"Gizlimabet Parapsikoloji Platformu"

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Greyfurt insanı öldürür mü?

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Selinela
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Selinela

Kayıtlı Üye
Ekli dosyayı görüntüle 4087

Canadian Medical Association Journal tarafından yayınlanan habere göre, greyfurt yendiğinde ya da suyu içildiğinde alınan 43 ilaç, faydadan çok zarar getiriyor. Yani bu ilaçlarla greyfurtun yan yana gelmemesi gerekiyor. Bunun ölümcül sonuçlara neden olabileceği belirtilmiş.Çalışmaya göre, bu ilaçlar oldukça yaygın kullanılabilen ilaçlar. Hatta içlerinde doğum kontrol hapları, bazı sinir ilaçları, uyku ilaçları bile var.
Bahsi edilen zarara, greyfurtun içindeki “furanocoumarins” denen madde neden oluyor. Bu madde, midedeki enzimleri harekete geçirerek, kana karışan ilaç miktarını 10 kata varan oranda arttırıyor. Böylece beklenenden daha fazla zehire maruz kalan vücut çöküyor.

Alıntı
 
İlaç sevmem zorunlu olmadıkça kullanmam, fakat öğrendiğim iyi oldu. Greyfurtu çok severim. Olur da birgün ilaç almak zorunda kalırsam ve greyfurtta evde varsa yemeden duramazdım. Güzel paylaşım.
 
Hangi İlaçların Etkileri Greyfurt Suyu İle Artmakta Ve Zararlı Etkiler Ortaya Çıkmaktadır?

A: TANSİYON İLAÇLARI
Yapılan araştırmalar hipertansiyon (tansiyon yüksekliği) tedavisinde kullanılan Felodipin (Plendil tablet), verapamil (İsoptin tablet) ve nisoldipin (Syscor tablet) gibi ilaçların greyfurt suyu içen kişilerin kanlarında anormal derecede yüksek düzeylere ulaştığını göstermiştir. Nifedipin (Adalat) ve amlodipin (Vasokard, Norvasc tablet) kullananlarda greyfurt suyunun yan etkisi görülmemiştir. Bu nedenle mevcut verilere göre felodipin, nisoldipin ve verapamil kullanan hastalar greyfurt suyu içmemelidir.

B. PSİKİYATRİ , UYKU VE EPİLEPSİ İLAÇLARI
Diazepam (Diazem, Diapam, Nervium, Spazmo-Valibrin tablet gibi ilaçlar), triazolam, midazolam ve buspiron (Buspon kapsül) kullananlarda greyfurt suyu içilince etki çok artmaktadır. Epilepside kullanılan karbamazepin (Tegretol tablet) eğer greyfurt suyu ile birlikte alınırsa etkisi % 40 artmaktadır.
Yine depresyonda kullanılan sertralin (Lustral, Selectra, Seralin, Serdep tablet) içeren ilaçların etkisi greyfurt suyu ile % 50 artmaktadır.

C. KOLESTEROL DÜŞÜRÜCÜ İLAÇLAR
Statin dediğimiz bu ilaçlardan simvastatin (Zocor Lipovas, Zovatin), lovastatin ve atorvastatin (Lipitor, Ator, Tarden) kullanan kişilerde greyfurt suyu içilince kan düzeyleri 2-16 kat artmakta ve zararlı olmaktadır. Bu nedenle bu tür kolesterol düşürücü ilaç kullananların greyfurt suyu içmemeleri gerekir.

D. EMPOTANS TEDAVİSİNDE KULLANILAN İLAÇLAR
Empotans tedavisinde kullanılan sildenafil (Viagra, Vigrande, Sildegra tablet) kullanan kişilerde ilacın etkisinin %23 daha fazla olduğu saptanmıştır. Bu nedenle bu ilaçları alanlar greyfurt suyu içmemelidir.

E. MİDE-BAĞIRSAK HASTALIK İLACI CİSAPRİDE
Mide ve bağırsak hareketini artırmak için kullanılan cisaprid adlı ilaç greyfurt suyu ile beraber alınırsa etkisi % 50 artmakta ve zararlı olmaktadır.

F.ALLERJİ, GRİP-SİNÜZİT TEDAVİSİNDE KULLANILAN TERFENADİN
Allerjik hastalaıklar, grip ve sinüzit tedavisinde kullanılan antihistaminik terfenadin isimli ilaç greyfurt suyu ile beraber alınırsa kalb üzeribde yan etkiler ortaya çıkmaktadır.

G. KALP İLACI AMİODARONE
Kalp ritm bozukluklarında kullanılan amiodarone (Cordarone tablet) isimli ilaç kullananlarda greyfurt suyu içilince etkisi azalmaktadır.

ÖZET VE ÖNERİ
Yukarıda belirtildiği üzere yapılan çalışmalar bazı ilaçların greyfurt suyu içen kişilerde zararlı yan etkilere neden olduğunu göstermiştir. Başka ilaçlarla yapılan çalışmalar arttıkça bu bilgiler artacaktır. Mevcut veriler ilaç kullanan kişilerin greyfurt suyu içmemeleri yönündedir. İşin ilginç diğer bir yanı ise greyfurt suyunun ilaçların kan dolaşımındaki etkisini artırma özelliğiyle belki ilerde ilacın dozunu azaltarak ve greyfurt suyu veya içindeki etken maddeyi birlikte alarak dozu azaltma ve daha ucuza hastalık tedavi olanakları sağlama olasılığının ortaya çıkmasıdır. Ancak bunun için ileri araştırmalara gerek vardır. Bizim bir hekim olarak şimdilik önerimiz ‘’ilaç kullanıyorsanız greyfurt suyu içmeyiniz’’ şeklindedir.

Prof. Dr. Metin Özata
Endokrinoloji, Diabet, Beslenme ve Metabolizma Uzmanı
 
Alerji ilaçları ile de etkileşimi varmış bak..İyi ki yazdınız sevgili Embriyo ve bende okudum. :) Ben hala alerjimden ve 2 günde bir ilacını içmekten kurtulamadım...
 
Haberlere bile çıktı. Günlerce haberlerde uyardılar, greyfurt suyu ile ilaç içmeyin diye. O kadar çok haberlerde çıktı ki, tüm dünyanın haberi var sanıyordum. :D
 
Tv izlemeyenlerin haberlerde duyamama ihtimaline takıldım desenize sevgili ikbal :)
 
Bir süre önce bu haberi okuyup doktoruma sormuştum. Aşırı tüketimi kullandığın ilacın etkisini arttırabilir ama ilaç kullanıyorum diye de greyfurt yememen gerek diyemem, her şeyi dengeli tükettiğin zaman bir sorun olmaz demişti.
 
Açıkça benim de haberim yoktu, buradan öğrendim ve sonra detaylı olarak inceledim. Paylaşım için teşekkürler:)
 
Greyfut tek başına bile etkili olabiliyor özellikle tansyon konusunda sorun yaşıyanlara. Tansyonu bir anda düşürüyor. Tecübeyle sabittir. Eğer sıksık tansyon düşmesi sorunu yaşıyorsanız greyfurt tüketirken dikkatli olun derim.
 
Geri
Üst