Dikkatimiz Paramparça

şinçeyank

Kayıtlı Üye
Katılım
23 Eyl 2011
Mesajlar
899
Tepkime puanı
146
İş
üniversite Öğr.
Sosyal medya ile daha paylaşımcı ve daha dikkatsiz olduk! Yapılan araştırmalar sosyal medya araçları üzerinden bilgi bombardımanına tutulanların dikkat seviyelerinde ciddi bir düşüş olduğunu tespit etti. İşte sosyal medyanın dikkatimiz üzerindeki çarpıcı etkisi...

Sosyal medya dikkatimizi dağıtıyor !


140 karakterde haberleri takip etmek, 1-2 dakikadan uzun videolara dayanamamak, her yeni gelen e-posta ile yaptığınız işe ara vermek ya da çevrenizde olanlardan geri kalmamak için Facebook'u sürekli yenilemek... Bunlar internet çağının görünüşte sevimli duran, derinlerde ise büyük tahribat yaratan fenomenlerinden başlıcaları.


Bilim adamları gelişen sosyal medya araçları ve artan internet kullanımı ile beraber kullanıcıların değiştiğine inandığı üç ana noktaya eğiliyorlar: Aynı anda birkaç iş yapmak (multi-tasking), sosyal etkileşim ve odaklanma yeteneği.


Yapılan araştırmalara göre bundan 10 sene önce 12 dakikaya kadar varan ortalama odaklanma süremiz, bugünlerde 5 saniyeye inmiş durumda. Yani 5 saniye içinde dikkatinizi çekemeyen bir yazı ya da görüntüye ilginizi kaybediyorsunuz. Bunun yanında kullanıcılar sosyal anlamda da gerileme sergiliyor. Yapılan araştırmalara göre sosyal medya bağımlılarının ortalama yüzde 25'i arkadaşlarının isimlerini unutabiliyorlar.


En çok dikkat çekilen nokta ise sosyal medyanın dikkat bozukluğuna yol açıyor oluşu. Ortalama bir çalışan bir saat içinde 30-40 kez maillerini kontrol ediyor ve bu da her 1,5 dakikada bir mail kutumuza bakmak demek oluyor. Beynimiz karşısına çıkan her yeni olgu için beyni tekrar çalıştırdığından dolayı bu alışkanlıklar beynimize biz farkında olmadan zarar vermiş oluyor.


2009 yılında üniversite öğrencileri üzerinde yapılan bir araştırmaya göre kullanıcıların yüzde 57'si sosyal medyanın kendilerini gösterebilecekleri ve dikkat çekebilecekleri bir yer olduğunu savunuyor. Ayrıca sosyal ağların hormonlarımızda olumlu değişimlere yol açtığı ve bizlerin de bu yüzden bağımlılığımızın arttığı düşünülüyor. Yani bir yandan mutlu ve başarılı olmaya çalışırken, bir yandan da beynimizde oluşan tahribata engel olamıyoruz.


Kaynak : Batuhan Apaydın
 

siyahlı

Kayıtlı Üye
Katılım
17 Kas 2010
Mesajlar
172
Tepkime puanı
20
Konum
ankara
İş
öğrenci
Ayrıca bununla ilgili güzel bi yazı paylaşmak geldi içimden.

Televizyon cocuklari sizi..
Televizyonun diktator dedigine diktator, terorist dedigine terorist, hain dedigine hain, sehit dedigine sehit, serefsiz dedigine serefsiz, kahraman dedigine kahraman diyen uydu alicilari sizi..
Spikerin dudak uclarinda yasayan okumaktan sorgulamaktan arastirmaktan nefret eden universite mezunlari sizi..
Hic okumayin, sorgulamayin, arastirmayin, incelemeyin..
Sadece kumandanin tusuna basip ezberleyin.. Televizyonda yemek yiyenlerin goruntuleriyle beslenip, opusenlerin sevdasiyla tatmin olup, askere gidenlerin kanli elbisesiyle cesur olun.. Dunyanin obur ucunda hic tanimadiginiz birini alcak ilan edin, yine dunyanin obur ucunda hic tanimadiginiz birini kahraman..
Yalniz dua edin de elektrikler gitmesin.
 

dreamy

Kayıtlı Üye
Katılım
10 Eyl 2010
Mesajlar
272
Tepkime puanı
27
Son bir senedir bu yüzden bir kitap bile okuyamadım. İlgisiz ve dikkatsiz biri oldum. Ama internet herşeye yetiyorda artıyor zaten..
 
Üst