Havanın insan üzerindeki etkileri.

Ansolo

Kayıtlı Üye
Katılım
6 Haz 2015
Mesajlar
170
Tepkime puanı
23
Konum
SPACE
Ani hava değişikliği vücutta nelere yol açar?
Hava değişimlerinin etkisi kişiye göre değişebilir:
* Depresyon
* Belirgin endişe hali, aşırı duygusal hassaslık ve sinirlilik
* Olağan aktivitelere karşı ilgi azalması
* Yorgunluk
* Kas, baş ve eklem ağrıları dahil soğuk algınlığına benzer belirtiler
* Uyku düzeninde değişme (uykuya dalma ve uyuma problemleri veya çok uyuma)
* İştah değişimleri (aşırı yeme, iştahsızlık veya belirli gıdalara aşırı istek duyma)"
"Karanlık günler veya kapalı havaların biyolojik saat üzerinden de olumsuz etkilerinin ortaya çıktığını ve bu etkinin en tipik örneğinin kuzey ülkelerinde görüldüğünü belirten Psikolog Filiz Yakmaz, "Bu etkinin en tipik örneği ise kuzey ülkelerinde günlerin oldukça kısaldığı ve karanlık geçen sürenin uzadığı kış dönemlerinde, adına kış depresyonu (mevsimsel afektif bozukluk) denilen bir depresyon türünün ortaya çıktığı bilimsel olarak gösterilmiştir. Biyolojik saat kadınlarda adet döngüsünün organizasyonunda görev alır. Gün ışığı veya karanlık döngüsünün biyolojik saat üzerine olan etkileri nedeniyle karanlık-aydınlık döngüsünün bozulmasının kadınlardaki aylık ritimleri de etkileyebiliyor' şeklinde konuştu."

"Açık, temiz ve bol güneşli bir Havanın insanları Pozitif etkilediğini ve enerji artışı, moralde yükselme, canlılık ve dışa dönük davranışların ortaya çıkmasını sağladığını ifade eden Psikolog Yakmaz, "Bu olayın temelinde güneş ışığının insan duygu durumda yer alan bazı kimyasal Maddelerin düzeylerini etkilemesi önemli yer tutuyor. Özellikle Depresyonun biyokimyasal sebepleri arasında kabul edilen serotonin adlı madde güneş ışığı veya parlak ışıklar ile aktive olmaktadır. Tam tersine kapalı veya bulutlu Günler ise serotonin düzeyini azaltmaktadır. Gün ışığı veya parlak ışıkların diğer önemli bir özelliği de beynimizde hipotalamus adlı bölgede yer alan vücut Saatini düzenlemesidir. Bu biyolojik Saat uyku ve uyanıklık döngüsü ile duygu durum ve enerji düzeylerini kontrol etmektedir.' dedi."



ALINTIDIR.
 

Ori

Kayıtlı Üye
Katılım
18 Ocak 2010
Mesajlar
3,246
Tepkime puanı
3,122
Vikipedi


Serotonin

Serotonin (5-HT ya da 5-hidroksitriptamin), insanda mutluluk, canlılık ve zindelik hissi veren bir nörotransmitterdir . Eksikliğinde depresif, yorgun, sıkılgan bir ruh hali görülür. Yapısal olarak monoamin grubuna girer ve triptofan aminoasitinden sentezlenir.

Beyinde serotonin kimyasalı salındığında kan damarları kasılarak daralır; serotonin düzeyi düştükçe genişler.

Migren atağından önce vücuttaki serotonin düzeyi yüksek olmakta, atak geçtikten sonra da düşmektedir.

Açlık, yorgunluk, stres, yemek, ışık ve ilaç gibi faktörlerin tamamı insan vücudundaki serotonin düzeyini etkilemektedir. Stres ve düşük kan şekeri serotonin düzeyini düşürürken; oksijen, kusma, içinde aminler bulunan gıdalar (örneğin: peynir, çikolata, portakal, mandalina, domates ) ve içinde triptofan isminde bir çeşit amino asit bulunan gıdalar, (örneğin süt, hindi eti ) serotonin düzeyini yükseltmektedir.


Hipotalamus

Hipotalamus, beyinde talamusun altında bulunan ve üçüncü ventrikülün tabanını oluşturan önbeyin bölgesidir. Küçük nukleuslardan oluşur ve en önemli görevlerinden birisi hipofiz bezi aracılığı ile beyin ve endokrin sistem arasındaki bağlantıyı sağlamaktır.

Tüm omurgalılarda bulunur. İnsanda, kabaca bir badem şeklindedir. Memelilerde beyin merkezleri arasında ilinti sağlar. Vücut sıcaklığı mekanizmasını, sempatik sinir sistemini ve hipofizin çalışmasını denetler.Susama, acıkma hislerinin merkezi olup vücut ısısını ve kan basıncını ayarlar. Ayrıca ürettiği RF maddesi ile hipofizi uyarır. İç denge hipotalamus ile korunur.Karbonhidrat-yağ-protein metabolizmasını dengeler. Hipofiz, alt uç kısmında küçük bir yuvarlak durumundadır. Hipofiz arka lobunun salgıladığı antidiüretik hormon ile oksitosin denen madde hipotalamusta yapılıp hipofize aktarılmaktadır. Duyguların fiziksel temeli de hipotalamus tarafından oluşturulmaktadır.

Görevleri;
Nörendokrin konrol
Vücut ısısnın düzenlenmesi
Beslenme
Cinsel davranış
Korku ve nefret(defansif davranış)
Vücut ritminin kontrolü (gece gündüz)



Bunlarda benden güzel konu teşekkürler. :):cowboy:
 

Pocahontas

Kayıtlı Üye
Katılım
16 May 2009
Mesajlar
102
Tepkime puanı
8
Benim türüm mü farklı anlamadım ki :D bende nedense tam tersi durum oluşuyor. Sıcak, güneşli hava sinir kat sayımı arttırırken yaz aylarında katliam gerçekleştirme potansiyelim daha yükseliyor sanki..
 

Ansolo

Kayıtlı Üye
Katılım
6 Haz 2015
Mesajlar
170
Tepkime puanı
23
Konum
SPACE
Benim türüm mü farklı anlamadım ki :D bende nedense tam tersi durum oluşuyor. Sıcak, güneşli hava sinir kat sayımı arttırırken yaz aylarında katliam gerçekleştirme potansiyelim daha yükseliyor sanki..
Çok ilginç gerçekten. Sorun dediğiniz gibi sizin türünüzde olabilir gibi geldi :D
 
Ü

Üye silindi 56746

Soğuk algınlığını atlamamak gerek o_O

insan hastayken duygusal, çökkün ve aynı zamanda hem gözler hem burunlar yaşlı oluyor. Ama ruh halinize değil de bir an evvel iyileşmeye odaklanıyorsunuz. Çok hasta olduğumda "Allahım artık kafaya takmayacağım" diyorum, hayat birden anlamını geri kazanıyor ama iyileşince ben aynı ben.
 
Üst