"Gizlimabet Parapsikoloji Platformu"

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Yargılayıcı yaklaşım

hestia da annabeth

Kayıtlı Üye
Yargılayıcı yaklaşım, konuşanın davranışını ya da düşüncesini belirli bir yönde değerlendirir. Yargılayıcı davranışın dinleyeni nasıl bir savunucu bir tutum içine soktuğuna savunma konumunda bırakır.

Karşısında konuşan kimseyi çözümleyen kimse, konuşanı konuşandan daha iyi bir biçimde kendisinin anladığını ima eder.(Bence seni rahatsız eden şey…) ya da (Söylediğin bu ama gerçekte düşündüğün…) gibi cümlelerle başlayan çözümlemelerde, dinleyici sanki konuşanın kafasını okur ve ona bir tür psikoloji dersi vermeye kalkar.
Ne yapmaya çalışıyorsunuz? Çözümleme mi, yargılama mı? Genelde çözümleyici olduğumuzu söylesek bile yargılayıcı yaklaşımlarımızdan asla vazgeçmeyiz; bizi hasta eden bu yaklaşımlarımız ne bize ne de karşımızdaki kişileri yaşamın ve kendi gerçekliğine yaklaştırmazlar.
Tüm bunlara rağmen bizler karşımızdaki kişiyi çözümleyerek ne denli kör ve iletişim kuramayacak kadar sağır olduğumuzu net bir şekilde belirtmiş oluruz. Bu şekilde varacağımız nokta ise kendimizi yaşamın içinde yoksun kılmaktır.

Siz bu davranışınızı bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde ısrarla sürdürdüğünüzde kendinizde her gün yapmış olduğunuz yolculukta nereye varacaksınız hiç düşündünüz mü?
 
Güzel konu, hepimizin zaman zaman yaptığı ve bu zaman aralığını geniş tutmamızı gerektiren bir şey. Alışkanlık haline gelince sıkıntı oluyor.
 
Konu yerinde olmuş.Bu davranış biçimi malesef insanların kişiliğinde zamanla oturunca korkunç bir hal alabiliyor.Anlamaya ve çözümlemeye çalışırken yargılayarak kendiside nerde olduğuna şaşırıyor nihayetinde.Bu sıkıcı öz itirafi ise egoyla birleştiğinde pastanın mumu oluyor.
Empatiye çıkıyoruz dolayısıyla.Birini anlamak için empati yapamadığınızda direk olarak kendinize dolaylı olarak kişilere zarar vermiş olunuyor.Ve empati akıl kadar da duygusal veya vicdanlı davranış olmadan olmaz.İnsaf ve aklı birleştirip kişisel diyaloglar gerçekleşirse sağlıklı iletişim gerçekleşicek ve kendinize kattığınız sevgide büyüyecektir.
 
Çok güzel ifade etmişsiniz bazen bazı konuları ve yazılanları okuyupta '' ya bu nedir ,bu nasıl bir cevap ve küçümseme tarzıdır dediğim zamanları''çok iyi anlatmışsınız.
 
Şimdi bazen de birşeyler anlatan insanın niyetini çözemiyoruz.

Bazen insanlar problemlerini o problemler çözülsün diye değil sadece rahatlamak için anlatıyorlar.
Bizde sorunu çözmek istediğini sanıp birsürü çözüm vs. konuşuyoruz.
Adam kendisini dinleyecek birilerini ararken bunun sorununu ben çözdüm demek için kafa ütüleyen bir adamla karşılaşmış oluyor.
 
Geri
Üst