Çakra Nefes Meditasyonu Nasıl Yapılır?

mellek21

Kayıtlı Üye
Katılım
14 Mar 2009
Mesajlar
64
Tepkime puanı
2
  1. Çakra Nefes Meditasyonu Nasıl Yapılır?
    GautamaBuddha (Bu soruları sorduğuna göre hakiki olan değilsindir umarım! Zira tereciye tere satama ukalalığında bulunmayız, ne haddimize!) aşağıdaki soruları sormuş… Önce birinci yorumda sorduğu soruyla başlayalım:
    “Benim bir sorum olacaktı. Ben malesef evde aktif meditasyonları uygulayamıyorum. Ev ortamında uygulanabilecek ve çakralarımızı serbest bırakacak bir meditasyon var mıdır? İstanbul’da olmadığım ve gelemediğim için malesef sangeetin çalışmalarına katılamıyorum. Çok isterdim ama şuan yapamıyorum o yüzden alternatifler arıyorum. Devavani meditasyonunu deniyeyim dedim ama o ortamı bulamadım. Ancak daha az hareket gerektirecek meditasyonları, gece yarısından sora sokak parklarında filan deneyebilirim. Her gece çıkıp koşuyorum meditasyonda yapabilirim orda. Ancak arada bir geçen güvenlikçiler lotus pozisyonunda filan beni görmeleri sorun olmasada, aktif meditasyonda beni deli sanıp parktan dışarıya atabilirler. Aynı durum evde de mevcut. Yada hepsi bir yana bu durumlara göre bana alternatif bir öneriniz varmıdır acaba?”
    Evde nasıl bir ortamın olduğunu anlayamadım ama önemi yok. Sonuçta herhalde evdeki m2′ye düşen insan ve de eşya sayısı epey yüksek…
    Bu durumda nasıl aktif meditasyon yapılabilir? Sorunun özeti bu. Cevabım şöyle “İşin zor dostum.” Maalesef bu tip meditasyonlar için belirli bir alan gerekmekte.
    Eğer bir odan varsa ve belirli eşyaların yerlerini değiştirip bir alan açabiliyorsan bir ortam yaratabilirsin. Aksi taktirde çok aktif olmayıp fazla alana ihtiyaç duyulmayan meditasyonları deneyebilirsin.
    Örneğin Çakra Nefes meditasyonu için sadece ayakta durup nefes alıp veriyorsun (bir sonraki soruda detaylarını anlatacağım)…Sonra da uzanıyorsun… Şimdi, bunun için gerekli olan şeyler ayakta durabileceğin ve elini kolunu sallayabileceğin kadar boşluk, müzikçalar ve kimsenin seni rahatsız etmeyeceği bir yer…
    Eğer evde bunu dahi yaratamayacaksan sana tek tavsiyem oturma meditasyonlarını (vipassana, groushankar, devavani, dua, nadabrahma, vd.)yapman. Şimdilik şartların buysa bunu kabul et ve elindeki şeyle başla…
    Başlangıç aşamasında dışarıda tek başına meditasyon yapmanı tavsiye etmiyorum. Eğer tamamen sana ait bir bahçe vs. yoksa gereksiz bir çaba olur. Hele bizim ülkede anlamsız bir gayretkeşlik olacaktır bu. En azından başlanacak yer o değil!
    İkinci Soru:
    “Çakra nefes meditasyonunu tam anlıyamadım. Tam anlamadanda uygulamak istemiyorum. Örneğin ilk çakra cinsellik sanırım. Nefes alıp verirken cinsel enerjimiz üzerinde yoğunlaşmayamı çalışmalıyız 2. zile kadar? Peki 2. çakra resimde gösterilmiş ama o nedir oda mide mi oluyor? Yada 3. çakra. Yani acaba daha ayrıntılı bilgi verebilirmisiniz? Mesela çakranın olduğu yerden nefes alıp vermek ne demektir? Yani 6. çakra beyinde görünüyor beyinden nefes almak vermek ne anlama geliyor. Nefes alırken o bölümemi yoğunlaşmak. Birde bu 7 çakranında sırasıyla ne olduğunu yazarmısınız. 1. üzerinde tahminde bulundum cinsel enerji olabilir ki ondanda emin değilim.”
    Güzel bir soru. Böylelikle bu meditasyonu daha detaylı bir şekilde anlatma fırsatı vermişsin.
    Çakralar hakkında birazcık bilgi vermekle başlayalım.
    1) Çakra: Temel yaşam enerjimiz ve cinsel enerji… Aslında ikisi ayrı şey değil. Temel enerjimiz kendisini cinsel olarak ifade eder ilk aşamada. Bu aynı zamanda şu anlama da gelmektedir: Enerjinin en saf ve en kaba ve işlenmemiş hali cinsel enerjidir. Bu cinselliği ne aşağılamamızı ne de yüceltmemizi gerektiren bir bilgi değildir. Ama genelde dinlerin cinsel enerjiyi kötülemelerinin ve günahlarla vs. kirletmelerinin ve suçluluk duygularıyla bezemelerinin temelinde yatan nedendir. Enerjinin en kaba şekli olduğundan onu aşağılamıştır… Oysa en güzel pırlanta ve elmaslar her zaman doğadan çıktıkları saf hallerinde kirlidir ve kaba-sabadır.. Ama elmas odur. Sadece işlenmesi gerekmektedir… Renk KIRMIZI
    Bu çakranın fiziksel merkezi bedenin cinsel organların bulunduğu bölgesindedir. Tam olarak apış arasıdır…
    2) İkinci çakra “Hara” denilen göbek altının bir iki parmak altıdır. Bu bölge tüm duyguların üretildiği merkezdir. Bu çakranın işi tüm enerjiyi duygular şeklinde ifade etmektir. Her türlü duygu burada depolanır. İfade edilmemiş enerjiler duygu olarak burada depolanır. Bu çakradan nefs-alıp verilirken bastırılmış pek çok duygu serbest kalabilir. Buna izin vermek faydalı olacaktır. Renk TURUNCU
    3) Solar Plexus (Güneş Sinirağı) bu çakra midenin üzreinde yer alır. Kişisel gücümüzle alaklıdır. Bedensel durumuşumuz çoğunlukla bu çakranın durumuna göre ya dimdik durmamıza yahut çökmemize ve güçsüz durmamıza sebep olur. Eğer kişisel gücümüze sahip olabiliyorsak ve bu çakramız olması gerektiği gibi aktifse ve işler haldeyse “göğsümüzü gere gere” dimdik dururuz hayata karşı. Bu nedenle güçlü ve liderlik posizyonundaki primatlar yumruklarıyla buralarına vurarak güçlerini ve iktidarlarını cümle aleme duyururlar ve meydan okurlar… Renk SARI
    4) Kalp çakrası: bu çakramız kalbimizin olduğu bölgeyi kapsamaktadır. Koşulsuz sevgi ile ilgilidir. Renk YEŞİL
    5) Boğaz çakrası: Kendimizi ifade etmekten sorumlu enerjileri düzenler. Yaratıcılık bu çakradan sorulur. İçimizden nasıl geliyorsa öyle olmamıza yardım eder iyi çalıştığında.. Renk MAVİ
    6) Üçüncü göz: İki kaşımızın tam orta noktasıdır genellikle. Sezgisel gücü düzenler. Görülenin, duyulanın ötesini sezgisel olarak algılamakla ilgilidir. Renk ÇİVİT MAVİ
    7) Tepe (Taç) Çakrası: Bu çakra bireyselliğimizin evrensel olanla bütünleştiği çakramızdır. Kendimizden daha büüyük gerçekliğe açılan kapıdır. Aydınlanmadır, ermektir, sonsuza doğru atılan adımdır.
    Renk MOR
    Chakranew-289x300.gif
    Meditasyon nasıl yapılacak? Her çakradan nefes almak demek sadece nefes alış veriş aşamalarında bu çakralarda olduğumuz fark etmek demektir. Bu farkındalığı nefesimizle senkronize ettiğimizde kendiliğinden o çakralarımızdan nefes alıp vermekte olduğumuz hallerde kendimizi bulabiliriz. Bu standart bir prosedür değildir. Herkeste farklı tezahür edebilir. Çounlukla aynı kişide farklı zamanlarda da farklılıklar gösterebilir. Hatta ilk turda yaşananlar ile sonraki turlarda yaşananlar neredeyse her zaman farklıdır. Somut olarak faydalı olacak öneri şudur: Bu meditasyonda özellikle dikkat edilecek şey her çakradan nefes alıp verirken şu üç noktayı bir arada uygulamaktır: Ses, hareket ve nefes. Nefes sırasında hangi çakradaysak o bölgemizi gareket ettirebilir yahut o bölgelerimize dokunabiliriz. Ayrıca her çakradan nefes alış veriş esnasında çıkan seslere izin vermek önemlidir. Bu sayede değişik haller kendiliğinden tetiklenecek ve zihnin kontrol etme eğilimine mahal verilmemiş olacaktır… Bu sayede spontane bir şekilde beden-ruh-zihin sistemi hallerden hale geçecektir. Kontrol duygusu azalacaktır…Ki ancak o zaman çakralar ve o çakraların enerjisi serbeste akışa geçebilecektir… Ses-hareket -nefes senkronizasyonu aynı anda çalıştığında her çakradayken sizi için olması gereken şeyler gerçekleşecektir… Onun ne olduğunu keşfetmek size kalıyor..



Kaynak osho meditasyonudur
 
Üst