Bebek ve Çocuklar için Feng Shui

hazaR

Kayıtlı Üye
Katılım
30 Haz 2011
Mesajlar
2,233
Tepkime puanı
674
Konum
İstanbul
İş
Passenger.
Konuyu kimin için açtığım malum, manevi dayısı olarak oturdum üşenmeden araştırdım.Faydalı olabilecek bir yazı.:)

Bebek ve Çocuklar için Feng Shui


Feng Shui’nin sözlük anlamı rüzgar ve sudur, amacı hayat enerjisinin akışın anlatmak, her şeyin çevreyle ahenk içinde olmasını sağlamaktır. Uzakdoğu’nun, doğayla uyum içinde yaşama felsefelerinden biridir. Çinlilere göre, beş element insani ve doğal aktiviteleri biçimlendiren ve hareketlendiren kuvvetler olarak düşünülür. Bu elementlerden biri olan ahşap, her şeyin çevreyle ahenk içinde olmasını temsil eder. Feng Shui, ister büyük ister küçük olsun her ölçekteki planlamada uygulanabilir.

1. Çocukların odaları, onların geliştikleri, büyüdükleri yerlerdir. Bu nedenle beş elementten ahşaba aittirler.
Bebekler için gürültüden uzak, temiz hava, bol ışık yani yaşam enerjisi alan bir oda
seçmek gerekir. Fazla sıcak bir bebek odası, Feng Shui ilkeleri açısından sağlıksızdır.
Isı ayarını istediğiniz gibi ayarlayabileceğiniz bir odaya sahip olunmalı. Çocuk
odasının doğuya bakan, bol güneş alan bir oda olması en iyisidir. Böylece sabah
güneşi, hayat veren Chi(enerji) ile bebeği besleyebilecektir. Oda sessiz ve emniyetli
olmalı, evin oturma odasından uzak, ebeveyn odasına yakın olmalıdır.

2. Bebeğin yatağı duvar kenarına yerleştirilmeli, kapıdan ve pencere altından uzak tutulmalıdır ki, buralardaki enerji Chi akımı bebeğin uykusunu bozmasın. Bebek ve çocuk yatağı için ideal konum; kapı ve pencere önünden uzakta, güven hissi veren bir köşedir. Küçük odalarda yatak pencere önüne konmak zorunda kalınabilir. Bu durumda perdeleri koyu seçmek ve uykunun bölünmesini önlemek için, uyku zamanlarında kapalı tutmak idealdir.

3. Bebek uykusuzluk çekiyorsa, yatağın yerini 3 -4 günde bir uykusu düzene girene kadar değiştirmek, olmazsa başka bir oda denemek daha doğru olur. Bebeğin yatağının doğru yeri konusunda içgüdülerinizi kullanarak bizzat kendiniz odanın hangi noktasında huzur bulduğunuzu saptayarak da yola çıkabilirsiniz. Feng Shui’ye göre, yer kürenin altından gelen, doğal olmakla birlikte alışkın olmadığımız için bizi rahatsız eden “geopathic stres” denen dalgalar bir noktada toplandığında, uykusuzluk ve huzursuzluktan ciddi hastalıklara kadar birçok rahatsızlığa neden olabilirler.

4. Odanın doğayla bağlantısı olması da tercih edilir. Örneğin; manzaralı, ağaçlara bakan bir pencere veya bahçeye açılan bir kapısı olabilir. Hareketsiz çocuğun odasını, renkli bir tema ve hareketli resimlerle uyarabilirsiniz. Oyun oynayan mutlu çocuklar veya hayvanları görüntüleyen ya da sevdiği bir masalı hatırlatan resimler, çocuğu bilinçaltında uyararak daha akıcı bir davranış tarzına yönlendirebilir. Fakat çocukta farkında olmadan korku yaratabilecek imajlardan örneğin; doğaüstü yaratıkları resmeden resimlerden kaçınmak doğru olur.

5. Hareketli çocuğu ise dikkatli incelemeniz ve odasını ihtiyaçlarına zevklerine göre düzenlemeniz gerekir. Çocuğun odasını düzenlemeye katkıda bulunmasını destekleyin. Bırakın rengiyle, modelleriyle odalarının içine ruhlarını enerjilerini katsınlar. Odaları oyun evleri gibi rahat olsun, evde oldukları için mutlu olsunlar, vakit geçirmeyi sevsinler. Hareketli çocuğun yapısına, doğa içinde görüntülenmiş resimler daha çok uyacaktır. Odaya asılan resimlerin sembolik anlamlarına dikkat edilmeli, bunların pozitif içerikli ve anlamlı olduklarında çocukta da benzer yaklaşımlar sergileyeceği unutulmamalı. Çocuğun sosyal bir ortam içinde çekilmiş bir resmi veya ailesiyle arkadaşlarıyla birlikte çektirdiği mutlu bir resmi odasına yeşil ya da sarı bir çerçeve içinde asılabilir. Bu tür resimler, çocuğun zihninde duygusal ve sosyal gelişimine katkıda bulunan bir model oluştururlar.

6. Bebek odasında aşırı canlı renkleri değil, huzur veren ve yumuşak tonları tercih etmek gerekir.

7. Bebek odasındaki dolap veya rafların beşik ya da yatak başı hizasına gelmemesine dikkat etmek gerekir. Dolap ve rafların düzenli olması çocuklarda bilinçaltını düzenli tutar.

8. Odada kullanılacak eşyaların kenarlarının keskin olmamasına dikkat edilmeli, yuvarlak ve kenarları yuvarlanmış hatlar seçilmeli. Keskin hatlar chi’nin (enerjinin) serbest dolaşımını engeller. Enerjinin odada rahatça dolaşmasını sağlamak için fazla mobilyadan kaçının. Unutmayın; bebekler fiziksel ve zihinsel gelişim için mekana ihtiyaç duyarlar.

9. Sadece sarı veya sadece kırmızı bir oda tercih etmeyin. Ateş ve toprak tonları dikkat edilmesi gereken renklerdir. Ahşabın akla getirdiği renk yeşildir, yani Feng Shui’ye göre çocuk odasında yeşil mutlaka kullanılmalı ancak, açık yeşil tonları seçilmeli. Duvarlarda yeşil istemiyorsanız, mutlaka mobilya veya örtülerde yeşil kullanmaya çalışın. Yeşil bir oyuncak bile olabilir.


Erkek çocukları daha etkin oldukları için odaları dingin olmalı, kız çocuklar ise daha sakin oldukları için odaları etkin olmalıdır. Mavi bazlı soğuk renkler genellikle erkek çocuklarda, kırmızı bazlı sıcak renkler ise kız çocuklarında tercih edilir.

Çin falında, herkesin doğum tarihine göre, gün ay ve yıl olarak bir burcu ve bir elementi vardır. Feng Shui’yi uygularken bu elementleri bilmek de oldukça önem taşır..

Çocuğun elementi ahşap – yeşilse, uygun renk mavidir.
Çocuğun elementi ateş – kırmızıysa, uygun renk yeşildir.
Çocuğun elementi toprak – sarıysa ya da kahverengiyse, uygun renk kırmızıdır.
Çocuğun elementi metal – beyazsa, uygun renk sarıdır.
Çocuğun elementi su – mavi ya da siyahsa, uygun renk beyazdır.

10. Çok hareketli bir çocuk için yumuşak renk temaları kullanılarak çocuğa denge mesajı verilebilir. Yerinde duramayan odaklanma güçlüğü çeken bir çocukta ateş elementi fazla olabilir. Dengelemek için odasında kırmızıyı az kullanmalı, daha sakin bir mekanda yaratıcılığı destekleyerek, odasının çok fazla güneşli veya karanlık olmamasına dikkat göstermeli.

11. Çabuk sıkılan, dikkati çabuk dağılan, duygusal iniş çıkışlar yaşayan bir çocukta su elementi fazla olabilir. Böyle bir çocuğun odasını su elementini kontrol eden toprak elementini temsil etmek üzere bir dağ manzarası resmi asılabilir.

Bebek ya da çocuk odasında kullanılan spot ışıklar, duvarlarda gölgeler yaratarak doğal olmayan bir ortam oluşturur ve çocuğu rahatsız eder, Yatağın başından aşağıya inen dekoratif tüller ve aksesuarlar da bebeğin uykusunu bölebilir.

Çocuk odasında olabildiğince plastik malzemelerden kaçınmalı ve doğal malzemeler kullanılmalı. Duvar kağıdı ve su bazlı boyalar, ahşap parke, yün halı ve organik malzemelerden olan mobilyalar bu ortam için ideal.

Kaynak: Mimar Seçil Mutlu
Dekorasyon Dünyası Dergisi (Ocak-2007)

Alıntıdır.
 
Üst