"Gizlimabet Parapsikoloji Platformu"

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Tesadüf

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Ori
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Ori

🌙
Moderator
Tesadüf kavramı, olayların belirli bir nedensel bağlantı olmaksızın rastlantısal olarak gerçekleştiğini ifade eder. Bu konuda farklı felsefi, bilimsel ve teolojik yaklaşımlar bulunmaktadır. İşte tesadüf kavramının çeşitli bakış açıları:

Bilimsel Bakış Açısı:
1. Olasılık ve Rastlantısallık: Bilimde tesadüf, olasılık ve rastlantısallık ilkeleriyle açıklanır. Bir olayın meydana gelme olasılığı, belirli bir sistem veya ortam içinde hesaplanabilir. Rastgele olaylar, özellikle kuantum fiziğinde önemli bir rol oynar. Kuantum mekaniğinde, partiküllerin davranışları rastgele ve olasılıksal olarak tanımlanır.

2. Deterministik Sistemler: Klasik fiziğe göre, evrendeki her olay belirli neden-sonuç ilişkileri çerçevesinde gerçekleşir. Bu deterministik bakış açısına göre, tüm olaylar aslında önceden belirlenmiş yasalarla yönetilir ve tesadüf sadece bizim bilgimizdeki eksiklikten kaynaklanır.

Felsefi Bakış Açısı:
1. Determinist Yaklaşım: Bazı filozoflar, evrendeki her olayın önceki olayların belirli bir sonucu olduğuna inanır. Bu deterministik görüşe göre, tesadüf diye bir şey yoktur; sadece bizim bilmediğimiz veya anlayamadığımız neden-sonuç ilişkileri vardır.

2. İndeterminizm: Diğer filozoflar ise, bazı olayların gerçekten rastlantısal olduğuna inanır. Bu indeterminist görüşe göre, evrende bazı olaylar rastgele ve tahmin edilemez bir şekilde meydana gelir.

Teolojik Bakış Açısı:
1. Kader ve İlahi Plan: Bazı dini inançlar, evrendeki tüm olayların bir ilahi plan dahilinde gerçekleştiğine inanır. Bu görüşe göre, tesadüf olarak görülen olaylar aslında ilahi bir planın parçasıdır.

2. Serbest İrade ve Tesadüf: Diğer dini görüşler, insanların serbest iradeye sahip olduğunu ve bu iradenin rastgele olaylarla etkileşime girdiğini kabul eder. Bu görüş, hem ilahi plan hem de tesadüfün birlikte var olabileceğini öne sürer.

Günlük Yaşamda Tesadüf:
1. Küçük Dünya Fenomeni: Günlük yaşamda tesadüfler sıkça karşımıza çıkar, örneğin eski bir arkadaşla beklenmedik bir yerde karşılaşmak. Bu tür olaylar, genellikle küçük dünya fenomeni gibi sosyal ağlarla ilgili teorilerle açıklanabilir.

2. Psikolojik Algı: İnsan beyni, anlamlı kalıplar ve bağlantılar aramaya eğilimlidir. Bu nedenle, tesadüfi olaylar bazen anlamlı ve önemli gibi görünebilir. Bu, pareidolia (rasgele şekilleri anlamlı bir şey olarak algılama) gibi psikolojik olgularla açıklanabilir.

Sonuç:
Tesadüf kavramı, bakış açısına göre farklı şekillerde yorumlanabilir. Bilimsel olarak, rastlantısallık ve olasılık teorileriyle açıklanabilirken, felsefi ve teolojik olarak deterministik veya indeterminist yaklaşımlarla ele alınabilir. Günlük yaşamda ise, tesadüfler insanların deneyimlerinde sıkça karşılaştıkları ve anlam vermeye çalıştıkları olaylardır. Bu nedenle, tesadüfün varlığı ve doğası hakkında kesin bir sonuca varmak zordur ve bu kavram, kişisel inançlar ve dünya görüşlerine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Size öyle bir tesadüf örneği veririm ki kafanız çorba olur. Şaka bir yana çılgınca bir şey keşfettim ve bunun literatürde ne gibi bir tanımı olduğunu da bilmiyorum. Bir hareketi yaptığımda veya belirli bir moda girdiğimde sürekli aynı kişilere rastlamam veya aynı işaretleri görmem tesadüf evet ama dehşet verici bir tesadüf. Sürekli bir şirketin aracını görüyordum. Orada kim var ve neden görüyorum bunu çözemedim. Mesela vücudumu iyi hale soktuğum zaman ve kendimi güçlü ve çekici hissettiğim zaman hep aynı kadına rastlıyorum veya aynı sembolleri görüyorum. O kadın bu tarz erkeklerle birlikte olmayı tercih ediyor olabilir bilemem. Dediğim gibi size öyle tesadüfler anlatırım ki aklınızı kaçırırsınız🤣.

Size öyle bir tesadüf örneği veririm ki kafanız çorba olur. Şaka bir yana çılgınca bir şey keşfettim ve bunun literatürde ne gibi bir tanımı olduğunu da bilmiyorum. Bir hareketi yaptığımda veya belirli bir moda girdiğimde sürekli aynı kişilere rastlamam veya aynı işaretleri görmem tesadüf evet ama dehşet verici bir tesadüf. Sürekli bir şirketin aracını görüyordum. Orada kim var ve neden görüyorum bunu çözemedim. Mesela vücudumu iyi hale soktuğum zaman ve kendimi güçlü ve çekici hissettiğim zaman hep aynı kadına rastlıyorum veya aynı sembolleri görüyorum. O kadın bu tarz erkeklerle birlikte olmayı tercih ediyor olabilir bilemem. Dediğim gibi size öyle tesadüfler anlatırım ki aklınızı kaçırırsınız🤣.
Sizin enerjinizi son dönemde sabah aksam burada bulunan şiir seven dünyayı kendi için yaratılmış sanan bir faninin enerjisine benzettim bu da bir tesadüf sanırım.

O kadının adının olduğu işyeri, apartman görüyor musunuz, yolda yürürken, avmlerde o kadının ismiyle Adaş bir küçük kız çocuğuna ebeveynlerinin seslendiği olaylara tesadüfen denk geldiniz mi?

O kadının adının olduğu işyeri, apartman görüyor musunuz, yolda yürürken, avmlerde o kadının ismiyle Adaş bir küçük kız çocuğuna ebeveynlerinin seslendiği olaylara tesadüfen denk geldiniz mi?
Evet. Sadece bu olay değil söylediğiniz gibi çok şey yaşıyorum. Sanki bir video oyunun içinde gibiyim. Tanımadığım kişilerin ağzından hayatımla ilgili şeyler duyuyorum veya dediğiniz gibi oluyor çılgınca evet. Bu olayları yaşamaya başladığımda hayatım değişti ben artık diğer insanlar gibi değilim çok farklı farkındalık düzeyim var ve bu bir keşif öğrenim değil bizzat deneyim.

Evet. Sadece bu olay değil söylediğiniz gibi çok şey yaşıyorum. Sanki bir video oyunun içinde gibiyim. Tanımadığım kişilerin ağzından hayatımla ilgili şeyler duyuyorum veya dediğiniz gibi oluyor çılgınca evet. Bu olayları yaşamaya başladığımda hayatım değişti ben artık diğer insanlar gibi değilim çok farklı farkındalık düzeyim var ve bu bir keşif öğrenim değil bizzat deneyim.
Neyi düşünürsen onu hayatına çekersin. Daima pozitif düşünmeye çalışmak gerekir. Diyelim x isimli birini seviyorsun, x isminde kişinin sosyal medya da paylaşımları duvarına gelir, haber izlemek yada şarkı dinlemek istersin yine x isminde spiker yada şarkıcı duyarsın, işyeri yada apartman adı ile karşılaşırsın.
Misal çok yıllar önce bir arkadaşı ziyaret ettim bir süre sonra soğuk meşrubat aldım bir tane fazla bardak aldım. Niye fazla bardak aldığımı sorunca "biraz sonra kapıdan gelen misafirin hakkı var onun için" dedim. Çok vakit geçmeden ortak tanıdığımız geldi mekandakiler şok geçirdi. Buna benzer bir çok güzel olaylar yaşadım. Kainat yada evren dediğimiz yerde yazılı olmayan kurallar vardır, bir sistem vardır. Önemli olan bu sistemi anlamak, çözmek ve sırrı koruyup sahip çıkmak. Örneğin karun da sistemi çözdü ama rabbenâ rabbenâ hep bana dediği için kendisine verilenlerle birlikte yerin dibine girdi.
Ne demiş şair aşağıda :
"
Gecem seninle dolu, yaralarım çiy gibi
Rüzgâr hasret ıssızlık dilsiz çalan ney gibi
Suskun ağlayabilsem namussuzlar duymasa
Hâk deyip cezbelensem sırra varan hâyy gibi"

Geri