Stresin Etkileri Nesilden Nesile Geçiyor!

yare-i yarim

Moderator
Katılım
10 Ocak 2013
Mesajlar
2,247
Tepkime puanı
879
İş
Sanatsal tablolar oluşturmak/Mutfak eşyaları dalında ticaret
Japon bilim adamlarının yaklaşık 20 yıl süren, meyve sinekleri üzerindeki araştırması, ısı şoku veya çevresel stresin DNA kılıfının oluşumunda rol oynayan ATF-2 proteinini aktif hale getirerek, kılıftan sıyrılmasına yol açtığını, bu bozulmanın bir sonraki nesile aktarıldığını gösterdi.

Bu bozulmanın hücreyi ya da organizmayı doğrudan etkilediği ancak DNA dizisinde hiçbir değişikliğe yol açmadığı vurgulandı.

Bu durumun şeker, kalp hastalıkları ve hatta şizofreni gibi bazı hastalıklara yatkınlığa yol açabileceğini düşünen bilim adamları, araştırmanın mantarlar ve sinekler üzerinde yapıldığını açıkladı. Bilim adamları, bu durumun insanlarda da meydana gelebileceğini kesin olarak söylemenin mümkün olmadığını, başka araştırmaların yapılması gerektiğini belirtti.

"Cell" dergisinde yayımlanan araştırmaya imza atanlardan Shunsuke Ishii, "Stresin etkilerinin DNA dizilimini değiştirmeden bir sonraki nesile aktarılıp aktarılmadığı konusunun tartışıldığını, mekanizmanın bilinmemesi nedeniyle bu duruma şüpheci bakıldığını ancak yaptıkları araştırmanın, etkilerin nesilden nesile aktarılabildiğini gösterdiğini" vurguladı.

Daha önce yapılan araştırmalar, doğumdan sonra 2 hafta strese maruz kalan farelerin yavrularının da depresyon ve kaygı belirtileri gösterdiğini ortaya koymuştu ancak bugüne dek bu mekanizma açıklanamamıştı.

"ALINTI
 
Üst