Dört Element

MarlaSinger

Kayıtlı Üye
Katılım
28 Ağu 2011
Mesajlar
723
Tepkime puanı
147
Konum
fight club
İş
turist
İlkeleri, nedenleri ya da temel öğeleri olan her araştırma alanında bilmek ve kavramak bunları anlamakla sözkonusu olduğuna göre (çünkü, ilk ilkeleri, ilk nedenleri, temel öğeleri bildiğimizde, her bir nesneyi bildiğimizi düşünürüz), şu açık; doğabiliminde de ilk olarak ilkeler üzerinde belirleme yapmaya çalışmak gerekiyor.”

Aristoteles, Fizik isimli eserinin birinci kitabına böyle başlar.
İnsanoğlu ilk andan itibaren Doğa’yı incelemiş, onu oluşturan ilkeleri anlamaya çalışmıştır. Bunu yaparken yine Doğa’yı kullanmış ve gördüğü,gözlemleyebildiği kavramlarla sorularını yanıtlamıştır. Kültürümüzde varolan “dört element” ya da Osmalıca’sıyla “Anasır-ı Erbaa“ bu düşüncenin sonucudur.

Bazı düşünürleri birini öne çıkartsa da , hepsinin birlikteliği ile her şeyin varolduğu bu dört element Ateş, Hava, toprak ve Su’dur.

Artık modern bilim bize elementlerin tarifini farklı yapsa da sembolik ve ezoterik içeriği açısından Dört Element paganizm için büyük önem taşımakta ve bu bağlamda daha sonra paganizm ile ilişkilerini göreceğimiz astroloji, tarot ve simya gibi disiplinler için de bir anahtar teşkil etmektedir.

Dört element düşüncesinin bize Eski Yunan’dan kaldığı söylenir, ancak bu düşünce Uzak doğu’ya kadar bir çok toplumda vardır.

İon düşünürleri ilk olarak bu konu hakkında fikirleri ile tarihe geçmişlerdir. Daha sorna dört element düşüncesini toparlayarak allayıp pullayan önce Platon, sorna Aristoteles olmuştur. Platon, Timaios dialoğunda bu dört elementten, tam tanım yapmadan bahseder, bu da dört elementin o dönem çok iyi bilindiğini gösterir. Aristoteles de artık dört elementin özelliklerinden bahseder.

Aristoteles, aslında başkalarından aldıklarını yazsa da, onun dönemine kadar gelen bilgilerin kaybolmamasını sağlamıştır.

Yunan düşünürlerinden Ortaçağ Batısına ve İslam alimlerine geçen Dört Element fikri bizce bugün de önemini korumaktadır.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, astroloji, tarot ve simyada karşımıza çokan bu sembolik formlar aynı zamanda insanı tanımak için de büyük önem taşımaktadır. Erkek prensipler olan ateş ve hava ile dişil prensipler olan toprak ve su, çeşitli şekillerde ve dozlarda temel arketipik karakterler olarak da karşımıza çıkmaktadır.

Bu bağlamda pagan sembolizmini iyi anlayabilmek için dört elementi tanımak gerekmektedir.

HAVA

Hava içinde yaşadığımız Dünya’nın ve yaşamın en önemli unsuru olarak kaçınılmaz olarak insanlar için büyük önem taşımaktadır. Havanın varlığı ilk insan için sadece nefes almak değil ancak ateş yakmak gibi eylemler, meteorolojik olaylar ve bazı törenlerde büyük önem taşımaktaydı.

Hava bir çok şeyi sembolize eder. Zihin, haberleşme, hatta öğrenme hava ile alakalıdır.

Hava insanda aynı zamanda zihni dağıtıcıdır da. Çok hava ağırlıklı yapılar dağınık olur.

ATEŞ

Ateş her zaman hayatımızda yer alan, gücüne hem korku hem de saygı ile yaklaştığımız bir doğa olayıdır.

Ateş, insan yaşamında da, besinlerin pişirilmesi ile, özellikle de etin pişirilmesi ile daha rahat sindirilmesini sağlamış ve eti pişirerek yiyen insanların daha kuvvetli olmasına neden olmuştur. Bu da “ateşin kuvveti” hakkında bir inanç doğmasına da neden olmuştur.

Ateş, doğası gereği aktif ve yukarı yükselen özü ile eril özellk göstermekte ve erillikle de özdeşleşmektedir. Eski çağlarda ateş ile ilgili görevlerin erkek üzerinde olduğunu düşünebilriz. Hatta arkeolojik buluntulara bakarak, erkek mezarlarında, ateş yakmaya yarayan eşyanın bulunmasını kantı göstererek bu görüşümüzü kuvvetlendirebiliriz.

İnsanlar, “ateşin canlı bir varlık gibi korunmaya ve beslenmeye gereksinim olduğunu” (Uhri, 2003) düşünmüşler ve bu iş için ocaklar yapmışlardır.

İlk ocaklari, ateşin etrafının taşla çevrilmesi le yapılmış olsalar da, zamanla farklı ocaklar yapılmıştır. Ateşin yakılması ya da bulunması her ne kadar erkek işi olmuş olsa da, ateşin korunması, belki de ocağın rahime benzer özelliğinden dolayı, kadın tarafından üstlenilmiş ve ateşin eril karakterine rağmen ocak dişil bir karakter kazanmıştır.

Eski Anadolu kültürlerinde, ateşin ve ocağın kutsallığı hakkında buluntular vardır. Hatta, genel olarak, ateşte pişitrerek kurban etmenin de ateş kültü ile alakası düşünülebilir.

Ateş üzerine çok ilginç bir eser vermiş olan Bachelard (1995) ateşi psikanalitik açıdan yorumlarken ve cinsellik ilişkileri üzerinde de durur ve ilginç görüşler ileri sürer. Bunlardan biri çocuktaki ateş yakma dürtüsünden, belki de piromanidenyola çıkarak söylediği Promete Kompleksidir :

Çocuk babasından uzakta, babasının yaptığını yapmak ister ve küçük bir Promete olarak kibritleri çalar. Kırlara koşar, bir koyağın kuytusunda arkadaşları ile birlikte okul kaçkını günlerin ateşini yakar. […] Bizi, babalarımız kadar bilmeye, ustalarımızdan daha çok bilmeye iten eğilimlerin tümünü Promete Karmaşası adı altında toplamayı öneriyoruz.

Fizilksel olarak ateşin toprak üzerindeki etkisi çok önemlidir. Ateş, toprağı pişirip serteştirdiği gibi, maden ayrıştırması sırasında topraktan değerli madenlerin alınabilmesine olanak sağlamıştır, hatta bunların şekillendirilmesinde kullanılmıştır.

Ateş aynı zamanda Işık anlamına da geldiğiden, İlkbahar’ın ilk günü olan, ilkbahar ekinoksu da ateşin doğuşunun günü olarak kabul edilebilir. Zaten Bahar kültlerinde ateşle ilgili bir çok motif vardır. Örneğin, Bahar ateşleri ya da Nevruz törenleri bu motifleri taşımaktadır. Türk kültüründeki “Cemre” inancı da ateş elementi ile alakalıdır. Şubat ayının yirmisinden itibaren, birer hafta ara ile, sırayla, Hava, Su ve Toprağa , “ateş, kor halinde kömür” anlamına gelen Cemre’lerin düştüğü ve ısıttığı kabul edilir.

Ateş insanın yaratıcı gücüdür. Yaratma eylemini insan ateş elementi ile yapar ve bunu daha sonra toprak ile forma sokar. O nedenle ateş gücü fazla olan insanlar yaratıcı da olurlar.

Bu bağlamda Ateş aynı zamanda yaratıcı gücün başka bir formu olan cinselliktir de. Ateşin çok yükselmesi yükselen cinsel gücü de ifade edebilir.

Eskiler Ateş elementinin gücünü bilmekle beraber ateşin aynı zamanda yakacağnı da bilmektedirler. Ateş eğer ehil ellerde ise ışıktır, ısıtıcıdır, dönüştürücü , arındırıcıdır ancak beceriksiz ellerde Ateş yakar. Buna bir başka örnek ise de Kaballah’dır. Işık tutan Kaballah beceriksiz elde yakar.

SU

Su elementi insanlar için en önemli elementlerden biri olarak kabul edilmiş ve hatta her şeyin sudan oluştuğunu söyleyen filozoflar olmuştur.

Dünya’nın da büyük bölümünü kaplayan su, insanın yapısındaki en önemli maddelerden biridir. Su aynı zamanda tarım için de vazgeçilmezdir.

İlk insanlardan bu yana su ve su kaynakları kutsal kabul edilmiş, dereler, göller kutsanmıştır.

Suyun en önemli özelliği yaşamın kendisinden çıktığı sıvıdır. Mitolojilerin çoğunda “başlangıçta su var”dır. Ve yaşam bu Su’dan oluşur. Su yaşamın içinde varolduğu kozmik çorbanın ana maddesi olduğ gibi bütün er ieyin birarada durmasını sağlayandır. Bu bağlamda Kozmik Rahim olan Büyülü Kazan’ın içindeki ana maddedir.

Su, temizleyici olduğu kadar, arındırıcıdır da. Her türlü kirden pisliklerden arındıran su aynı zamanda yaşanmışlıkları da arındırarak yeni bir yaşama hazırlamaktadır. Ölülerle yaşayanları ayıran derelerden, sudan geçerek inisye olmaya kadar bütün mitlerde arındırıcı özelliğini kormaktadır.


TOPRAK

Kadim bilgi içinde toprak elementi önemli bir yer tutar. Toprak, besleyen, ekin veren anlamında Ana Tanrıça’nın da sembolü olmasının yanı sıra, maddiyat, maddi zenginlik, doğmuş olunan yer, kalıtımsal özellikler, kökler, aile hatta evlilik ile ilgili de anlam taşır.

Toprak aynı zamanda düzeni de temsil eder. Bu bağlamdai kanun, politika, finans, sağlık ve hatta eğitim ile de bağlantılıdır. (Eason, 2001)

Toprak bütün bu anlamların yanı sıra temzileyicidir de. İslam’da toprakla abdest alınması da bu özelliğine bağlıdır.

Toprak hem doğuran olduğu gibi , ölümden sonra da içine alan, ayrıştıran ve Doğa ile bütünleştirendir de.

Alıntı
 
S

SoNoL

Emeğine sağlık, sevgili Marla. Dört elementin birden detaylı anlatımı çok güzel olmuş. Konuna katkı amaçlı ufak bir alıntı da ben yapmak istedim. Teşekkürler, sevgiler.

Burçlara göre elementler.

Burçlar çeşitli şekillerde gruplanmışlardır. Bu gruplamalardan bir tanesi ve en önemlisi de 4 ana elemente göre gruplamadır. Bunlar ateş, toprak, su ve hava olarak nitelendirilebilir. Her elemente bağlı 3 adet burç bulunur.

Ateş Grubu Burçlar : Koç, Aslan ve Yaydır.
Toprak Grubu Burçlar : Boğa, Başak ve Oğlaktır.
Hava Grubu Burçlar : İkizler, Terazi ve Kovadır.
Su Grubu Burçlar : Yengeç, Akrep ve Balıktır.

Alıntı.
 
Üst