Ayurveda'ya göre hastalıkların basamakları

Ori

Kayıtlı Üye
Katılım
18 Ocak 2010
Mesajlar
3,256
Tepkime puanı
3,159
Ayurveda'da çok önemli bir konu da hastalıkların nasıl oluştuğudur. Klasik batı tıbbına göre hastalıklar kendini birdenbire gösterir, ortaya çıkar. Oysa Ayurveda'ya göre hastalıkların altı aşaması vardır.

Hastalıkların Basamakları

1. Akümülasyon (Birikme):
Burada dosha bir dengesizliğin içine girmiştir. Bulunduğu yerde artmaya, birikmeye başlar.

2. Agrevasyon (Alevlenme): Bu dönemde dosha bulunduğu yerdedir. Fakat artmaya, alevlenmeye başlar.

3. Diseminasyon (Ayrışma):
Dosha artık bulunduğu yerden akmaya yani ayrılarak, yayılmaya başlar. Örneğin Vata Dosha oturma yeri olan kolondan (kalınbağırsak) çıkıp diğer Subdosha'lara veya Pitta, Kapha Dosha'ların olduğu alanlara doğru yayılır.

4. Lokalizasyon (Bölgeselleşme): Bir bölgede lokalize olma, bölgeselleşme, yerleşmedir. Bu aşamada dosha vüvutta ama'nın çok olduğu veya vücudun zayıf olduğu bir yere akmış, yerleşmeye başlamıştır.

5. Manifestasyon (Gösterme, belli olma): Kendini gösterme dönemidir. Bu basamakta hastalıkla ilgili değerlerin ifadesi söz konusudur. Örneğin ağrı, idrar yolu enfeksiyonu, ülser, apse, bronşit gibi. İşte batı tıbbı, ancak, bu aşamada hastalık olduğunu kabul eder. Yani batı tıbbına göre hastalık, ancak beşinci safha olan manifestasyon safhasında, teshiş edilebilir.

- Ayurveda'ya göre, hastalık daha birinci safhadan itibaren başlamıştır. Bir dengesizlik ve ileri safhalarda bunun yol açacağı bir hastalık çok önceden çeşitli sinyallerle kendini belli etmekte, adeta ''ben geliyorum'' demektedir.

Beşinci safhadan önceki hastalık belirtileri, ancak dördüncü safhadayken, çok gelişmiş,tomografi, MR veyaçok özel laboratuvar tahlilleriyle saptanabilir. Örneğin Pitta Dosha'daki artma sonucu, gece sıcak basması, terleme, gözlerde kızarıklık, öfkelenme, hiddetlenme, ciltte bazı kırmızı lekeler, yumuşak dışkılama, saç dökülmesinde artma gibi üçüncü, dördüncü safhaya ait belirtiler görülür ve bunu izleyerek bir enfarktüs veya mide ülseri veya karaciğer rahatsızlığı gibi beşinci safha belirtileri ortaya çıkabilir. Oysa Ayurveda hekimi, anlamlı birtakım ön belirtileri sentezleyerek ve bunların özellikle nabız teshişiyle de birleştirerek, bir müddet sonra gelmek üzere olan bir hastalığı teshiş edebilir. Böylece kısa bir süre sonra oluşacak olan, efarktüs, mide ülseri, astım gibi bir hastalık henüz daha oluşmadan erken teshiş edilip, kökten bir tedavi şansı sağlanabilir.

6. Disrübsiyon (YIkım): Artık hastalık çok ileri derecede ve bir komplikasyon oluşturacak düzeydedir. Örneğin mide ülserinin delinmesi gibi. Doğrudan dış faktörlerin etkisiyle hastalıklar altıncı safhadan da başlayabilirler. Örneğin kaynar suyla haşlanma veya donma, ileri derecede güneş yanığı gibi.

İşte Ayurveda'nın en üstün yanlarından biri de hastalıkların henüz birinci aşamadan itibaren teshiş ve tedavi edilebilmesidir.

Ayurveda - Sağlıklı ve uzun yaşamın sırları / S:65
 
Üst