Bakış açımı nasıl değiştirebilirim?

Yazgıt

Kayıtlı Üye
Katılım
12 Ocak 2023
Mesajlar
193
Tepkime puanı
191
Merhaba Gizli Mabet üyeleri, nasılsınız? Evet az önce takip ettiğim Motivasyon kanallarında birinde şu kelimeler geçiyordu;
'İnsanlar gerçeğe karşı kördür. Sadece istediklerini görürler. Zihin hapishanesinde tutsaklar. Halbuki tek yapacakları bakış açılarını değiştirmektir. O zaman herşeyi kavrayabilirler!'

Şimdi hocam bu sözden kastım şu bakış açımı nasıl değiştirebilirim? Neler yapmam gerekiyor? Önereceğiniz kitap var mı?

Şimdiden teşekkürler.
 
Ü

Üye silindi 45859

Biraz psikoterapi ve kişisel gelişim açısından yorumlayacağım, istediğiniz bu mu emin olamasam da, forumdaki arkadaşlarım eksiklerimi tamamlayacaktır. Bazen hiç sevilmediğimizi düşünürüz, bazen yaşamımızın anlamsız olduğunu, bazen hiçbir işe yaramadığımızı ya da bir baltaya sap olamadığımızı. Zihin aslında Hekate'nin üç yüzlü tasviri gibidir ancak biraz daha farklı olmak üzere; şımarık çocuk, yetişkin ve bilge. İstediğimizi elde edemediğimizde bu şımarık çocuk ağlamaya ve bizi suçlamaya başlar, sesi de epey çıktığından zihnimizde başka bir ses yokmuş gibi hissederiz. Bu nedenle insanlarla çalışırken önceki yaşantılarını objektif değerlendirmelerini ve geleceğe ilişkin düşüncelerini dinler hatta yazıp somutlaştırmalarını isteriz. Mesela sevgisizlikle-değersizlikle çalışırken geçmişte kendini en sevgi dolu hissettiği anları özellikle isteriz ve bunu haftalık ödevlerle destekleriz mesela "bu hafta kendini en sevgi dolu hissettiğin, sevildiğini hissettiğin an neydi?" gibi. Çünkü insan zihni olumluyu çok çabuk unutur, zaten olumlu, sana zarar veremez, oldu bitti der zihin. Bakış açınızı değiştirmek adına olaylara ve kendinize üçüncü bir göz olarak bakmayı deneyebilirsiniz, zihinde canlandırma veya günlük tutup okumak bu konuda objektiflik geliştirmenizi sağlayabilir. Çalışmak istediğiniz olumsuz inançlarınız varsa bu olumsuz inancın geçerli olmadığı anları hatırlayıp bunlar üzerine yoğunlaşabilirsiniz. Eğer duygusal olarak daha düzensiz bir dönemden geçiyorsanız minnet günlükleri ve yine günlük tutmak işinize yarayabilir. Ama en önemlisi şunu unutmamak, bizler diğerlerine hep ikinci bir şans tanırız ve onların değişim gücüne inanmak isteriz. Aynı şefkati kendimize de gösterebilmeliyiz. "Bunu asla başaramayacağım" sesi zihninizde yankılandığında dönüp "neden olmasın?" diyebilmeliyiz. Çünkü objektif bir gözle bakıldığında çoğu zaman ihtimaller yarı yarıyadır.
Spiritüel olarak baktığımızda ise zihin bir şeye odaklandığında algıda seçicilik yaratmaya başlar ve seçici algı sayesinde etrafta olan bitene olan farkındalığımız azalsa da odaklandığımız şey ile ilgili daha fazla bilgi toplarız. Bu nedenle zihni nötr olarak tutabilmek aslında hem daha fazla bilgi alışverişine olanak verir hem de fırsatları daha iyi görmemizi sağlar. Seçici dikkat/algı adaptif bir insan yeteneği olduğundan azaltmak çaba ve emek isteyecektir. Bunun için zihnin kendine zaaf olarak gördüğü şeylere normal yaklaşabilmesini sağlamak, ihtiyaç psikolojisinden biraz sıyrılmak gerekecektir diye düşünüyorum kendimce.
 

Retro

Kayıtlı Üye
Katılım
30 Ocak 2023
Mesajlar
2,157
Tepkime puanı
4,833
Bakış açını değiştirmek için, eski bakış açını terkedebilecek duruma gelmen lazım. Çünkü tek engel o. Onun da pratik yöntemi kurban ritüelidir.

Kurban yoksa eskiyi terkedebilmek te yoktur. Kurban, sana istemediğin bakış açılarını dayatan varlıkları bile temizleyerek metafizik temizlik yapar. Zaten bakış açılarının en kalitelisi de spritüel bakış açısıdır. Üst boyut alt boyutu yönetir çünkü. Quantum modeli ile düşünmek te denebilir buna.

Kurban kes, kurban ver. Kendinin hoşuna gitmeyen taraflarını acımadan kurban et. Kendini feda et. Eski bakış açını kurban keser gibi kes. Kanının aktığını hisset. Bunu gerçek bir kurban kesmeye niyet ederek eline bıçağı alıp bir kurban kestiğin zaman anlarsın.

Eskiyi terkedebilmenin tek yolu fedakarlık bilincidir. Bu bilincin ruhuna oturmasının da belli başlı ritüelleri vardır. Bu ritüellere devam ederek eskiye tutunma bilincini esneterek takamüle devam etmen sağlanır.
 

Yazgıt

Kayıtlı Üye
Katılım
12 Ocak 2023
Mesajlar
193
Tepkime puanı
191
Ben yanlış düşünce formlarını BSFF tekniğiyle siliyorum. Onun yerine doğru düşünce formlarını olumlama tekniğiyle yerleştiriyorum.
hocam mümkün ise BSFF tekniğini anlatır mısınız? Eğer forumda varsa linkini rica edeceğim. Artık oradada yoksa başka browserlardan arayışa geçerim.
 

düşünen ve inanan

Kayıtlı Üye
Katılım
19 Şub 2013
Mesajlar
703
Tepkime puanı
1,221
Ben bunun için bilişsel davranışçı terapi almaya başladım. Çünkü kitaplar araştırmalar yetmedi. Tek başına olmadı. Kimselere de dert anlatamıyorum herkes dertli ve uzakta. Bakalım enteresan bir şey farkedersem yazarım.
 

Absoluta Virtute

Kayıtlı Üye
Katılım
29 Eyl 2020
Mesajlar
3,239
Tepkime puanı
7,655
hocam mümkün ise BSFF tekniğini anlatır mısınız? Eğer forumda varsa linkini rica edeceğim. Artık oradada yoksa başka browserlardan arayışa geçerim.
 

vivalavida

Kayıtlı Üye
Katılım
21 Eyl 2010
Mesajlar
444
Tepkime puanı
122
Engin Geçtan - İnsan Olmak kitabını okumanızı öneririm. Bir çok şeye ve kişiye karşı bakış açınız değişecek, kendinize ve çevrenize dair farkındalığınız artacaktır.
 

Elnora_alila

Kayıtlı Üye
Katılım
1 May 2023
Mesajlar
1,773
Tepkime puanı
3,971
Her şeyin doğru bir zamanı olduğuna inanırım. Şimdi, şu anda yapmanız gereken bakış açınızı değiştirmekse gönüllü bir duraksama evresine hazırlayın kendinizi. Bu süreç yalnızlaştırır fakat oluşturduğu boşluğu daha güzel bir şeyle doldurur. Hızlıca olmasını beklemeyin. Hızınızın düşeceği bir evreden geçeceksiniz. Başarılar dilerim..
 
Üst