Teşekkür ederiz ki böyle bir sorununuzu bizimle paylaşıp, bizleri fikrimizi almaya değer gördüğünüz için.
Artık dönemimiz de, çalışmayana ekmek yok. Zengin ailelerin çocukları olupta ailemizin parasını yeme lüksümüz de yok çoğumuzun. Bir şekilde yaşamak için paraya ihtiyacımız var. Öyle ya da böyle, ya bir iş bulup çalışacağız ya da diplomamızı alıp daha yüksek bir maaşla hayatımızı sürdüreceğiz.
Bu sebeple benim kanım, ferah bir hayat için diploma almak ve o mesleği devam ettirmek önemli.
Gel gelelim, sizin sorununuza.. Dönemimizde bu şekilde ki sınavlar, öğrenciyi çaresiz bırakıyor ne yazıkki. Öyle bir algı oluşturuyor ki, öğrenci sanki bunu yapamasa hayatı devam etmeyecekmişcesine ciddiye alınıyor. Ve bu panikle kişi doğal olarak sağlıklı seçimler yapmakta zorlanıyor. Ve kişinin yeteneklerine, isteklerine ve eğilimlerine yönelik onları yönlendirecek çalışmalar yapılmadığı için kişi daha 18-20li yaşlarında gelecek kaygısıyla ve paniğiyle cebelleşiyor. Tıp ve hukuk demişsiniz, aslında o kadar zıt bölümler ki.. Kafanızın çok karıştığı anlaşılabiliyor.
Çoğumuz bilir ki aynı deneyimleri yaşadık.
Size tavsiyem; önünüze bir kağıt alın ve "ne istiyorsunuz?" "sizin için öncelik nedir?" Huzurlu sakin bir hayat mıdır? yoksa hareketli ve özel hayatınızın az miktarda olduğu bir hayat mı? vs. vs.
Tüm istediğiniz meslekleri araştırın. O meslek neyi gerektiriyor? Sizin yapınız bu mesleğe uygun mu? Ben heyecanlıyım, sakin yaşamak isterim koşturmak istemem vs. gibi düşünüyorsanız elebileceğiniz bir çok meslek var. Bu şekilde hem kendinizi tanıyın hem de sizin karakterinize kişiliğinize hangi meslek daha uygun oluyor bunları bulmaya çalışın.
2. tavsiyem ise; Benim için bu gibi şeyler çok etkili olduğu için paylaşmak istiyorum. Lütfen istediğiniz bölümlerin eğitimleri verilen fakültelere gidin gezin, bakalım neler yapmışlar nasıllar? Tanıtım günlerini kaçırmayın ve mutlaka tanıtımları takip edin, bölüm ne gibi dersler veriyor? Belki sizi heyecanlandıracak dersler olacak? Belki de sizi vazgeçirecek dersler olacak.
Ve şiddetle tavsiye ettiğim diğer bir önerim ise; O mesleği yapan insanlarla görüşün. Ben 20- 30 tane soru hazırlayıp, seçeceğim bölümden mezun insanlarla konuştum. Bir nevi röportaj yaptım onlarla, mesleğin iş olanakları, getirisi, maaşı, kişinin zevk alıp almadığı, mutlu mu mesleğinden? gibi sorular sorarak kendimce bunları ölçtüm tarttım ve kararımı verdim.
Size dediğim tüm bu aşamaları yaşadım. Ve şu an da istediğim sevdiğim mesleği yapıyorum. Ve çok mutluyum, zevk alıyorum. Sevdiğin meslekte en iyisini olmayı hedeflersen eğer, o zaman manevi mutluluğunu da alacaksındır. Parası iyi ya da kötü gibi düşünmeni önermem, bence sevdiğin meslek önemlidir. Ben çoğu kişinin bu işten para kazanamazsın dediği bir mesleği yapıyorum ve meslektaşlarımdan gün geçtikçe daha da yükseklerdeyim. Ve en iyisi olduğun sürece de diğer isteklerin de olacaktır emin ol.
Karar tamamen sana kalmış, hayat senin hayatın ve seçimlerinle hayat hamurunu yoğuracaksın. Dilerim ki hakkında en güzeli en hayırlısı olur.