O zaman dinin ne anlamı var?

Talgaran

Kayıtlı Üye
Katılım
4 Haz 2020
Mesajlar
247
Tepkime puanı
115
İslam'ı 3 ayrı başlıkta inceleyelim.

Kur'an-ı Kerim'de yazanlar

Müslümanlar

Hadisler

Kuran'da Kur'an'ın apaçık olduğu yazıyor müslümanlar da anlamamız için hadislere bakmamız gerek diyor hadisler ise peygamber öldükten 200 yıl sonra rivayet edilerek yazılmış.

Şimdi benim bilmediğim bir şey var mı diye soruyroum lütfen ezbere konuşmayın. Allah apaçık söylediğini söylüyor müslümanlar biz anlayamayız hadislere bakmamız gerek diyor hadislerede güvenebilir miyiz? Meçhul.

Allah buyuruyor ki Kur'an apaçıktır ilk emri oku olan bu kitabın inananların kaçı okumuştur? Benim çevremde Kur'an'ın Türkçesini okumuş bir insan yok.

Diyeceksiniz ki doğru olan islamdir müslümanlar değil peki o zaman sunulan argüman bir kişinin yanlış bir toplumda doğru bir şekilde yaşamasına benziyor ama o kişi ölünce cenazesini yanlış insanlar kılacak o ölüde yanlış bilinecek ne anlamı kaldı doğruluğunun?

Yani demek istediğim bir kitap var bunun içinde ayetler var ama bu kitaba inananlar bambaşka.

Bu yazıyı soru olarak yazdim amacım yüce kuranı eleştirmek değil benim eleştirdiğim müslümanlar üzülerek söylüyorum ama ben kendimi müslümanlardan dışarda görüyorum çünkü off o kadar bambaşka şeyler var ki kelimeler yetmez. Müslümanlar bir kadının çalışmasını yasaklarken kuran yasaklamiyor yani bu kadar diyeceğim.

Müslümanlar yasaklıyor derken yani böyle olması gerektiğini savunuyor anlamında dedim yoksa müslüman kadınların çalıştığını pek tabi bende biliyorum.
 

Alakan

Kayıtlı Üye
Katılım
20 Tem 2022
Mesajlar
1,103
Tepkime puanı
2,107
Hadislerin İslami açıdan geçerliliği, sadece Kur'an'a bakılması gerekildiği ( kaldı ki benim ayetleri okuduğumda anladığım da bu) zaten tartışmalı bir konu. Maalesef bu yönde açıklama yapanları kâfir ilan edip taşlıyorlar.
Siz İslam dinine inanıyorsanız Kurandan başka yol gösterici edinmeyin kendinize. Ayetler de bunu söylüyor zaten. Bireysel olarak ayetlere uygun hareket edebilirsiniz. Kolektif olarak maalesef mümkün değil. İnsanlar ya işlerine geldiği gibi eğip büküyor ya da atadan ne gördülerse onu uygulama yoluna gidjyor. Kur'an zaten bunun yanlış olduğunu; Allah'tan başka hakem tayin edilemeyeceğini, Kurandan önce inananların bu sebeplerle ihtilafa düşerek doğru yoldan saptığını ve inananların bunu yapmaması gerektiğini ayetlerin apaçık ve herkesin anlayacağı şekilde geldiğini söylüyor.
Yani özet olarak açıp Kur'an'a bakacaksınız varsa vardır yoksa yoktur. Allah neye yasak demişse o yasaktır. Allah neye serbest demişse o serbesttir. Gerisi insanların çarpıtması. Onun önüne de siz geçemezsiniz maalesef. İnanıyorsanız şayet Allah'a havale etmekten başka yapabileceğiniz bir şey yok.
 

star53

Kayıtlı Üye
Katılım
17 Ara 2012
Mesajlar
474
Tepkime puanı
1,311
Din olgusu kişinin onu ne seviyede anladığına ve ne anlam verdiğine göre değişir. (Bir de ne derece işine geldiğine göre) Sadece İslam değil diğer dinlerde de bu olay geçerli. Herkes bu olaya kendi açısından doğru kabul ettiği çok farklı cevaplar verebilir. Bu yüzden aslında sorduğunuz sorunun belli bir cevabı yok, herkese göre değişecektir. "Herkesin inancı kendine" diye bir laf söylemişler zaten. Benim düşüncelerim böyle :)
 

Alakan

Kayıtlı Üye
Katılım
20 Tem 2022
Mesajlar
1,103
Tepkime puanı
2,107
@star53 alıntı yapamadım o yüzden böyle yazıyorum.
Star'ın söylediklerine katılıyorum tamamen. Rasputin ile ilgili bir belgesel seyrederken bir hristiyan tarikatın "pişmanlık duymak için günah işlemek gerekir. İnsan günah işlemeden nasıl pişman olur?" mottosuyla günah işlediğini öğrenmiştim mesela.
İnanç çok bireysel bir konu. Bu sebeple sizin okuduğunuz zaman anladığınız ve kalbinize kabul ettirdiğiniz en doğrusu olacaktır.
 

rima vita perfetto

Kayıtlı Üye
Katılım
11 Eki 2011
Mesajlar
44
Tepkime puanı
46
Bu zamana kadar İslam hep insanların çıkarları doğrultusunda "şu doğru" denilerek bu güne gelmedj mi ?
Güzel arkadaşım çalışmayı örnek vermişsin. Çok güzel. Bu güzel Müslüman kadınlar bu zamana kadar tarlada çalışmadi mi ??? Halı kilim vs yapmadı mı ? O zaman müslüman degiller miydi ? İş günümüze gelince mi kadın erkek bir arada günah oluyor ????
Bu sapkın Arapların sapikliklarini meşrulaştırma ya çalışıp 9-10 yaşında kizlar evlenebilir demelerine benziyor . Biz sapığız diyemiyorlar falan fistan. Zaten hep peygamberler azitmis kavimlere gelmedi mi? En güçlü en güzel Peygamber (s.a.v.) Araplara geldi..
Müslüman olmak mümin olmak anlamına mı geliyor? Hayır.
Hani Güneş batıdan dogacakti ya doğuyor. Batılılar gerçek İslami Kuran dan öğrenip akın akın müslüman oluyor.
Hani diyorsun ya , doğru yaşadığım bu İslam dinini yanlış yaşayan Müslüman görünümlü insanlar mı ben giderken beni ugurlayacak? Herkes kendi yaptığından sorumlu değil midir ???
Birileri yanlış yapıyor diye doğruyu yaşamaktan vazgeçmek ya da bunu sorgulamak ne kazandırır ??
İnsanlarda şöyle bir algı var illa arapça okumaliyiz Kuranı... Tamam oku ama Türkçe de oku. O dönemde o ırk o dili kullanıyordu ondan o şekilde oldu. Biz bu dili kullanıyoruz.
Kısaca bizim insanımız sorgulamayı düşünmeyi pek sevmez. Çok tembel bir toplumuz. Hani birnlaf vardır, hocanın her dediğini yap her yaptığını yapma. Güzel ülkemde en dindar olması gereken insanın dahi yuzlerce eksiği varken. ..
Bu yüzden imtihan dünyası zaten..
 
Ü

Üye silindi 45859

Kişisel olarak görüş belirtmem gerekirse tüm dinlerin toplumların önceki kültür ve geleneklerinden yoğun olarak etkilendiğini düşünmekteyim. Yazdığım şey muhtemelen çok tepki alacak ama kendi sürecime ilişkin şöyle açıklayayım;
Yaptığım araştırmalar doğrultusunda semavi dinler olarak adlandırdığımız 4 büyük kitabı rehber olarak aldığımız inanç sistemlerinde aslında iman edenlere aktarılmak istenen şey yaratıcıya inanılması, güvenilmesi ve kişinin hem toplumun hem bireyin faydasına davranışlarda bulunmasıdır.
İslam inancına sahip bir birey olarak ibadetimde ve davranışımda şunu esas alıyorum "Yapacağım şey yaratıcıyı hoşnut eder mi? Ne yaparsam yaratıcımı hoşnut edebilirim?" ikilemde kaldığım durumlarda ise "Yaratıcısını çok seven biri veya bir peygamber bu durumda ne yapardı?" Diğer bir yandan Kur'an'ı bilmemek gerçekten bizi boşluğa düşünüyor, ben okuduğumda anladığımı hissedebiliyorum, anlamadığımda üzerine düşünerek kendime bir yol çizmeye çalışıyorum. Namaz kılmadan önce yaratıcıma verdiğim değeri gösterebilmek için hazırlanıyorum mesela, kılarken dikkatimin tamamını ona verip onun için vakit ayırmaya çalışıyorum. Çünkü biz sevdiğimiz biriyle görüşeceksek süsleniriz, güzel kokmak, güzel görünmek isteriz ve onu dinlerken onu geçiştirmeyiz, görev amaçlı onunla konuşmaz veya dinlemeyiz. Onu sevdiğimiz için onunla samimiyetle konuşur ve pür dikkat dinleriz.
Hadisler konusuna gelecek olursak her topluluk bir söz söyleyip altına peygamberlerden birinin ismini yazmış olabilir, ben güvenmiyorum, açıkçası pek itibar da etmiyorum. İbadetlerin uygulanma şekli ise araştırdığım kadarıyla kutsal kitaplarda yer almıyor, yanlış aktarmayayım şöyle ifade edeyim; namaz kılarken şu ayetler, sureler okunacak ve kati olarak şu hareketler yapılacak denmiyor. İbadetteki temel amaç zaten kişinin rabbine yönelmesidir o nedenle bireysel olarak bu konuyu ele almak daha doğru olabilir. Şahsi olarak yapabileceğimin en iyisini yapmaya çalışıyorum çünkü en çok onu seviyorum.
Kur'an bize rehber olarak gönderiliyor ve "bir imam olsun, o ne derse onu yapın" veya "bir alim çıksın onun dedikleri doğrudur" demiyor ki zaten Kur'an'a baktığımızda "imamlık", "şeyhlik", "şıhlık" gibi kavramlar yoktur. Allah şüphesiz bize şah damarımızdan daha yakındır. İncil'de ise bu durum "Tanrının krallığı içinizdedir" şeklinde ifade edilir.
İnsanların davranışlarından bahsetmişsiniz, Kur'an'da da bahsedilir "iman edenlere gelince onların çoğu fasıktır" şeklinde. İslamı uygulayanlara, yaşayanlara bakarsak gerçeği anlamamız zorlaşabilir. Bu nedenle bir başkasına bakmaktansa kendi sürecimize odaklanmak daha doğru olacaktır diye düşünüyorum. Benim kendime sorduğum sorular hayatımı büyük ölçüde kolaylaştırıyor, dilerim siz de kendinize uygun bir yolu en kısa zamanda keşfedersiniz :)
 

[XTR] Similar Threads

Üst