Dürtü Kontrol Bozukluğu

Ori

Kayıtlı Üye
Katılım
18 Ocak 2010
Mesajlar
3,259
Tepkime puanı
3,166
Dürtü kontrol bozuklukları özellikle son yıllarda oldukça önemli olmaya başlayan psikiyatrik bir bozukluk olarak değerlendirilir. Hiperaktivite bozukluğu bu tür bozuklukların içinde yer aldığı gibi kompulsif aralıklı patlayıcı bozukluk da yine dürtü kontrol bozukluklarının kapsama alanındadır. Dürtü kontrol yetersizliği psikiyatri alanının belli başlı araçlarından biri olmaya başlamıştır. Kişi bu durumda suç kabul edilen bir eylemin anlamını algılayamama ve sonuçlarını tasavvur edememe durumu ile karşı karşıya olabilir. Kişide Eylemle ilgili davranışlarını yönlendirme yeteneği gelişmediği için veya azaldığı için dürtü kontrol yetersizliği ortaya çıkar.

Eğitim, aile toplum dürtüleri kontrol eden dış etkenlerdir.

Eğitim ile kazanılan yetiler dürtülerimizi kontrol eder. Dürtülerin denetim altına alınması eğitimle edinilmiş yetiler sayesindedir. Bu durum toplumla uyumlu bir şekilde yaşamayı kolaylaştırır. Sinirlendiğimizde saldırma eğilimi hemen harekete geçirme isteklerimizi tamamen serbest bırakamayız.

Çevremiz ailemiz toplumumuz bu dürtüleri serbest bırakanları hemen cezalandırır. Ancak bazı insanlarda bu dürtüleri kontrol etme yeteneği oldukça zayıftır. Kişi dürtülerini baskı altına alamaz. Dürtüleri şöyle ya da böyle kendini ortaya çıkaracak bir yol bulur. Bazı kimseler belirli dürtülerini kontrol altına almakta zorluk çekebilirler. Zaman zaman patlayıcı bozukluk, kleptomani, piromani, trikotilomani, patolojik kumarbazlık gibi kontrol altına alınmayan çeşitliliği dürtü kontrol bozuklukları kişide ortaya çıkabilir. Psikiyatrik yardım gerektiren son derece ciddi bir hastalıktır.

Zaman zaman patlayıcı bozukluk kişide ciddi olarak gelişen öfke sonucunda kendini kontrol edememenin getirdiği durum neticesinde mala zarar verme cana kastetmek gibi kuvvetli saldırganlık dürtülerine karşı koyamama ile sonuçlanan felaketlere neden olan bir bozukluktur.

Kleptomani; zaman zaman ortaya çıkan ve eşya çalma davranışının kontrol edilememesi dürtüsüdür. kişinin maddi durumu ne kadar iyi olursa olsun bu rahatsızlıkta kişi çalmaktan zevk alır. Piromani durup dururken hiç bir mantıklı izahat olmamasına rağmen yangın çıkarma dürtüsünü gerçekleştirme durumudur. Olayın öncesinden kişide belli bir gerginlik belli bir gerilim ve duygusal bir baskı söz konusudur. Kişi Yangın çıkardıktan sonra olup bitenleri izlerken bu durumdan zevk alır. Trikotillomani kişinin kendi bedenine zarar vermesi ile tanımlanan bir bozukluktur. Kişi saçlarını yolar. kişi Saçlarını yolarken bundan haz alır. Bir de patolojik kumarbazlık denen dürtü kontrol bozukluğu vardır. Kişi tüm parasını riske etmekten haz alır. Tüm maaşını bir zar atarak harcamayı göze alan ve tüm ay boyunca borçlu yaşamayı akıl-mantık süzgecinden geçirebilen (süzgeç iyice seyrelmiş olmalı) kişi bu dürtüsünü kontrol etmek, bu durumdan nefret etmek, kurtulmaya çalışmak gibi kısa süreli pişmanlıklar yaşayabilse de parayı eline geçirir geçirmez yine kumar masasının yolunu tutar.

ALıntı..
 
Üst