenliği gibi… Mesela medyumluğumuz Persefon’dan gelir. Athena kadını şehir hayatını sever ve erkek egemenliğini savunur, yani kadınsı özelliklerini bastırıp erkeksi olmayı benimser ya da ben Athena kadını olarak şehir hayatını, eğitimi, kültürü seviyorum. Bununla birlikte doğayı sevemez miyim? Sevebilirim. Bu demek oluyor ki Artemis’im daha yoğun. Athena ile Artemis karşıttır. Artemis’im daha baskınsa doğada yaşarım. Önemli olan diğer dişi enerjilerimizi dışlamamak, onları kabul ederek özgürleşmek. Doğada yaşamayı seven, yalnızlığına aşık, evlenmek istemeyen biri olabilirim ve hala Artemis kadını olarak yaşayabilirim. Yine annelik kimliği olan Demeter ile Afrodit tamamen ters. İşte asıl olan zıt görünen dişi enerjileri gölgelerine düşmeden yaşamak.”

-Afrodit’i anlamak…

Tekmen’e göre en sık gölgesine düşülen dişi enerji Afrodit. “Kadınlar Afrodit olduğunu zannederken içselleştiremeyip başka bir yere kayıyor. Afrodit’i anlamamış çok kadın var. Şehir kadınıyla Afrodit’i birleştirmek zor. Afrodit aptal sarışını temsil ediyor gibi algılanır. Halbuki bizi cinsellikle barıştıran yüzümüz. Anlamını kavradıktan sonra dişiliğimiz farklı bir anlam kazanıyor ve kendimizle daha barışık olmaya başlıyoruz.” Kendi ülkemizden ve aileden aldıklarımız, dış çevre ve dinler de dişiliğimizi çok etkiliyor. “Türkiye’de doğan bir Türk kızı ile Amerika’da doğan Türk kızı farklıdır. Biz dişi enerjimizin kaynağını önce bizi doğuran anneden alıyoruz. Yani dişilik kodumuzu açan annemizdir. Kız çocuğu, annesinden, etrafındaki kadınlardan bu enerjiyi alır. Kızlar ‘babamın kızıyım’ der. Halbuki marifet anne kızı olmak. Anneme bakıp onu yargılamıyorsam, ‘o cinsiyetten aldığımı kabul ediyorum’ diyebiliyorsam anneliği içselleştirebiliriz. Anneyi içselleştirdiğim ve kabullendiğim an annenin bütün pozitifleri bana güç olarak gelir. Dişilikten gelen bütün bilgi ve tecrübeyi almaya başlarız ve bu aldıklarımızla hayatımıza yöneliriz.” Tekmen burada bir es veriyor ve annesinden hiç ayrılmayan, büyüdüğü halde çocuk gibi davranan kadınları kastetmediğine vurgu yapıyor. “Tersine anneyi kabul etmek özgürlüğünün sorumluluğunu almak ve yetişkin bir kadına dönüşmek demek.”

-Erkekler ne yaşıyor? Neden Dişi Enerji'den Korkar?

Dişi enerjisini anlamaya çalışırken erkeğin de nelerin içinden geçtiğini anlamak gerek. Tekmen, “Erkeğin çok önemli bir başlangıcı var. Biz dişiden doğuyoruz ve dişiyiz. Bu bizim için çok doğal ve akışında bir şey. Erkek ise karşı cinsten doğuyor, karşı cinsin karanlık rahminden çıkıyor, daha sonraki süreçte kendinin yaradılışına vesile olan kişi diye gördüğü kadınla partner olmaya kalkıyor ve hayata atılıyor. Burası erkeğe ürkütücü gelebilir. Pek çok şeyi bilinçaltının derinliklerindeki bu korku ile, yani kendini koruma refleksiyle yapıyorlar. Korktuğu şeyi bastırmaya çalışıyor. Korktuğu şeye karşı donanımlı olmak istiyor. Burada kadına iş düşüyor. Kadın da bastırıldığı için ve o da korktuğu için kadınsı özelliklerini süreç içinde kontrole yönelik kullanmaya başlıyor. Kadın, doğurduğu erkek çocuğunu yönetmeye başlıyor ve oğlu kanalıyla idare etmeye başladığı bir kültür oluşturuyor. Bunlar erkeğin ve dişinin negatif kullanımları. Burada dişinin kendi sınırını ve haddini bilmesi gerek. Ne olduğunu korkusuzca kabul ettikten sonra tabii ki yetiştirdiği erkek çocuklarına da verdiği şeyler olacak. Dişi korkacak bir şey olmadığını, bir anlamda eşit olduğumuzu görmeli. Erkeğin gücüne de ihtiyacımız var. Bunları anlatmak dişinin görevi. Neden? Çünkü dişi dişiden doğduğu için yaratım gücüyle 1-0 önde. Bizim erkeklere burada bir borcumuz var. Bizim kafa karışıklığımız yok, onların var. Biz dişiler olarak hayata gelirken aldığımız ödülü hayata vermeliyiz. Bütün sistemlerde anneler hırslanıp öfkelendikçe yetiştirdikleri çocuklar da öfkeli oluyor. Anneler bu öfke ile toplumlarında kendi cinslerinin yok edilmesine neden oluyorlar. Bunu kadın kendi kendisine yapıyor. Çıkış yine kadın. Evde, işte, arkadaşlıkta yani erkekle iletişimimizin değişmesi lazım. Erkeklere ‘bende korkulacak bir şey yok’ dememiz lazım.


Hande A. dişi olmak nedir sorusuna şöyle yanıt veriyor. “Bu soruya pek çok yanıt verebilirsiniz ama tam olarak kadın olmanın ne olduğunu, nasıl olduğunu bilmeden… Hissetmeden… Burada önemli olan; kadın bedeninde de erkek bedeninde de var olan dişil enerjiyi fark etmek ve hissetmektir! Ying ve Yang’ı duymuşsunuzdur. Siyahın içinde beyaz, beyazın içinde siyah bulunur. “Her iyinin içinde kötü, her kötünün içinde iyi vardır” der sembol. Bu aynı zamanda eril ve dişil enerjinin uyumunu da temsil eder. Yani eril ve dişil enerji hem kadında hem erkekte var. Dişil enerji kadında yoğunsa; kadın daha dişidir, azsa daha erildir. Modern iş hayatında ‘erkek Fatma’ diye tabir ettiğimiz kadınları; eril enerjisi yüksek kadınlara örnek verebiliriz. Makyaj, kırmızı rujlar, ojeler, derin yırtmaçlar, dekolte kıyafetler aslında eril enerjinin sadece yansımasıdır. Dişilik ise sadece içten gelen yumuşak bir enerjinin yansıması ve hissedilmesidir. “Aşk’a Gel” workshopumda kadın ve erkeklerdeki eril ve dişil enerjinin dengelenmesi için farkındalık sağlayarak katılımcıların duygu ve korkularını serbest bırakmaları için çalışıyorum. “Kadın Olmak” workshopumda ise bilinçaltının derinliklerinde gömülü kadın olmanın değersiz olduğu inancını besleyen duygu, korku ve diğer inanç kalıplarıyla çalışıyorum. Kadının bedenine ve cinselliğe dair aileden, toplumdan, kültürden aldığı ve yaşam kalitesini etkileyen tabulardan özgürleştiriyorum. Bütün bu çalışmalar; baskılanan dişil enerjiyi ifade
etmeye, dengelemeye yönelik. Grup çalışmalarında yaratılan paylaşım ortamıyla ve yapılan egzersizlerle kişi kendini güvende hissediyor ve dişi enerjisini fark ediyor. Bu dişi enerjiyi baskılayan duygu, korku, inançlardan sıyrılıyor. Kadın kimliği ve bedeniyle barışıyor. Ayrıca fark ediyorlar ki birbirimizden farkımız yok aslında, hepimiz aynı duyguları yaşıyoruz ve BİRiz. Böylece; eril ve dişil enerjinin denge ve uyum içinde olmasına, sağlıklı kadın erkek ilişkilerine, zihin, ruh, beden bütünlüğünün farkındalığı ve rahim bilgeliği ile adım atılıyor.

Alıntı.
 

lviv angeles

Kayıtlı Üye
Katılım
26 Ocak 2014
Mesajlar
2,716
Tepkime puanı
296
Konum
HAYALLERİN GERÇEK OLDUĞU ÂLEM
Dişi deyince hep kadınsı özellikler geliyor akla genelde.Bayan olmama rağmen bende de çağrıştırdığı çoğunlukta kadınsı yönlerimiz.Ve sadece bu kadarcık anlam yüklemek çok sığ kalıyor.Aslında konudaki gibi irdelendiğinde "dişi"bu kelimenin anlamı neleri neleri anlatıyor.Derinliğinde kelime anlamı bambaşka....
 

damned

Kayıtlı Üye
Katılım
5 Şub 2009
Mesajlar
566
Tepkime puanı
53
Dişi deyince hep kadınsı özellikler geliyor akla genelde.Bayan olmama rağmen bende de çağrıştırdığı çoğunlukta kadınsı yönlerimiz.Ve sadece bu kadarcık anlam yüklemek çok sığ kalıyor.Aslında konudaki gibi irdelendiğinde "dişi"bu kelimenin anlamı neleri neleri anlatıyor.Derinliğinde kelime anlamı bambaşka....

Kesinlikle...Dişi enerji yaratıcıdır, şefkatli ve iyileştiricidir:) Bu yönde kullanıldığında tabi ki. Aksini düşünen, bundan mahrum kalanlardır:sifone:
 
Üst