"Gizlimabet Parapsikoloji Platformu"

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Herakles Düğümü/Saadet Düğümü: Birliğin Yarattığı Güç

Amphitrite

Banlı Kullanıcı
Birbiri içinden geçen iki ilmeğin oluşturduğu Herakles Düğümü; birliğin yarattığı gücü, saadet ve mutluluğu ifade eden eski ve yaygın bir simgedir.

Herakles Düğümü’nün en eski örnekleri Mısır Eski Krallık döneminin mühür oymalarında saç örgüsü motifleriyle birlikte görünür. Ancak takılarda kullanımı Helenistik dönemde yaygınlaşır ve bu dönemin bitiminde azalır. Helenistik dönemin kuyumcuları diadem, bilezik, kolye zincir baklaları veya kilitleri gibi birçok farklı takı formunda Herakles Düğümü’nü kullanmışlardır. Yüzeylerine telkari işlemeler ve süs taşı kakmalarla zengin bezemeler yapılan ilmeklerin orta kısmına bazen rozetler, bazen de minyatür Eros ve Nike figürleri yerleştirilerek çok detaylı ve zarif mücevherler yaratılmıştır.

Herakles Düğümü, Bizans mimarisinde sevilen bir bezeme motifi olmuş, İslam sanatında “Saadet Düğümü” olarak adlandırılıp kitap süslemelerinde, Anadolu Beylikleri Devri ve Erken Osmanlı sikkelerinde arabesk motifleri ile birleştirilip kullanımı sürdürülmüştür. Kazak Türklerinin folklorik takılarında bu motif yalınlaştırılıp iç içe geçen ya da yan yana duran iki daire şeklinde işlenerek evliliği ve evlilikte iki soyun birleşimini ifade etmek için kullanılmaktadır.

Arkeoloji, Antropoloji ve Folklor Açısından Takılar ve Süs Eşyalarında Sembollerin Dili, Altan TÜRE, 87.


11-+SAADET+D%C3%9C%C4%9E%C3%9CM%C3%9C+MOT%C4%B0F%C4%B0.+D%C3%96RT+ADET+S%C4%B0METR%C4%B0K+PALMET+MOT%C4%B0F%C4%B0..jpg
 
Geri
Üst