"Gizlimabet Parapsikoloji Platformu"

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Nomofobi Nedir (cep telefonsuz ne yaparım) korkusu ...

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Zeyna
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Zeyna

Kayıtlı Üye
İngilizce ‘no mobile phobia’dan türetilen ‘nomofobi’ ya da cep telefonundan mahrum kalma korkusu, akıllı telefonların çoğalmasıyla artış gösterdi. İngiltere’de bin cep telefonu kullanıcısıyla yapılan araştırmada, katılımcıların yüzde 66’sı cep telefonlarını kaybetme fikrinin kendilerini çok bunalttığını söyledi. Bu oran 18-24 yaşlarındaki gençlerde yüzde 76’ya çıkıyor. Sonuçları yeni teknolojiler konusunda uzman FaDa ajansından Damien Douani “Akıllı telefonlarla iş sınırsız bir hal aldı” diye yorumladı. Birkaç yıl önce SMS’in bir tür nomofobi olarak görüldüğünü ve durmadan kısa mesaj yazanlara ‘başparmak nesli’ dendiğini hatırlatan Douani, internetli akıllı telefonlar için ‘10 bin SMS gücünde’ diyor.

Nomofobi Nedir?
Nomofobi, cep telefonu yoluyla iletişimden kopmaktan aşırı korkmaktır. Bu durum panik atak , nefes darlığı, baş dönmesi, titreme, terleme, kalp hızının artması, göğüs ağrısı ve bulantı gibi fiziksel yan etkilere neden olur.


Nomofobi nispeten yeni bir olgudur.
Kapalı yerlerde kalma, açık alanda durma, yüksekten korkma derken modern zamanların yeni bir fobisi başgösterdi: Nomofobi… Yani “cep telefonsuz ne yaparım?” korkusu…Teknoloji her gün gelişirken, insanoğlunu saran korkular da değişim gösteriyor. İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre günümüzün yeni fobisi “Nomofobi”. Bu yeni hastalık cep telefonsuz kalanları sarıyor. Cep telefonuna bu kadar bağımlılığın sebebinin, insanların aileleri ve arkadaşlarıyla sürekli temas halinde olma arzusu olduğu belirtildi. Bu insanlar cep telefonlarına o kadar bağımlı oluyorlar ki, telefonun şarjının bitmesi veya telefonu nereye koyduğunu bulamamak streslerini hayli artırıyor.
Hastalık henüz yeni bir olgu olduğu için konuyla ilgili kapsamlı araştırmalar yapılmamıştır.


Modern zamanların yeni fobisi: Nomofobi 2100 cep telefonu kullanıcısı üzerinde yapılan araştırmada, katılan her iki kişiden biri telefonlarını asla kapatmadığını söyledi. Her 10 kişiden biri de işleri dolayısıyla her zaman ulaşılabilir olmak istediğini belirtti. Uzmanlar, “Nomofobi”nin cep telefonu kullanıcılarının yüzde 53′ünü etkileyebildiğini, erkeklerin yüzde 58, kadınlarınsa yüzde 48′inin şarjları bittiğinde, kontörleri tükendiğinde, telefonlarını kaybettiklerinde veya kapsama alanı dışına düştüklerinde endişelerinin arttığını söyledikler. 13 milyon İngiliz’in “21. Yüzyıl’ın bu yeni bağımlılığından” mustarip olduğu da ortaya çıktı.

Nomofobi Belirtileri
Cep telefonunu veya sinyalini kaybetmek olumsuz fiziksel belirtilere yol açıyorsa veya kişi telefonunu asla kapatmıyorsa
Kişi panik atağın sinyal çekmemesi veya şarjın bitmesine karşı aşırı bir tepki olduğunun farkındaysa
Obsesif biçimde cep telefonunun veya mobil cihazının yanında olup olmadığını kontrol ediyorsa
Cep telefonu güvenli bir yerde olsa bile onu kaybetme endişesi sürekli mevcutsa
Fobi oldukça uzun bir süredir devam ediyorsa ve kişinin sağlığını veya günlük yaşamını etkiliyorsa

Alıntı

Şahsi fikrim kızkardeşim Nomofobi hastası. :) Gençlerin bu telefonlar yolda yürürken dahi ellerinden düşmüyor . Birgün araba çarpacak bizim kıza Allah korusun. :)
 
Şu mesajlaşmaktan nefret ediyorum. Telefonu sadece istediğim ve ihtiyaç duydugum bır an da baskalarına ulasmak ve muzık dınemek ıcın tasıyorum. Yani telefonum hep sessizdedir, 2-3 senedır bır kere bıle seslıye almamısımdır onemli zamanlar harıcınde. :D Bir keresinde işyerinde bir dosyayı alıp bir yere koymustum izin gunumde evde uyurken iş yeri komple benı aramıs ve telefona baktıgımda 34 mesaj 47 cevapsız arama vardı. Dedim aha kesin biri öldü. :D Sonrasını anlatmayayım zaten. :D
 
Telefonum yaklaşık 6 ay şarj etmediğim zamanları hatırlıyorum...Şuan bile o kadar gerekli değil arada bir süngerbob'u falan arıyorum.
 
Güncel hayatınızda ,yolda yada heryerde bir gözlemleyin gerçekten elinden düşürmüyor insanlar . Bu kadar hastalık halini almış olması ne yazık ki! traji komik bir durum
 
Telefonum yaklaşık 6 ay şarj etmediğim zamanları hatırlıyorum...Şuan bile o kadar gerekli değil arada bir süngerbob'u falan arıyorum.

Büyüyünce anlarsin,ne kadar gerekli oldugunu.Flörtler falan :willy_nilly:baslasin bak gör sen,yanindan ayirmazsin:biggrinjester:
 
Aslında nomofobi diye birşey yok. Kişi sadece telefonla iletişim kurduğu kişilerle iletişim kuramamaktan korkar. Bu da telefonsuz kalma korkusu sanılır.
 
Geri
Üst