NLP Eğitimi #5-(2.kısım)

Lyusifer

Kayıtlı Üye
Katılım
31 Tem 2012
Mesajlar
208
Tepkime puanı
25
Konum
Loading...
Temsil sistemiyle ilgili ipuçları:

Ekli dosyayı görüntüle 7908
Öncelikli temsil sistemi; "Görsel" olanlar...

-- Çevrelerindeki görsel uyarıcılar üzerinde odaklanır, öğrenebilmek için görüntülere ihtiyaç duyarlar. Zihinlerindeki görüntüler, resimler yardımıyla düşüncelerini organize ederler. Fotoğrafik bellekleri gelişmiştir. Görmüş oldukları yüzleri kolay kolay unutmazlar. Kendilerinin ve başkalarının dış görünüşüne, beden dillerine dikkat ederler. Jest-mimikleri gözlemler ve konuşurken göz teması kurmaya dikkat ederler.

Beynimizin görüntü işleme kapasitesi çok yüksektir. Görsel kişiler bu nedenle daha hızlı konuşur. Konuşurken, görsel duysal kaynaklı sözcükler kullanırlar ...

Ekli dosyayı görüntüle 7909
Öncelikli temsil sistemi; "İşitsel" olanlar...

-- İyi birer dinleyicidirler. Dinleyerek veya okuyarak bilgi edinmeyi severler. Başkalarına ve kendi iç seslerine kulak verebilirler. Seslere karşı duyarlıdırlar. Düşünürken iç dialoglar kurar. Uzun uzun, ahenkli ve orta hızda konuşmayı severler. Konuşurken göz temasını ihmal edebilirler. Görüntülerden ziyade sayıları ve soyut verileri akıllarında tutabilirler. Konuşurken işitsel duysal kaynaklı sözcükler kullanırlar…

Ekli dosyayı görüntüle 7910
Öncelikli temsil sistemi; "Dokunsal" olanlar...

Görmekten veya duymaktan ziyade, bizzat uygulayarak, işin ucundan tutarak öğrenmeyi tercih ederler. Dokunsal insanlar için hisler ve duygular önemlidir. (Bunun duygusallık veya EQ ile bir ilişkisi yoktur). Derin diyafram nefesi alırlar. Konuşma hızları ağırdır. Size uzaktan merhaba demektense, samimi bir tokalaşmayı veya sımsıkı bir sarılmayı tercih eder, konuşurken kinestetik duysal kaynaklı sözcükler kullanırlar …

______________________________________________________________________________________________________________________________
Dikkat !

-- Bu kategoriler, basitleştirilmiş genellemelerdir. Belirtileri ise sadece yukarıda yazılı olanlarla sınırlı değildir.

-- Bu bilgiler, insanları sınıflara ayırma veya onları etiketlemek için kullanılmamalıdır. Bu bizi sınırlandırır.

-- NLP eğitimi alan uygulayıcılar (Practitioner), Temsil Sistemlerini tanımlayabilme ve bu veriler ışığında hedef odaklı çalışma yapabilme becerilerini geliştirirken, etik değerleri de gözetmek durumundadır. Her insan yapısı itibariyle benzersiz, tek ve özeldir.


Peki o zaman amaç nedir ?

-- Temsil Sistemleri modelini amacına uygun kullanarak, kendimiz ve başkaları üzerindeki farkındalığımızı geliştirebiliriz.

-- Karşımızdaki kişinin öncelikli kanalının, bizimkinden farklı olması durumunda onunla uyumlu olabilme yetimizi geliştirebiliriz.

-- Kişinin temsil sistemini bilmeniz onunla daha etkili, uyumlu ve güven verici bir iletişim kurmamızı kolaylaştıracaktır.

-- Daha doyumlu bir yaşam için, az kullanmaktan körelmiş algı kanalımız varsa bunu tekrar rafine etmeye zaman ayırabiliriz…

______________________________________________________________________________________________________________________________
Uygulama önerisi:

-- Partnerinle sohbet ederken, onun içerisinde bulunduğu temsil sistemini çözümlemeye çalış. Bunun için aceleci davranma. Partnerinin konuşması esnasında algılayabileceğin görsel, dokunsal ve işitsel belirtiler üzerinde kalibre ol. Partnerin konuşurken, hangi duysal kaynaklı sözcüklerden istifade ettiğine dikkat et.

-- Duysal kaynaklı sözcükler kişinin tercihli temsil sistemi hakkında sana önemli bilgiler verir! Görsel insanların kullandıkları sözcükler görsel ağırlıkta, işitsel insanların işitsel ağırlıkta ve dokunsal insanların ise dokunsal ağırlıkta olur. Örneğin;

Görsel: " Gözüme hoş göründü " veya " İlk bakışta aşık oldum" derken,

İşitsel: "Bana hitap ediyor" veya "Anında frekansı tutturduk"

Dokunsal: "Ruhumu okşadı " veya "Anında yüreğim tutuştu " demeyi tercih edebilir...





-- Şimdi partnerinin tercihli temsil sistemini gözeterek kendisiyle uyumlu bir iletişim kurmaya çalış. Halk arasında, "Onun anlayacağı dilden konuş" deriz ya… Bu, onun dünyasına girebilmenin, uyumlu ve etkili bir iletişim kurabilmenin altın anahtarlarından biridir!

Temsil sistemleri konusuna, önümüzdeki sayıda devam edeceğiz… Uygulamalar için bilinçli bir şekilde vakit ayırmanı öneriyorum. Unutma, NLP uygulayarak öğrenilir...

Başarılar diliyorum !

#5-sonu..
sevgi ve saygılarımla..

Günün karikatürü:
Ekli dosyayı görüntüle 7911



Admin notu: Alıntı
 

Lyusifer

Kayıtlı Üye
Katılım
31 Tem 2012
Mesajlar
208
Tepkime puanı
25
Konum
Loading...
Aynen isin icine ne kadar cok temsili sistem girerse o olayi daha cabuk algilayip kavriyor zihin,buda bu sistemleri nasil kullandigimiza bagli sonradan gelistirile bilen sistemlerdir hemde..
 
Üst