"Gizlimabet Parapsikoloji Platformu"

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Hayır Demeyi Öğrenmek

OneRepublic

Kayıtlı Üye
Hayır demeyi öğrenmek, kolay bir şey değildir.
Kanıtı: İnanılmaz fedakârlıklar yapıyoruz, bazen sırf hayır dememek için acılara veya güçlüklere katlanıyoruz.
Daha da kötüsü, hayır diyememenin, bizi kötü bir hale düşüreceğinin bilincinde olmamıza rağmen, onu söylemememizdir.

Bizi,”basit” bir hayır demekte bu kadar beceriksiz kılan etken nedir?
Bu durum, bir “algılama sorunu”na işaret eder. Hayır demenin sonuçlarının olumsuz olacağı ile ilgili, çoğunlukla abartılmış ve yanlış olan algılamam, beni hayır demekten kaçınmaya iter.

Hayır demek, karşımdakini incitecektir.
Sıklıkla, bu, yanlıştır.
Doğru bile olsa, karşımdakine evet demediğim zaman onu kaybedeceğim inancını abartılı bir biçimde yaşarım.
Tüm bunlar, tamamen “nesnel” ve “seçici” bir algılamadır.
Genellikle, bir ilişkinin kalitesini arttıran en önemli etkenlerden birinin “dürüstlük, açıklık” olduğunu unutma eğiliminde olurum. O halde, hayır demek, bazen yapılacak en iyi seçimdir.

Sadece başkasına ne olacağını, başkasının başına neler geleceğini algılamak yeterli değildir. Aynı zamanda, kendimize neler olacağını da algılamak gerekir. Bir ilişki içindeyken, başkasının bakış açısıyla algılamak eğilimimiz vardır. Tam burada, doğru algılama önemlidir.

Hayır diyememekten ötürü kendi kendimizi teselli ederiz, çünkü bu durum, kendi hakkımızda olumlu bir imaj yaratmamıza neden olur: Hayır demedim, çünkü ben, nazik bir insanım. Benim nezaketimden yararlanmak isteyen karşımdaki kişi anlayışsızdır. Gene de nazik olmayı ve iyi bir izlenim vermeyi tercih ederim. Bu nedenle hayır demeyeceğim.
Bu tutumun yanlış olduğunu, aslında, hepimiz biliyoruz.

Kendimizle ilgili olumlu bir benlik imajına sahip olmak ihtiyacımız doğaldır. Her zaman evet diyerek nazik göründüğümüz de doğrudur. Ancak, bu tutum, kendi kendimize karşı çok “saldırgan” bir tutumdur. Yapmayı arzu etmediğimiz şeyleri yapmaya kendi kendimizi mecbur ediyoruz ve sıkıcı durumlar içine giriyoruz.
Kendinizi hala nazik buluyor musunuz?

Birisine hayır demek için “kişi” üzerine değil,”isteğin reddi” üzerine odaklanın. Hayır diyorsunuz, çünkü zorla evet diyemezsiniz. Pozisyonunuzu netleştirerek görevinizi yaptınız, şimdi sizi anlama görevi karşınızdakindedir. Hayır dediğiniz zaman, hayır dediğiniz veya reddettiğiniz karşınızdaki kişi değildir. Reddettiğiniz sadece onun isteğidir. Karşınızdakini, isteğini yapma konusundaki yetersizliğiniz ya da gereken kaynaklara sahip olmadığınız konusunda bilgilendiriyorsunuz.

Karşınızdakinin sizin reddedişinizi anlamadığı durumlar olacaktır. Ona hayır demenizin gerekli olduğu ile ilgili kanıtlarınızı sunun. Eğer hayır demenin gerekli ve uygun bir seçim olduğundan eminseniz, sorun, artık sizin sorununuz değildir. Karşınızdaki sizi anlamaya çaba göstermelidir. Siz, kendinize ve karşınızdakine karşı doğru ve adil olduğunuzdan eminseniz, gerisi detaydır.

Hayır demek, öğrenilebilen bir yetenektir. Konuşmaya yeni başlayan bir çocuğun adım adım konuşmasını geliştirmesi gibi gelişir. Bunu yapmakta zorlanıyorsanız, üzerinde çalışmalı ve adım adım gitmelisiniz.
Hayal gücü, çok önemli bir araçtır. Kendinizi nazikçe ve ustalıkla gerektiğine inandığınız durumlarda hayır derken hayal edin. Ayrıca, ilk önce en yakın gördüğümüz kişilere hayır demeye başlayarak, alıştırma yapabiliriz.

Hayır demeyi öğrenmek, sağlıklı ilişkiler geliştirmek ve amaçlarımıza erişmek için gereklidir. Hayır demeyi bilerek, bizi geciktirebilecek dış güçlere karşı direnebiliriz. Allahtan, bu özellik, doğuştan kazanılan bir özellik değildir ve üzerinde çalışılabilir.

Çeviri: Figen Nas Sağlam ( Psikolog )
 
Herşey sınava 1 gün kala gecenin 12'sinde arkadaşımın yanıma oturmaya gelebilirmiyim demesiyle başladı :D Ve ilk "hayır" kelimesini o gün kullandım. O gün bugündürde kullanıyorum. :D
 
Yani insanları kırmadan nasıl hayır denir o zor, yoksa hayır derken çekinecek bir durum yok, intikam hissi uyandırır korkusuda oluyor.
 
Herşey sınava 1 gün kala gecenin 12'sinde arkadaşımın yanıma oturmaya gelebilirmiyim demesiyle başladı :D Ve ilk "hayır" kelimesini o gün kullandım. O gün bugündürde kullanıyorum. :D

Benzermişiz ;)

Ertesi sabah sınav. Evde rahat çalışıp dinleneyim diye yanlız bırakıldım ve 12.00den sonra komşumuzun eşiyle kavga edip hem de eşiyle bize geleceği tutmuştu. O gece onlara hayır dediğimden beri ben de rahat rahat hayır diyebilen mutlu azınlıktan oldum sanırım :)
 
Birisine hayır demek için “kişi” üzerine değil,”isteğin reddi” üzerine odaklanın.




İlk hayırı hatırlamıyorum ama son hayırı çok iyi hatırlıyorum. :D
 
Ben diyemiyorum, ne yaparsam yapayım diyemiyorum. En sevdiğim şeyleri arkadaşlarım istiyorlar mesela hayır diyemiyorum alıyorlar, sonra çok üzülüyorum :( Bu çok zor denen bir kelime.
 
Hayır diyemediğiniz zamanlar şu kelimeler de işe yarıyor: Noo, olmaaz :D:D:D

Ama mesele hayır demekte değil sanırım, karakterde, benim o kadar sakin bir yapım var ki hayatım boyunca kimseye sesimi yükseltmedim bile :) Hep çok ılımlıyım :) Elbette sinirleniyorum ama elektroik aletleri kırıyorum geçiyor :) İnsanlara kin besliyorum ama hiç belli etmiyorum, benden kötü bir şey beklememeliler, beni tehlike olarak görmemeliler o zaman daha güçlü oluyorum, ben gizlice onlara zarar vermeliyim ama yine beni iyi bilmeliler :) Öylede biliyorlar, ''X nasılsa çok iyi biri hayır demez'' diyorlar her şeyi benden istiyorlar. Şu hayattaki tek dezavantajımdır. Her şeye cinlik kurnazlık yaparım da bir hayır diyemem.
 
Herşeye ''evet'' diyip bunu, sırf insanlara şirin görünmek için yapanlarda çoğunlukta. Evet derken aslında sizi yarı yolda bırakır bu tip insanlar. Kişinin özü çok önemlidir. 'Evet' yerinde ve zamanında kullanılmalıdır. Karşımdaki zor durumdaysa ve bana ihtiyacı varsa asla hayır demem. Kesinlikle aile bireyim veya arkadaşım olması da gerekmiyor. Bana ihtiyacı varsa ve benim yapabileceğim bir şeyse, kalkıp benden yardım istenmişse, lügatımda 'hayır' sözcüğü yoktur. Bunun yanı sıra, yine yapabileceğim kabul edebileceğim bir konu da 'evet' demem için; mantık ararım. Eğer o kişi benim 'evet' dememden zarar görecekse yada dolaylı olarak bir başka şahıs zarar görecekse asla evet demem. ' Evet ve hayır'. Uygun zamanlarda, uygun konularda, uygun şartlarda biçimlenmelidir.
 
Ben sadece sinavlardan önce kopya vermem icin geldiklerinde tam anlamiyla hayir diyebiliyorum. Onun disinda sevdigim, deger verdigim esyalari kimseye vermem. Istediklerinde dolayli yollarla hallediyorum isi. :D
 
ben de sana teşekkür ederim:) hayır demek zordur, ama gıybet edene sus demek daha zordur. ama insanın, kendisine zarar verecek olan birşeyi engellemesi hakkıdır. bu sebeple, susar mısın? ya da -kırılma ama hayır- denilebilir.. hatta denilmelidir.

buradan herkeze sesleniyorum, mutlaka gıybet edenleri susturun,olmadı kalp ile kaçın, fırsat varsa oradan uzaklaşın. Enerjinizi saklayın ki, öte alemde sizi kurtaracak Nur dur o..

Hayır demek, belki insanı bir suç işlemeye, kendine maddi-manevi zarar vermesini engeller.

Gıybete sus demek de, bir -hayır- cevabı sayılabilir :):)
 
Geri
Üst