Şifalı Bitkiler

MEX-ZELCEFA-XO

Banlı Kullanıcı
Katılım
18 Eyl 2013
Mesajlar
510
Tepkime puanı
15
ARALIK AYI BİTKİSİ -Adaçayı ,Karanfil

OCAK AYI BİTKİSİ - Zencefil, Maydanoz

ŞUBAT AYI BİTKİSİ-Kuşburnu

MART AYI BİTKİSİ-Keten tohumu

NİSAN AYI BİTKİSİ-Melisa(oğulotu)

MAYIS AYI BİTKİSİ- Fesleğen

HAZİRAN AYI BİTKİSİ- Kekik

TEMMUZ AYI BİTKİSİ- NANE

AĞUSTOS AYI BİTKİSİ- REZENE

EYLÜL AYI BİTKİSİ- Söğüt

EKİM AYI BİTKİSİ- Kantaron

KASIM AYI BİTKİSİ-Nar





ADA ÇAYI


[url=http://hizliresim.com/xBzoyV][/URL]

İNGİLİZCE- Sage

LATİNCESİ: Salvia oficilanis

GEZEGENİ: Jüpiter

ELEMENTİ: Hava

BURCU: İkizler, terazi, Kova

TANRI VE TANRIÇASI: Zeus, Jüpiter

BÜYÜSEL GÜCÜ: Temizlik, arınma

BEDENSEL YARARLARI: Güçlü bir antiseptiktir, gece terlemelerini durdurur, adetleri düzenler, şeker hastalığına çok etkilidir şekeri düzenler, soğuk algınlığına iyi gelir, Saç için çok yarlı bir bitkidir.

TARİHÇESİ: Adaçayı Latince ‘ TEDAVİ’ anlamına Salvare sözcüğünden gelir. Salerna okulu hekimleri söyle diyorlardı ‘Bahçede Adaçayı biten adam neden ölsün’

Adaçayı kuşkusuz size ölümsüzlüğü bağışlamaz ama size yeryüzün de biçilmiş yaşamınız boyunca sağlık içinde mutluluk içinde yaşamanızı sağlayan bir bitkidir. Yunan hekimi Diyoscaride kanamalara, kesiklere, ateşlere, idrar yolları taşlarına, kadınların adet dönemi düzensizliklerine önerirdi. 1600 yılında veba salgınında Paris’in güneyinde kurnaz becerikli hırsızlar çok tehlikeli bulaşıcı hastalıkta ölenleri soymaya gidiyorlardı ve sonunda yakalandılar İl yargıçları ne şekilde korunduklarını söylerlerse onları serbest bırakacağını söyledi. Bunun üzerine hırsızlar sırlarını açıkladılar mikroplara karşı korunmak için bedenlerini içine adaçayı, kekik, lavanta çiçeği ve biberiye kattıkları sirke ile ovuyorlardı. Bir yüzyıl sonra benzeri olaylarda örneğin Marsilya’da başka hırsızlar aynı karışımı uyguladılar. Bu kez yüzyıl önceki antiseptik birleşime sarımsağı kattılar. O zamandan bu yana ‘Dört Hırsızlar Sirkesi’ doğal ilaçlar listesine girdi. Sizde benzeri her türlü bulaşıcı hastalıklarda her zaman bu ilaca başvurabilirsiniz.

HAZIRLANMA VE KULLANMA; Adaçayı yemeklerde ızgara etlerde soslarda çorbalarda, baklagiler de bol bol kullanın. Adaçayını ne kadar tüketirseniz o kadar sağlıklı olursunuz.

DEMLEME; Bir litre suyun içine kuru yaprak çiçek karışımından yarım avuç atın ve kaynatın, soğutun sindirimi kolaylaştırıcı, uyarıcı olarak yemeklerden sonra birer fincan tüketin. Uykusuzluğa menopoz sıkıntılarına ve soğuk terlemelere karşı yatarken bir fincan için.

DIŞTAN KULLANIM; Dıştan kullanım için 1,5 avuç adaçayını bir litre suda kaynatın losyon, friksyon, şampuan, kompres, vajinal yıkama, lavman v.b dıştan kullanın.

ŞARAP; Bir avuç adaçayını yarım litre votkanın içine atın bir hafta dinlenmeye bırakın Böylece tedavi edici nitelikler yönünden zengin güzel kokulu güzel bir şarap hazırlamış olursunuz. Günde bir kahve kaşığı için. Ağrılı yerlere friksyon yaparak ta kullanabilirsiniz.

TENTÜR; Bir avuç adaçayı yaprağını ¼ litre votkanın içinde 14 gün dinlenmeye bırakın sonra süzün. Ağrılara karşı ve kan dolaşımına çabuklaştırmak için fiksyon biçiminde dıştan sürün ya da her gün bir tatlı kaşığı tentürü bir fincan suyun içinde karıştırıp için.

ADAÇAYI LİKÖRÜ: Bir avuç adaçayını yarım litre votkanın içine atın bir hafta dinlenmeye bırakın. Böylece tedavi edici nitelikler yönünden zengin güzel kokulu likör hazırlamış olursunuz. Günde 1 kahve kaşığı içebilirsiniz Bağışıklık sistemini güçlendirici bir etki sağlar. Ağrılı yerlere friksyon yaparak da kullanabilirsiniz.

ADAÇAYI İLE ÇOK ETKİLİ SAÇ BAKIMI; Adaçayı yaprağı 250 gr bir litre suda 15-20 dk kaynatılır soğumaya bırakılır süzülür 50 derecelik 250 ml alkol ilave edilir gün aşırı saçlar ve saç dipleri ıslatılır ve taranır.

ADAÇAYI İLE ÇOK ETKİLİ SOĞUK ALGINLIĞI İLACI;

-Kekik yaprağı 5gr

- Okaliptüs yaprağı 10gr

-Mürver yaprağı 10gr

-Yabani gül yaprağı 10gr

-Adaçayı yaprağı 15 gr

Bu karışımı 150 ml iyi bir şarapta 5 dk kaynatılıp süzülür 30gr bal karıştırılır günde 2 çay fincanı içilir.

ADAÇAYLI KURU FASÜLYE ÇORBASI

-2 su bardağı kuru fasülye

-2 ufak doğranmış havuç

-2 ufak doğranmış kereviz sapı

-2 ufak doğranmış soğan

-3 diş doğranmış sarımsak

-1 çorba kaşığı biber ya da domates salçası

-2 çorba kaşığı doğranmış maydanoz

-1 tatlı kaşığı ufalanmış adaçayı

-4 çorba kaşığı zeytinyağı

-1 defneyaprağı

-tuz karabiber

YAPILIŞI: Fasulyeler 7-8 saat suda bekletilir daha sonra defneyaprağı ile 20 dakika haşlanır içine havuç, kereviz sapı, soğan, sarımsak, adaçayı, salça zeytinyağı eklenir çorba kıvamında pişirilir en son çorba piştikten sonra maydanoz eklenip servis yapılır.

ADAÇAYI İÇİN NOTLAR:

*Diş eti iltihabında adaçayı yaprakları günde 3-5 kez sakız gibi çiğnenir.

*Dişlere parlaklık kazandırmak, temizlemek ve diş etlerini güçlendirmek için dişler adaçayı ile ovulur.

*Grip salgınlarında oturduğunuz odada sıcak suyun içine adaçayı atarak (buhur) odayı temizlemiş olursunuz.

*Özellikle şeker hastaları için iyi bir baharattır.

Karanfil


[url=http://hizliresim.com/eX626j][/URL]

İNGİLİZCE- CLOVE

LATİNCESİ: CARYOPHYLLUS AROMATİCUS

GEZEGENİ: Güneş, Jüpiter, Uranüs

ELEMENTİ: Ateş

BURCU: Koç, Aslan, Yay

TANRI VE TANRIÇASI: Zeus,

SEMBOLİZMA:: Hafıza güçlendirici, bolluk bereket, duru görü.

BEDENSEL YARARLARI: Mikropları öldürür, ağrıları dindirir özellikle diş ağrılarına çok etkilidir. Antiromatizmaldır, ağrıyan bölgelere karanfil yağıyla masaj yapabilirsiniz. Ateşli soğuk algınlığında terlemeyi kolaylaştırır. Doğumu kolaylaştırır. Susuzluğu giderir, bulantıyı keser ve kusmayı önler. Karanfil birçok ilacın tadını ve kokusunu iyileştirmekte kullanılır. Çiğnendiğinde ağız kokularını önler. Ayrıca afrodizyak ve depresyon giderici özellikleri sayesinde keyifle birçok yemeğe eklenebilir.

TARİHÇESİ: Anavatanı Baharat adaları Filipinler’dir. Eski Mısır mezarlarının duvarlarında ipe dizilmiş karanfil resimleri vardır. Karanfili tedavi amaçlı ilk kez Bingenli Hildegard yer vermiştir. Hekimler Avrupa’da koleranın ve vebanın yaygın olduğu dönemlerde boyunlarına karanfilden yapılmış kolye takar, hasta muayenesinde dudaklarının arasında bir karanfil tutarlardı. Hastayı muayene edip yanından ayrıldıktan sonra da karanfil çiğnerlerdi.

KARANFİL TENTÜRÜ HAZIRLAMA: Bir kavanoza 110 gr kuru karanfil konur. Üzerine 550 gr votka boşaltılır. Kavanozun kapağı sıkıca kapatılır. Günde 2 defa çalkalanarak 2 hafta bekletilir. İki hafta sonra süzülür şişelenir.

KARANFİL YAĞI HAZIRLAMA: Bir kavanoza karanfil doldurulur. Üzerine bitkiyi iyice örtecek kadar zeytinyağı ilave edilir (yoksa küf oluşur) 2 hafta güneşte ya da sıcak bir yerde durduktan sonra süzülüp tekrar aynı yağın içine yeni bitki eklenir. 2hafta daha bekletilir. Arada çalkalamakta fayda vardır. Bu süre sonunda süzülen yağ şişelenir.

YAN ETKİLERİ: Yüksek miktarda kullanıldığında zararlıdır. İçerisindeki yüksek miktardaki eterli yağ epitel dokuyu tahriş eder.

KARANFİLLİ TARÇINLI KEK

Malzemeler:

6 yumurta+ 6 kahve fincanı un+6 kahve fincanı şeker+1 küçük paket margarin (125 gram)+yarım kahve kaşığı dövülmüş karanfil+1 kahve kaşığı tarçın+1 kahve kaşığı limon suyu ve rendesi+1 kahve kaşığı kabartma tozu

Yapılışı:

Kalıp yağlanır, unlanır, fırın önceden ısıtılır. Yumurtalar ile şeker koyu yoğurt kıvamına gelinceye kadar çarpılır. Limon suyu ve kabuğu rendesi ilave edilir Elenmiş un, kakao, karanfil, tarçın, kabartma tozu, erimiş yağ konup çarpmadan karıştırılır. Kalıba boşaltılır Orta ısılı fırında 35-40 dakika pişirilir, soğuyunca kalıptan çıkarılır, üzerine vanilyalı pudra şekeri elenerek servis yapılır.

KARANFİLLİ KIŞ ÇAYI:

1 fincan sıcak su +rezene +Bir parça meyan kökü + 1 kaşık ıhlamur+ 1 adet çubuk tarçın+2 adet karanfil+ 1 çay kaşığı bal

Tüm malzemeler sıcak suyun içine atılır demlenir süzüldükten sonra bal ilave edilir.

NOTLAR:

*Endonezya’da 19. Yüzyılın sonundan beri sigara tütününün üçte bir oranında karanfil karıştırılmaktadır.

*Lahananın gaz yapmaması için yemeğe karanfil karıştırılması veya yemeğin üzerine 5-6 adet karanfil batırılmış soğanla birlikte pişirilmesi önerilir.

*.Karanfil yağından sabun üretiminde mikrop öldürücü olarak yararlanılır.

*.Pasta kurabiye yapımında kullanılır. Mutfakta baharat olarak bazı yemeklere karıştırılır.



ZENCEFİL

url=http://hizliresim.com/KDDoOy][/URL]

İNGİLİZCE- Ginger

LATİNCESİ: Zinziber officinalis

GEZEGENİ: Mars

ELEMENTİ: Ateş

BURCU: Akrep

TANRI VE TANRIÇASI: Mars/Ares

SEMBOLİZMİ: Aşk, Başarı, Ateş

BEDENSEL YARARLARI: Mide ve bağırsak gaz söktürücüdür. Kusmayı önler iştahı açar, soğuk algınlığında çabuk iyleşmeyi sağlar, beden ve zihin gücünü arttırır, midenin can dostudur. Zencefil yağı eklem ağrıları için dıştan sürülebilir.

TARİHÇESİ: Zencefil M.Ö 3000 yıllarından beri Asurlular , Çinliler ve Hintliler tarafından ilaç ve baharat olarak kullanılmaktadır. Mezopotamya’da bulunan toprak levhalarda zencefil içeceklere karıştırıldığını boyama gücü olmamasına rağmen sumak safran ve zardecal ile birlikte boya maddesi olarak kullanıldığı yazılıdır. Çinli denizciler deniz tutmasına karşı yanlarına zencefil aldıkları da yazılıdır. Zencefil Ayurveda tedavi yönteminin ana maddelerinden biridir.

İ.Ö 1. Yüzyılda Romalıların Somali’deki ticari merkezleri ziyaret eden hekimler, Somali’deki zencefilin taze sürgünlerinin salata olarak yendiğini ağızda çiğnendiğini sıcak yemek yapıldığı, içecek suyuna karıştırılarak kaynatıldığını yazmıştır.

DEMLEME: 5 gr rendelenmiş taze zencefil veya 5gr toz zencefil 200 ml suda yavaş ateşte 5 dk kaynatılır içine biraz süt karıştırılır bal katılabilinir sıcak olarak içilir.

TENTÜR; 10 ml eterli yağ 100 ml votkaya karıştırılır 1 hafta bekletilir. Kesme şekere damlatılarak yenir veya bir fincan suya 10-20 damla damlatılarak günde 3 kere içilir. Grip için çok faydalıdır.

YAN ETKİLERİ: Önerilen ölçülerde yan etkisi yoktur. Zencefil tek başına masaj yağı olarak kullanılmamalıdır cildi tahriş edebilir. Başka yağlarla az miktarda kullanılır.

ZENCEFİLLİ SALATA SOSU;

1 çorba kaşığı susam yağı+1 çorba kaşığı limon suyu+ 1 tatlı kaşığı kıyılmış taze zencefil+ 1 çay kaşığı tepeleme kıyılmış sarımsak + 1 tatlı kaşığı tepeleme bal + tuz (Bu sosun aynı zamanda Grip önleyici etkisi vardır.)

ZENCEFİLLİ KURABİYE;

¾ paket Margarin +1 bardak Şeker +1/4 bardak Pekmez +1 adet Yumurta + 2,5 su bardağı Un + Bir tutam Tuz +1 cay kaşığı Zencefili +1 cay kaşığı Tarçın YAPILIŞI: Margarin ağır ateşte eritilip ılınmaya bırakılır. Şeker, pekmez ve yumurta yağa katılarak iyice vurulur. Kuru malzeme birlikte elenerek karışıma katılır. Soğutulduktan sonra 2-3 cm.lik toplar halinde yuvarlanır. Toz şekere bulanıp yağlanmış pasta tepsisine 5 cm. arayla dizilir Orta sıcaklıktaki fırında 20-22 dakika pişirilir.

ZENCEFİLLİ BAHARAT

5 ölçü zerdeçal + 4 ölçü zencefil toz olarak karıştırılır her yemeğe baharat olarak kullanılır (bağışıklık sistemini güçlendirir)

ZENCEFİL İLE ÇOK ETKİLİ GRİP ÖNLECİ

150 Süt + 20 gr taze zencefil, YAPILIŞI: Taze zencefil 500ml soğuk suda 5 dk kaynatılır içine 150 ml su süt eklenir 3-4 dk kaynatılır çay mümkün olduğu kadar sıcak içilir.

ZENCEFİL İLE EKLEM AĞRILARI VE KALP ÇARPINTISI İÇİN

10 gr zencefil toz, + 50 ml hint yağı YAPILIŞI: Zencefil tozuna 200 ml su eklenir su yarıya ininceye kadar kaynatılır 1 yemek kaşığı hint yağı eklenir gece yatmadan önce içilir.

ZENCEFİL İÇİN NOTLAR;

*Gaz sancıları için yemeklerden yarım saat önce 1 tatlı kaşığı taze zencefile birkaç damla limon ve bir tutam tuz karıştırılarak yenir.

*Zencefili baharat olarak da kullanılır çok yararı vardır bağışıklık sistemine çok yarar. Ayrıca düzenli zencefil tüketilirse gribi de önler.

*Deniz ve motorlu araç tutması için yolculuktan yarım saat önce 750 miligram toz zencefil içilir. Toz zencefil yerine taze zencefil de sakız gibi çiğnenebilir.


MAYDONOZ

[url=http://hizliresim.com/eyq2p0][/URL]

İNGİLİZCE- Parsley

LATİNCESİ: Petroselinum crisum

GEZEGENİ: Merkür

ELEMENTİ: Hava

BURCU: Kova, Terazi,

TANRI VE TANRIÇASI: Afrodit, Persefone, Venüs

SEMBOLİZMA: Astral seyahat, arınma

BEDENSEL YARARLARI: Maydanozun faydaları sayamayacak kadar çoktur. Güçlü bir idrar sökücü, ateş düşürücü, kadınlarda düzensiz adetleri düzenler, organizmayı zehirlerden arındırır. Bu nedenle maydanoz karaciğer hastalıklarında, sarılığa ve egzamaya karşı kullanılır. Cilde canlılık verir ve cilt lekelerini azaltır. Böbrek taşlarını ve bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur. Cinsel isteği artırır. Vücuda ve göze kuvvet verir. Diş etlerini güçlendirir. Kansızlık çekenlere faydalıdır. Kansere karşı koruyucudur.

MAYDANOZ: A, C, E ve K vitaminleri ile demir, potasyum, magnezyum, kalsiyum, kükürt ve fosfor mineralleri açısından zengin bir bitkidir.

TARİHÇESİ: Ana vatanı tam olarak bilinmemektedir, ancak bu konuda birkaç fikir vardır. Bitkinin anavatanının Sandinya adası veya Doğu ve Güneydoğu Akdeniz kıyıları olduğu düşünülmektedir. Maydanoz günümüzde 3000 yıl önce Mısır’da 20. sülale döneminde tanınıyordu. Araştırmalar Mısırlıların ölülerini maydanoz ve kereviz yapraklarıyla süslediğini göstermektedir. Yunanlılar bitkiyi kutsal kabul ediyor, büyük şölenlerde salonların duvarlarına asıyor, yemekte çelenk olarak başlarına koyuyorlardı. Maydanoz Hippokrates’ten beri genel olarak idrar söktürücü gücü ve terletici nedeniyle kullanılmıştır. Orta çağda maydanoz afrodizyak olarak da kullanılmıştır.

REÇETELER:

Arpacık: Böğürtlen yaprağı 25 gr + Maydanoz yaprağı 25 gr karışım çok az suda 3-4 dk kaynatılır. Tülbentten geçirilerek süzülür. Arpacığa günde birkaç kez pansuman yapılır.

Ateş düşürücü: Maydanoz kök ve yaprak 50 gr karışımdan 150 ml suda 5 dk demlenir. Günde iki çay fincanı içilir.

İdrar Söktürücü: Ada soğanı 10 gr+ kimyon tohumu 10 gr+ mürver çiçeği 10 gr+ rezene tohumu 10 gr+ ardıç 30 gr+ maydanoz tohumu 30 gr . 3 gr karışım 200 ml suda 10 dk kaynatılır süzülür. Günde 2-3 fincan sıcak içilir.

Cilt güzelliği ve vücudu arındırmak için: Yarım demet maydanoz + yarım bardak su+ yarım limon suyu+ bir tatlı kaşığı organik bal mutfak blendırında parçalanır. Sabah kahvaltıdan on dk önce içilir. 15 gün süreyle her gün içilmesinde yarar var sonra 15 gün ara verilerek tekrar kür uygulanır.

YAN ETKİLERİ: Her hangi bir yan etkisi yoktur.

MAYDANOZ SALATASI

MALZEMELER: Yarım demet maydanoz+ Yarım çay bardağı ince bulgur+ 2 adet domates+2 adet sivri biber+ taze soğan+1 avuç iri kıyım ceviz

Sosu için:

1 adet limon suyu+ 1 tatlı kaşığı bal+ yarım çay kaşığı zencefil tozu+ 1 baş sarımsak +tuz+ zeytin yağı

YAPILIŞI:

Yarım çay bardağı ince bulguru yarım çay bardağı kaynar suda bekletip şişmesini sağlayın.

Maydanozları çok ince olmayacak şekilde doğrayıp salata kâsesine aktarın.

İnce doğranmış sivri biberleri, küp doğranmış domatesleri, iri kıyım cevizi, bulguru ve taze soğanı ilave edip karıştırın.

Sosu için gerekli olan malzemeleri karıştırıp salataya aktarın.

NOTLAR:

*Eşit miktarda maydanoz kökü ve tohumu suda kaynatılır saçlar bu su ile durulanırsa saçların uzamasına yardımcı olur.

*Sivrisinekten korunmak için cilde maydanoz yağı sürülür.

*Akne için her gün taze maydanoz yenmelidir.

*Arı sokması için ezilen maydanoz yaprakları iğne çıkarıldıktan sonra sokulan yere bağlanır.

*Burkulmalara ezilen taze maydanoz yaprakları sürülür ve bağlanır.



KUŞBURNU
İNGİLİZCE :Rosehip

LATİNCESİ: Rose Canina

GEZEGENİ: Venüs, Ay

ELEMENTİ: Su

BURCU: Terazi, yengeç, koç ve boğa

TANRI VE TANRIÇASI: Eros, Afrodit, Demeter, Hator, Venüs, İsis, Meryem

SEMBOLİZMİ: Aşk ve güzellik

BEDENSEL YARARLARI: Kuşburnunun güçlü antioksidan etkisi deneysel araştırmalarda tespit edilmiştir. C vitamini açısından en zengin bitkisel kaynaklardan biridir. Kuşburnunun bir başka önemi iltihaplı hastalıklardaki yararıdır. Kuşburnunun dejeneratif eklem hastalığı olan eklem kireçlenmesi ve romatizma ağrılarının giderilmesindeki faydaları klinik araştırmalarda görülmüştür.

Kuşburnu soğuk algınlığı ve gripe karşı bağışıklık sistemini destekler. Gribal enfeksiyonlara yakalanmamak için günde 3 bardak kuşburnu çayı içilebilir. Böbreküstü bezlerine olan etkisiyle hormonların üretimini destekler

TARİHÇESİ: Kuşburnu meyvesinin tıbbi ve beslenme değeri konusundaki bilgiler oldukça eskidir. Hipokrat zamanında iltihaplara karşı Ortaçağda ve daha sonraki dönemlerde kan tükürmelere, dişeti kanamalarına, böbrek meme safra taşlarına, tenyaya, yılancık hastalığına karşı kullanılmıştır. (Baytop 1984)

KUŞBURNI ÇAYI: 1 su bardağı kaynamış suya 1 tatlı kaşığı ince kıyılmış kuşburnu kabuğu eklenerek 15 dk demlenir süzülerek içilir. Günde 3 bardak içilebilir.

KUSBURNU TENTÜR; Bir ölçü ezilmiş yemişe 5 ölçü alkolün içinde 15 gün bekletilir .

KUŞBURNU YAĞI; Kavanoza taze kuşburnu yemişi konulur üstünü örtünceye kadar badem yağ ilave edilir 15 gün bekletilir süzülür çıkan yağa tekrar taze kuşburnu ilave edilir bu işlem 3 kez tekrarlanır. (Bu yağ özellikle cilt için çok yararlıdır)

YAN ETKİLERİ: Kuşburnu tüyleri kaşıntı yapar.

KUŞBURNU KEKİ; 2 su bardağı kuşburnu püresi+ 2 yumurta+ 1 çorba kaşığı tereyağı+ 1 su bardağı toz şeker+ 1 bardak ve ¼ bardak un + 1 çay kaşığı karbonat YAPILIŞI: Yumurtaları çırpın şekeri ilave edin çırpmaya devam edin. İçine tereyağını ve kuşburnu püresini ilave edin. Karbonatı ve unu ilave edin 180 derecelik önceden ısıtılmış fırında 25 dakika pişirin..

KUŞBURNU MARMELATI; Taze kuşburnu+ su+ şeker YAPILIŞI: Taze kuşburnu tencerede su ile iyice haşlanır ezilme kıvamına gelinceye kadar kaynatılır. İyice kaynamış olan kuşburnu süzgeçten geçirilir çekirdek ve zarlarından ayrılır. Daha sonra ince elekten geçirilir. Elde edilen kuşburnu ezmesı bir kez daha kaynatılır tencerenin dibinin tutmaması için sürekli karıştırılır Marmelat kıvamına gelince % 30 kadar şeker ilave edilir ve çok az kaynatılır ateşten alınarak kavanozlara konur

KUŞBURNU LİKÖRÜ; Üç litre votka içine 1 kilo kuşburnu meyvesi taze olarak 500 gr şeker ilave edilerek Bir ay emiştirmeye bırakılır. Sonra süzülür içine istediğiniz kadar su eklenir…

KUŞBURNU ŞURUBU; Meyvelerin kabuklarını iki-üç gün kırmızı şarap içinde bırakın ve sonra süzün buna eş ağırlıkta şeker katın ancak pişirmeyin pişirirseniz ‘C’ vitamini azaltmış olursunuz.




KETEN TOHUMU
[url=http://hizliresim.com/Kg6jD2][/URL]
İNGİLİZCE : Linseed ve flax

LATİNCESİ: Linum usitatissimum

GEZEGENİ: Merkür

ELEMENTİ: Ateş

BURCU: İkizler, başak

TANRI VE TANRIÇASI: Arachne, Arianrhod, Brigid

SEMBOLİZMİ: Bağımsızlık, dişi yaratıcı güç

BEDENSEL YARARLARI: Mide-bağırsak sorunlarına karşı iyi gelir

Bağırsakları yumuşatır, kabızlığa karşı iyi gelir

Kemikleri güçlendirir. Özellikle menopoz döneminde yararlıdır

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Menopoza bağlı şikâyetleri hafifletir

Kalp-damar hastalıklarından korur

Kolesterol, şeker seviyesini dengeler

Yüksek tansiyonu düşürür

Romatizmal hastalıkları önler

Sinir sistemini güçlendirir Hafızayı güçlendirir

Konsantrasyon bozukluğuna karşı iyi gelir

Yaşlanmaya bağlı dikkat dağınıklığına karşı iyi gelir

Haricen kullanılarak yaraların çabuk iyileşmesini sağlar

Egzama ve sedef hastalıklarında kullanılır

Nasırlarda kompres olarak kullanılır

Solunum yolu hastalıklarında olumlu etki yapar

Ruhsal bozukluklara karşı iyi gelir

Öksürüğü giderir



TARİHÇESİ: Arkeolojik çalışmalar Mezopotamya da 7 bin yıl önce keten tarımı yapıldığını, Mısırda mezar odalarında yiyecek olarak keten konulduğunu, mezar odalarında ketenin işleyişini gösteren resimler olduğunu göstermiştir. Mısırda ilaç olarak M.Ö 2500 yıllarında kullanılmaya başlanmıştır. Tevrat da keten tohumu ve çorbası diyet yiyeceği olarak geçer. Bitkiyi Avrupa da öksürük ilacı olarak ilk Theophrast kullanmıştır.

KETEN TOHUMU ÇAYI (ÖKSÜRÜK, NEZLE VE ÜŞÜTMEYE): 1 çorba kaşığı keten tohumu 3 fincan suda 10 dk kaynatılır 4 dk bekletilir süzülür içilir.( Bu çayın buharından teneffüs edilir)

KETEN TOHUMU LAPASI (AKCİĞER VE ZATÜREDE) : 80 gr keten tohumu karıştırılarak az sıcak suda lapa yapılır ve iki tülbent arasına konarak göğüse ve sırta yerleştirilir.

KETEN TOHUMU MİDE BAĞIRSAK TEMİZLEYİCİ (DETOX ETKİSİ): 2 çorba kaşığı keten tohumu+ yarım çay kaşığı zencefil+ yarım limon suyu+ 1 tatlı kaşığı bal

Bir bardak suda karıştırılarak içilir hemen arkasından 2 bardak su içilir. 1 ay süreyle her sabah aç karnına içilir (6 ayda bir tekrarlanması önerilir) çok etkili bir temizleyicidir. Mide ve bağırsaklarda birikmiş olan her türlü zararlı maddeler temizlenir.

KETEN TOHUMU YANIKLAR İÇİN: 25 gr keten tohumu+ 100 ml gül suyu karışım 8 saat kısık ateşte demlenir süzülür yanığın üzerine gazlı bezle bağlanır yanık iz bırakmadan geçer.

KETEN TOHUMU YAĞI; İlaç olarak kullanılan yağ presleme yöntemi ile elde edilir. Kendine özgü hafif acımsı tadı olan yağ koyu sarı renktedir. Yağ bronşit, öksürük, karaciğer, safra kesesi, mide ve bağırsak hastalıklarında kullanılır. Keten tohumu yağı metabolizmaya iyi gelen doğal yüksek oranda omega 3,6 yağ asiti bulunmaktadır. Ayrıca yağı dıştan el çatlaklarında sıyrıklarda zonada ve sedef hastalıklarında kullanılır. Keten tohumu yağı ağızdan alındığında cilt ve saç için faydalıdır.

YAN ETKİLERİ: Hiçbir yan etkisi yoktur.

KETEN TOHUMU İÇİN NOTLAR:

*Keten tohumu çayı boğaz ve diş eti iltihaplarında gargara olarak kullanılır.

*Karaciğer şişmelerinde keten tohumu lapası ile iyi sonuçlar alınır.

*Sancılı hemoroitlerde keten yağı ile yapılan masaj kısa sürede sancıyı dindirir.



MELİSA(Oğul otu)
İNGİLİZCE : Lemon balm

LATİNCESİ: Melissa Officinalis

GEZEGENİ: Merkür

ELEMENTİ: Hava

BURCU: Yengeç

TANRI VE TANRIÇASI: Artemis, Diana

SEMBOLİZMİ: Başarı

BEDENSEL YARARLARI: Melisa bitkisi özü, sinir sistemini gevşetici ve uykuyu kolaylaştırıcıdır. Uyku getirdiği bilinen yoğurtla bir araya gelince de bütün gece gözünü bile kırpamayanlar için birebirdir.

Sindirim sistemi ile ilgili rahatsızlıklarda, mide spazmında, sinir sistemi ve kalp rahatsızlıklarında tansiyonu düzenleyici olarak ağrı kesici ve rahatlatıcı olarak da kullanılan melissanın zekâyı artırdığı, mide ülserine iyi geldiği, kaynatılarak suyu vücuda sürüldüğünde ter kokusunu kestiği ve beyin damarlarını açtığı bilinir. Kadınların adet kanamalarını düzenler. Karın ağrılarına, Kulak çınlamasına, kulak uğuldamasına, baş dönmelerine ve migren ağrılarına çok etkilidir. Bitkinin en belirgin yararı sinirsel bozukluklara çok iyi geldiğidir.

TARİHÇESİ: Melisanın ne gibi harikalar yarattığını ilk anlayan Arap hekimleridir. Bu hekimler kalp güçlendirici, kalp dostu, kalbi desteklemeye, çarpıntılarını yatıştırmaya, sıkıntıları yok etmeye yararlı bir bitki dediler. Rahip ve rahibeler bu bitkinin yetiştirmesini Araplardan öğrendikten sonra bu konuda uzmanlaştılar. Oğulotu suyu bütün dünyada ünlü bir ilaç olarak tanındı.

Artemis/Diana öncesi , Efes te ana tanrıça kültü, bu kült rahibelerine verilen isim melissea, yani bal ve arı ile ilgili bir bitki, Türkçe oğul otu da bal ve ari ile ilgili, eskiden kovanlara bu bitki sürülürse oğulun buraya yerleşeceğine inanılırdı, bazı yerlerde halen bu tatbikata devam etmekte.

SANCILI ADET GÖRMELERDE ÇAY: Bir litre suya yirmi tutam bitkiyi atın kaynatın günde iki-üç fincan için.

BAŞ DÖNMESİ İÇİN ÇAY: Melisa 50 gr kuru bitki 150 ml suya eklenir ve kaynatılır günde bir-iki fincan içilir.

MELİSA TENTÜR; Oğul otu yapraklarından 100 gram ince kıyılarak bir şişeye konur ve üzerine 500ml %70 alkol ilave edilerek 4-6 hafta bekletildikten sonra süzülerek Tentür elde edilir. Bu tentürden günde 4-5 defa 10-15 damla bir miktar su ile alınır.

YAN ETKİLERİ: Bitkinin hiçbir yan etkisi yoktur. Çocuklara biraz daha dikkatli kullanmak gerekir.

MELİSA ŞARABI: Bir litre beyaz şarap içine bir avuç bitki eklenip ılık bir sıcaklıkta (30-40 derece)24 saat bekletilir sonra süzülür günde iki fincan içilir.


Fesleğen

[url=http://hizliresim.com/KPDvW9][/URL]

İNGİLİZCE- Basil

LATİNCESİ: Ocimum basilicum

GEZEGENİ: Mars

ELEMENTİ: Ateş

BURCU: Koç, Aslan

TANRI VE TANRIÇASI: Visnu, Krisna, Aradia, Erzuli

SEMBOLİZMİ: Bereket, sevgi, korunma, sadakat

BEDENSEL YARARLARI: Sindirimi kolaylaştırıcı etkisi vardır. Baş dönmesi, sinir hastalıklarında, bağırsak ağrısı için, mide rahatsızlığından ileri gelen migren ağrılarında çok etkili bir bitkidir. Sütü gelmeyen az gelen kadınların süt verimini çoğaltır. Ağız banyosu yolu ile pamukçukları iyileştirir.

TARİHÇESİ: Bitkinin anavatanı Hindistan dır. İklime uygun olan her yerde yetişmektedir. Bu nedenle birçok yerde yabani olarak yetişmektedir. Hippokrates’in yazılarında bitki ishal ve uzun süreli kusmalar için önerilmiştir. Hippokratçıların bitkinin hangi türünü kullandıkları bilinmemektedir. Bitki çok eskiden beri baharat ve ilaç olarak kullanılmaktadır. Fesleğenin yaprakları aroma verici ve ateş düşürücü olarak, ayrıca yılan ısırıklarında akrep sokmalarında ve kulak iltihaplarında kullanılıyordu. Ortaçağda yapraklarından damıtılmayla elde edilen suyu sinir zayıflığında kullanılmıştır.

HAZIRLANMA VE KULLANMA;

Sinirliliğe, sıkıntılara, migrenlere, öksürüğe ve anjinlere : 1litre su içine 2 çorba kaşığı yaprak ve çiçek atıp demleyin gün içinde iki üç fincan için.

Pamukçuğa karşı ağız banyosu: Bir litre su içine iki avuç bitki koyun her gün ağzınızı çalkalayın.

Kadınların göğüs salgılarını arttırmak için: Bir litre suya bir avuç bitki atın ve kaynatın günde iki fincan için.

Saç dökülmesi: 100 gr fesleğen bitkisini toz haline getirip 500 ml kaynar su eklenir 20 dk. demlenip süzülür. Saçlar bu çayla haftada 2 kez yıkanır.

FESLEĞEN YAĞI: 30 gram taze veya kuru yaprak, 100 ml badem yağının içinde üç hafta oda sıcaklığında ara sıra çalkalanarak dinlendirilir ve süzülür. Bu hazırlanan yağ içten ve dıştan kullanılır. Masaj yağı olarak da kullanılır.

ŞARAP; 60 gr taze yaprak bir litre tatlı kırmızı şarapta 6 hafta dinlendirilip süzülür. Steğe göre tatlandırılır. Sindirim kolaylaştırıcı olarak günde 1-2 çay bardağı içilir.

FESLEĞEN LİKÖRÜ: 60 gr taze yaprağa 1 litre votka eklenir ağzı kapalı olarak 6 hafta dinlendirilir. 700 gr esmer toz şeker ilave edilir. Bir hafta daha dinlendirilip süzülür. Sindirim kolaylaştırıcı olarak günde 1-2 likör kadehi içilir.

YAN ETKİSİ: Bitkinin her hangi bir yan etkisi yoktur.

FESLEĞENLİ DOMATES YEMEĞİ (4 KİŞİLİK)

-2 kilo domates (sert olmamak şartı ile)

-3 adet taze yeşilbiber

-2 ufak doğranmış soğan

-2 çorba kaşığı doğranmış maydanoz

-1 tatlı kaşığı doğranmış taze fesleğen

-3-4 çorba kaşığı zeytinyağı

-1/2 bardak pirinç

-2 küp şeker

-tuz karabiber

YAPILIŞI: Domatesler kabukları ile çok az kaynatılır, süzülür, kabukları soyulur, tencereye soğan doğranır yağda kavrulur yeşilbiberler de yağda kavrulur. Domatesler küp küp çok küçük olmamak şartı ile tencereye doğranır. İki çorba kaşığı pirinç eklenir. Tuz ve şeker ilave edilir. Yarım bardak su ilave edilerek kısık ateşte pişirilir. Yemeği ara ara karıştırmak lazımdır. 15 dk pişirildikten sonra ateşi kapatmaya yakın maydanoz ve fesleğen eklenir..

FESLEĞEN İÇİN NOTLAR:

*Fesleğen çayı afrodizyak olarak önerilmektedir.

*Fesleğen sinek/böcek uzaklaştırmada da kullanılan bir bitkidir. Halen bir çok natürel sinek sivrisinek uzaklaştırıcının formülünde bulunan bir bitkidir.

*Bitkinlik ve zafiyet durumlarında salatalara fesleğen yaprağı karıştırılmaktadır.

*Ses kısıklıklarında ve boğaz ağrılarında çayı ile gargara yapılır.

*Yağlı yemeklere taze yaprakları katılır sindirim kolaylaşır.

*Nezle ve baş ağrısında tozu buruna çekilir.



Kekik

[url=http://hizliresim.com/xJDdyQ][/URL]
İNGİLİZCE- Thyme

LATİNCESİ: Thymus vulgaris

GEZEGENİ: Venüs, merkür

ELEMENTİ: Su

BURCU: Kova ve Boğa

TANRI VE TANRIÇASI: Ares, Mars, Afrodit, Freya ve Periler

SEMBOLİZMİ: Sağlık, fizik güç, tedavi, aşk, psişik güç, duru görü, ölüm ve geçit merasimleri.

BEDENSEL YARARLARI: Mide yatıştırıcı, antiseptik, kurt düşürücü, böbrek hastalıklarına özellikle kekik suyu çok yararlıdır. Antiseptik, gaz söktürücü, güçlendirici iştah açıcı ve öksürük iyileştirici etkilere sahiptir.

TARİHÇESİ: Mısırlılar kekiği parfüm olarak mumyalamada kullanıyorlardı. Hippokrates Akdeniz kekiğini astım nefes darlığı zehirlenmeler için kullanmış, ayrıca ölü doğum yapan kadınların sonunun rahatça sökülüp atılması için kullanmıştır. Kan pıhtısını önleyici olarak balla karıştırılmasını, boğaz ağrısında hardalla karıştırılarak dıştan sürülmesini ve dikkatli kullanılması gerektiğini yazmıştır.

HAZIRLANMA VE KULLANMA;

YAĞI: Çiçekli dallar bir şişeye gevşek bir şekilde doldurulur ve üstüne iki parmak yüksekliğe kadar saf zeytinyağı ilave edilir şişenin ağzı kapatılır 15 gün güneşli ve sıcak bir yerde dinlendirilir süzülür.

ŞARAP; 50 gr çiçekli kekik dalı 1 litre beyaz şarapta 8 gün dinlendirilir ve tatlandırılır.

Tentür: Çiçekli taze dallar bir şişeye konur ve üstü örtecek kadar 50 derecelik alkol eklenir şişenin ağzı kapatılarak güneşli bir yerde 15 gün beklenir ve süzülür.

ÇAY: 1 çorba kaşığı ufalanmış bitkiye 250 ml kaynamış su eklenir 5 dk demlenip süzülür. Günde 5-6 çay fincanı içilir.

REÇETELER;

DİŞ İLACI: Üç avuç bitkiyi yarım litre alkollü içki içinde emiştirmeye bırakın. Fırçanızı bu sıvı içinde ıslatarak her gün dişlerinizi fırçalayın.

ROMATİZMA AĞRILARI: Bir avuç taze bitkiyi ısıtın ağrılı yere doğrudan doğruya uygulayın.

GRİP İÇİN; 5 gr kuru bitki 250 ml kaynar su eklenir 10 dk demlenip süzülür günde üç çay fincanı sıcak olarak içilir.

KANSIZLIK İÇİN: 3 gr kıyılmış kuru bitkiye 150 ml su eklenir 10 dk demlenir süzülür. Günde üç fincan ılık olarak içilir.

ÖKSÜRÜK İÇİN: 60 gr bitki 250 ml suda 10 dk kaynatılıp süzülür 60 gr balla karıştırılır Öksürük geçinceye kadar saatte bir 1 yemek kaşığı içilir. Öksürük azaldıkça içme süresi uzatılır.

SAÇ UZATICI: 80 gr bitki 1 lt suda 3-4 dk kaynatıp süzün saç diplerine hafif masajla yıkanır. Her yıkamada yapabilirsiniz.

SALATALAR İÇİN BİR SOS: 50gr kuru kekik 500 ml elma sirkesinde karıştırılarak 10 gün bekletilir sonra kullanılır.

YAN ETKİSİ: Önerilen ölçüler içinde kullanıldığında hiçbir yan etkisi yoktur.

NOTLAR:

*Multiple skleroz olanların yağı ile uzun süre masaj önerilmektedir.

*Ağız ve nefes kokusu için 8 gr kıyılmış kuru bitki 250 ml suda 3 dk kaynatılıp süzülür bu çayla düzenli gargara yapılır.

*Depresyon, çabuk sinirlenilme, iyi uyuyamama gibi durumlarda 12 saat soğuk suda yatırıldıktan sonra kaynama noktasına kadar ısıtılıp süzülen 200 gr kekiği banyo suyuna karıştırılarak banyo yapılması, banyodan sonra kurulanmadan iki keten beze sarılarak yatakta yaklaşık 1 saat dinlenilmesi önerilir.




Nane


İNGİLİZCE- Mint

LATİNCESİ: Mentha

GEZEGENİ: Venüs

ELEMENTİ: Hava

BURCU: İkizler, Terazi

TANRI VE TANRIÇASI: Hekate, Zeus, Pluto

SEMBOLİZMASI: Korunma, güç, temizlik, dayanıklılık, bereket, dilekleri gerçekleştirme

BEDENSEL YARARLARI: Sinirsel mide bulantısını keser, gaz söktürücü koku verici olarak kullanılır, nane yağı migren ağrılarını hafifletir, her türlü idrar yolu rahatsızlıklarına iyi gelir. Baş dönmelirinde, Adet sancılarında çok etkilidir. Solunum sistemine etkisi büyüktür buğu olarak kullanılır. Astım krizlerinde nefesi rahatlatır. Mide üşütmesi ve gıda zehirlenmesi için çok yararlıdır.

TARİHÇESİ: Nanenin anavatanı Akdeniz sahilleri olarak bilinmektedir. M.Ö. 1200-600 yıllarında Mısır mezarlarında nane bitkisinin kalıntılarına rastlandığı da belirtilmektedir. Akdeniz ülkelerinde nane bitkisinin yabanisine bol miktarda rastlanması nedeniyle bu sebzenin yayılma alanları içinde Anadolu nun da önemli bir yeri olduğunu görmekteyiz. Eski Yunanda yorgunluk gidermek için banyo suyuna serpilen nane dallarından yapılan taç, gelinlerin başlarına güzel koku vermesi için takılırmış.



HAZIRLANMA VE KULLANMA;.

DEMLEME; Bir litre suya dört beş tutam naneyi atın kaynatın sabahları ve akşamları bu demlemeden bir fincan için. Hazımsızlığa çok iyi gelecektir.

İÇ SPAZIMLARA KARŞI DIŞTAN KULLANIM; Bir litre kırmızı veya beyaz şarap içine 2 avuç kıyılmış taze nane atarak bir hafta bekletin, sonra süzün. Bu sıvıyı ağrıyan bir bölgenize bezle yavaş yavaş sürün.

NANE-LİMON: (Mide krampları, üşütme, mide bozukluğu, bazı zehirlenmelere iyi gelir) 250 ml suyun içine bir tutam kuru nane ve ¼ limonu kabukları ile 10 dk kaynatın ve için.

NANE YAĞI: Bir kavanoza kıyılmış taze nane ile doldurun üzerine saf zeytinyağı ya da badem yağını kavanozu örtecek kadar koyun. 2 hafta güneşli bir yerde devamlı çalkalayarak bekletin. İki hafta sonunda süzün ve süzdüğünüz yağa tekrar taze nane doldurun 2 hafta daha bekletin devamlı kavanozu çalkalayın. İki hafta sonra nane yağınızı süzüp şişeleyin.

NANE LİKÖRÜ: 3,4 demet taze nane+ 2,5 bardak toz şeker+ 3-4 karanfil+ 1 muskat+ 1 kök zencefil+ votka

YAPILIŞI: Naneleri iyice yıkayın ve süzülmeleri için bekletin. Büyük bir kavanoza naneleri, üzerine karenfil, zencefil ve muskatı koyun üzerine toz şekeri koyun kapağını kapatıp güneşli bir yerde bekletin. Arada çalkalayın, yaklaşık bir hafta sonra şeker erimiş olacak ve nanelerin üstünü kapatacak kadar votka ilave edin ve güneşli bir yerde 20 gün bekletin. Likörün olup olmadığını anlamak için kapağını açın koklayın votkanın kokusu tamamen gitmişse, nanenin kokusu hakimse likörünüz olmuş demektir. Tülbentten geçirin temiz bir şişeye doldurun.



NANE İÇİN NOTLAR:

*Sinek ve böcek kovucu özelliğe sahiptir.

*Menopoz sıcaklıklarını azaltmak için nane yağını mendile birkaç damla döküp koklamak sıcaklığı geçirecektir.

*Tayvan’da yapılan bir araştırmaya göre ise, yemeklerden 15-30 dakika önce içilen nane yağı kapsülü karındaki şişkinliği, gazı ve gurultuyu önemli ölçüde azaltıyor. Bazı vakalarda ise karın ağrısının azaldığı ya da tamamen ortadan kaybolduğu belirtildi

*Grip salgınlarında oturduğunuz odada sıcak suyun içine nane atarak (buhur) odayı temizlemiş olursunuz.

*Özellikle astım hastalarına buhur çok yararlı olur.


Rezene
[url=http://hizliresim.com/e7D2jN][/URL]

İNGİLİZCE- Fennel

LATİNCESİ: Foeniculum Vulgare

GEZEGENİ: Merkür

ELEMENTİ: Ateş

BURCU: Başak

TANRI VE TANRIÇASI: Apollo, Dianonus,

SEMBOLİZMASI: Rüya görme, duru görü, cesaret

BEDENSEL YARARLARI: Öksürük giderici, balgam söktürücü, bebeklere daz giderici, emziren annelere süt fazlalaştırıcı özelliğe sahiptir. Rezene sindirim sorunu yaşayanlara iyi gelen bir bitkidir. Gözler için kullanılan bir bitkidir.

TARİHÇESİ: Anavatanının Akdeniz kıyıları batı asya olduğu sanılmaktadır. Çinliler çok eskiden beri bitkinin yapraklarını, kökünü, tohumunu ve gövdesini ilaç olarak kullanmışlardır. Dioskorides’e göre rezene tohumları süt salgısını arttırır, çiçek, sap, ve yaprakları kaynatılarak yapılan çay idrar torbası, böbrek hastalıklarını iyileştirir. İbni Sina göz hastalıkları ve tedavisi hakkında yazdığı kitaplarda bitkinin temizleyici, dağıtıcı, eritici ve çözücü gücüne yer vermiştir. Romalı askerler cesaret ve başarı için rezene bitkisini yanında taşırlardı.



HAZIRLANMA VE KULLANMA;.

Gaz giderici, sindirim kolaylaştırmak için :Bir kap içine bir tutam anason ve iki yaprak naneyle birlikte iki tutam rezene tohumu atın kaynatın günde 3 fincan için. Gaz giderici, sindirim kolaylaştırmak için

Öksürük için: Bir litre su içine bir kahve kaşığı rezene tohumu ve kıyılmış rezene yaprağı koyun kaynatıp demleyin bol bal ile günde 3 fincan için.

Bebekler için gaz giderici: 2 gr rezene tohumu havanda ezilir 200 ml sıcak su eklenir demlenir süzülür. Bebeğin içebileceğinden çok yapılmamalı her zaman taze yapılmalıdır.

Hıçkırık, hava yutma: 25 gr anason, 25 gr rezene karıştırılarak havanda ezilir 1 çay kaşığı su ile içilir.

Süt artırıcı: anason, kimyon, kişniş, ısırgan, rezene eşit miktarda iyice havanda ezilir 150 ml sıcak su eklenir 5 dk demlenir süzülür duruma göre günde 3-5 fincan içilir.

REZENE TENTÜRÜ: 60 gr rezene tohumu+ 60 gr kuru yaprak+ 850 gr votka kapalı kavanozda arasıra çalkanarak 6 hafta bekletilir. Gerektiğinde 1 çorba kaşığı az su içerisinde içilir.



REZENE İÇİN NOTLAR:

*Kızarmış yorgun gözlere ılık rezene çayı ile pansuman yapılır.

*Rezene yaprakları kıyılarak lapa durumuna gelinceye kadar kaynatılır. Vücuttaki apselere bir bezle sarılır apse geçinceye kadar 2 saatte bir yenilenir.

*Hayvanları tedavide yararlıdır.

*Ameliyatlardan sonra su yerine rezene çayı çok yararlıdır.

*Rezene Avrupa’da yaygın yenen aromalı ve sağlıklı bir sebzedir.





Söğüt;


İNGİLİZCE- Willow

LATİNCESİ: Salix Alba

GEZEGENİ: Ay

ELEMENTİ: Su

BURCU: Yengeç, Balık

TANRI VE TANRIÇASI: Artemis, Selena, Diana, Sin, Circe, İsis, Persefone, Hekate

SEMBOLİZMASI: Aşk etkilerini artırma, Korunma, tedavi

BEDENSEL YARARLARI: Dahilen yatıştırıcı kuvvet verici, ateş düşürücü, romatizma ağrılarını giderici. İdrar yollarındaki taşların düşürülmesinde yardımcı olur. Kanamaları durdurucu etkinin yanı sıra adet kanamalarını düzenleyici etkiye sahiptir. Mikrop öldürücüdür.

TARİHÇESİ: Söğüt insanlık tarihi kadar eskidir. Çin, Mısır, Asur, Yunan tıbbında kullanılan ağaç Hipokrat’tan Galen’e kadar pek çok antik dönem hekimi tarafından kullanılmıştır. Antik çağda, binlerce yıl sonra aspirin olarak tanıdığımız söğüt’ün ana maddesinin etkileri biliniyordu.. Söğüt ağacı kabuğundaki aktif madde Salisin’dir. Kristal formu ilk olarak 1828′de Fransız eczacı Henri Leroux tarafından izole edilmiştir. Saf formu İtalyan kimyager Raffaale Piria tarafından elde edilmiştir.



HAZIRLANMA VE KULLANMA;.

Sıcak Suda Demleme: Taze yada kurutulmuş bitki bir cam kaba konur kaynatılmış su üzerine dökülür çok bekletmeye ihtiyaç yoktur süzülür çay açık renkli olur.

Söğüt kökü, gerekli görülen süre boyunca soğuk suda bekletildikten sonra, kısa süre kaynatılır ve 3 dakika kadar demlenmeye bırakılır. Günlük çay miktarı bir termosa konur ve gün boyunca ağır ağır yudumlayarak içilir.

Bitkinin Öz suyunu çıkarma; Bitkilerin taze özsuları, damla biçiminde kullanılmaya veya hasta organları nemlendirmeye uygundur. Bu özsular, evlerde kullanılan meyva sıkma aleti ile de elde edilebilirler. Bitkilerin özsuyu her gün taze olarak sıkılabilir. Ağzı iyice kapalı küçük renkli şişelerin içinde, buzdolabında bir kaç gün saklanabilir.

Merhem Hazırlama; İki avuç taze bitki kıyılır 500 gr badem yağını ocakta kızdırın içine bitkileri atın ve karıştırın. 1, 2 dk sonra ateşten alın bir kavanoza koyup bir gün buzdolabında bekletin. Ertesi gün tekrar ocakta ısıtılır daha sonra tülbentten süzülerek şişeye konur.

Bitki yağı hazırlamak ;, çiçekler veya yapraklar gevşek biçimde bir şişeye doldurulur ve bitkilerin iki parmak üstüne çıkacak miktarda, badem yağı eklenir. 14 gün boyunca güneşte veya sıcak bir ortamda bekletildikten sonra tülbentten geçirilerek süzülür.

Söğüt Tentürü: Bir avuç kuru söğüt kabuğunu ince kıyarak ¼ litre votkanın içinde 14 gün dinlenmeye bırakın sonra süzün. İhtiyaç duyuldukça 1 çay kaşığı tentürü bir fincan suya karıştırıp içebilirsiniz.



Kantaron
url=http://hizliresim.com/eX62m5][/URL]

İNGİLİZCE- Centaury

LATİNCESİ: Erythraea Centaurium

GEZEGENİ: Güneş

ELEMENTİ: Ateş

BURCU: Aslan, Koç

TANRI VE TANRIÇASI: Chiron, Sentorlar (Yunan mitolojisinde kısmen insan ve kısmen at görünümlü yaratıklardır)

SEMBOLİZMASI: Meditasyonda korunma

BEDENSEL YARARLARI: Ateş düşürücü, güçlendirici, İştah açıcı, kan temizleyici, safra söktürücü, vücuttaki yaralara dıştan sürüldüğünde çok etkilidir.

TARİHÇESİ: Bitkiyi hem Hippokratçılar hem de Plinius kullanmıştır. Dioskorides bitkiyi Cantaurium Umbellatum adıyla manstrüasyon söktürücü, peklik giderici, göz ve yara tedavisi için kullanmıştır. Bitki 16. Yüzyıldan sonra daha yaygın olarak kullanılmaya başlamıştır. Kneipp bitki çayını nezle ve mide yanmasında önermiştir.

YAN ETKİLERİ: Önerilen ölçüler içerisinde kullanıldığı sürece her hangi bir yan etkisi yoktur.

KOKU VE TADI: Hafif baharatlı bir kokusu keskin acı bir tadı vardır.



HAZIRLANMA VE KULLANMA;.

ÇAY; Yarım çay kaşığı bitki 150 ml soğuk suda 8 saat demlendirip süzülür. Günde 2 çay fincanı yemeklerden 10, 15 dk önce kesinlikle tatlandırmadan içilmelidir.

KÖK TOZU; Çok iyi kurutulmuş kökün öğütülerek toz haline getirilmesidir. Nemden çok iyi korunarak saklanmalıdır.

TENTÜR: 10gr kıyılmış kök 60-70 derecelik 50 ml alkolde 14 gün bekletilir süzülür Posası iyice preslenir elde edilen sıvıya katılır.

REÇETELER;

Ateş Düşürücü: Kantaron bitkisi 1 çay kaşığı 200 ml soğuk suda bir gece demlenip süzülür. Gün boyunca aralıklı olarak bitirinceye kadar 1 yemek kaşığı içilir.

Karaciğer Hastalıkları: Ayrık otu kökü 5gr+ Kara hindibağ kökü 5gr+ Kantaron kökü 5gr karışım 250 ml suda 3-4 dk kaynatılır 10 dk demlenir süzülür ılık olarak lavman yapılır.

Saç Dökülmesi: Kantaron bitkisi 50 gr 1 litre suda 10 dk kaynatılır süzülür saç diplerine hafif masaj yapılır

KANTARON İÇİN NOTLAR:

*Bitkinin çayı stres yüzünden yorgun ve sinirleri bozuk kişileri yatıştırır dinlendirir.

*Kilo vermek için uzun süre günde bir çay fincanı içilmesi önerilir.

*Menstrüasyonları düzensiz kadınlarda uzun süre kantaron çayı içmeleri önerilir.

*Ezilen taze yaprakları iltihap önleyici, yara kapatıcı ve dezenfekte edici olarak yara üzerine bağlanır.

*Özellikle astım hastalarına buhur çok yararlı olur.




NAR


İNGİLİZCE- Pomegranate

LATİNCESİ: poma granata

GEZEGENİ: Merkür, Uranus ve Venüs

ELEMENTİ: Hava

BURCU: Terazi, Kova

TANRI VE TANRIÇASI: Pluto,Persefone,

SENBOLİZMA: Bereket, aşk, sevgi

BEDENSEL YARARLARI: Nar kabuğu ishale çok etkilidir. Nar zarı ile yenildiğinde her derde deva olur. Çarpıntıyı giderir mideyi kuvvetlendirir. Safra söker, kalp ve tansiyon hastalarına çok iyi gelir. Kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Narda yüksek oranda C vitamini vardır. Antiseptik, iltihap önleyici, ishal gidericidir. Meyve çekirdekleri kaynatılarak elde edilen sıvı iltihaplı boğaz ağrısı, ödem ve sarılıkta kullanılır.

TARİHÇESİ: latince poma granata yani cekirdekli/tohumlu elma dan geliyor,ait oldugu sulale punica ise Fenike anlaminda Narın anavatanı Orta ve batı asya ve Anadoludur. Araştırmalar narın 5000 yıl öncesinden beri tarımının yapıldığı, ağacından yapraklarından, çiçeğinden ve meyvesinden yararlanıldığını göstermiştir. Ayrıca yaprakları, çiçekleri ve meyvesi sanat eserlerinde motif olarak kullanılmıştır. Arap hekimleri narı baş ağrısında mide ve bağırsak bozukluklarında uygulamıştır. Orta Asya da eskiden beri diş temizliği ve diş etleri sağlığı için kullanılmaktadır. Anadolu da nar bereketin sembolüdür, nar yiyenin nazardan korunduğuna inanılır. Yunan mitolojisinde nar yer altı tanrılarına adanmıştır.

NAR ŞERBETİ; Meyve suyuna az miktarda şeker karıştırılarak elde edilir. Ağız tadına göre sulandırılarak içilir. Pastörize edilerek uzun süre saklanır..

NAR EKŞİSİ YAPIMI; 10 adet narın suyu sıkılır. Beyaz zar kısmı kesinlikle suyuna karışmamalıdır. Sonra bakır kaba konularak orta ateşte reçel kıvamına gelinceye kadar kaynatılır kıvamı katılaşınca ateşten alınarak cam bir şişeye konularak birkaç gün güneşte bekletilir.

REÇETELER;

İSHAL İÇİN: 30 gr çoban üzümü+30 gr saplı meşe+ 40 gr nar kabuğu 150 ml suya eklenerek 20 dk demlenir. Günde 3 çay fincanı içilir.

YANIKLARDA: Bir tane narın kabukları iyice dövüldükten sonra yaranın üzerine koyulur.

UÇUKTA: Bir avuç nar kabuğu 2-3 bardak suda 15 dakika kaynatılır. Ilınınca bu suya batırılan pamukla uçuklara pansuman yapılır.



NAR İLE NORMAL VE KURU CİLTLER İÇİN BESLEYİCİ MASKE;

-10 ml bal

-2,3 ml zeytinyağı

-25 ml nar suyu

Hepsi çok iyi bir şekilde karıştırılır homojen hale getirilir karışım yüze sürülür yarım saat sonra ılık su veya süt ile yıkanıp cilt kurulanır.

NAR SALATASI;

1 demet roka

Yarım demet maydanoz

Yarım demet taze nane

3 çorba kaşığı ayıklanmış nar

Roka, maydanoz ve nane ince ince doğranır içine narlar katılır nar ekşisi ile servis yapılır.

NAR İÇİN NOTLAR;

*Nar meyve kabuğundan pamuk ipliği boyamakta yararlanılır. Kaynatılan kabuk koyu sarı renk verir.

*Nar kabuğu az suda kaynatılır ağız yaralarına çok etkilidir.

*Nar suyu damar sertliğine karşı güçlü etkisi bulunan bir içecektir.
 
Üst