Nefesi Tutmak (Kumbhaka)

Elfangel

Kayıtlı Üye
Katılım
29 Ara 2009
Mesajlar
938
Tepkime puanı
354
Bazen hayatımız tehlikeye girdiğinde otomatik olarak nefesimizi tutarız. Tehlike geçene kadar da nefes alıp vermeyiz. Sıradan bir kişinin bilinçsiz olarak yaptığı bu eylemin yogik nefeste karşılığı Kumbhaka olarak isimlendirilir. Bu, dikkatin ve rikkatin bir noktada toplanması ile oluşturulan konsantrasyon halidir. Kumbaka nın daha yüksek enerjili olanı nefesin verilerek ve yeni nefes alınmadan beklenildiği durumdur. Kişinin normal şartlarda yapamadığı eylemleri kumbaka durumunda rahatlıkla yapabildiği bilinir.

Kumbhaka; Ego dediğimiz bizi yaşamda tutma ve varlığımızı koruma formatının içinde bulunan bir bilgidir. Hayati bir tehlike algıladığımızda bedenimiz aniden nefes alıp vermeyi durdurur. Tehlike geçene kadarda nefesimizi tutmaya devam ederiz. Bu tehlikeyle baş edebilmemiz için bedenimizin kendini koruma mekanizmasının devreye girmesidir.

Kumbakha tekniğini bütün sporcular bilerek veya bilmeyerek kullanırlar. Atlet start halinde başla komutunu beklerken nefesini tutar. Finale ipi göğüslemek için yaklaştığında son on metrede yine nefesini tutarak gücünü ekstra artırır. Yüksek atlarken ve gülle atarken vs. aktivitelerde de durum farklı değildir. Seyirciler futbol karşılaşmasında penaltı vuruşu sırasında nefeslerini tutarlar. Nişan alan atıcılar atış yapmadan beş saniye önceden nefes alış verişlerini tamamen durdururlar. Bilardo oynayanlar vuruş yapmadan önce nefeslerini tuttuklarında başarılı sonuçlar alırlar. Diş çektirirken veya iğne yaptırırken farkında olmadan kumbaka pozisyonuna geçilir. Yani nefes tutulur. Sonucu belirleyecek en önemli anlarında nefesler hep tutulur. Kumbakha duruşunda zaman yoktur. An vardır. Bilinç ve farkındalık burada ve şimdidedir.

Nefesi tutmayı bilmeniz ve uygun zamanda uygulamaya koymanız, yaşamda size birçok kolaylıklar sağlayabilir. Sevdiğiniz insana evilik veya birliktelik teklif edeceğiniz zaman veya patronunuzdan ücretinize zam isteyeceğiniz zaman nefesinizi tutarsanız yanına gidip teklifinizi yapıncaya kadar vazgeçmezsiniz. Çünkü bilinçaltınızı devre dışı bıraktığınızdan geçmiş deneyimlerinizin başarısız sonuçları sizi etkileyemez.

Kumbakha kalışında zihin aktiftir ama otonom sinir sistemimin kortikal algılaması ( iradenin bizde olduğu ) devre dışıdır. Bunun yerine Otonom sinir sisteminin sempatik algılasının inhibe olduğu bir durum söz konusudur. Zihin, bilinç oluşturmadan savaş ya da kaç emrini verir. Böbrek üstü bezlerinin adrenelin salgısıyla beden alarm durumuna geçer. Farkındalık en üst seviyededir.

Hiçbir şey düşünemez, yargılayamaz, eleştiremez, iyi kötü, güzel çirkin algılaması içinde olamazsınız. Bu Kozmik zekâyla iletişim kurmak için en verimli andır. Bu kalışta niyet, arzu ve istekler en yüksek seviyede kabul görürler. Çünkü zihin dalgalarının titreşim seviyesi düşük frekanstadır ve bilinçaltı devre dışıdır.


Nefes tutulduğunda kanda hipoksi dengelenmesi ( oksijen ve karbondioksit dengesi ) ayarlanmaktadır ve zihnin kortikal algılamaları ve hareket kabiliyeti devre dışıdır. Bu yüzden nefes alıp tuttuğunuzda veya nefesinizi verip nefes almadan beklediğinizde, asla zihinsel gevezelik yapamazsınız. Geçmişin veya geleceğin, hülyalı hayallerinde veya kuşku ve endişe dolu beklentilerinde olamazsınız.

Hemen nefesinizi tutun ve kendinizi gözlemleyin :)

Mustafa Kartal (Alıntı )
 

matahari

Kayıtlı Üye
Katılım
30 Kas 2010
Mesajlar
184
Tepkime puanı
56
Konum
bursa
İş
halkla iliÅŸkiler
sayın enfangel şöyle birşey yapsak fikriniz ne olur merak ettim.hepimiz sesli veya sessiz bir düşünce şekli ile olumlamalar yapıyoruz.nefesimizi tutarak olumlamalarımızı düşünürsek biliç altına dahamı kolay etki eder..''Bu Kozmik zekâyla iletişim kurmak için en verimli andır. Bu kalışta niyet, arzu ve istekler en yüksek seviyede kabul görürler.''yazınızdaki bu cümlelerden yola çıkarak bunu sormak ihtiyacı hissettim
 

Elfangel

Kayıtlı Üye
Katılım
29 Ara 2009
Mesajlar
938
Tepkime puanı
354
Bu konuda farklı görüşler olmakla birlikte siz size en rahat gelenini uygulayabilirsiniz. Ben kısaca 3 görüşten bahsedeyim.
Kuantum olumlamaya göre 2 saniyede nefes alırsınız ve 7 saniyede nefes verirken olumlamanızı düşünürsünüz. Burada nefes tutma yoktur.
Sufiler ise 7 saniyede nefes alırlar 7 saniyede verirler onlar da nefes verirken dilek ya da olumlama düşünürler
Pranaya'da ise nefes 4 aşamalıdır. Al, bekle, dur, bekle. Burada, olumlamanızı nefesinizi aldıktan sonra beklerken düşünürsünüz sonra nefesinizi verirsiniz.
Benim yukarıda paylaştığım yazı son görüş temele alınarak yazılmıştır.
İyi forumlar dilerim.
 

rüyagezgini

Kayıtlı Üye
Katılım
26 Nis 2014
Mesajlar
149
Tepkime puanı
27
çok önemli 1 bilgi teşekkür ederim syn Elfangel,sevgiler.
...güncelleme...
 
Üst