Buhari ve Muslim, Aişe hadisinden şöyle dediğini ortaya koydular:
“Rasulullah (s.a.v.) bana geldiğinde, bana ait olan kapı girişini içerisinde resim olan bir çeşit nakışlı kumaş ile örtmüştüm.
Rasul (s.a.v.)onu görünce, yüz rengi kızararak onu çekip yırttı. Şöyle dedi:
يَاعَائِشَةُأَشَدُّالنَّاسِعَذَابًا عِنْدَ اللَّهِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ الَّذِينَ يُضَاهُونَ بِخَلْقِ اللَّهِ
“Ey Aişe, Kıyamet Günü azab bakımından en zor durumda olanlar, yaratmakta Allah’a benzer olmaya çalışanlardır.”
(Buhari, Muslim, K. Lilbâs ve’z Zîneh, 3937)
- Buhari, İbn Abbas (r.anhuma) hadisinden Rasulullah (s.a.v.) ’in şöyle dediğini ortaya koydu:
مَنْصَوَّرَصُورَةًفِيالدُّنْيَاكُلِّفَيَوْمَالْقِيَامَةِأَنْيَنْفُخَفِيهَاالرُّوحَوَلَيْسَبِنَافِخٍ
“Kim bir suret yaparsa, Kıyamet Günü o yaptığı surete can üfüresiye kadar Allah ona azab eder. Halbuki o üfüremez.”
(Buhari, K. Lilbâs, 5506)
Bu suretleri yapanlar Kıyamet Günü azab görürler. Onlara; ‘Yarattığınızı canlandırın’ denir.”
(Buhari, K. Buyu’, 1963)
İbn Abbas’tan rivayet edilmiştir:
“Ona bir adam gelib dedi ki; Ben bu suretleri çizip, bu suretleri yapıyorum. Onlar hakkında bana fetva ver.
Bunun üzerine o; Bana yaklaş, dedi.
O, elini başına koyasıya kadar ona yaklaştı.
İbn Abbas dedi ki; Sana Rasulullah (s.a.v.)’den işittiğimi haber veriyorum. Rasulullah (s.a.v.) şöyle derken işittim:
كُلُّمُصَوِّرٍفِيالنَّارِيَجْعَلُلَهُبِكُلِّصُورَةٍصَوَّرَهَانَفْسًافَتُعَذِّبُهُفِيجَهَنَّمَ
“Her suret yapan ateştedir. Yaptığı her surette onun için bir nefis/can verilir. O suret cehennemde ona azab eder.” Eğer sen mutlaka yapmak zorundaysan ağaç ve canlı olmayan bir şey yap.”
(Muslim, K. Lilbâs ve’z Zîneh, 3945)
Ahmed, Ebu Hurayra’dan, Rasulullah (s.a.v.)’in şöyle dediğini rivayet etti:
أَتَانِي جِبْرِيلُ عَلَيْهِ السَّلام فَقَالَ إِنِّي كُنْتُ أَتَيْتُكَ اللَّيْلَةَ فَلَمْ يَمْنَعْنِي أَنْ أَدْخُلَ عَلَيْكَ الْبَيْتَ الَّذِي أَنْتَ فِيهِ إِلا أَنَّهُ كَانَ فِي الْبَيْتِ تِمْثَالُ رَجُلٍ وَكَانَ فِي الْبَيْتِ قِرَامُ سِتْرٍ فِيهِ تَمَاثِيلُ فَمُرْ بِرَأْسِ التِّمْثَالِ يُقْطَعْ فَيُصَيَّرَ كَهَيْئَةِ الشَّجَرَةِ وَمُرْ بِالسِّتْرِ يُقْطَعْ فَيُجْعَلَ مِنْهُ وِسَادَتَانِ تُوطَآَنِ وَمُرْ بِالْكَلْبِ فَيُخْرَجَ فَفَعَلَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمَ
"Bana Cibril (a.s) gelip şöyle dedi:
Ben sana gece geldim. Zira içerisinde senin olduğun evde sana gelmeme engel olan bir şey yoktu. Ancak evde bir adam heykeli olduğunda, içerisinde resimler olan nakışlı örtüler olduğunda, köpek olduğunda mustesna.”
Sonra Rasul (s.a.v.) bir heykel ile karşılaştığında onu parçalıyor, o da ağaç şekli alıyordu.
Resimli örtü ile karşılaştığında onu parçalıyor sonra ondan iki yastık yapıyordu.
Köpek ile karşılaştığında onu evden dışarı çıkarıyordu. Rasulullah (s.a.v.) böyle yapıyordu.”
(Ahmed b. Hanbel, B. Mus. Mukessirîn, 7701)
Buhari, Ebu Cuheyfe yoluyla şunu rivayet etti:
“O hacamet eden/deriyi tarayıp kanatan bir köle satın aldı. Sonra şöyle dedi:
Nebi (s.a.v.), kanın bedelini, köpeğin bedelini, fahişenin kazancını yasakladı. Faiz yiyeni ve yedireni, dövme yapanı ve yaptıranı, suret yapanı/çizeni lanetledi.”
(Buhari)
Muslim, Ebu Talha’dan Rasulullah (s.a.v.) şöyle derken işittiğini rivayet etti:
لاتَدْخُلُالْمَلائِكَةُبَيْتًافِيهِكَلْبٌوَلاصُورَةٌ
“İçerisindebir köpek ve suret olan bir eve Melek girmez.”
(Muslim, K. Lilbâs ve’z Zîneh, 3929)
İmam Nevevi şöyle der:
Bizim ashabımıza ve diğer âlimlere göre, canlının resmini yapmak şiddetle haramdır. Bu aynı zamanda büyük günah (kebair)lardandır. Çünkü hadislerde onun hakkında şiddetli tehditler vardır. O, ister değersiz tutulmak için yapılsın, ister başka niyetle yapılsın. Onu yapmak tamamen haramdır. Çünkü onda Allah'ın yaratmasına benzetmek vardır. İsterse, bu elbisede, sergide, dirhemde, dinarda, felsde, kapkacakta, duvarda veya başka yerde olsun. Bütün bu durumlarda yapılan sûretin, gölgeli(boyutlu) olup olmaması fark etmez (Nevevî, Muslim Şerhi, XIV, 85).
1- Ebu Talha, Ali, Aişe, Selma Ummu Rafi, Ebu Hurayra, Ebu Burde ve Usame (radıyallahu anhum), Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in şöyle buyurduğunu rivayet etmişlerdir:
"Melekler içinde köpek ve suret (resim, heykel, biblo vs) bulunan eve girmezler"
(İbn Ebi Şeybe (6/71-72); Tirmizi (1749); Darimi (2666); Ebu Davud (taharet 90); Nesai (1/116); İbn Mace (2/1203); Ahmed (1/83, 104, 107); Tayalisi (s.17)
Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Kıyamet gününde insanlar arasında en çok azab çekenler resim yapanlardır”
[Muslim]
“Her resim yapan ateştedir. Yapmış olduğu her resme can verilecek ve can verilen o resimler cehennemde ona azap edeceklerdir.”
[Muslim]
1682. İbni Ömer radıyallahu anhümâ'dan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
"Bu sûretleri (resim ve heykelleri) yapanlar, kıyamet günü, ‘bu yaptıklarınıza can verin, haydi!’ diye azâb edileceklerdir."
Buhârî, Büyû' 40, Bedü'l-halk 7, Nikâh 76, Libâs 89, 92 95, Tevhîd 56; Müslim, Libas 96, 97. Ayrıca bk. Nesâî, Zînet 113; İbni Mâce, Ticârât
5-1687 numaralı hadis