"Gizlimabet Parapsikoloji Platformu"

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Parmakları Çıtlatmak

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan sewalim
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

sewalim

Kayıtlı Üye
Kimi insanlar, her iki elinin parmaklarını birbirine geçirerek ve onları gererek ses çıkartırlar, yani çıtlatırlar. Çoğumuz buradan gelen sesin kemiklerden geldiğini sanırız hatta rahatsız oluruz ama nedense bunu yapanlar durumlarından memnun görünürler. En çok ve kolaylıkla çıtlattığımız yerler vücutta en çok bulunan sürtünmeli eklem yerleridir. Bu tip eklem yerlerinde örneğin parmaklarımızda iki kemiğin birleştiği yerde bir bağlantı kapsülü ve bu kapsülün içinde de, kemiklerin hareketleri sırasında, buraları yağlayan bir sıvı bulunmaktadır. Bu sıvının içinde erimiş durumda oksijen, nitrojen ve karbondioksit gazları bulunur.

Vücudumuzda en kolay çıtlatabileceğimiz eklem yerlerimiz parmaklarımızdır. Parmaklarımız gerilip, eklem yerlerimiz birleşince bu kapsül de gerilir. İçindeki sıvının basıncı azalır ve gaz kabarcıkları patlamaya başlar. İşte duyduğumuz çıtlama sesleri bu seslerdir. Patlayan kabarcıklar sonucunda gazlar bu sıvıyı terk eder. Sıvı daha da genleşir ve eklem yerinin gerilmesi bu kapsülün boyu ile sınırlıdır.

Eğer parmaklarımızı çıtlattığımız anda röntgenini de çekmiş olsak, eklem içinde oluşan gaz kabarcıklarını görebiliriz. Bu olay eklem yerindeki hacmi yaklaşık %15-%20 artırır. Aynı parmağımızı arka arkaya çıtlatamayız. Bir süre beklememiz gerekir, çünkü gaz kabarcıklarının sıvı içerisinde tekrar oluşması biraz zaman alır.

Tüm bu açıklamalar deneylerle kanıtlanmasına karşın yine de bu kadar küçük bir gazın bu denli büyük bir ses çıkartabilmesinin nedeni hala anlaşılabilmiş değildir.

Ayrıca detaylı çalışmalar göstermiştir ki, çıtırdama sırasında iki ayrı ses duyulmaktadır. Birinci sesin gaz kabarcıklarından geldiği biliniyor. İkinci sesin ise kapsülün uzama sınırına vardığında çıktığı sanılıyor.

Peki parmaklarımızı çıtlatmak vücudumuz için zararlı mıdır?


Bunu alışkanlık biçimine getirenlerde eklemler çevresindeki yumuşak doku zarar görmekte, parmaklar şişmekte, dolayısı ile elin kavrama gücü azalmakta.
 
Cıtlatmam cıtlatanada sinir olurum sanki kendısıne zarar veriyor diye bir hisse kapılırım :smash:
 
aslnda belgesel tarzında bir videosu olsa cok isterdim... Şeytanı tesbih etmekmiş ( bence hurafe) ancak camide (dogal olarak toplum ıcınde de bence) ctlatmak mekruh.
 
Çıtlatmak keyifli birşey rahatlarsın fakat yaşlandığında çok çekersin. Parmakların kireç tutar ve kullanmakta zorlanırsın:..
 
Geri
Üst