İnsan beyni aynı anda iki işi yapabilir mi?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Ori
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Ori

🌙
Moderator
İnsan beyni anda anda iki işi yapar mı arkadaşlar? Çoğu yerde karşılaştığım ama hala kendimce bir cevap bulamadığım soru.

Eğitim ile aynı anda iki eli ile de yazı yazabilen insanlar var.Bence çalışmayla yapılabilecek bir şey.

Yani ben kitap okurken yazı yazabiliyorum ama bilinçli olarak ya yazdığımı idrak edemiyorum yada okuduğumu.İki işe odaklanamıyorum lakin ortaya yazı dökülüyor.

Bir araştırmaya göre beynin sağ ve sol lobu aynı anda çalışabiliyormuş arkadaşlar ama tek işlevsel bir durumu meydana getiremiyormuş. Arada saliseler oluyormuş iş yaparken.

Pekala insam beyni ayni anda onlarca is yapiyor zaten. Sadece bu islerin icgudusel oldugundan dolayi biz farkina varamiyoruz. Ornegin duzenli sekilde nefes almak , ayakta iken sizi dengede tutacak hesaplamalari yapmasi, konusurken hem cumle kurmak icin gerekli alt yapiyi hazirlayip hem de dilinizin ne sekilde hareket edecegini hesaplamasi, yuzerken hem kulac atmanizi hem nefes alis veris dengenizi kurmasi ne demem istedigimi anladiniz sanirim. Insam beyni ayni anda 10 larca hatta 100 lerce is yapiyor belki de. sadece cok sık tekrarlanmasından dolayı icgudusel siradan oldugu icin beynin farkindalik bolumune iletilmesine gerek kalmadan yapiliyor bunlar.

Ben yapabileceğini düşünüyorum. Mesela en basitinden ben aynı anda sınav kağıtlarını okurken dizi izleyip hem de yanımdaki arkadaşımla konuşabiliyorum tabii bunlar basit şeyler.. Beyin zorlanırsa daha neler yapılır ufacık bir kısmını kullandığımızı düşünürsek.

Ben yapabileceğini düşünüyorum. Mesela en basitinden ben aynı anda sınav kağıtlarını okurken dizi izleyip hem de yanımdaki arkadaşımla konuşabiliyorum tabii bunlar basit şeyler.. Beyin zorlanırsa daha neler yapılır ufacık bir kısmını kullandığımızı düşünürsek.
Beklediğimizden düşük gelen sınavların gizemi çözüldü. :D

Çok çok basite indirgersek şu an hem konuyu okuyabiliyor, hem de kahve içebiliyorum. Neticede hem okuduğumu anlıyorum hem de kahvenin tadının harika olduğunu düşünüyorum. Sadece kahveye ya da yazıya odaklanmadım ikisini birden yaptım :) Yani olabilitesi var bence de.

Beynine göre değişir.:DBence bu kadar kısa ve net.Aptal bi insanla çok zekî bi insanın beyin kapasitesi kıyaslanamaz.Yapacakları,yaptıkları buna göre farklıdır zaten.Zekî bi insan aynı anda iki dil öğrenebilir aptal biri bunu nasıl yapsın?Ancak fransula'nın dediği gibi çıtayı çok aşağıya çektiğimizde oluru var tabi.

Pekala insam beyni ayni anda onlarca is yapiyor zaten. Sadece bu islerin icgudusel oldugundan dolayi biz farkina varamiyoruz. Ornegin duzenli sekilde nefes almak , ayakta iken sizi dengede tutacak hesaplamalari yapmasi, konusurken hem cumle kurmak icin gerekli alt yapiyi hazirlayip hem de dilinizin ne sekilde hareket edecegini hesaplamasi, yuzerken hem kulac atmanizi hem nefes alis veris dengenizi kurmasi ne demem istedigimi anladiniz sanirim. Insam beyni ayni anda 10 larca hatta 100 lerce is yapiyor belki de. sadece cok sık tekrarlanmasından dolayı icgudusel siradan oldugu icin beynin farkindalik bolumune iletilmesine gerek kalmadan yapiliyor bunlar.

Aslında olan bakış açısı genelde bu fakat ben daha farklı bir bakış açısından ele aldım. Hani vücutsal fonksiyonların dışında bahsetmeye çalışmıştım. Hani örnek verecek olursam sayın Rein'in örneğini verebilirim. İki elle yazmak gibi.

Ayni sey sevgili ori24. Eger yeteri kadar pratik yapilip icgudusel hale gelecek kadar yani beynin farkindalik bolumunu kullanmayi birakmasi icin o is icin cok fazla tekrar gerekir. Bunu gerceklestirirseniz iki elinizle yazi yazip iki ayaginizlada ayri isler yapip, gozlerinizle kitap okuyabilirsiniz. Bunun icin tek engel beynin bu isler icin farkindalik bolumune sinyal iletmesini engelleyecek kadar tekrar edilmesi. Bunun ornekleri vardir. Ayrica noroloji uzmani bir dostumunda gorusunden ilham alinarak yazmistim o yazimi. Kendiside bunun icin herhangi bir engel yok beyinde dedi.

Ayni sey sevgili ori24. Eger yeteri kadar pratik yapilip icgudusel hale gelecek kadar yani beynin farkindalik bolumunu kullanmayi birakmasi icin o is icin cok fazla tekrar gerekir. Bunu gerceklestirirseniz iki elinizle yazi yazip iki ayaginizlada ayri isler yapip, gozlerinizle kitap okuyabilirsiniz. Bunun icin tek engel beynin bu isler icin farkindalik bolumune sinyal iletmesini engelleyecek kadar tekrar edilmesi. Bunun ornekleri vardir. Ayrica noroloji uzmani bir dostumunda gorusunden ilham alinarak yazmistim o yazimi. Kendiside bunun icin herhangi bir engel yok beyinde dedi.

Peki sizin dediginiz gibi olsun sayin Karatay. Bir bakima ayni konudan bahsediyoruz tabi ben farkli birsey soylemeye calistim ama yine sizin dediginiz yola cikiyor ornegim. Peki bu isleri yaparken arada milisaniyeler oynuyormus hani aslinda ayni anda yapilamiyormus buna katiliyor musunuz?

Aynı anda yaklaşık 7 işi bilinç dahilinde, yaklaşık 1.5 milyar işi de bilinç altında yapar.

Bence konunun sorulma biçimi biraz yanlış, insan beyni aynı anda kaç işi farkında olarak yapar olmalıydı.Çünkü insan beyni siz farkında olmadan aslında binlerce işi aynı anda yapıyor.Farkında olarak yapma kısmına gelirsek, siz ne kadar birden fazla işi farkında olarak yaptığınızı düşünseniz de, asıl odaklandığınız iş dışındaki şeyler beyindeki refleks kısmını ilgilendirir.Örneğin araba sürerken telefonla konuşma olayı, burada araba sürme artık şartlı refleks olmuştur yani asıl odaklandığınız iş aslında sadece telefonla konuşmaktır.

Peki sizin dediginiz gibi olsun sayin Karatay. Bir bakima ayni konudan bahsediyoruz tabi ben farkli birsey soylemeye calistim ama yine sizin dediginiz yola cikiyor ornegim. Peki bu isleri yaparken arada milisaniyeler oynuyormus hani aslinda ayni anda yapilamiyormus buna katiliyor musunuz?

Orasi hakkinda bir bilgim yok ayni anda derken milisaniye hesabi yapilmiyor tabi ki arada salise farki elbet olmali bence de katiliyorum :)

O zaman soruya bilimsel yanıt da benden olsun. :)

Beynin iki lobu arasında ki bağlantıyı kuran ''corpus callosum'' isimli yapı arada köprü görevi görüyorken, loblar arasındaki sinirsel bağlantılarında ana geçit bölgesini oluşturuyor. Bu köprüde ne kadar fazla sinirsel aktivite ve bağlantı sağlanabilirse, iki lob un ayrı ayrı görevleri olan aktiviteler artırılabiliyor. Bakınız; Einstein in ilgi alanlarındaki çeşitlilik. Kendisinin ölümünden sonra araştırılan beyninde korpus kallosum daki sinir bağlantılarının normal IQ daki birine göre kat kat fazla olduğu, bu yüzden çeşitli alanlarda amatör düzeyin üzerine çıkabildiği yorumu yapılıyor. Tabii ki Einstein uç bir örnek, amaç aradaki bağlantıyı gösterebilmek.

Bu yapının diğer bir ilginç özelliği ise, sara hastalarının tedavisi için korpus kallosum bağlantısının kesilmesi. Buradaki amaç, her iki beyin lobunu etkileyen elektriklenmeleri en aza indirgemek ve böylece krizlerin önüne geçmek. Fakat bu deneme sonrası ''yabancı el sendromu'' adı verilen sorun ortaya çıkıyor. (Beyin kürelerinden biri bize sözde "bilincimizi" katarken, diğeri bilinç-dışı olarak çalışmasını sürdürür. Hangi yarımküre sorunluysa, onun aksindeki elimiz kontrolü yitirebilecek veya o yarım kürenin kontrolündeki işlevlerde aksaklık oluşabilecek.) Sonuç olarak beynin birkaç işi bir arada yapabilmemizi sağlaması, aradaki bağlantıya; bundaki çeşitliliğin artması ise sinirsel bağlantıların yoğunluğuna bağlı. Ayrıca bu sendrom ile ilgili yapılan araştırmalara göre (bilimsel açıdan), beyinde ruhun veya bilincin var olmadığı düşünülmüş. (Bu kısım daha karışık göründüğü için ayrıntıya girmiyorum.)

Genel olarak, birden fazla sayıda işi bir arada yapabilmenin korpus kallosum daki sinirsel bağlantıları artırdığımızda veya olabilecek en üst seviyeye getirebildiğimizde, odaklanma sorunu yaşamadan, daha mümkün göründüğünü söyleyebiliriz.

Ben hem biriyle konusup hemde baska birine msj yaxabiliyor yada derste deftere bakmadan arkadasimla konusarak hocanin dediklerini deftere duz bi sekilde gecirebiliyorum ama bunlar icin cok calistim tabiki yetenekte lazim

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri