"Gizlimabet Parapsikoloji Platformu"

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

İnsanın zıtları

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan enesuynk
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

enesuynk

Kayıtlı Üye
Değerli mabet üyeleri bu konuyu bir fikir alış verişi için açtım hep beraber düşüncelerimizi ortaya koyup sonuçlara ulaşmamız dileğimle ..

Varlık aleminde her şeyin çift yaratıldığına dair Kuranı Kerimde sarahat vardır ...
İnsan oğluna karşılık cinler yaratılmıştır..
(İmamı Şibli - Cinlerin Esrarı)

Gel gelelim konumuza kafama takılan bir şeyler var ve bunları sizinde paylaşmak isterim . öncelikle yukardaki cümleleri teyit için düşünürsek yere karşı gök , dağlara karşı düzlükler vs. vs. yani her şey bir zıtlıkla var biz insanların zıttı ise cinler peki ya neye göre , hangi özelliğimiz baz alındığında zıttmız bir cin oluyor , insan öyle tek bir şey değil ki yani tek bir kalıba uydurmak insan terimine aykırı , her insan bir ayrı bir dünya yani bir zarı ele alalım 6 sayısının yukarı bakması dahilinde altta kalan sayı onun zıttını oluşturur . ama 3 gelse mesela üst yüze altta kalan sayı farklı olur yani demek istediğim her insan farklı iken her insanın zıttı da diğer zıtlardan farklı olmalı . tabi aklıma hemen şu soru geldi insanın varlık bakımından zıttı cin ise o halde mesela ruh bakımından zıttı ne ? o da mı cin ? yada başka birşey diyelim . enerji olsun mesela denge kuramını herkes bilir kainatta denge vardır bu her şey için geçerli ise mesela benim enerjik zıttım nerede , yani terazide karşımda oturan kim ? terazi demişken hemen aklıma bir ağırlık merkezi (bir orta nokta geliyor) yani mesela dunya gezegenindeki zıttım ben kuzey yarım küredeyken o güney yarım küredemi ? . bu maddi boyut için yani dünyanın merkezini buna eşdeğer alabiliriz . ama mesela ruhsal boyut içinde bir terazi olmalı değil mi peki ya oranın ağırlık merkezi ( orta noktası ) neresi ? eğer bu zıtlık kavramı böyle ise benim varlığım eşittir zıttımın varlığı olmaz mı ? yani ben yoksam zıttımda yok zıttım yoksa bende yokum gibi bir anlam çıkmaz mı ortaya , peki bütün bunlar bir özgürlük kısıtlaıcı olmaz mı ? (ahh ahh kafamda deli sorular :D ) sanırım başlangıç için yeterli bu kadar soru .. demek istediklerimi umarım anlata bildim . yorumlarınız sorularıma ışık tutması dileklerimle . saygılar ..
 
Cok hos bir soru bu fakat ben neyi sordugunuzu anlamak icin konunuzu bir kac defa okumak zorunda kaldim, ama bu tabiki benim eksikligimdi.

Cinler insanin zitti degildir, nasil elma armutun zitti olamiyorsa, inek köpegin zitti olamiyorsa, cinlerde insanlara zit degildir.
Varlik türevleri var ve bunlar bir birine zit degiller, her tür kendi katagorisinde kendilerine cifttir, zaten verdiginizin ayetin dogrusu, biz herseyi birer cift olarak yarattik dir.

Fakat bir ayet daha varki oda derki, hersey zitti ile kayimdir, yani ayakta varlikta dir.

Ruh'un bir esi benzeri zitti yada dengi yoktur aslinda, ruh tek bir olgudur yani nuru muhammediye diye adlandirdigimiz olayin hakikati yine hakk'tir.
Insan icin yani insanin manevi boytu icin zitliklar vardir ama bunlar daha cok hakikatin yoksunlugunun biraktigi bosluklardir yada karanliklar diyelim.
Söyleki sevgili enes, ruh Allah'tan oldugu icin o hakikatte saf isik ve güzellik, peki güzellik olmayinca yani yoksunlugu yerine ne birakir ? Cirkinlik, buyrun size zitlik.
Cirkinlik olmasi icin yani kaim olmasi icin guzellik sart. Karanligin olmasi icin aydinlik sart, bunlar bizatihi var olan seyler degildirki, cirkinlik diye bir sey yoktur yada karanlik, bunlar yoksunlugun geride biraktigi alanlarin birseyle dolmasidir.

Mesela cimri olmak cirkin kerem sahibi olmak hos, bizatihi olan sey kerim olmaktir bu zaten bir esmadir, onun eksikligi ise cimri olmak.Cimriligin varligi kerim olmanin eksikligidir onunla kaim yani.

Merhameti olmayan gaddar, adil olmayan insafsiz, lafit olmayan kaba ve cirkef, farindaysanaz olanlar hep esmadir Allah'in güzel isimleri.
Yaratilista aslinda bir zitlik yoktur cünki Allah Samed ve samed demek bosluk kabul etmeyen demektir, zitlik olmasi icin en az iki tanri olacakki birisi ak derken digeri kara desin.

Zitlik dan kasit eksikliktir, insan ruhu bir tek insan varliginda bulunan bir olgudur, haliyle insana zit yada denk tür yoktur, ama cifti var oda erkek kadin olayi.
Benim ruhumun denge terazisi demissiniz ya, bir kaba atiorum merhameti koyun karsi kaba gaddarligi, hangisi agir basarsa aslinda siz osunuzdur o an icin. Ya gaddar ya merhametli, fakat bunlar birbirini destekledigi icin yani var olmak icin birinin eksikligi yada var olusu oldugu icin bir birleri ile kaimler.

Merhamet diye bir sey olmasa gaddar diye birseyde olmaz, anlatabildimmi bu kaim olma durumunu, bunu ruhun bütün özellikleri ile böyle düsünüp tartabilirsiniz.

Zira insan icin bir yaratilis gayesi vardir, oda ünsiyet kurmaktir, insan türüne bu ismi veren Allah, ve bu cümle zaten ünsiyet kuran demektir, yani insan türüne Allah ünsiyet kuran tür demis. Bu baska bir varlikta yokki onun bir zitti yada tam tersi dengi olsun, varsada bile o tastir topraktir ama bunlari kiyaslamak bile adaletsizlik olur o tasa topraga. Cunki o tasta böyle bir özellik yokki kazanabilsin caba sarf etsin ünsiyet icin.Cinlerdede yok bu özellikler cunki ünsiyeti kuran ondaki köprü görevini yapan ruhtur yine.

benim zittim yoksa bende yokmuyum demissiniz ya, siz ne sergilerseniz varliginiz o sergilediginiz özellikler ile var.Siz merhamet ettikce merhametinizle varsiniz ve gadarlikla yoksunuz, yada tam tersi vsa...

Umraim sorunuzu dogru algilamisimdir..Bilmiyorum ne kadar faydali oldu fikirlerim fakat yaratilis ve var olus hakkinda soru soran insanlara cok yogun saygim var bunuda bildirmek istedim, tesekkür ederim.
 
öncelikle bu geç saatlere kadar sizi uykunuzdan alıkoyduğum için çok çok özür dilerim , aynı derecede zaman ayırdığınız içinde çokça teşekkür eder saygılarımı sunarım . dediklerinize samimi olarak katılıyorum . lakin aradığım şey biraz daha farklı yinede yazınız bende birçok şeye ışık tuttu . bu görmezlikten gelinemez :) daha rahat açıklamak için bir dolaylı bir örneklendirmeye başvurmak istiyorum , kuantumda antimadde (karşıt madde) terimi vardır . her atom elektronunun zıt enerjili karşıt bir elektronu bulunduğu gerçeği ortaya atılmıştır . peki gördüğümüz her şey atomlardan oluştuğuna göre bu bize iki farklı evren düşüncesini açıklamaz mı birbirine zıt iki evren ve tek yaratıcı kulağa pek mantıksız gelmiyor . peki bu evren ne olabilir ? cinler alemi olabilir ama bu kesin değil . bu konuya değindiniz lakin ben bu konunun daha farklı bir bakış açısından almak istiyorum insan için ünsiyetten bahsettik , ünsiyet sadece allaha olan yakınlık değil , yakınlık kuran manası . hoşgörü , samimiyet , sevecenlik gibi terimleri bize getirir . peki cin kelimesini ele alalım örtülü , gizli , idrak edilemeyen . örtülü ve gizli manaları dikkatli bakıldığında içine kapanık , dost edinmeyi sevmeyen tarzında bazı anlamlara da denk gelebilir ki işte bu anlamlar insanlardaki yakınlık kurma manasına zıt-karşıt bir durumu ele verebilir . insan Allahın yeryüzüne lutfettiği , üstün yapıcı yeteneklere sahip fakat organik ve biyolojik yapı bakımından zayıf bir varlıktır gibi bir terim zannımca kabul görebilir . bu cümle üzerinden gidecek olursak . hepimiz cinlerin fiziksel beceri hakkında birşeyler okumuşuzdur yazmaya gerek yok . bu durumlar göz önüne alınınca ortaya yine bir zıtlık çıkıyor . şu parça göze çarpıyor '' üstün yapıcı yetenek '' eğer arada bir zıtlık varsa cinler için ''üstün yıkıcı yetenek'' gibi bir tabir çıkar ki ateşten yaratılmış (saf kibir ve isyan doğasına sahip) varlıkların böyle bir vasıf almaları hepsi için geçerli olmasada ( nasıl ki her insanın yapıcı bir yapıya sahip olmaması gibi ) kabul görebilecek bir sıfat olur . alın size bir zıtlık daha . kullandığınız bir cümleyi kabul ederek bir eklemede bulunmak istiyorum . '' ruhun eşi veya karşıtı yoktur '' evet insan ve cin ruhunun zıttı yoktur lakin insanın zıttı cindir diyebilir miyiz ? şuan için bir sakınca görmüyorum . kısa kesiyorum özür dilerim malum geç oldu biraz devam etme dileğimle tekrar saygılar :)
 
Sevgili la-edri yukarda çok güzel izah ettiniz merhamet diye birşey olmasaydı gaddar diye birşey de var olmayacaktı yani şöyle düşünelim bu iki zıtlık birbirini nötürlemiş olacaktı ve ortak birşey çıkacaktı iki tarafada eşit uzaklıkta adı ne merhamet olacaktı ne de gaddarlık , aslında bu bütünluk içinde bakıldığı zaman birbirlerini bütünleştiren bir kavrama işaret ediyorlar aynı birbirlerine birleştirilen iki yapboz parçası gibi . ortak şeyin bir ismi var mı sorusu geliyor akla ? bence bütün bu birleşmelerin ismi aynı ama tatmin edici bir kelime yok anlatmaya , mesela zıt renkler (sarı-mor , mavi-turuncu , kırmızı-yeşil) doğada o kadar iç içeler ki görmeden edemiyoruz mesela yeşil yapraklar arasından kendini bize sergileyen kırmızı güller yada gün batımında mavi gök yüzü ile turuncu güneşin o eşsiz uyumunu hepimiz biliriz ama bu renkleri karıştırdığımızda elimize siyah yada gri tonlar geçer hepsi için geçerlidir bu yani dediğim gibi evrendeki bütün zıtlıkların birleşimi aynıdır . yani bence bu durum insanlar içinde geçerli bizimde yapboz parçası gibi tamamlayan birşey olmalı her açıdan zıttımız olan bişey , zıt olsak bile aynı çerçeve içinde bulunduğumuz bir şey ... lakin bu durum bir gül ve yaprağı kadar narin bir zıtlık değil , evet merhamet-gaddar , zayıf-güçlü vs . tıpkı ateş ve suyun zıtlığı gibi bir durum , sıcağın ve soğuğun zıtlığı gibi birbirlerinin duşmanı olarak var olmak gibi bir anlam da göze çarpmıyor değil . eğer böyle birşey söz konusu ise ve halen iki ırk yaşamlarını sürdürüyor olması bu arada halen bir denge olduğunu gösterir ki hemen akla neyin dengesi gibi soru geliyor . birey sayısı dengesi mi ? bunu zannetmiyorum bir yerde yaratılanların sayısının oranlarını şöyle izah etmşti , her 100 yaratılandan 90 ı melek 9 u cin 1 i ise insan doğrusu nedir bilmiyorum ama bildiğim şeye göre yorumladığım zaman birey sayılarındaki denge 1 e 9 . yani bu bilgiyi kabul edecek olursak 1 insanın dengi 9 cin eder . yani denge bizde bulunan o şeyin zıttının ancak zıttımız olan 9 cinin bir araya getirilerek oluşturulması gerekmez mi ? biraz karmaşık oldu sanırım umarım anlayıp çözebiliriz . saygılarımla
 
Size anlatmak istedigim seyler aslinda oldukca derin seyler ifade eden seyler fakat benim zaten bir lisan sorunum var birde isi yaziya dökmeye kalkisinca tamaen konuyu saptirabiliorum daha etayli anlatmak adina.

Zitlik nedir önce onu bir anlayalim beraber, siz diyorsunuzki sicaklik sogukun zitirdir, iyide sogukluk zaten sicakligin yoksunlugu degilmidir, sicak olmaz ise soguk olmaz, yani soguk sicak ile kaim, Allah'in biz herseyi zitti ile kaim kildik manasi oldukca derin bir ifade, ve her gecen cümle bir sir mahiyetindedir ayetlerde, cunki o cümlelerin hicbirisi rasgele kullanilmiyor. Ve varlik icin zitlik yoktur, yani insanin ziti yoktur insan türünden olmak zorunda, insanlar icin ise zitlik adina bir hak birde batil var. Cinler icin kendi turevlerrinde yine bu böyledir, cin insanin zitti bir varlik demek ile hem cin türüne hemde insan türüne yakisik almayan bir suizanda bulunmus oluruz.

Ates cidden suyun zitimidir ??? Hayir bence degildir, yani nasil toprak havanin zitti olamamis ise.topragin ziti nedirki ?? havanin zitti nedir ?varsa bir fikriniz hakaten kendi adima merak ediorum bende faydalanmak isterim sizin ve diger üyelerin degerli fikirlerinden, ama ates su ile kayim degildir, su ates ile kaim degildir,
Su atesi söndürür diye bir hakikatte yok, mesele o elementin yogunlugunda ates cok ise suyu buharlastirir, su cok ise atesi söndürür, ama bunlar bir birine zit degil. yogunlugu ile üstün olabilir ancak oda duruma göre.Ölcü degil yani zitlik. Hava da atesin hararetini hem artirabilir hemde azaltabilir.yanan bir mum isigini ben üfürerek söndürebilirim, ama yanan bir ormaninin atesini ruzgar azdirabilir.. yani degisebilior.

Zayifin zayifligi güc eksikligi yine, zayiflik bizatihi yokki.
Insan bir kahinattir benim inancima göre ve zitliklari ile hersey ona hizmet halindedir, insanda cinalemi bulundugu gibi melakut alemide mevcuttur, simdi iki durum var insanda olumsuz ve olumlu enerji ( ki cinler kompile olumsuz degildir ) ama bu zitliklar var karanlik ve aydinlik, insan bu iki olgunun üzerinde savas verdigi bir arena gibidir, hakim kimi insanda karanlik iken baska bir insanda aydinliktir, ve kisi ortaya koydugu hali ile varliktadir.Bunu neden böyle savunma geregi hiss ettigimide anlatmak isterim, alemlerde Allah'in esmalarindan baska bir tecelli aciga cikmak yokturki, o halde sendede o aciga cikar, baska bir caresi yokki, o aciga esmalari ile cikiorsa, ya sen merhamet edersin yada etmez zitti olan gaddarlik meydana cikar...Ve esmalarda zitlik yok aheng var. Olumsuz bir sey yoktur benim inancima göre,zitlik diye algiladigimiz seyler ise saadece olmasi gereken guzelliklerin eksikliginin getirisidir..

Bu konu aslinda oldukca zengin bakalim daha ne tür fikirler cikacak, merakla bekliyorum :) tesekkür ederim.
 
öncelikle teşekkür ederim . zıtlık kavramından bahsettik lakin dedikleriniz aklıma iki kelimeyi getirdi . iyi ve kötü bu iki zıt anlam kullandığınız açıklamaya pek uymuyor gibi yani iyi olmayan herkes kötü müdür yada kötü olmayan herkes iyi midir ? sıcaklık ve soğukluk içinde bence aynı şey geçerli bir kelimemiz var değil mi ''ılık'' ılık sıcak mıdır yoksa soğuk mu ikisinin arasında kalan o ince çizgidir bence , ilk olarak demek istediğim bu . ikinci olarak zıtlıklar için biri diğerinin yokluğunun adıdır gibi bir anlatımda bulundunuz , sıcağın yokluğuna soğuk deriz gibisinden lakin böyle bir anlam sadece sıcak yaratılmışta sıcağın olmadığı yerde soğuk hayat bulmuş gibisinden bir anlamada sürüklüyebilir bizi , bence şahsen buna katılmıyorum , bence sıcak da soğukta yaratılmıştır ve birbirlerinin zıtlıkları onlara hayat verir , nasıl biz nefes almadan yaşayamıyorsak onlarda bence birbirleri olmadan hayat bulamazlar , merhamet duygusunu ele alalım dediniz ki merhametin yokluğuna gaddarlık dediniz bence böyle değil , şöyle anlatmak gerekirse bence Allah hem merhameti hemde gaddarlığı yarattı lakin bu gaddarlık kendisinde mevcut değildir o bütün güzel sıfatların sahibidir . konu biziz yani nefsani duygulara sahip varlıklar . gaddarlık bizlerde hayat bulur bütün kötü sıfatlar aslında bizlerde hayat bulur . sadece bazılarımız kötü tarafı galip gelirken bazılarımızın iyi tarafı galip gelir , lakin ikisininde olmama durumu var mıdır evet vardır eğer öyle olmasaydı , cennet ve cehennemin arasında birde araf olmazdı diye düşünüyorum . buraya kadar anlatmak istediklerimden en önemlisi zıtlık ile olumsuzluk kavramı aynı değildir . yani nasıl sıcak olmayan herşey soğuk değil ise nasıl kötü olmayan herkes iyi değil ise buda böyledir . ve zıtlıklar arasındaki o bölge ikisininde varlık olarak birbirlerini teyit ettiğini ve kendilerine özgü olduklarını açıklıyor .

Bu merhamet yoksa gaddarlık vardır olayını tatminlikten uzak olarak anlattığımı düşünüyorum üstünde biraz daha durmak istiyorum , mesela bir benzetmeye baş vuralım .

şimdi sizin elinizde 2 esir var ve seçim yapacaksınız (eski zamanları aklınıza getirin)
1- sebest bırakma
2- eşit şartlarda ölümüne bir müsabaka
3- idam
şimdi 1. seçeneği baz aldığımızda 2 ve 3 biraz gaddarlık gibi duruyor
2. yi baz aldığımızda 1 merhametli 3 ise gaddar
aynı şekilde 3 . seçeneği baz aldığımızda 1 ve 2 merhametli bir seçim olarak durur .

Burada dikkat çekmek istediğim nokta 2. seçim müsabakanın sonunda bir ölü ve bir hürriyet sahibi olacak bakınız seçim hem merhamet hemde gaddarlık içeriyor . ayrıcak bir noktada da demek istediğim her zaman merhametin olmadığı yerde gaddarlık yoktur . umarım olumsuzluk ve zıtlık kavramlarımıza biraz olsun kendi düşüncelerimi sunabilmişimdir . değerli yorumlarınızı bekliyorum saygılarımla .
 
Bende konuyu bir kaç defa okumak zorunda kaldım. Bir yerde söyle bir şey okumuştum.
Beden dünyaya sıkı sıkıya tutunmuşken, ruh bedenden kurtulup tanrıya yükselmek ister...yani insanın zıttı gene kendisidir zıtlıkları içinde barındırır.
 
Bende konuyu bir kaç defa okumak zorunda kaldım. Bir yerde söyle bir şey okumuştum.
Beden dünyaya sıkı sıkıya tutunmuşken, ruh bedenden kurtulup tanrıya yükselmek ister...yani insanın zıttı gene kendisidir zıtlıkları içinde barındırır.
Haklısınız lakin ayette de belirtildiği gibi iz herşeyi çift olarak yarattık cümlesi insan için sadece cinsiyet özelliğini taşımadığı düşüncesindeyim .
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst