Kemik Kırığının Hızla İyileşmesini Sağlayacak Yeni Bulgular

Ori

Kayıtlı Üye
Katılım
18 Ocak 2010
Mesajlar
3,246
Tepkime puanı
3,122
Diyabetli insanların kemiklerinin kırılma riski genel popülasyona göre daha yüksektir ve eğer kemiklerden biri kırılırsa iyileşmesi de normalden daha uzun sürmektedir. Biomaterials Mart sayısında, Henry Daniell, Shuying (Sheri) Yang ve Penn Diş Hekimliği Fakültesi meslektaşları tarafından, bir bitki modelinde üretilen protein ilacını bir hayvan modeli üzerinde yapılan çalışma sonucunda kemik kırığının iyileşmesini hızlandırdığına dair gelecek vaat eden bulguları paylaştılar. Protein insülin benzeri büyüme faktörü-1'i (IGF-1) kullanan çalışma, marul bitkilerinde yetiştirilen, oral yoldan verilen, rafta stabil bir ilacın kemik yapım hücrelerinin büyümesini uyarabileceği ve kemik yenilenmesini destekleyebileceğini gösterdi.

Dergide ilgili araştırmacı olan Daniell, bir proteinin kırık iyileşmesini nasıl etkilediği sonucunu şaşırtıcı bulmuştur. Ayrıca Daniell, kırığı olan diyabetik hastalar için kullanılan ilaçların, tekrarlayan enjeksiyonlar ve hastane ziyaretleri gerektirdiğini, sonuç olarak da hasta uyumunu düşük olduğunu ifade etmiş ve bu noktada günde bir kez oral bir ilaç verdiklerini ve iyileşmenin büyük ölçüde hızlandığını gördüklerini sözlerine ekledi. Çalışmanın diğer bir araştırmacısı olan Yang da kırık iyileşmesinin özellikle diyabetik hastalar için önemli bir sağlık meselesi olduğunu çünkü kemik onarımının azalması ve kırık riskinin artmış olmasının tedavi zorluğu yarattığını ifade etmiştir. Yang ayrıca yaptıkları çalışmanın diyabetik kırık ve diğer kas-iskelet sistemi hastalıkları için yeni ve ideal bir terapötik seçenek sunduğunu da belirtmiştir.

Bitki Bazlı İlaç Üretim Platformu
Yapılan çalışmada Daniell’in yıllarca geliştirdiği bitki bazlı ilaç üretim platformu kullanılmıştır. Bu platformda, ilgilenilen bir proteinin bitki hücrelerine sokulmasını, bu hücreleri, hücrelerinde bu geni ifade etmeye başlamasını, sonuçta söz konusu proteini yapraklarında hasat edilebilecek ve oral terapide kullanılabilecek şekilde üretmeyi gerektirir. Bu durumda hedef, kemik ve kas sağlığı için önemli bir protein olan yeni bir IGF-1’dir çünkü kandaki düşük IGF-1 seviyelerinin, kemiklerin kırılma riskini arttırdığı bilinmektedir.

Eski Penn Diş Hekimliği Fakültesi öğretim üyesi ve şimdi Florida Üniversitesi’nde olan Elizabeth Barton ile daha önceki çalışmalardan yapılan kas distrofisine odaklanmış araştırmacılar, e-peptit olarak bilinen ayrı bir bileşen içeren proteinin bir öncüsü olan belirli bir IGF formunun, rejenerasyonu, peptit içermeyen olgun IGF-1'den daha iyi uyaracağına inanıyorlardı. Klinikte kullanılan mevcut IGF 1 sadece epeptit içermez, aynı zamanda glikosile, daha az aktif bir formdur. Ekip, Daniell'in, bitki yapraklarında IGF-1'in insan versiyonunu yüksek oranda eksprese etmek ve hedef proteini büyüten bitkiler seçmek için kullanılan antibiyotik direnç genini, klinik kullanıma hazır bir terapi için önemli adımlar çıkarmak için rafine ettiği yöntemleri kullandı.

Araştırmacılar, transgenik marul bitkilerini yetiştirdikten sonra dondurularak kurutulan yaprakları toz haline getirerek, ürünün yaklaşık üç yıl boyunca rafta sağlam bir şekilde olduğunu doğrularlar. Daniell tüm bu projelerin esasının, bu ilacın teslimatının uygun fiyatlı, rahat ve evde uygulamayı mümkün kılmayı istemeleri olduğunu belirtti. Araştırmacılar yapılan bu çalışma ile hem fare hem de insan hücrelerinde bitki kaynaklı ilacın oral doku hücreleri, osteoblastlar veya kemik yapı hücreleri de dahil olmak üzere çeşitli hücre tiplerinin büyümesine, farklılaşmasına veya farklı hücre tiplerini oluşturmak üzere bölünmesine neden olduğunu göstermişlerdir. Başlangıçta ilacın hayvan modellerindeki aktivitesini araştırmak için yaklaşan araştırmacılar, farelerin bitki bazlı beslenmesinin IGF-1 seviyelerinin artmasına neden olduğunu gösterdi.

Son olarak araştırmacılar, diyabetik fare modelinde, hayvanlarla beslenmenin kemik hacmini, yoğunluğunu ve alanını, daha sağlam bir iyileşme sürecinin belirtileri geliştirdiğini keşfettiler. Araştırmacılar, gelecekteki çalışmalarında, sadece kemik kırığı iyileşmesi için değil, aynı zamanda kanseri takiben osteoporoz ve kemik rejenerasyonu da dahil olmak üzere diğer kas-iskelet sistemi problemlerini kliniğe taşımak için bitki yetiştiren IGF-1'i geliştirmeye devam etmeyi umut etmektedirler.

Alıntı.
 
Üst