Pablo Picasso’nun bizlere fotoğraf hakkında öğretebileceği 7 şey

  • Konbuyu başlatan Üye silindi 70925
  • Başlangıç tarihi
Ü

Üye silindi 70925

Pablo Picasso’nun eserlerini incelemek, eser ve çalışmalarını okumak içinizdeki sanatçının ortaya çıkmasına vesile olacaktır. Picasso’nun bizlere fotoğraf hakkında öğretebileceği 7 şey…

Fotoğraf 1: Gökyüzü ve Toprak


“Sanatçı mekandan, gökyüzünden, topraktan, bir kağıt parçasından, kaybolan bir şekilden, bir örümceğin ağından gelen duyguların haznesidir.” –Pablo Picasso

Nerede olursanız olun etrafınızdaki enerji ve duyguları soğurursunuz. Duygu durumunuz uygunsa ve algılarınız açıksa muhteşem fikirlere dimağınız açık olacaktır.

Huzur içindeyseniz ve sükûnetinizi koruyabilirseniz, dikkatinizi görüş alanınız boyunca kaymanıza izin veriniz, yaratıcılığınız ortaya çıkacaktır. Bu duruma açık farkındalık denir. Bu tür farkındalık meditasyon sırasında da kullanılır. Zihniniz açık iken, farklı uyaranlarınız farkındalığınızdan akar geçer, film şeridi gibi. Bu yararlıdır, lütfen deneyiniz. Açık farkındalığınızı alışkanlık haline getirebilirseniz, zihninizin kapılarını muazzam bir şekilde açabilirsiniz. Gözünüzün önündeki sis perdesini kaldırırsınız ve etrafınızın farkına varırsınız. Hadi öyküler bulalım!

Picasso’nun dediği gibi “başımıza her gün bir parça uzay tozu düşer…her nefesle evrenimizin, gezegenimizin geçmiş ve geleceğine ilişkin öyküsünü, kokularını, etrafımızdaki dünyanın öykülerini, hatta yaşamın tohumlarını soluruz…

Fotoğraf 2: Zihnimizin Ötesi

“(Keşke) beynimizi çıkarıp, sadece gözlerimizi kullanabilseydik.”–Pablo Picasso

Zihin en meşgul yerdir. Fotoğraf çekerken zihniniz size engel olmaktadır. Görmeyi öğrenmek aslında yoğun olan zihninizi göz ardı etmeyi öğrenmektir. Zihniniz yerine kalbinizi, sağduyunuzu kullanın. İşte buraları asıl fotoğraflarınıza ilişkin fikirlerinizin geldiği yerdir. Asıl mantığınız ve analitik zihniniz yerine sezgilerinize güvenin.

Picasso’nun dediği gibi “Elim bana ne düşündüğümü söyler.”

Fotoğraf 3: At

“Vahşi bir atı çiziyor olsam, şüphesiz at yerine vahşiliğini görüyor olurdun!” –Pablo Picasso

Fotoğraf çekerken, gördüğümüz nesneyi fotoğraflamamız gerektiğine inanırız. Bakarken, etrafı izlememiz görmemizi sağlayacaktır. Bu ıskalanmamalıdır. Ancak fotoğraflarımıza hissettiklerimizi, bizi fotoğrafını çekmeye iten ve ilgimizi çeken şeyi de dahil etmeliyiz. Önce görürüz, sonra hissederiz ve sonunda yaratırız! Şeklen bir şeye benzemeyebilir, farklı bir duygu yaratabilir, ama bu senin eserindir. Özgündür!

Fotoğraf 4: Doğanın Tablosu


“Ne resmedeceğinizi bilmek için, resim yapmaya başlamalısınız.” –Pablo Picasso

Her sanatsal ortam için geçerlidir bu durum. Nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, o zaman başlayın yolunuzu bulursunuz. İlham persinin gelmesini beklemek yerine, dolaşın ve uygun yer ve ortamda sizi bulmasına izin veriniz. Ama fotoğraf makinenizi unutmayınız!

Fotoğraf 5: Teknik

“Ne kadar çok tekniğiniz varsa, o kadar az teknik konusunda endişelenmelisiniz. Ne kadar çok teknik varsa, o kadar teknik vardır.” –Pablo Picasso

Tekniğe ne kadar hakimseniz, sizin yaratıcılığınız o kadar ön plana çıkacaktır. Özellikle ekipmanınıza hakim olmanız, bulunduğunuz mekana odaklanmanıza ve zihninizi farkındalığa açmanız kolaylaşacaktır. Yaratıcılığınız serbest kalacaktır.

Fotoğraf 6: Bilmediklerim


“Her zaman bilmediklerimi yaparım, böylece nasıl yapılacağını öğrenirim” –Pablo Picasso

Her seferinde bilmediğiniz ve yeni şeyleri denemeniz yeni şeyler öğrenmenizi sağlayacaktır, sizi mutlu edecektir ve yaşlanmanızı erteleyecektir.

Picasso’ya göre: “Yapabileceğini düşünen yapar, yapamayacağını düşünen yapamaz. Bu amansız ve tartışmaya açık olmayan bir kanundur.”

Kendinize güvenin ve becerilerinize ket vurmayın!

Fotoğraf 7: Sevgi

Sanatta niyetler yeterli değildir ve İspanyolca’da dediğimiz gibi, sevgi sebeplerle değil, eylemlerle kanıtlanmalıdır. Birisinin ne yapmayı niyetlendiği değil, ne yaptığı önemlidir.” –Pablo Picasso

Eyleme geçmenin zamanlamasında şimdiden daha uygun bir zaman yoktur. O nedenle ne bekliyorsunuz? Picasso’nun dediği gibi hemen eyleme geçin! Yukarıda Picasso’nun söylemleri ile fotoğrafta yaratıcılık teşvik edilmeye çalışılmıştır. Fotoğrafa yeni başlayanlarda ve kendi içsel yolculuğa çıkmış olanları teşvik etmek, motivasyonlarını artırmak, özgüvenlerin desteklemek amacı güdülmüştür bu yazıda.

Yaratıcılığın önünde en büyük engel kendi önümüze örmüş olduğumuz engellerdir. Kendimizi bu konuda acımasızca eleştirmemizdir. Yeni başlayan birisi olarak şüphesiz bir rehbere ihtiyaç bulunmaktadır. Ancak rehberinizden farklı ve kendi yaratınızı ortaya çıkarmak için yukarıda ifade edilen noktaların katkısı olacaktır. Işığı arayanların yolculuklarında kolaylıklar dilerim.


Alıntı
 

[XTR] Similar Threads

Ü
Cevaplar
5
Görüntüleme
559
Ü
Cevaplar
0
Görüntüleme
127
Üye silindi 77822
Ü
Üst