Şifalı bitkilerin toplanması ve kurutulması

cibabu

Kayıtlı Üye
Katılım
8 Ara 2009
Mesajlar
385
Tepkime puanı
169
Şifalı bitkilerin toplanması:

Şifalı bitkilerin bazen bütünü, kökleri, yaprakları, çiçekleri veya tohumları değişik şekillerde kullanmaya hazır hale getirilir.
Şifalı bitkiler elle veya makas gibi bazı aletlerle toplanır.Toplarken dikkat edilmesi gerekenler:

1- İlaçlama yapılan meyvelerin yakınlarından toplanmaz.
2-Çevre kirliliği olan ve arabaların geçtiği yol kenarlarında ki şifalı bitkiler toplanmaz,zira egzoz dumanın bitkiler üzerinde menfi etkileri vardır.
3-Çiçek ve otlar nemli, sisli, yağmurlu günlerde veya üzerlerine çiğ düştüğü zamanlarda toplanmaz.
4-Kabuklar yağmurlu günden sonra toplanmalıdır.
5-Kök, rızam ve yumrular yağmurdan sonra çıkarılmalıdır.
6-Yapraklı bitkiler çiçek açmaya başladığı zamanda toplanmalı.
7-Çiçekler tamamen açılmadan evvel veya gonca halinde iken toplanmalı.
8-Toprak altı kısımları , bitkinin toprak üstündeki gövdesi kuruduktan sonra, genellikle ilkbahar, sonbahar dönemlerinde toplanmalı.
9-Kabuklar bitki yapraklarını döktükten sonra toplanmalı.
10-Meyve ve tohumlar olgunlaştıktan sonra toplanmalıdır.

Bu şartlar göz önünde bulundurularak toplanan şifalı bitkiler, taze iken çok çabuk bozulur, küflenir.Bozulmadan saklayabilmenin en kolay yolu kurutmaktır.Kurutulurken dikkat edilecek hususlar:

1-Güneşte Kurutma: Bu metod daha ziyade kök, gövde ve kabuklar için kullanılır.Zira güneş, çiçek ve yaprakların rengini alır.Kurutulurken kağıt bez veya tahta ızgaralar üzerinde ağırlığın % 70-80 kadar kısmını kaybedecek duruma gelene kadar kurutmaya devam edilmelidir.

2-Gölgede Kurutma: Bitkiler güneşle muhatap olmadan serin ve hava akımının bulunduğu yerlere sarılarak demetler halinde asılmalı ve küflenmemesi için demetle zaman zaman açılmalı ve alt üst edilmelidir.Özellikle yaprak ve çiçeklerin kurutulması bu metotla iyi netice verir.

3-Sıcak Hava ile Kurutma: Dolap veya oda içinde, ızgara şeklinde raflar bulunan kapalı yerlere bitkiler serilir ve asılır.Sıcak hava veya soba ile içerisi ısıtılır, üstte konan aspiratörlerle bitkilerden çıkan nem dışarı atılır.Kabuk, gövde ve çiçekler bozulmadan kurutulmuş olur.

4-Sera gibi Camekanlı Sistemlerde Kurutma: Camekan içinde raflara ince tabaka halinde bitkiler serilir ve açılır.İçeride meydana gelen su buharı ve doymuş hava üstte konan aspiratörlerle dışarı atılır.

Bu şekillerde her türlü şifalı bitkinin rahatlıkla kurutulması temin edilmiş olur.
Bu usullerle kurutulan bitkilerin özelliklerini kaybetmeden saklanması için; ışık, sıcaklık ve rutubetten korunmaları gerekir.Bu sebeple kurutulan bitkilerin kuru ve karanlık yerlerde, bez torba,karton kutu, cam kavanoz ve havası alınmış ambalajlarda muhafaza edilmeleri gerekir.Ayrıca şifalı bitkilerin her sene yenilenmesinde fayda vardır.

Tedavide bitkisel formüller/Şifalı bitkiler ansiklopedisi
 
Üst