Ölümü düşünmek motive ediyor.

yare-i yarim

Moderator
Katılım
10 Ocak 2013
Mesajlar
2,247
Tepkime puanı
879
İş
Sanatsal tablolar oluşturmak/Mutfak eşyaları dalında ticaret
Ölümü düşünmek ve ölümün varlığı insanın gelecek kaygısını en aza indiriyor. Bilimsel araştırmalar bu sonucu doğruluyor.
Ölüm düşüncesi çoğu zaman insanlarda depresyona neden olurken psikologlar son dönemde yaptıkları çalışmalarda ölümlü olduğunu düşünen insanın hayata daha çok bağlandığını ortaya çıkardı.

ABD’nin Missouri Üniversitesi’nden Kenneth Vail konuyla ilgili yaptığı açıklamada zihnin bilinçli olarak ölümle ilgili düşünceleri yok saydığını savunan “Terror Management Theory” (Terör Yönetme Teorisi) adlı araştırmanın psikologlar tarafından desteklendiğini söyledi. Uzmanların bu teoriyi destekleme amacı ise ölüm düşüncesinin insanları depresyona sürüklediğine inanmaları.



Ölüm Düşüncesi Motive Ediyor
Vail son yıllarda yapılan çalışmalarda bu teoriye zıt olan bir başka teorinin ortaya çıktığını belirtti. Ölüm düşüncesinin insanlarda olumlu davranış biçimleri yarattığını savunan teoriye göre bir gün ölümü tadacağını düşünen insanların motivasyonları çok yüksek oluyor ve hayata daha çok tutunuyorlar.

Teorilerini örneklerle açıklayan Vail şöyle konuştu: “Mezarlıkta yürüyen insanları gözlemledik ve onların aralarında konuştukları şeylere kulak misafiri olduk. Bir çok insan yürüyüş sırasında insanlara yardım etmenin önemli bir şey olduğundan bahsetti.”

Vail ölüm düşüncesinin insanları daha sağlıklı yaşamaya motive ettiğini ve empati özelliklerini geliştirdiğini de sözlerine ekledi.
 

doacan

Kayıtlı Üye
Katılım
20 Mar 2018
Mesajlar
61
Tepkime puanı
123
Bende bir bozukluk olduğunu düşündürttü bu konu? :)
Son aylarda yaşadığım birkaç sağlık sıkıntısı bende anksiyeteye yol açtı ve ölüm düşüncesi baş gösterdi. Bir gün öleceğimi fark ettim, tam anlamıyla beynim bunu kavradığında ölümümün yakın zamanda olacağını düşünmeye başladım. Bu düşünce beni iyice esir aldı ve ciddi bir boş vermişlik içinde buldum kendimi. Yapacağım en ufak bir işi bile yapmaz oldum. Örneğin merakla okumak istediğim kitaba rastladığımda onu satın almadım. Öleceğim düşüncesi bende o kadar hakim ki en basit eylemlerden bile nasılsa öleceğim diye kaçınmaya başladım.
 

yare-i yarim

Moderator
Katılım
10 Ocak 2013
Mesajlar
2,247
Tepkime puanı
879
İş
Sanatsal tablolar oluşturmak/Mutfak eşyaları dalında ticaret
Bazen duygular dengesiz bir biçimde ilerler bu durumda hayatımızın dengesi de bozulur sizinki de biraz öyle olmuş.Bu yazıda anlatılan ölümü düşünme meselesi biraz tekamül boyutunda ele alınmıştır.Mesela hayatın içerisinde hırslı birisi tavissiz bir şekilde herşeye elde etmek ister veyahut bir ayrılık sonrası beni nasıl tercih etmez vb gibi düşünceler olur ölüm düşüncesi bu tür dengesiz davranışlara karşı bizde bir tekamül seviyesi yaşatır ve ruhsal bir olgunlaşma sunar.Ölümü doğru konumlandırmak lazım ozaman bir sıkıntı yaşamazsınız
 
Ü

Üye silindi 69724

Benimde merak ettiğim bir konu bu.Çoğunlukla ölüm var diye bir söz duyuyorum.Bu cümleyi söyleyenler rahat bir şekilde neyse diyorlar ama bu cümle sorunu çözmüyor.Acı veren bir durum sonrası bu söz söylenince acı geçmiyor veya bir rahatlama olmuyor.Ölüm var, ne demek hala anlayabilmiş değilim.
Araştırmada mezarlıklarda insanların iyilik düşkünlüğü hangi düşünce sonrası ortaya çıkıyor bakılması lazım.'İnsanlar ölmüş' mezarlıkta ....'Bende öleceğim'....
Ölüm düşüncesi sarıp çürüyoruma doğru devam ettiği zamanlar bende sorumluluktan kaçma oluyor.Ayrıca defans mekanizmalarının zayıflaması söz konusu oluyor.Çoğunlukla çekinceler azalıyor.
 

CLOUD

Kayıtlı Üye
Katılım
14 Ocak 2017
Mesajlar
55
Tepkime puanı
152
Fiziksel bedenlerin hayat bulmalarının bir garantisinin olmamasına karşın, doğum eylemi olmuşsa ölüm de o bedenin hayattaki kesinliğidir. Bir son değil aksine yeni bir başlangıçtır, evrilmedir, değişim ve dönüşüm olgusunu gösterir.

" Bedenin ölümü sır ehli için bir hediyedir. Saf altına makastan ne noksan gelir ki! Ben ölmeden öldüm de, bu sesi, bu şöhreti o taraftan aldım, getirdim."( Mevlâna Celaleddin Rumî)

(Yaşamı tehdit eden bir durumla karşılaşan canlıların gösterdiği tepkiye ölüm korkusu; Yaşamı tehdit eden bir durum olmaksızın öleceğini bilmenin yarattığı endişe ölüm kaygısı olarak tanımlanabilir. -Alıntı)
Erich Fromm da insanın ölüme karşı hissettiği duyguları ölümle karşılaşıldığında duyulan normal korku ve insanları yaşam boyu huzursuz eden ölüm kaygısı olarak iki şekilde ele almıştır. Yaşam boyu tedirginliğe neden olan kaygının irrasyonel olduğunu ve bunun iyi bir yaşam sürememeyle ilgili olduğunu savunmuştur. Ölüm kaygısını ölümden değil hiçbir şeye sahip olamama, sahip olduğu şeyleri kaybetme ile ilişkili olduğunu düşünmüştür, sahip olma anlayışının ölüm kaygının nedeni saymıştır. Sahip olmak anlayışından uzaklaşıp, ‘olmak’ anlayışında olanların ölüm kaygısı yaşamayacağını öne sürmüştür.

Ölüm için kaygı/endişe var ise; kişi neleri arkasında bırakmak istemiyor, hangi maddi etmenlere sıkı sıkıya sarılıyor, yarım bıraktıkları - erteledikleri nelerdir...vb. içe dönüp baktığında kaygı yaratan durumlar üzerinde çalışabilir.

(Konu ile ilgili olabilecek örnek link: https://www.wikihow.com.tr/Ölüm-Korkusuyla-Nasıl-Başa-Çıkılır )
 
Ü

Üye silindi 56746

Tam aksine, kendimi kabirde düşündükçe -ki birkaç saniyeden fazla düşünemiyorum hemen çıkıyorum kabirden- afakanlar basıyor, ahiretteki geleceğimden endişeleniyorum. Ne diyelim, Allah adliyle değil merhametiyle muamele etsin.
 
Üst