"Gizlimabet Parapsikoloji Platformu"

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Öfkenin esası nedir , Nasıl kontrol edilir

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Foras
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Foras

Kayıtlı Üye
Öfkenin nedenleri her türlü olayda içimizdedir. Öfkenin içimizdeki kaynağı bizim duygularımızdır. Öfke olgusu buzdağına benzetilir. Öfke buzdağının suyun yüzünde kalan kısmıdır. Suyun altında kıskançlık, üzüntü, merak, yalnızlık, dışlanmışlık, kırılan gurur, kaygılar, hayal kırıklıkları, haksızlığa uğradığını, anlaşılmadığını, saygısızlık yapıldığını, tahakküm edildiğini düşünme, sıkıntılar, aşırı yorgunluk, bezginlik, istediğini elde edememek ve daha birçok temel duygu vardır ve bunlar öfkeye neden olur.

Öfkeyi kimi zaman istediklerimizi elde etmek için kullanırız, kimi zaman gücümüzün yetmediği kişiye olan öfkemizi gücümüzün yettiğine karşı kullanarak kendimizi dengelemek için kullanırız.

Beklentiler, kendi kusurlarımızı örtme isteği, fanatik düşünceler, önyargılar, güya ahlakî ve kültürel değerler öfkeye neden olur.

Öfke her zaman saldırgandır. Bu saldırganlık fiziksel olabileceği gibi, imalı sözler, alaycılık, kusur buluculuk, surat asma, küsme biçiminde de ortaya çıkabilir. Kişinin öfkesi kendine de yönelebilir, kendini suçlama, aşağılama gibi davranışlarla ifade edilir.

Sokağa çöp atanların, trafikte kurallara uymayanların, komşularına karşı saygısız davrananların, sevinince havaya ateş edenlerin, etrafı rahatsız edercesine gürültü yapanların, yasalara, ahlaka aykırı davrananların hep bu öfke nedenile dengelenmeye çalıştıklarını kabul edebiliriz.

Düşünecek olursak öfke kısa süreli bir delilik halidir. Çünkü öfke sırasında akıl ve mantık işlemez. Belki ne yaptığımı bilmiyordum mazereti doğrudur; ola ki öfke kişide bilinç kaybı meydana getirmiştir.

Sonuçta öfke bütün negatif duygularımızın ortak tezahürüdür. Devam eden öfke, nefret ve düşmanlık yaratır.

Öfkeyi nasıl kontrol ederiz konusuna gelince: öfkeyi bastırma kontrol değildir. Öfke gerçekte ne kadar bastırılsa bir yerden ortaya çıkar. Hem bedenimiz hastalanır hem de kişilik bozukluğu dediğimiz durumlar ortaya çıkar.

Öfkeyi kontrol, öfkenin içimizdeki sebebini bulmak ve o sebebi ortadan kaldırmaktır. Bu kendini tanıma ve ruhsal gücümüzü arttırmadır. Ruhsal gücün azlığı öfkenin nedenlerini yaratmaktadır.

Ruhsal bilgilerimizi en küçüğünden başlayarak eyleme sokmak ruhsal gücümüzü yani içimizdeki sevgiyi arttırır.

Öfkemizde haklılık aramayalım. Arka plandaki yanlışlıklarımızı ruhsal gücümüzle temizleyelim.

Alıntı
 
vücudun bazı yerlerini piyonunun tuşları gibi düşünün. birine basınca farklı bir duygu diğerine basınca başka bir duygu. maalesef şeytanlar işte vücudu böyle kullanırlar. bir kadın bir erkekle başbaşa kalınaca her ikisinin de şehvet tuşlarına basarlar. bu kuram değil biz bu alemi iyi bildiğimiz yani görme dercesined bildiğimiz için söylüyoruz. yine iki insan arasında sürtüşme varsa şeytan her ikisini öfke tuşuna basar bir de onları birbirini kıracak kompleks cümlesini söyler yani vesvese verir. onun için peygamberimiz öfkelendiğiniz zaman ayakta iseniz oturun diyor oturuyorsanız ayağa kalkın diyor yani vücudunu pozisyonu bozun bir de bilin lain tuşa basmış ona yenilmeyin. inanın artık vücutta bu tuşların nerelerde olduğunu az çok biliyorum. ama tabii insanlar bu baskıyı hissetmezler onun için bir işe yaramaz yoksa paylaşırdım.
 
Ben evde annemle yalnız kaldığımda, konuşma içerisinde ona yüksek sesle, ters bir şekilde konuşuyorum. Bunu isteyerek veya bilerek yapmıyorum, sözler ağzımdan çıktıktan sonra farkediyorum nasıl konuştuğumu. Bu onu üzdüğü kadar beni de üzüyor. Sürekli öfkeliyim, ne yapacağımı bilmiyorum bunun geçmesini istiyorum.
 
Ben evde annemle yalnız kaldığımda, konuşma içerisinde ona yüksek sesle, ters bir şekilde konuşuyorum. Bunu isteyerek veya bilerek yapmıyorum, sözler ağzımdan çıktıktan sonra farkediyorum nasıl konuştuğumu. Bu onu üzdüğü kadar beni de üzüyor. Sürekli öfkeliyim, ne yapacağımı bilmiyorum bunun geçmesini istiyorum.

Ergenlik döneminde ve devamında genç bireyler, kendi kaderini tayin edebilmek ve denetleyebilmek için mücadele etmekte ve bağımsız olmak istemektedir.
Bu nedenle ergenlikte öfke en yoğun şekilde, aile içinde yaşanmaktadır.
Ergenin öfkesi çoğunlukla, aile içinde öfke patlamaları şeklinde ani ve sert olabilmektedir. (Bauman ve Riche, 1997).
Araştırmada elde edilen diğer bir bulgu ise ergenlerin yaşları arttıkça genel
saldırganlık ve atak, dolaylı, sinirli, negatif saldırganlık düzeyleri arasında pozitif
yönlü anlamlı bir ilişki görülmüştür. Bu bireyin ergenlik dönemine girişi ile ve
artık kendi sorumluluğunu alması gerekmesi ile orantılı olarak yaşadığı kaygılarla
ilişkilendirilebilir. Diğer taraftan yaş ile sözel saldırganlık arasında anlamlı bir
ilişki bulunamamıştır.
ÖNERİLER
• Öfke saldırganlık boyutuna taşınmadan önce, ergendeki enerji fazlalığının
olumlu yöne kanalize edilmesi gerekmektedir (Sportif ve sosyal
faaliyetler).
• Öfkenin saldırganlığa dönüşmesini tetikleyen söz ya da davranışların
ortadan kaldırılması gerekmektedir.
• Ailenin yerini ikame eden kuruluşlarda yeniden toplumsallaştırma
çalışmaları yapılmalıdır. Örneğin; Gençlerin kabiliyetlerinin açığa
çıkarılması, evrensel değerlerin kabulünün sağlanması (sevgi, saygı,
insanın üstünlüğü), öfkeli olan ergene kendisinin de birey ve önemli
olduğunun kabul ettirilmesi.
• Sosyal ve sportif faaliyetlerin dışında da öfke ve saldırganlık duygularını
yansıtarak şekil verebilecekleri, nesne ya da objelere yönlendirilmelidir
(Tahta oymacılığı, Heykel, kil vs yapımı).
• Gencin fiziksel ve ruhsal durumuna göre üretimde bulunması
sağlanmalıdır.
Alıntı.

Yukarıda yaptığım alıntıları seçerek paylaştım. Sizin sözsel öfkeniz sadece annenize ise, dışarıda arkadaşlarınızla böyle bir sorununuz yoksa; aile içindeki bir takım problemlerden kaynaklandığı ortaya çıkmaktadır. Babanız ile iletişim kopukluğu da olabilir, bu kopukluğu size en yakın olan annenize yansıtıyorda olabilirsiniz. Kaldıki bunun farkında olduğunuz ve üzüldüğünüz için, sorunu aşmanız çok daha kolay olabilir.
Annenizle iletişime geçin, sizi öfkelendirebilecek davranışlar nelerdir birlikte bulun. Ev içindeki temizlik, sizin dağınıklığınız veya yemek ile ilgili basit bir sorun dan da kaynaklanıyor olabilir.
İnanın bu yaşlardaki gençlerde çokça vardır, bu tarz sıkıntılar. Yeterki farkında olup bunu, karşılıklı dialoglarla çözümleyebilin, sevgiler.
 
Geri
Üst