Pranayama

Ori

Kayıtlı Üye
Katılım
18 Ocak 2010
Mesajlar
3,246
Tepkime puanı
3,122
Pranayama, dengeli nefes alıp vermektir. Günümüzde birçok insan, özellikle uykuda, gün içerisinde yeterince ve sakin bir şekilde nefes alamamaktadır. Oysa bir insan için en temel gıda ne yiyecek, ne içecek, ne de sudur. En temel gereksinim oksijendir. Bu nedenle dengeli nefes alıp vermek çok önemlidir. Pranayama sabah ve akşam 5'er dakika uygulanır. Prana, yaşamın temel enerjisi lokomotofidir. Vata'nın en önemli alt dosha'sıdır. Prana'yı dengeye getiren en önemli unsurlardan biri de Pranayama'dır. Genelde sırayla ve tek tek burun deliklerinden yapılır, solunum ritmini daha düzenli yapmak veböylece tüm sinir sistemini de olumlu bir etkiye sokmak mümkündür.

Meditasyon yapan kişiler için de çok iyi bir hazırlık devresidir. Fizyolojide bir sakinlik ve zihinde bir rahatlama oluşturur. Beyin her iki yarıküresinindeki faaliyetleri dengeye getirir. Her iki yarıkürenin uyumlu çalışmasına yardımcı olur.

Gün içerisinde beynin sağ ve sol yarıkürelerinin hakimiyetleri sırayla değişir. Bazen sağ, bazen sol yarıküre baskın olabilir, bu nedenle gün içerisinde bazı anlarda, örneğin sol baskınken daha rasyonel ve organize olunur. Fakat günün değişik saatlerinde daha duygusal olunabilir, beynin baskın olan hemisferi dinlenmeye geçtiği zaman karşı tarafın burun deliği aracılığıyla metabolizmasındaki toksinler solunum yoluyla dışarı atılır, zamanla beynin diğer hemisferi çalışıp dinlenmeye geçtiği zaman bu sefer de ters yöndeki burun deliğinden toksinler atılır. Genelde gün içerisinde, hatta uykuda bile hiçbir zamaniki burun deliği aynı eşitlikte açık olmadığı, daima birinin diğerine göre daha tıkalı olduğu görülür.

Derin bir nefes alıp, elimizin sırtına doğru burnumuzdan nefes verdiğimizde her iki tarafın aynı açıklıkta olmadığını görürüz. Dinlenmeye geçmiş beynin yarıküresi çapraz taraftaki burun deliğiyle toksinleri atmaktadır. Bu çok önemli bir konudur, örneğin anatomik veya kronik burun problemlerinden dolayı burnun bir tarafı sürekli tıkalı kişilerde bedenle ilgili başka problemler, baş ağrısı, astım, tansiyon bozukluklarına kadar gidebilen pek çok dengesizlik oluşabilir.
Ağızdan nefes alıp vermek kesinlikle sağlıksız ve ciddi bir patolojidir.Mutlaka düzeltilmelidir. Pranayama düzenli yapıldığı takdirde birçok nefes tıkanıklığı zamanla geçer ve uykudaki solunum da daha dengeli bir hale gelir.

Pranayama'da, sakin ve gürültüsüz bir ortamda gözler kapalı, gevşemiş bir şekilde yapılmalıdır. Asla nefes zorla verilmemeli, sayılar üzerinde durulmamalı sadecerahat bir şekilde nefes alınıp verilmelidir. Dik oturmaya ve ayak tabanlarının yerde olmasına özen gösterilmelidir. Sağ elin baş parmağı sağ burun deliğine gelecek şekilde, ikinci veya üçüncü parmağı sol burun deliğine gelecek şekilde yapılır. Burunda hafif bir tıkanıklık varsa hızlı hızlı deliklerden nefes verilir ve temizlenir. Daima nefes verilerek başlanılır, sonra aynı burun deliği tarafından alınır, tam aldıktan sonra o burun deliği kapatılır. İçerideki hava ters burun deliğinden dışarıya verilir. Az önce bir taraftan aldığımız hava, diğer burun deliğinden verilir. Sonra verilen burun deliğinden alınır, o delik kapanır diğerinden verilir, bu şekilde yaklaşık 5 dakika kadar sabah ve akşam Pranayama uygulanır, tok karnına yapılmaz. Diğer birçok tekniklerde nefes egzersizleri nefes almakla başlar, Pranayama'daysa vermekle başladığı için teknik olarak ayrıdırlar. Normal nefes alıp vermeye göre biraz daha yavaş ve sessiz olmalıdır. Bizim Pranayama yaptığımızı görenler bir zorlama sesi duymamalıdırlar. Bu süre içerisinde solunum ritimleri değişebilir, bu Pranayama'nın etkili olduğunu gösteren iyi bir işarettir.


Resim için tıklayın 1.jpg

Resim için tıklayın 2.jpg

Kitaplardan alıntı.
 
Üst