"Gizlimabet Parapsikoloji Platformu"

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

tanrılar ve tanrıçalar

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan biard
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

biard

Kayıtlı Üye
Merhaba. Ben paganizmi araştırıyorum. Tabi genelde türkçe kaynaklardan. İngilizcemi geliştiriyorum ama yeterli değil. Genelde ülkemizde paganizm deyince akla gelen şeyler cadılık, büyü filan olduğu için büyü tarifleri vs. daha fazla. Tanrı ve tanrıça hakkında da gerek bu forumda gerek başka forumlarda bilgiler var ama aklıma bazı sorular takıldı. Onları sorayım. Cevapları forumda olan sorular için link yollarsanız sevinirim. 1. Tüm tanrılar tek tanrı, tüm tanrıçalar tek tanrıçadır. Tanrı ve tanrıça aslında tek yaratıcıdır. Bu doğru mu? Doğruysa yaratıcı neden bölünme ihtiyacı duydu? 2. Tanrı ve tanrıçalar su tanrısı, orman tanrısı, şifa tanrısı, ay tanrıçası vs. Bu öğeler dünya ve ay ile ilgili. Tanrı ve tanrıça dünya ya da ay olmadan önce yok muydu? Bu varlıklar dünya dışında başka şeyle ilgilenmiyor mu? 3. Farklı kültürlerde farklı adlarda tanrı tanrıça var. Bunların hepsi doğru mu? Özellikle pagan arkadaşlardan cevap bekliyorum. Teşekkürler.

Merhaba. Ben paganizmi araştırıyorum. Tabi genelde türkçe kaynaklardan. İngilizcemi geliştiriyorum ama yeterli değil. Genelde ülkemizde paganizm deyince akla gelen şeyler cadılık, büyü filan olduğu için büyü tarifleri vs. daha fazla. Tanrı ve tanrıça hakkında da gerek bu forumda gerek başka forumlarda bilgiler var ama aklıma bazı sorular takıldı. Onları sorayım. Cevapları forumda olan sorular için link yollarsanız sevinirim. 1. Tüm tanrılar tek tanrı, tüm tanrıçalar tek tanrıçadır. Tanrı ve tanrıça aslında tek yaratıcıdır. Bu doğru mu? Doğruysa yaratıcı neden bölünme ihtiyacı duydu? 2. Tanrı ve tanrıçalar su tanrısı, orman tanrısı, şifa tanrısı, ay tanrıçası vs. Bu öğeler dünya ve ay ile ilgili. Tanrı ve tanrıça dünya ya da ay olmadan önce yok muydu? Bu varlıklar dünya dışında başka şeyle ilgilenmiyor mu? 3. Farklı kültürlerde farklı adlarda tanrı tanrıça var. Bunların hepsi doğru mu? Özellikle pagan arkadaşlardan cevap bekliyorum. Teşekkürler.

1- Hem evet hem de hayır farklı inançlarda farklılıklar var.Kiminde mutlak tek ve bir güç oluşur ancak ikiye bölnme ve farklı süretler varken,kiminde yanlızca bir dişi ve bir erkek ve onların süretleri vardır.Dolayısıyla paganizmin hangi inanç sistemini incelediğinize göre cevap değişecektir.Ancak şahsi görüşüm ilk yazdığımdır.Yani yaratıcının iki cinside içeren ayrı sıfatları olmasıdır.Yaratıcı bölünme ihtiyacı duymasdı insan aklı onu algılamak ve onunla çalışmak için bölme ihtiyacı duyuyor.Çünkü pratiğe dayalı ibadetlerde alanı ne kadar daraltırsanız o kadar yalın bir enerji oluşturursunuz.Ve bir o kadar da kuvvetli.İnsan yaşamının her alanında farklı sıfatları taşır,bu kadının ve erkeğin karakterine ve fiziksel özelliklerine göre de değişir.Bu nedenle insan bir ilahi güç ile çalışırken ne süretine ihtiyacı varsa hayatına ve duasına onu çeker.Bu bereket te olabilir rızk ve çocuk ta .Paganizmde tüm bunların farklı bireylermiş gibi görünmesinde abartmanın,masallaştırmanın ve zamanla yozlaşmanın da payı vardır.O kadar ki bazı imparator,kahraman ve tarihi karakter 100 yıl sonra falanca Tanrı diye ortaya çıkar.Bu nedenle ayıklaması ve neye ne şekilde inanılacağı tamamen size kalır.

2- Tanrı,Tanrıça,Allah,Kutsal ruh...derken ezeli ve ebedi bir güçten bahsederiz.Öncesini ve sonrasını bilme kudreti yalnız ona aittir. Mantık olarak elbette sadece bu gezegenin yaratıcısı değil tüm varoluşun hakimidir.Dolayısıyla farklı gezegenlerde farklı inançlar da olabilir.Ay Güneş ve Dünya üçü de düzenli bir biçimde çalışmazsa gezegenimizdeki tüm canlı yaşamını yok ederler.Dolayısıyla bunların sistemi,yaratılışı ve bunlarla insanlara mükafat veya ceza verilişi nedeniyle paganizmde bu üç yaşamsal unsur Tanrı ve Tanrıça ile özdeşleşir.Ancak kimi inançlarda yin-yan,dişi erkek değişebilir.Yunanlarda güneş Tanrıça diye bir şey yokken Güney Amerika kabilelerinde güneş kadının Ay erkeğin idaresindedir.Bu kısmı da sizin inanç sisteminiz belirleyecektir.Gezegenler ve varlıklar karakteristik özelliklerine göre dişi veya eril olarak ayrılır.Genel kanıya göre ay kadınların ay döngüsünü,yumurtlamasını ve hormonlarımızı etkilediğinden,ayrıca gece ışığıyla dünyamızı aydınlattığından,ısı vermediğinden dişidir(tabi daha pekçok detayı da vardır.)

3- 1.cevap ta bahsettiğim gibi bazıları sonradan tanrılaştırılan kimseler.İyi mitoloji kitapları edinin.20 Sayfalık Afrodit kitabı gibi değil de,bir karış kalınlıkta olup o tanrının tüm efsane ve tarihini belgelerle anlatanlardan.Merak ettikçe ismi aratıp detayını öğrenirsiniz.

Not:ayrıca link için yazdığınız mesajın altındaki benzer konulara bakabilirsiniz.

çok güzel sorular :) bazı bilgilerim , fikirlerim , düşüncelerim var ama asıl bilgili olan arkadaşlar cevaplasın-tartışalım .

Teşekkürler lavander. Evet gaos tartışalım ilginiz için teşekkürler size de. Başka fikri olan varsa bekliyorum.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri