Değişik Şuur Halleri « Psişik Güçler

aris

Kayıtlı Üye
Katılım
3 Tem 2008
Mesajlar
660
Tepkime puanı
142
Psişik becerilerin gelişmesi, şuurunuzu iradî olarak değiştirme yeteneğinize dayanır. Aslında farkına varsanız da, varmasanız da değişik şuur hâllerini zaten işletmektesiniz. Bu bölüm, zaten kullandığınız hâlleri tanımanıza ve anlamanıza yardım edecektir. Kullanmayı ve böylece geliştirmeyi dilediğiniz diğer hâller de tanımlanacaktır.

Şuur, tüm mantal melekelerin tamamen faal olması diye tarif edilebilir. Bunun dışında bir şey, farklı ya da değişik şuur hâlleridir. Değişik şuur hâlleri arasında şunlar vardır: Dalgınlık, gündüz rüya görme, gece rüya görme, ipnotik hâller, trans ve meditasyon. Yirmi dört saat içinde zamanın çoğunu, tümüyle uyanıklıktan çok bu değişik şuur hâlleri içerisinde geçiririz.

Araba kullanmak, bahçe süpürmek ya da bulaşık yıkamak gibi rutin bir işe takıldığınızda, sık sık zihninizin "başıboş dolaşmasına" izin verirsiniz. Zihin o sırada nereye gider acaba? Hiçbir yere gitmez, basitçe yapmakta olduğumuz işin dışında bir şeye odaklanır. Arabayı kullanmakla beraber gündüz rüyası görmeye başlarsınız.

Gündüz rüyası, kendinizi o anki ortamınızdan ayırma ve farklı bir realiteye yerleştirme hüneridir. Gündüz rüyası basitçe realiteden kaçış değildir; o, dış benliği ve iç benliği dengede tutmaya yardım ederek hayatî bir fonksiyonu yerine getirir. Gündüz rüyası, gelecekle olmasını istediğiniz şeyi gözünüzde canlandırma fırsatı sağlar. Bazen göreceğiniz biriyle mantal bir konuşma, bir prova yaparsınız. Aynı diyalogu, sonuçlan değiştirerek birçok kere tekrarlarsınız. Böylece gerçek görüşme zamanı geldiğinde, karşınızdaki kişinin söyleyeceklerine hazırlanmış olursunuz. Hiç şüphesiz, bunu her zaman yapmak çok zaman kaybettirir. O hâlde bu hayalî ya da prova kabilinden konuşma muhtemelen iş mülakatı, veli öğ retmen toplantısı ya da kişisel bir yüzleştirme gibi stresli durumlarda yapılacaktır.

Gündüz riyalan bazen, bir kadının gece Robert Redford'u ya da bir erkeğin Bo Derek'i hayal etmesi gibi, arzu tatmininden ibarettir. Genel olarak, erişilmesi mümkün olmayan bir şeyi arzu ettiğinizde, gündüz riyalan o arzuya bir tatmin yolu temin eder. Gündüz rüyaları, eksikliğini çektiğiniz bir şeyi telâfi eder, böylece daha az, mahrumiyet duygusu hissedersiniz.

Elde edilebilecek bir şey hakkında gündüz rüyası gördüğünüzde, bunun adı, gözde canlandırma olur. Gözde canlandırma yeteneği, sizi istediğiniz şeye bir adım daha yaklaştırır. Dikkatinizi hedefinize odaklayarak ve sonra mantal enerjiyi ona doğru yönlendirerek istediğiniz şeyi elde edersiniz. Daha sonra, hedefe varmak için gerekli işleri yapmanız gerekir. Birçok insanın odaklanmaları yeterli olmaz ve faaliyete geçemezler. Berrak bir fikir ya da resim işin esasını oluşturur. Bunun peşinden, berrak ve ayrıntılı mantal imajlar yaratmada başarılı olan gelişmiş imajinasyona sahip insanların, bunu yapamayanlara nazaran amaçlarına ulaşmak bakımından daha yüksek bir şansa sahip olmaları gelir. Gündüz rüyalarınıza daha fazla dikkat harcamak ve onları hedeflerinize doğru yönlendirmek suretiyle, gözde canlandırma becerileriniz gelişir. Bu ise, psişik becerilerinizin eğitimine yardım eder.

Dalgınlık, gündüz rüya görmenin negatif bir ifadesidir. Zihninizi "boş"a aldığınızda meydana gelir, ancak bu vitesi verimli kullanacak istek yoktur. Fiziksel ve mantal verimliliğiniz askıya alınmış durumdadır. Dalgınlık, çevremizde olup bitenlere dikkat göstermemeyi tercih ettiğimizde ortaya çıkar. Uygunsuz bir zamanda odaklanmamayı seçeriz. Bu, en düşük enerji hâlidir.

Dalgınlığın zıddı, Doğu guruları tarafından öğretilen "boş zihin"dir (no-mind). "Boş zihin", düşünme gibi mantal faaliyetin askıya alındığı bir uyanıklık hâlidir. Bu tarafsız idrak hâli, yüksek bir enerji durumunu ifade eder. Gündüz rüyalarının farkına varmak ve yönlendirmek suretiyle neticede onları askıya alabilecek ve "boş zihin" hâline geçebileceksiniz. İhtiyaçlarınıza bağlı olarak nasıl muhtelif gündüz rüyası türü varsa, aynı şekilde, çeşitli gece rüyalarınız da söz konusudur. Uyku hâli sırasında, rüyalarınız, gündüz rüyalarıyla aynı fonksiyonu görürler: İç ve dış benliklerinizi temasta tutarlar ve birbirlerini dengelemelerine yardım ederler.
 

dynamic apnea

Kayıtlı Üye
Katılım
25 Haz 2008
Mesajlar
2,596
Tepkime puanı
165
Konum
somewhere outthere
İş
dış ticaret uzmanı
Değiştirilmiş şuur halleri karmaşık bir şekilde çeşitlilik göstermektedir. Uyku değiştirilmiş bir şuur halidir, hipnoz da bu tür bir değişikliği içerebilir, uyuşturucu ve alkol kullanımı da bu tür bir değişikliğe yol açabilir. Tahminen meditasyonda da değişik şuur halleri yaşanmaktadır ama bunlar kendiliğinden ortaya çıkabilir, bilhassa bir kişi tehlikeli bir durumda kaldığında.
Bu, şuur değişikliği hallerinde ne olduğu hakkında bir ipucu verebilir; şuurlu zihin normalde şuuraltı ve hafızanın erişilemeyen bazı bölgelerine erişmekte ve bu durumda, o göreve yoğunlaşmak üzere diğer bütün girdileri” kapatmaktadır”. Hayvanların tekamülündeki mekanizmaların çoğu hayatta kalma temeline dayanır, değişmiş şuur hallerini kullanma yeteneği buradan çıkmış olabilir. Değişmiş şuur halleri sıra dışı hayatta kalma ve dayanıklılık olaylarında da görülmektedir.
Belki de böylesi şartlar değişmiş şuur hallerini güçlendirmektedir. 1964 yılının Haziran ayında Rob Schultheis, Rocky Dağlarında bulunan 4.000 metrelik Neva Dağına tırmanmaktaydı. Gittikçe kötüleşen havayla birlikte dağda tek başına kaldı ve bilinmeyen bir rotayı izlerken aşağı inmeye çalışarak durumunu daha da kötüleştirdi. Başı ciddi bir şekilde derde girdi ve en sonunda dağdan aşağıya sekerek kaydı ve dar, meyilli bir çıkıntıda yaralı ve kanlar içinde durdu. Bu durum ayağa kalkmasını engelleyen zor ve ıstıraplı bir deneyimdi ama yürümeye başladığında acısının mucizevi bir şekilde kaybolduğunu gördü.
Dikkati artmıştı; keskin bir görüş, inanılmaz bir beceri ve denge kazanmıştı ve kendisini aşırı bir zindelikte hissediyordu. Çevresini ve kayaların içindeki kristalleri değerlendirişi aynı anda olmaktaydı. Birçok tehlikeden sonra dağdan güvenli bir şekilde indi. İniş sırasında bir ara sıra dışı bir biçimde altı metrelik çok dik bir yüzeye takılı kalmış ve normal becerilerinin çok ötesinde olduğuna inandığı hareketler yapmış. “Hata yapamazdım çünkü bende hata diye bir şey kalmamıştı. Düşüp düşmemem hiç önemli değildi çünkü düşmeme olanak yoktu; bu, iki kere ikinin dört etmesi gibi kesindi.
Bunlar tabii ki abartılmış bir saçmalıktı ama buna bütün hücrelerimle inandım, inanmasaydım, uçurumdan aşağı yuvarlanacaktım.” Schultheis, meditasyon ve arada bir zihin hallerini değiştirici ilaçlarla oluşturulmaya çalışılan yükseltilmiş bir farkındalığı kısa bir süre için denetimlemişti ama onun yaşadığı olayda bu değişim, ihtiyacı tarafından güçlendirilmişti.
 

embriyo

Elit Üye
Katılım
19 May 2010
Mesajlar
2,217
Tepkime puanı
884
Konum
Ankara
İş
Ressam
İnsanın normal olarak nitelenen uyanık şuur halinden farklı olan tüm şuur hali tiplerine verilen ad. Terim, ilk kez parapsikolog Charles Tart tarafından kullanılmıştır. Elektroansefalograf aygıtının keşfi ve beyin dalgalarının ölçülmesi değişik şuur hallerinin sınıflandırılmasını sağlamıştır. Beyin dalgalarını 1924'te keşfeden Alman psikiyatr Hans Berger (1873-1941) ile başlayan laboratuvar testleri sonucunda, tüm değişik şuur halleri sırasında beynin alfa, teta ve delta dalgaları yayınladığı saptanmıştır. Bu araştırmaların sonuçlarına göre, beta ritminde beyin dalgalarının frekansı 14 ile 27 Hz arasında yer alır, kişi tümüyle uyanıktır. Alfaritminde beyin dalgalarının frekansı 8 ile 13 Hz arasında yer alır. Hafif hipnoz, meditasyon, dalgınken düş görme, uyku-uyanıklık arası hal sırasında beynin alfa dalgaları yayınlamakta olduğu saptanmıştır. 'ESP fenomenleri özellikle alfa, bazen de teta ritminde sözkonusu olurlar. Teta ritminde beyin dalgalarının frekansı 4 ile 8 Hz arasında yer alır, hafif uyku hali sözkonusudur. Delta ritminde ise beyin dalgalarının frekansı 0-4 Hz arasında yer alır; bu ritim, derin uyku halinde oluşur.

Kimi parapsikologlar, değişik şuur hallerini şöyle sınıflandırır;

1- "Hızlı göz hareketleri'yle (REM) rüya görmeyle ve yavaş beyin dalgalarının yokluğuyla karakterize olan hal.

2 - Hızlı göz hareketlerinin yokluğu ve yavaş beyin dalgalarıyla karakterize olan uyku hali.

3 - Uykuya dalmadan önceki (hipnogojik) 'uyku-uyanıklık arası' hal.

4 - Tam uyanmadan önceki (hipnopompik) uyku-uyanıklık arası hal.

5 - Aşırı uyarılma veya alınan ilaçlar ya da yoğun konsantrasyon, sonucundaki aşırı uykusuzluk hali.

6 - Depresyon, yorgunluk vb. sonucundaki uyuşukluk (letarji) hali.

7 - Vecit (ekstaz) veya aşırı olumlu heyecanlanma, coşku hali.

8 - Histeri veya aşırı olumsuz heyecanlanma hali.

9 - Parçalanma (fragmantasyon) hali.

10 - Hipnotik yolla geçmişe dönme hali (ekminezik hal)

11- Alfa dalgalarının sürekliliği, görsel imajinasyonun yokluğu ve zihinsel et- kinliğin en az düzeye inmesiyle karakterize olan meditasyon hali.

12- Alfa dalgalarının sürekliliğinin yokluğuyla karakterize olan trans hali.

13- Gözler kapalıyken "hızk göz hereketleri"nin (REM) olduğu trans hali (yani bir paranormal algılamanın sözkonusu olduğu trans hali)

14- Dalgınken düş görme.

15- İç âlemini gözlem hali ya da dış âlemle ilişiği olmayan duyumlarla ilgili idrak hali.

16 - Baygınlık hali.

17 - Koma hali.

18 - Hafızayla ilgili haller.

19- Genellikle mistik deneyimlerde sözkonusu olan şuur genişlemesi hali.

20- Değişik şuur hali olmakla birlikte, şuurda bilinen anlamda bir kararmanın
sözkonusu olmadığı, şamanın psişik yolculuğu sırasında oluşan şamanik şuur hali.
Bireysel mistik uygulamalarla (yoga, zen, şamanizm, meditasyon, rölaksas; yon) veya bir operatör eşliğindeki bilimsel yöntem ve tekniklerle (hipnotizma, manyetizma, psikolojik ayrışma) yapay olarak meydana getirilebilen değişik şuur halleri kimi koşullarda, çeşitli etkenlerle doğal olarak, kendiliğinden meydana gelebilir. Parapsikologlara göre, kendiliğinden meydana gelen değişik şuur halleri genellikle şu tür durumlarda oluşurlar: Dua, vecd, sarhoşluk, aşırı ağrı, ateşli hastalıklar, duyumsuzlaşma, uykusuzluk, duyuların aşırı uyarılması, yorgunluk, yetersiz beslenme veya aç kalma, şişmanlık veya zayıflık, perhiz, fiziksel veya psikolojik travma, doğurma, başrolde olma, seks ve orgazm, psişik vakalar, müzik ve dans, büyü ve okült uygulamalar, vücuda uyuşturucu veya vücudun nörofizyolojik ve kimyasal yapısını değişterecek ilaçlar alınması.


Kanadalı parapsikologlar değişik şuur hallerinin oluşma durumlarını şu beş maddede sınıflandırırlar:

1 - Dış uyarılmanın ve hareket etkinliğinin azalması: Fiziksel duyumların tümüyle azalması sonucu oluşur. Tekrarlanan monoton uyaranlara sürekli maruz kalma söz konusudur. Hipnotik trans, mistiklerdeki ve çilecilerdeki şuur halleri ve bazı inisiyasyonlardaki uyuşukluk (letarji) hali bu yolla elde edilir.

2 - Dış uyarılmanın veya hareket ve heyecan etkinliğinin artması: Bitkin düşürücü, yoğun bir fiziksel etkinliğin eşlik ettiği veya etmediği, duyuların adeta duyumsal bir bombardımanla uyarılmasıyla doğan şuur halleri. Şaman transı, davul ve danslı trans, kimi ayinlerdeki trans ve kalabalık topluluklardaki heyecan salgınına bağlı hiperkinetik trans bu gruba girer.

3 - Dikkat halinin artması. Ortak ve hep aynı yöndeki, uzun süren, devamlı dikkatten doğar. Coşkulu bir dua sırasında veya dinamik bir hatibi dinlerken oluşabilir.

4 - Dikkatin azalması ya da kritik yeteneklerin gevşemesi; düşünce etkinliğinin ve denetiminin minimum düzeyde olduğu zihinsel pasiflik hali.

5 - Bireyin iradesi dahilinde veya iradesi dışında, vücudunun nörofizyolojik ve kimyasal yapısındaki değişiklikler. (Kişinin iradesiyle vücuduna uyuşturucu ve birtakım ilaçlar alması veya iradesi dışında olan, kanda şeker oranının düşmesi, hormonal bozukluklar, uyuklama, su kaybetme, uykusuzluk gibi olaylar.)

Kanadalı parapsikologlara göre. değişik şuur hallerinin belirtileri her şuur hali tipinde aynı olmamakla birlikte, yani hepsi için ortak belirtiler sözkonusu olmamakla birlikte, bu belirtilerin toplamı şöyle sıralanabilir:

1 - Düşünmenin değişmesi: Dikkat içe yönelir. Hafıza, konsantrasyon ve muhakeme bulanıklaşır.

2 - Zaman kavramında karışıklık.

3 - Bilinç kontrolünü kaybetme.

4 - Heyecan ifadesinde değişme.

5 - Beden imajının değişmesi: Kişiliğini yitirme, bedendışı deneyimle bedenini kendisinden ayrı görme, kendisi ile başkaları ya da evren arasındaki sınırların kaybolması, aşkınlık (müteallik), yücelik ya da mükemmellik duygusu.

6- Paranormal algılar, halüsinasyonlar.

7 - Duyumda ve mânâda değişme: Sezgi, ilham, yüksek "hakikat" hisleri sözkonusu olur. (Mânânın derinleşmesi özellikle dinsel ve mistik şuur hallerinde sözkonusu olur.).

8 - Söz ile anlatılamaz, sübjektif, kişisel deneyim. Kendisi deneyimlememiş kişilere açıklanması ve tasvir edilmesi çok güçtür.

9 - Yenilenmiş ve umuda kavuşmuş izlenimi.

10-Telkine aşırı yatkınlık.

(İng. altered states of consciousness - ASCs)
 
Üst