merhaba arkadaşlar bu konuda anlatacağım fazla detaylı birşey yok tanrı eğer varsa gökyüzünün karanlık vadisinin arkasında O muhteşem gözleriyle bizlerin acı çekmesine hergün pakistanda bir bebeğin ölmesine yada yakılmasına nasıl müsade ediyor tanrı bizim acı çekmemizi mi istiyor?
Sevgili Warcraft sorunuzda samimi diğer aksi yorumlarınızda samimi olmadığını (inatlaştığınızı ve aynı zamanda da yanıt arayışında olduğunuzu) düşündüğümü ifade ederek başlıyorum. Yanılıyorsam düzeltin.
Bu soruyu zaman zaman ben de soruyorum sanırım herkes inancı dini ne olursa olsun soruyordur. Bazıları sonucta Allah bilir der kimileri sınanıyoruz der kimileri acı cektirmeyi seviyor işte der keser atar kimisi de öyle yaratıcı mı olurmuş der vazgecer. Seçenekler çok fazla, artar.
Kendi sorunlarım için ben bazen benle kafa buluyor ya da arada sırada didişmekten zevk alıyor diye bakıyorum bunu başka insanlar tövbeler çekerek istavroz çıkararak yorumlayabilir, kendi sorunları. Ama her didiştiğimde ki o anda neler neler dememe rağmen( saygısız hitaplar asla değil, sitemler) içimde bir yerler de hep bilirim ki ben ona ne kadar güveniyorsam o da bana o kadar güveniyor. Zaten yarattığına güvenmemesi tuhaf olurdu. Zaten ben de sorunlarımı bir şekilde illa ki hallederim tabii ki yardımlarıyla.
Öte yandan ne yapmak lazım? a gelelim;benim baktığım yerden
Allah benim çöpçatanım değil, sevgilimle aram bozuksa ya da hoşlandığım kişi bana yüzvermiyorsa bu böyledir, yaradılışımızda şeytanın iradesini kırmayan şimdi benim gül hatırım için hoşlandığım çocuğun / kızın iradesini mi kıracak ? Bu benim sorunum, O'nun sorunu değil.
Allah benim ücretli bodyguardım değil, birisiyle kavga ediyorsam onu kıskanıyorsam veya beni kıskanıyorlarsa bununla benim başa çıkabilmem gerekiyor, daha ciddi sorunlar için sosyal yaşantımızda yer alan resmi kurumlar var .Bunları es geçip O'na sitem etmek niye?
Ev araba için belli ki çalışmak lazım, O'nun makamı bankamatik mi yoksa sınırsız krediler servisi mi ? Ayrıca verilmiş sözü var da biz mi bilmiyoruz ? Kişisel istek ve hırslar için isyan niye ?
Doğayı hırpalayıp türlü felaketlere davet çıkaran peki Allah mı ? İzin vermesin diyorsunuz belki şimdi ama tavsiyeniz ne? Elektriksiz internetsiz kaç saat dayanabiliyorsunuz mesela? Çevreyi kirletmekteki katkı payınızı düşünün. Sorumluluğunuzun hatırlatılması için illa ki yukarıdan yazılı ödeme emri mi gelmesi lazım ?
Peki ya savaşlar? Onlar için gökten emir geldiğini mi düşünüyorsunuz? Savaşları çıkaran insanları bizi bir kenara itip yukarıdaki melekler mi oylarıyla seçiyorlar? Ya da savaş nedenlerini meleklerin dünya kaynaklarını sınırsız kullanımına mı borçluyuz?
Emin olun mesela Bosnada tecavüze uğrayan herhangi bir çocuk sizden çok daha fazla ve derinden sormuştur sorunuzu. Ama bunun sorumlusu gerçekten Allah mı? Ona kızıyorsunuz, kızıyoruz bazen doğru, engel olsaydı diyoruz. Ama ondan evvel araya girmesi gereken yine biz insanlardık bunu unutuyor ve seyirci kalmayı ve gökten ilahi güçlerin nurdan atlara binmiş alev saçan kılıcları ile dıgıdık dıgıdık yere inmelerini beklemeyi tercih ediyoruz. Biz yinelenen tarihten ders almayan bir türüz. Ders almayı bilseydik zaten hacca gidildiğinde şeytana diye sağa sola taş atacağımıza o taşları kendimize yöneltirdik.
Sonuç olarak
Eğer adalet stiyorsanız adil olmanız gerekir.
Kendi adıma konusmam lazım, sorunlarla uğrasırken öğrendim
Rabbena hep bana ile yürümüyor işler. Acıların çocuğuyum sendromu da fayda etmiyor. O yüzden sorun ne ve sebepler ne üzerine düsünmek ve sonra da çözümü ve yinelenmemesi için neler gerekiyor ne kadarını kendi gayretimizle çözmek ne kadarı için nerelerden yardım istemek üzerine yoğunlaşmamız lazım insanlar olarak diye bağlayayım.
Not: satırların bazıları sen/siz hitaplıdır bilhassa üzerinize alınmayın cümle gelisinden kaynaklı oldugunu lütfen dikkate alın ; gayrısı tamamen benim olaylara kişisel bakıs ve yaşayıs biçimimdir