Abramelin’in Kutsal Büyü Kitabı 2. Kitap Türkçe

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Ori
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Ori

🌙
Moderator
The Book of the Sacred Magic of Abramelin the Mage (Abramelin’in Kutsal Büyü Kitabı), 15. yüzyıl civarında yazıldığı düşünülen bir okült metindir. Kitap, S.L. MacGregor Mathers tarafından 1900 yılında İngilizceye çevrilmiştir. İçeriği, bir büyücünün “Kutsal Ruhlar” ile bağlantı kurmasını ve kişisel bir “Koruyucu Melek” edinmesini anlatan ritüelleri ve talimatları kapsar. Kitap, üç temel bölümden oluşur: ruhsal hazırlık, manevi disiplin ve sihirli ritüeller. En ünlü kısmı, 6 ay veya 18 ay süren yoğun bir ritüel süreci sonunda kişinin kendi “Koruyucu Meleği” ile iletişim kurabilmesi üzerinedir.

Bu eser, batı ezoterizmi ve özellikle ceremonial magic (ritüel büyü) literatüründe çok etkili bir kaynak olarak kabul edilir. Özellikle 20. yüzyıl okült çevreleri, Aleister Crowley ve Hermetic Order of the Golden Dawn gibi gruplar tarafından ciddi şekilde incelenmiştir.

KUTSAL BÜYÜNÜN İKİNCİ KİTABI
ÖNSÖZ

Rabbin Bilgeliği tükenmez bir kaynaktır; onun gerçek kökenini ve temelini kavrayabilecek bir insan doğmamıştır. Bilgeler ve Kutsal Atalar bu bilgeliğin uzun bir yudumunu içmiş ve bundan tam anlamıyla tatmin olmuşlardır. Ancak tüm bunlara rağmen, hiçbirisi Temel İlkeleri tam olarak anlayıp bilememiştir; çünkü her şeyin Yaratıcısı bunu yalnızca Kendisine saklamıştır. Ve kıskanç bir Tanrı gibi, bizlerin onun meyvelerinden faydalanmamızı istemiş, ama ne Ağaca ne de Köküne dokunmamıza izin vermemiştir.

Bu nedenle yalnızca doğru değil, aynı zamanda Rabbin İradesine uymak zorundayız; atalarımızın da yürüdüğü yolda yürüyerek, Tanrı’nın İlahi Bilgeliğinde nasıl hükmettiğini ve yönettiğini boş bir merakla araştırmaya kalkışmamalıyız; çünkü bu, büyük bir küstahlık ve hayvani bir kibir olurdu.

Bizler, yalnızca günahkârlar olarak bize bahşettiği nimetleri ve ölümlülere verdiği gücün kapsamını, bunları nasıl kullanabileceğimizi bilmekle yetinelim. Başka meraklarımızı bir kenara bırakarak, bu Kitapta sadakatle yazılacak olanları yorum yapmadan gözlemleyelim.

Eğer tavsiyemi izlerseniz, bundan kesinlikle teselli ve huzur bulacaksınız.

Dipnot: Buradaki yazı tarzı, Birinci Kitap’tan çok daha eski ve anlaşılması güçtür; açıkça, Abraham adlı Yahudi’nin daha eski bir yazardan yaptığı çeviridir.

BİRİNCİ BÖLÜM
Gerçek Büyünün Ne Olduğu ve Kaç Tür Olduğu

Eğer biri, günümüzde Bilgelik ve Büyü Sırları olarak kabul edilen ve öğretilen tüm Sanatları ve İşlemleri anlatmak istese, denizin dalgalarını ve kumlarını saymaya kalkışmak gibi olurdu; çünkü iş öyle bir noktaya gelmiştir ki, bir soytarının tüm numaraları Büyü sayılmakta, tüm kötü Büyücülerin iğrençlikleri, Şeytani İllüzyonlar, Pagan Putperestlikleri, Tüm Batıl İnançlar, Büyülenmeler, Şeytani Antlaşmalar ve en nihayetinde dünyanın kaba körlüğünün elleri ve ayaklarıyla dokunabildiği her şey Bilgelik ve Büyü olarak kabul edilmektedir. Doktor, Astronom, Büyücü, Cadı, Putperest ve Kutsalsız kişiler sıradan halk tarafından büyücü olarak adlandırılmaktadır.

Ayrıca, büyüsünü Güneş’ten, Ay’dan, Kötü Ruhlardan, Taşlardan, Bitkilerden, Hayvanlardan, Varlıklardan veya en nihayetinde sayısız farklı kaynaktan çekenler de vardır; öyle ki, gökler bile bundan şaşkına döner. Bazıları büyülerini Hava’dan, Toprak’tan, Ateş’ten, Su’dan, Fizyonomi’den, Ellerden, Aynalardan, Camlardan, Kuşlardan, Ekmekten, Şaraptan ve hatta dışkıdan dahi elde eder; buna rağmen tüm bunlar Bilim sayılır.

Okuyan sizlere Tanrı korkusu taşımanızı ve Adaleti incelemenizi öğütlerim; çünkü kesinlikle size, Tanrı’nın Nuh’a ve onun soyundan Yafes, Abraham ve İsmail’e verdiği Gerçek Bilgelik Kapısı açılacaktır; ve Lot’u Sodom’un yanmasından kurtaran da O’nun Bilgeliğidir. Musa aynı bilgeliği çölde, Yanan Çalı’dan öğrenmiş ve kardeşi Harun’a öğretmiştir. Yusuf, Samuel, Davut, Süleyman, İlyas ve Havari ve özellikle Aziz Yuhanna (onun aracılığıyla mükemmel bir Kehanet Kitabı elde ettik) buna sahipti. Herkes bilmelidir ki, benim öğrettiğim bu bilgi ve büyü, işte o aynı Bilgelik ve Büyüdür ve bu kitapta yer almakta, başka hiçbir Bilim, Bilgelik veya Büyüye bağlı değildir.

Bununla birlikte, bu mucizevi işlemlerin Kabala ile birçok ortak yönü vardır; ayrıca başka sanatlar da vardır ki bunlar Bilgelik izleri taşır; ancak bunlar yalnızca Kutsal Hizmetin temeliyle birleşmişse bir değer taşır; bundan sonra Karma Kabala ortaya çıkmıştır. Sanatlar esas olarak on ikidir. Karma Kabala’daki sayılardan dört tanesi 3, 5, 7, 9’dur. İkinci sayı en mükemmel olanıdır; İşaret ve Vizyonlarla çalışır. Çift sayılardan 6 ve 2, Yıldızlar ve Göksel Hareketler ile çalışır; buna Astronomi deriz. Üç tanesi Metallerle, iki tanesi Gezegenlerle ilgilidir.

Bu Sanatlar, Kutsal Kabala ile birleştirilip karıştırıldığında; bunları yalnız veya Kabala dışı başka şeylerle karıştırarak kullananlar; veya bu Sanatlarla işlem yapmaya çalışanlar, aynı şekilde ŞEYTAN tarafından aldanmaya açıktır. Çünkü bunlar kendi başlarına yalnızca doğal bir özellik taşır ve sadece olası etkiler üretebilir; ruhsal ve doğaüstü şeylerde hiçbir güçleri yoktur. Ancak bazı durumlarda olağanüstü bir etki görmenizi sağlarlarsa, bu yalnızca günahsız ve şeytani Antlaşmalar ve Büyüler yoluyla olur; bu tür bilim, Büyücülük olarak adlandırılmalıdır.

Sonuç olarak, İlahi Gizemden üç tür Kabala türetilmiştir: Karma Kabala, Gerçek Bilgelik ve Gerçek Büyü. Biz bu sonuncusunu ve Tanrı ve O’nun Göksel Divanı’nın adıyla bunun nasıl elde edileceğini göstereceğiz.

İKİNCİ BÖLÜM
BU ÇALIŞMAYA GİRİŞMEDEN ÖNCE NELER DÜŞÜNÜLMELİDİR

Daha önce size öğretmem gereken bilimin ne olduğunu söyledim; yani bunun ne tamamen insani ne de şeytani olduğu, aksine atalarımız tarafından ardıllarına miras bırakılmış olan Gerçek ve İlahi Bilgelik ile Büyü olduğu. Benim şu anki halim gibi, siz de bu işe girmeden ve böylesine büyük bir hazineyi üstlenmeden önce bu armağanın ne kadar yüce ve kıymetli olduğunu; buna karşılık onu almaya niyetlenen sizlerin ne kadar bayağı ve aşağı olduğunu düşünmelisiniz. Bu yüzden size diyorum ki, bu Bilgeliğin başlangıcı Tanrı korkusu ve adalettir. İşte bunlar Yasanın tablolarıdır, Kabala ve Büyüdür; size kılavuzluk etmelidirler. Gerçek Bilgeliğe gerçekten sahip olmak istiyorsanız işe en baştan bağlanmalısınız; böylece doğru yolda yürür ve bu kitapta yer alanları uygulayarak belirtilenleri yerine getirebilir, iş görebilirsiniz.

Bu çalışmaya yalnızca kötü, dinsiz ve ahlaksız amaçlarla girişmek ne adildir ne akla uygundur; çünkü bu işi Tanrı’nın övgüsü, onuru ve yüceliği için; komşunuzun, ister dost ister düşman olsun, yararı, sağlığı ve esenliği için; ve genel olarak tüm yeryüzü için yerine getirmeniz mutlak gerekliliktir. Ayrıca, daha az önemli ama yine de göz önünde bulundurulması gereken başka hususlar da vardır; örneğin bu işi yalnızca başlatmaya değil, sonuna kadar götürebilecek yetiye sahip olup olmadığınız. Bu, kesin bir karar vermeden önce üzerinde düşünülmesi gereken zorunlu bir noktadır; çünkü burada insanlarla değil, Tanrı ile, O’nun Kutsal Melekleri aracılığıyla ve hem iyi hem kötü bütün Ruhlarla muhatapsınız.

Burada azizlik taslamak ya da iki yüzlülük yapmak niyetinde değilim; fakat doğru ve sadık bir kalbe sahip olmak gereklidir. Karşınızda yalnızca dış görünüşü değil, kalbin en derin köşelerini de gören Rab vardır. Ancak eğer Rab’bin iradesine dayanarak gerçek, sağlam ve kararlı bir karar alırsanız, arzu ettiğiniz sonuca ulaşacak ve hiçbir zorlukla karşılaşmayacaksınız. İnsan çoğu kez kararsızdır; bir işe iyi başlar, kötü bitirir; kararlılığında sabit değildir. Bu yüzden işe başlamadan önce meseleyi iyi tartın ve ancak işi sonuna kadar götürmeyi kesinlikle niyetlediğinizde başlayın; çünkü kimse Rab ile alay edemez ve cezasız kalamaz.

Ayrıca mallarınızın ve gelirlerinizin bu işe yeterli olup olmadığını düşünmelisiniz; eğer durumunuz ya da mülkünüz başkalarına bağlıysa, bu işe girişmek için zaman ve uygunluk bulup bulamayacağınızı değerlendirin; eşinizin ya da çocuklarınızın sizi engelleyip engellemeyeceğini göz önünde bulundurun. Bunların hepsi, işe körü körüne başlamamak için dikkat edilmesi gereken hususlardır.

En başta düşünmeniz gereken şey sağlığınızdır. Bedeni zayıf ve hasta olan kimse çeşitli rahatsızlıklara açıktır; bu da sonunda sabırsızlığa ve çalışmayı yürütme gücünün azalmasına yol açar; hasta bir kişi ne temiz ve saf olabilir ne de yalnızlıktan fayda sağlayabilir; böyle bir durumda bırakmak daha doğrudur.

Kendinizin güvende olmasını da düşünün; bu işe düşmanların ya da utanç verici olayların sizi işin sonuna varmadan oradan kovamayacağı güvenli bir yerde başlayın, çünkü başladığınız yerde bitirmek zorundasınız.

Bununla birlikte bu bölümün ilk kısmı en önemlisidir; buna dikkatle uymanız gerektiğini unutmayın; diğer dezavantajlar belki bir şekilde giderilebilir. Ve emin olun ki Tanrı, O’na ve O’nun Bilgeliğine güvenen, doğru yaşamak isteyen ve aldatıcı dünyayı onurla kullanan herkese yardım eder. Dünyayı hor görün ve iş mükemmelleştiğinde, Kutsal Büyünün sahibi olduğunuzda, dünyanın fikirlerini hiç umursamayın.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
BU UYGULAMAYI ÜSTLENMEK İSTEYEN KİŞİNİN YAŞI VE NİTELİĞİ ÜZERİNE

Yukarıda bahsedilen ve diğer hususları en iyi şekilde açıklamak için burada genel bir özet yapacağım; ayrıca işe engel olabilecek durumları da önce belirteceğim.

Böyle bir kimsenin sakin bir yaşama kendini adaması, alışkanlıklarının ölçülü olması, inzivayı sevmesi, açgözlülükten ve tefecilikten uzak durması gerekir. (Anne babasının meşru çocuğu olması iyi bir şeydir, ancak gizli bir evlilikten doğmuş hiçbir kimsenin ulaşamayacağı Kabala bilgeliği için olduğu kadar zorunlu değildir.) Yaşı yirmi beşten küçük, elliden büyük olmamalıdır. Kalıtsal bir hastalığı, özellikle bulaşıcı cüzzam gibi bir rahatsızlığı bulunmamalıdır. Evli ya da bekar olması fark etmez; ancak bir uşak, hizmetçi veya başkasına bağlı herhangi biri bu çalışmayı tamamlamada zorluk çeker, çünkü bu tür kimseler başkalarına bağlıdır ve bu uygulamanın gerektirdiği özgürlük ve kolaylıklara sahip değildir.

Kadınlar arasında yalnızca bakireler bu iş için uygundur; ancak ben böylesine önemli bir konunun onlara açıklanmasını kesinlikle önermem, zira merakları ve konuşkanlıkları yüzünden çeşitli sıkıntılara yol açabilirler.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
BÜYÜ KİTAPLARININ ÇOĞUNLUĞUNUN SAHTE VE BOŞ OLDUĞU ÜZERİNE

Karakterler, abartılı şekiller, daireler, çağırmalar, büyüler, davetler ve benzeri konuları işleyen tüm kitaplar, bunların bazı etkilerinin görülebilir olması bile, şeytani icatlarla dolu oldukları için reddedilmelidir; çünkü ŞEYTAN insanları tuzağa düşürmek ve aldatmak için sayısız yöntem kullanır. Bunu bizzat kendim kanıtladım; çünkü Gerçek Bilgelikle işlem yaptığım zaman, öğrendiğim diğer büyüler etkisiz hale geldi ve artık onları kullanamadım. Rabbîn Musa’dan öğrendiklerimi dikkatle sınadım; bunun sebebi şudur ki, ŞEYTANIN hile ve sahtekarlığı, İlahi Bilgelik bulunduğu yerde asla görünemez. Dahası, bunların sahtekarlığının en kesin işareti belirli günlerin seçilmesidir; çünkü Tanrı’nın özellikle kutsanmasını emrettiği günler vardır, öteki günlerde ve her zaman serbestçe işlem yapabiliriz. Günleri, Göksel İşaretleri ve benzeri şeyleri belirten tablolara rastladığınızda bunlara dikkat etmeyin; çünkü bunların içinde büyük bir günah ve ŞEYTANın bir aldatmacası gizlidir; ŞEYTAN, Rabbin Gerçek Bilgeliğini kötü şeylerle karıştırmaya çalışmak için bunu sık kullanılan bir yöntem olarak kullanır. Çünkü Rabbin Gerçek Bilgeliği her gün, her an ve her saniye işlemeye ve etki göstermeye muktedirdir. O’nun lütuf kapıları gün be gün açıktır; O yardım etmeyi diler ve bundan memnundur, hem bu günde hem de yarın. O’nun, insanların kendisi için belirlemek isteyeceği gün ve saatlere tabi olmak istediğini söylemek mümkün değildir; çünkü O, kendisinin dilediği günleri seçen Efendidir ve bunlar da kutsanabilir. Ayrıca, çağırmalarında abartılı, açıklanamaz ve duyulmamış sözler içeren, anlaşılması imkânsız ve gerçekten Şeytan ile kötü insanların icadı olan kitaplardan da kaçının.

Birinci Kitapta söylediğimi hatırlamak faydalıdır; yani çoğu çağırmada Yüce Tanrıdan hiç söz edilmediği, bunun yerine şeytana yapılan çağrılar ve çok belirsiz Kaldece sözcüklerin yer aldığıdır. Tanrı’nın Kutsal Melekleri aracılığıyla Tanrı ile ilişki kuracak bir kimsenin, ne dediğini ve ne talep ettiğini bilmeden bir jargonla O’na hitap etmesi cesurca bir iş olurdu. Tanrıya ve O’nun Kutsal Meleklerine zarar vermek istemek akıl dışı bir davranış değil midir? Doğru yolu izleyelim; Tanrı önünde hem kalbimizi hem de ağzımızı açarak kendi ana dilimizle konuşalım; çünkü eğer siz ne istediğinizi bilmiyorsanız Rabbinizden nasıl lütuf bekleyebilirsiniz? Buna rağmen, kendini bu saçmalığa kaptıranların sayısı sonsuzdur; birçok kişi Yunanca’nın Tanrıya daha hoş geleceğini söyler; belki bir zamanlar öyleydi, ama bugün aramızda bunu kusursuz bilen kaç kişi vardır? İşte bu yüzden Yunanca’yı kullanmak en akılsızca iş olurdu.

Tekrar ediyorum: Herkes kendi dilini konuşsun; çünkü böylece Rabbe ne talep ettiğinizi anlayarak tüm lütfu elde edeceksiniz. Eğer haksız bir şeyi talep ederseniz, reddedileceksiniz ve asla onu elde edemeyeceksiniz.

BEŞİNCİ BÖLÜM
BU UYGULAMADA ZAMANIN, GÜNÜN VE SAATİN ÖNEM TAŞIMADIĞI ÜZERİNE

Tanrı’nın atalarımıza buyurduğu günler dışında tutulacak başka günler yoktur; yani tüm Cumartesi günleri, yani Şabat ve Pesah Bayramı günleri; ve Çardaklar Bayramı ki ilki bizim aylarımızın birincisinin on beşinci günü, ikincisi ise yedinci ayın on beşinci gününde başlar. Bu Uygulama bakımından, hangi İlahî kanunun mensubu olursanız olun, tek bir Tanrı olduğuna inanıyorsanız bu bayramları gözleyebilirsiniz. Ancak bu Uygulamaya başlamak için gerçek zaman, Paskalya bayramının ertesi ilk gündür; bu Nuh’a buyurulmuş olan ve en elverişli zaman sayılmıştır ve sonu tam olarak Çardaklar Bayramı’na rastlar. Atalarımız bunu böylece tutmuşlardır ve Melek de bunu onaylamıştır; iyi öğüt ve örneği takip etmek inat edip kendi hevesini izlemekten daha uygundur; ayrıca belirli bir günün seçilmesini Pagan bir fikir saymalı, Zaman’a ya da Unsurlara hiçbir suretle dikkat etmeyip yalnızca bu dönemi bahşedene saygı göstermelisiniz. Böylelikle lütuf bakımından en uygun durumda, Allah ile barışık ve diğer dönemlere göre daha pak bulunmuş olacaksınız; bu zorunlu bir husustur ve iyi düşünülmelidir.

Elbette Unsurlar ve Takımyıldızları kendi başlarına bazı doğal etkiler gösterebilir; bir günün diğerinden farklı olması gibi tabii olaylar vardır; fakat bu tür farkların Ruhî ve Doğaüstü şeyler üzerinde etkisi yoktur ve yüksek Büyüsel İşlemler için faydasızdır. Gün seçimi daha da yararsızdır; cahillerin saatler ve dakikalar üzerinde abarttıkları seçimler ise çok büyük bir hatadır.

Bundan dolayı bu özel bölümü yazmaya karar verdim ki bu hata, okuyan kimseye daha açıkça görünsün ve ondan fayda sağlayıp hükümle işlem yapabilsin.

ALTINCI BÖLÜM
GEZEGEN SAATLERİ VE ASTROLOGLARIN DİĞER YANILSAMALARI ÜZERİNE

Astrolojide bilge sayılanlar yıldızlardan ve onların hareketlerinden bahsederler, ve bunların eriştikleri konumlar sayesinde aşağı ve unsurlara bağlı şeylerde çeşitli etkiler doğurduklarını yazarlar; bunlar da, daha önce söylediğimiz gibi, unsurların doğal faaliyetlerindendir. Fakat onların Ruhlar üzerinde bir gücü olduğunu ya da doğaüstü şeylerde etkili olabileceklerini söylemek ne doğrudur ne de mümkün. Aksine, Yüce Tanrı’nın izniyle gök kubbeyi yönetenlerin bizzat Ruhlar olduğu görülür. Öyleyse, Meleklerle ve Ruhlarla iletişim kurmak isteyen bir kimsenin Güneş’in, Ay’ın ya da yıldızların lütfunu dilemesi ne büyük bir ahmaklık olurdu! Bu, vahşi hayvanlardan ava çıkmak için izin istemekten farklı değildir. Fakat onlar belirli bir günü seçtiklerinde ve onu sahte bölümlere saatler, dakikalar vb. ayırdıklarında başka ne yapmış olurlar ki? “İşte burada,” derler, “gezegen saatlerimiz var, her saate uygun gezegen de belirlenmiştir.” Ne güzel gezegenler! Ne ince düzen! Söyleyin bana, bu bölünmeden ne yarar görüyorsunuz? Şöyle cevap verirsiniz: “Çok büyük, çünkü bu sayede her şeyde iyi ya da kötü talihimizi anlarız!” Size söylüyorum ve kesin bir dille yineliyorum ki bu hiçbir şekilde doğru değildir. Zamanın ve havanın değişimlerine neden olduklarını kısmen kabul ederim, ama lütfen bana gezegen saatlerini nasıl böldüğünüzü anlatın.

Bilirim ki günü, adını taşıdığı gezegenle başlatırsınız: Pazar Güneş’e, Pazartesi Ay’a, Salı Mars’a, Çarşamba Merkür’e, Perşembe Jüpiter’e, Cuma Venüs’e, Cumartesi Satürn’e atfedilir. Gündüzü on iki eşit parçaya böler ve her saate bir gezegen verirsiniz; gecede de günün uzunluğuna veya kısalığına göre aynı şeyi yaparsınız. Böylece saatler uzun ya da kısa olur. Mesela Pazar günü Güneş sabah yedide doğup akşam beşte batarsa, bu on saatlik bir yolculuk eder; siz de bunu on iki eşit parçaya bölüp her saati elli dakika yaparsınız. Böylece birinci saat Güneş’in, ikinci saat Venüs’ün, üçüncü Merkür’ün olur; sekizinci saat yeniden Güneş’e, dokuzuncu Venüs’e, onuncu Merkür’e döner; ve gün biter. Ardından gece gelir; gece on dört saat sürer ve her gezegen saati yetmiş dakikadır. Düzeni sürdürmek için gecenin ilk saati Jüpiter’e, ikinci Mars’a, üçüncü Güneş’e verilir; bu böyle sürer ve Pazartesi’nin ilk saati Ay’a denk gelir.

Şimdi söyleyin bana, her Pazartesi sabahı, yani Güneş ufukta doğduğunda, Ay da onunla birlikte doğar mı, onunla birlikte mi batar? Buna cevap veremezler. Öyleyse haftanın ikinci gününe ve onun ilk saatine neden Ay’ı atfederler? İsim benzerliğinden başka bir gerekçeleri yoktur.

Ne büyük bir yanılgı! Bana söyleyin, bir gezegen unsurlar üzerinde en büyük güce ne zaman sahiptir? Ufkunuzun ya da yarımkürenizin üzerinde mi, yoksa altında mı? Kabul etmek gerekir ki, yukarıdayken daha güçlüdür; çünkü aşağıdayken yalnızca Tanrı’nın iradesine göre etki eder. Öyleyse bir gezegene neden bir gün ve bir saat atfedelim ki, o gün boyunca ufuk üzerinde bile görünmezken?

Doğal ilimlerde usta olan büyük üstad Abramelin bana bundan çok farklı bir sınıflandırma öğretti (ki bunu dikkatle inceleyin; astrologların sözde kuralından çok daha sağlam temellere dayandığını göreceksiniz) ve bana gerçek gezegen saatlerinin ne olması gerektiğini kavrattı. Bir gezegen ufukta görünmeye başladığında, onun günü başlar (bu ister aydınlık ister karanlık, ister siyah ister beyaz olsun) ve yükselişini tamamlayıp yeniden doğuncaya kadar sürer; battığında ise onun gecesi başlar. Böylece hem Güneş’in hem Ay’ın hem de diğerlerinin günleri birbirine karışır; yalnızca biri diğerinden biraz önce başlar ve göksel işaretlerde doğalarına göre iç içe geçerler.

Şimdi size gezegen saatlerinin ne olduğunu anlatmalıyım. Bilin ki her gezegenin yalnızca bir saati vardır; bu saat, onun tam üzerinizde, yani gökyüzünün tam ortasında bulunduğu andır. O sırada en güçlü halindedir. Bazen iki gezegenin saatleri aynı anda başlar; o zaman doğaları ve nitelikleri uyarınca birleşik bir etki doğar. Fakat tüm bunların gücü yalnızca doğal şeylerde geçerlidir.

İşte size sıradan astrologların hatalarını açıkladım ve kanıtladım. Onların günler ve saatlerle ilgili akıl dışı saçmalıklarından sakının; çünkü eğer sahte büyücülerin ve sihirbazların yaptığı gibi bu şeylerden yararlanmaya kalkarsanız, Tanrı sizi cezalandıracaktır; ve bunu yapmak için Satürn’ün ya da Mars’ın saatini beklemeyecektir.

Böylece bu bölümü tamamlıyorum; çünkü astrologların gün ve saat seçiminde kullandıkları sahte ve faydasız yöntemi yeterince açıklamış bulunuyorum.

YEDİNCİ BÖLÜM
BU GERÇEK VE KUTSAL BÜYÜNÜN BAŞLANGICINDAKİ İLK İKİ AY BOYUNCA YAPILMASI GEREKENLER HAKKINDA

Bu çalışmaya başlayan kişi, daha önce söylenenleri dikkatle düşünmeli ve şimdi anlatılacak olanlara özen göstermelidir. Konu büyük bir önem taşıdığından, şimdilik diğer her şeyi bir kenara bırakıp, Paskalya (veya Fısıh Bayramı) kutlamasından sonraki ilk sabah yapılması gereken uygulamayla başlamalıyız.

Öncelikle: Tüm bedenini dikkatlice yıkayıp temiz kıyafetler giydikten sonra, güneş doğmadan tam on beş dakika önce ibadet odasına girmelisin. Pencereyi aç, sunağın önünde diz çök, yüzünü pencereye dön, Rab’bin adını yürekten, cesaretle ve saygıyla çağır. O’na, çocukluğundan bu yana sana bahşettiği tüm lütuflar için şükret. Ardından tevazu ile eğilerek bütün günahlarını itiraf et ve bağışlanmanı dile. Rab’den, merhametiyle seni görmesini, sana inayetini ve iyiliğini vermesini, sana kutsal meleğini göndermesini dile. Bu melek sana rehberlik edecek, seni her zaman Tanrı’nın kutsal yolunda yürütecek, seni cehalet, dikkatsizlik ya da insani zayıflık nedeniyle günaha düşmekten koruyacaktır.

İlk iki ay boyunca, her sabah bu şekilde dua etmeye devam etmelisin.

Şimdi biri şöyle diyebilir: “Neden bana bu duaların tam şeklini yazmıyorsun? Ben ne kadar dindar, bilgili ya da bilge olabilirim ki?”

Bil ki, başlangıçta duaların zayıf olsa bile bu yeterlidir; çünkü önemli olan, Rab’bin lütfunu sevgiyle ve içten bir kalple dilemesidir. Dikkatsiz, anlamsız ya da niyetsiz söylenen sözlerin bir faydası yoktur. Sadece diliyle dua eden ama kalbiyle etmemiş olan kişi, gerçek duayı bilmez. Dua, kalbinin tam ortasından doğmalıdır; yazılı sözleri okumak seni duanın özüne götürmez. Bu yüzden sana hazır bir dua metni vermedim, çünkü amacım senin kendi kendine dua etmeyi öğrenmendir. Kutsal Yazılar zaten güzel ve güçlü dualarla doludur. Onları oku, üzerinde düşün, ve nasıl dua etmen gerektiğini kendin keşfet. Başlangıçta duan zayıf görünse bile, eğer kalbin Tanrı’ya sadık ve doğruysa, O yavaş yavaş içinde Kutsal Ruh’un ateşini yakacak, sana öğretecek, ruhunu aydınlatacak ve dua etme gücünü verecektir.

Dualarını tamamladığında pencereyi kapat, ibadet odasından çık, ve hiç kimsenin oraya girmesine izin verme. Sen de gün batımına kadar odaya tekrar girmemelisin. Güneş battıktan sonra yeniden girip sabahkine benzer biçimde dua etmelisin.

Yatak odası ve ibadet odasının düzeniyle ilgili detayları on birinci bölümde anlatacağım.

İbadet odasının yakınında ya da yaşadığın evde bir yatak odası bulunmalı; bu oda tamamen temizlenmeli, güzel kokularla arındırılmalı ve yatağı yeni, temiz olmalıdır. Tüm dikkatini temizlik ve saflığa vermelisin; çünkü Rab, pis olan her şeyden nefret eder. Bu odada uyumalı, gündüzleri de işlerini burada yürütmelisin. Zorunlu olmayan işleri bırakmalısın. Eşin temiz ve saf olduğu sürece onunla aynı yatakta uyuyabilirsin; ancak ay hâlindeyken o yatağa veya odaya girmemelidir. Her Cumartesi akşamı çarşafları ve tüm nevresimleri değiştirmeli, odayı güzel kokularla tütsülemelisin. Hiçbir hayvanı—köpek, kedi veya başka bir canlıyı—odaya sokmamalısın. Çünkü bunlar odayı manevi olarak kirletebilir.

Evlilik görevini yerine getirirken de Tanrı korkusu içinde olmalısın. Ancak sonraki dört ay boyunca cinsel birleşmeden uzak durmalısın. Çocukların varsa, en büyük olan ya da henüz emzirilen bebek dışında diğerlerini başka bir yere göndermeye çalış; çünkü çevrende bulunmaları seni bu çalışma sürecinde engelleyebilir.

Yaşam tarzın konusunda ise, durumuna göre hareket et. Eğer kendi işinin sahibiysen, mümkün olduğunca işlerini bırak, dünyevi sohbetlerden ve boş eğlencelerden uzaklaş. Sessiz, sade ve dürüst bir yaşam sür. Eğer geçmişte günahkâr, obur, kibirli ya da sefahat içinde biriysen, tüm bu kötü alışkanlıklardan kaçın. Unutma ki, İbrahim, Musa, Davut, İlyas, Yuhanna ve diğer kutsal kişiler, bu kutsal bilgeliği elde edene kadar çöle çekilmişlerdi. Çünkü insanların çok olduğu yerde dedikodu, fitne ve günah da çoktur; bu da Tanrı’nın meleklerini uzaklaştırır ve bilgelik yolunu kapatır. Bu yüzden mümkün olduğunca insanlardan uzak dur, özellikle de seni geçmişte günaha sürüklemiş kişilerden.

Bir hizmetkârın bu şartları tam olarak sağlayamayacağını unutma, çünkü efendisine hizmet etmekle yükümlüdür.

İşlerini yürütürken, ticarette ya da satışta öfkeye kapılmamaya özen göster; sabırlı ve alçakgönüllü ol.

Her gün yemek sonrası iki saatini Kutsal Kitap ve diğer kutsal metinleri okumaya ayır; çünkü bu metinler seni dua etmeyi, Tanrı korkusunu ve bilgeliği öğretir. Günden güne Yaratıcını daha iyi tanırsın.

Yemek, içmek ve uyumakta ölçülü ol. Aşırıya kaçma. Özellikle sarhoşluktan uzak dur; kalabalık sofralarda yemek yeme. Kendi evinde, ailenden biriyle, Tanrı’nın sana bahşettiği huzur içinde yemek ye. Gün içinde uyuma; yalnızca sabah duasından sonra biraz dinlenebilirsin. Eğer bazen güneş doğmadan uyanamazsan bu büyük bir mesele değildir; kötü niyetli olmamak şartıyla duanı yine de et. Ancak tembelliğe alışma, çünkü Tanrı’ya sabah erken dua etmek her zaman daha iyidir.

Giyim ve Aile Hakkında

Elbiselerin temiz ama sade olmalı. Gösterişten kaçın. İki takım elbisen olsun; her Cumartesi akşamı elbiseni değiştir, bir hafta birini, diğer hafta ötekini giy. Önceden fırçalayarak ve güzel kokularla temizle.

Ailene gelince, ne kadar az kişi varsa o kadar iyidir. Hizmetkârların sakin, ağırbaşlı ve ölçülü olmalarına dikkat et. Bunlar en temel öğütlerdir. Tüm bu süre boyunca ve sonrasında On Emir’i daima gözünün önünde tut, çünkü o levhalar yaşamının yasası olmalıdır.

Elin her zaman yoksullara yardım etmeye, kalbin ise ihtiyaç sahiplerine açık olmalı; çünkü Tanrı, yoksulları öyle sever ki, bu sevgiyi kelimelerle anlatmak mümkün değildir.

Eğer bu süreçte hastalanır ve ibadet odasına gidemeyecek olursan, bu seni hemen amacından vazgeçirmesin. Elinden geldiğince kurallara uymaya devam et; yatağında dua et, Tanrı’dan sana sağlık vermesini dile ki, yeniden ayağa kalkıp çalışmana devam edebilesin.

İlk iki ay boyunca yapılması ve dikkat edilmesi gerekenler bunlardır.

SEKİZİNCİ BÖLÜM
İKİNCİ İKİ AY HAKKINDA

İlk iki ay tamamlandıktan sonra ikinci iki ay başlar. Bu süre boyunca sabah ve akşam, alışık olduğun saatlerde dualarını etmeye devam etmelisin. Ancak ibadet odasına girmeden önce ellerini ve yüzünü temiz suyla güzelce yıkamalısın. Duanı mümkün olan en büyük sevgiyle, bağlılıkla ve alçakgönüllülükle uzatmalı; Rab Tanrı’dan kutsal meleklerine emretmesini, seni gerçek yolda, bilgelikte ve anlayışta yönlendirmesini içtenlikle dilemelisin. Kutsal Yazılar üzerinde gayretle çalışarak, bilgelik kalbinde giderek daha çok kök salacaktır.

Bu dönemde evlilik haklarını kullanmana izin vardır; ancak bunu ya hiç ya da çok nadiren yapman tavsiye edilir.

Her Cumartesi akşamı bedenini tamamen yıkamalısın.

Ticaret ve yaşam biçimi konusunda daha önce yeterli açıklamayı yaptım.

Ancak, dünyadan uzaklaşmak ve inzivaya çekilmek kesinlikle gereklidir; dualarını da gücün yettiğince uzatmalısın.

Yemek, içmek ve giyim konusunda ise, ilk iki ayda olduğu gibi davranmalısın. Yalnızca bir farkla: her Cumartesi akşamı Kabala usulü oruç tutmalısın.

Dikkat edilmesi gereken not:
Cumartesi Yahudiler için Sebt günüdür; onlar her Cumartesi günü bunu kutsal sayarak dinlenirler. Ancak Hristiyanlar için Sebt günü Pazar’dır; dolayısıyla Cumartesi, Sebt gününün arifesi olarak kabul edilmelidir.

Dokuzuncu Bölüm
İki Son Ayın Bu Şekilde Başlatılması Hakkında

Sabah ve öğle vakitlerinde, Oratoryum’a girmeden önce ellerinizi ve yüzünüzü yıkayacaksınız; ve öncelikle tüm günahlarınızı itiraf edeceksiniz. Ardından, en ateşli duayla, Rab’den size şu özel lütfu bahşetmesini dileyeceksiniz: Kutsal Meleklerinin huzuruna erişebilme ve onların varlığına dayanabilme gücü. Yine onların aracılığıyla Rab’den Gizli Bilgelik’i vermesini, böylece Ruhlar ve tüm yaratıklar üzerinde hâkimiyet kurabilmenizi niyaz edeceksiniz.

Aynı duayı öğle yemeğinden önce ve akşam da tekrar edeceksiniz; yani bu son iki Ay boyunca günde üç kez dua edeceksiniz. Bu zaman zarfında, Altar üzerindeki Kutsal Buhur daima yanar durumda bulunacaktır. Ayrıca duanızın sonunda, Kutsal Meleklere yakararak kurbanınızı Tanrı’nın huzuruna taşımalarını, O’nun önünde sizin için aracılık etmelerini ve bu iki Ay süresince tüm çalışmalarınızda size yardım etmelerini isteyeceksiniz.

Kendi başına hükmeden kişi, komşusuna karşı merhamet işleri dışında tüm dünyevi meşguliyetlerini bırakmalıdır. Karınız ve hizmetkârlarınız dışında herkesin sohbetinden uzak duracaksınız. Zamanınızın büyük kısmını Tanrı’nın Yasası üzerine konuşmakla ve bu konuda bilgece yazılmış metinleri okumakla geçireceksiniz; böylece, geçmişten bugüne dek ne görmüş ne düşünmüş ne de inanmış olduğunuz şeylere gözleriniz açılacaktır.

Her Cumartesi arifesinde (yani Cuma akşamı) oruç tutacak, tüm bedeninizi yıkayacak ve giysilerinizi değiştireceksiniz.

Ayrıca, Oratoryum’a her girişinizde giyilmek üzere ketenden yapılmış bir cübbe ve tunik bulunduracaksınız; buhur yakmadan önce bunları giymeniz gerekecektir. Ayrıca, gerektiğinde buhuru doldurmak için kullanılacak kömürlerle dolu bir bakır sepet ya da uygun bir kap bulunduracaksınız; bu kabı Oratoryum dışına çıkarabilirsiniz.

Çünkü Kutsal Buhur Tütsülüğü (Censer) asla Oratoryum’dan çıkarılmamalıdır. Dikkat edin: Duanızı tamamladıktan sonra, özellikle bu son iki Ay boyunca, kömür külünü Oratoryum’dan çıkarıp kirlenmeyecek bir yere örneğin bir bahçeye gömmelisiniz.

Onuncu Bölüm
Bu İki Ay Süresince Bir İnsanın Öğrenebileceği ve Çalışabileceği Şeyler Hakkında

En iyi tavsiyem şudur: Bir kimse, Altı Ay sürecek olan bu Kutsal Uygulama tamamlanıncaya ve istediği sonuca ulaşıncaya kadar, ıssız bir yerde inzivaya çekilmeli, tıpkı eski zamanlardaki bilge kişilerin yaptığı gibi yalnız kalmalıdır. Ancak, günümüzde bu artık neredeyse imkânsız hale gelmiştir; bu yüzden yaşadığımız dönemin koşullarına uyum sağlamamız gerekir. Bir yolu mümkün değilse, başka bir yol bulmalı, ama her durumda yalnızca İlahi olana bağlanmalıyız.

Yine de bazı kişiler bunu tam anlamıyla yerine getiremezler; her ne kadar içtenlikle isteseler de, çeşitli görevleri ve meşguliyetleri onların arzularına göre hareket etmelerine izin vermez. Bu yüzden, dünyevi işlerine devam etmek zorunda kalırlar.

Bu durumda, böylesi kişilerin hangi uğraşların ve işlerin bu Kutsal Uygulamaya zarar vermeden sürdürülebileceğini bilmeleri için, bunu birkaç sözle açıklayacağım.

Tıp mesleğini ve onunla bağlantılı tüm yararlı sanatları icra etmek mümkündür; ayrıca komşuya karşı saf bir şekilde şefkat ve merhamet gösteren her türlü işi yapmak da uygundur. Serbest (özgür) sanatlar açısından ise, astronomi gibi ilimlerle ilgilenilebilir. Fakat büyü veya sihir kokusu taşıyan her türlü sanattan uzak durulmalıdır; zira Tanrı ile Belial’i (şeytani güçleri) birbirine karıştırmamak gerekir. Tanrı yalnız olmak ister; tüm şeref ve yücelik O’na aittir. Bu bahsedilen işler yalnızca ilk iki ve ikinci iki Ay süresince yapılabilir.

Ruhsal dinlenme için bahçede yürüyebilirsiniz; ancak hiçbir ağır veya hizmetkâr işi yapmamalısınız. Çiçekler ve meyveler arasında gezinirken Tanrı’nın yüceliği üzerine derin düşüncelere dalabilirsiniz. Ancak üçüncü ve son iki Ay boyunca tüm dünyevi işlerden el çekmeli, ruhsal ve ilahi uğraşlar dışında hiçbir şeye zaman ayırmamalısınız.

Eğer meleklerle sohbetin ve İlahi Bilgelik’in paydaşı olmak istiyorsanız, her türlü gereksiz ve dikkatsiz davranıştan uzak durun. Kutsal Yazıları okumak için iki ya da üç saat ayırabildiğinizde bunu bir yük değil, büyük bir sevinç olarak görün; çünkü bundan tarif edilemez bir fayda elde edeceksiniz. Bilginiz az bile olsa, bilgelik ve kavrayışınız o kadar artacaktır.

Yeter ki dualarınızı ederken uykunuza yenik düşmeyin; bu kutsal çalışmayı isteyerek ya da ihmalkârlıkla aksatmayın.

On Birinci Bölüm
Yer Seçimi Üzerine

Bu Uygulamayı gerçekleştireceğiniz yeri, işe başlamadan önce, yani Fısıh Bayramı’ndan (Passover) önce belirlemeniz gerekir. Böylece hazırlıkları engel olmadan tamamlayabilir, her şeyi vaktiyle düzenleyebilirsiniz.

Eğer bu Uygulamaya ıssız bir yerde başlamayı seçerseniz, dilediğiniz gibi bir yer seçebilirsiniz. Bu yerin ortasında küçük bir koruluk bulunmalı ve orada küçük bir sunak kurmalısınız. Sunağın üzerini, yağmurun lambayı ve buhurdanlığı söndürmemesi için ince dallardan yapılmış bir çatı ile kapatmalısınız. Sunağın çevresine, yedi adım uzaklıktan, çiçeklerden, bitkilerden ve yeşil çalılardan oluşan bir çit örülmeli; bu çit alanı ikiye ayırmalıdır:
Birincisi, iç kısım burada sunak ve kutsal barınak (tabernacle) bir tapınak biçiminde yer alacaktır.
İkincisi ise dış kısım, yani giriş ve çevresini kapsayan, tapınağın önündeki portiko (avlu) olacaktır.

Eğer bu Uygulamayı kırsalda değil de bir şehirde veya bir evde gerçekleştirmek istiyorsanız, şu hususlara dikkat etmelisiniz:

Bir penceresi olan bir oda seçin; bu oda, açık bir teras ya da balkona açılmalı ve bu terasın yanında bir küçük oda veya çardak bulunmalıdır. Bu çardak, her yandan görünüş sağlayacak pencerelere sahip olmalı ve oradan dua odasına (Oratory) girilebilmelidir. Bu yer, kötü ruhların görünebileceği bir alan olmalı, çünkü bu varlıklar dua odasının içine giremezler. Bu yüzden dua odasının kuzey tarafına yakın bir yerde, içinden dua odasının görülebileceği kapalı bir çardak yapılmalıdır.

Ben de kendi Uygulamam sırasında dua odamda iki büyük pencere yaptırmıştım; ruh çağrısı sırasında bu pencereleri açar, kapıları kaldırırdım ki her yandan görebileyim ve onları itaate zorlayabileyim.

Dua odası her zaman temiz ve düzenli olmalı, zemini beyaz çamdan yapılmalıdır. Bu yer, her haliyle Tanrı’ya dua etmeye adanmış kutsal bir mekân izlenimi vermelidir.

Teras ve çardak kısmının zemini en az iki parmak kalınlığında nehir kumu ile kaplanmalıdır.

Sunak, dua odasının tam ortasına kurulmalıdır. Eğer oratoryonuzu doğada yapıyorsanız, hiç işlenmemiş, çekiç görmemiş taşlardan inşa edilmelidir.

Oda çam tahtalarıyla kaplanmalı ve içerisine zeytinyağıyla dolu bir lamba asılmalıdır. Dualarınızı ve buhuru bitirdikten sonra lambayı söndürmelisiniz. Eğer Uygulama bir evde yapılıyorsa, buhurdanlık (Censer) sunağın üzerinde kalmalı, asla yerinden oynatılmamalıdır; fakat açık arazide bu mümkün olmayabilir. Dolayısıyla her konuda, imkânlarınıza göre hareket etmelisiniz.

Sunak ahşap olmalı ve içi dolap biçiminde boş bırakılmalıdır. Bu dolabın içinde gerekli tüm eşyalar bulunmalıdır:
– İki ritüel giysi,
– Taç ya da başlık,
– Asa,
– Kutsal yağlar,
– Kuşak,
– Buhur karışımı,
– Ve başka gerekli malzemeler.

İki tür giysi hazırlanmalıdır:
Birincisi, beyaz ketenden geniş kollu bir tunik.
İkincisi, altın işlemeli kırmızı veya erguvan ipekten, diz hizasında bir üst giysi. Bu giysiler için katı bir kural yoktur; ne kadar temiz, parlak ve gösterişli olursa o kadar iyidir.
Ayrıca tunik ile aynı renkte ipek bir kuşak, başa takmak için de altın işlemeli bir taç veya ipek örgü şerit yapılmalıdır.

Kutsal Yağ şu şekilde hazırlanır:
– 1 ölçü mür reçinesi,
– 2 ölçü tarçın,
– ½ ölçü galangal kökü,
– ve bu malzemelerin toplam ağırlığının yarısı kadar zeytinyağı.
Tüm malzemeler eczacı usulünce karıştırılıp bir balsam haline getirilir ve cam bir şişede sunağın iç dolabına konur.

Buhur (Tütsü) Karışımı ise şu şekilde yapılır:
– 1 ölçü saf günlük reçinesi,
– ½ ölçü stakté (günlük özsuyu),
– ¼ ölçü öd ağacı (lign aloes).
Bu ağaç bulunamazsa yerine sedir, gül veya limon ağacı kullanılabilir.
Tüm bu malzemeler çok ince bir toz haline getirilir, karıştırılır ve kutuya alınır. Çok kullanılacağı için, her Şabat arifesinde bir haftalık miktar önceden hazırlanmalıdır.

Ayrıca badem ağacından, düzgün ve düz bir asa hazırlanmalıdır; uzunluğu yarım arşından (yaklaşık 45 cm) 6 fite (yaklaşık 180 cm) kadar olabilir.
Tüm bu eşyalar, sunağın içindeki dolapta düzenli biçimde saklanmalı, gerektiğinde kullanılmak üzere hazır tutulmalıdır.

Bundan sonra, kişinin kendisini nasıl hazırlaması ve Uygulamayı nasıl yürütmesi gerektiği anlatılacaktır.

On İkinci Bölüm
Bu Uygulamayı Başarıyla Sürdürmek İçin Nasıl Davranılmalı

Bu Uygulama gerçekten İlahi olduğundan, burada yapılacak kutsamayı (consecration) farklı zaman dilimlerine göre ayırmak gerekir.

Anlayın ki, ilk iki Ay ve ikinci iki Ay boyunca, daha önce Yedinci ve Sekizinci bölümlerde anlatılmış olan kutsamalardan başka hiçbir kutsama yapılmamalıdır. Bu yüzden bu bölümlere başvurmanız yeterlidir; burada ayrıntıya girmeyeceğim. Yalnız şunu belirtmeliyim: İlk dört Ay boyunca her Cumartesi, sabah ve akşam duası sırasında buhur yakılmalıdır. Son iki Ayda ise dua ve buhur yakma işlemi günde üç kez yapılacaktır.

Artık son kısma geldiniz; bu yüzden gözlerinizi açın ve dikkatli olun.
Her yerde ve her durumda, size daha önce yazılmış olan talimatlara göre hareket edin. Tanrı’ya güvenin, çünkü şimdiye kadar talimatlarımı sadakatle yerine getirdiyseniz ve dualarınızı dürüst ve içten bir kalple yaptıysanız, hiçbir şey size zor gelmeyecektir. Ruhunuz ve anlayışınız, nasıl davranmanız gerektiğini size kendiliğinden öğretecektir. Çünkü artık Koruyucu Meleğiniz yanınızdadır; görünmese de sizi yönlendirir ve kalbinizi idare eder ki hata etmeyesiniz.

İki Ay tamamlandıktan sonra, sabah olduğunda Dokuzuncu Bölüm’de belirtilen her şeyi uygulamaya başlayın ve ayrıca bu bölümde anlatılanlara da dikkatle uyun.

Dua odasına ilk kez girdiğinizde, ayakkabılarınızı dışarıda bırakın.
Pencereyi açın, ve beraberinizde getirdiğiniz buhurdanın içine kor halindeki kömürleri yerleştirin. Lambayı yakın, sunağın dolabından iki ritüel giysinizi, tacınızı, kuşağınızı ve asanızı çıkararak sunağın üzerine yerleştirin. Sonra Kutsal Yağ’ı sol elinize alın, biraz buhur ateşe serpin ve diz çökerek tüm kalbinizle Tanrı’ya dua edin.

Dua;

Ey Merhametli Tanrı, Sabırlı, En İyi ve En Cömert Rab;
Lütfunu binlerce şekilde, bin kuşağa kadar bahşeden;
İnsanların günahlarını, suçlarını ve isyanlarını affeden;
Huzurunda hiç kimsenin tamamen masum bulunmadığı Tanrı;
Babaların suçunu çocuklara, torunlara, dördüncü kuşağa kadar aktaran Rab!

Kendi sefilliğimi biliyorum; İlahi Yüceliğin karşısında durmaya layık değilim.
Ne de Senin İyiliğini ve Merhametini dilemeye cesaret edebilirim.
Ama ey Rablerin Rabbi!
Senin Cömertliğinin kaynağı o kadar büyüktür ki,
Günahları yüzünden utananları bile çağırır,
Yaklaşmaya cesaret edemeyenleri bile Lütfunla içmeye davet eder.

Bu yüzden ey Rabbim ve Tanrım, bana acı.
Benden her türlü kötülüğü ve fesadı uzaklaştır.
Ruhumu günahın kirliliğinden arındır.
İçimdeki Ruhu yenile ve güçlendir;
Böylece Lütfunun gizemini ve İlahi Hikmetinin hazinelerini kavrayabileyim.

Beni de Peygamberlerini kutsadığın Kutsama Yağı ile kutsal kıl;
Bu yağla bana ait her şeyi arındır,
Öyle ki Senin Kutsal Meleklerinle konuşmaya ve
İlahi Hikmetine erişmeye layık olayım.

Bana, Peygamberlerine verdiğin gibi,
Kötü Ruhlar üzerinde güç bahşet.
Âmin. Âmin.

Bu, benim kendi kutsamam sırasında kullandığım duadır. Bunu size belli bir kalıba bağlı kalasınız diye değil, nasıl dua edilmesi gerektiğine dair bir örnek olarak veriyorum. Ezberlenip papağan gibi tekrarlanması gereken bir metin değildir.

Duanızı bitirdikten sonra dizlerinizden kalkın ve alnınızın ortasına biraz Kutsal Yağ sürün. Ardından aynı yağla parmağınızı ıslatın ve sunağın dört köşesine sürün.
Bu kutsal yağla ayrıca giysilere, kuşağa, taça ve asaya da iki taraflarından dokunun. Dua odasının kapılarını ve pencerelerini de bu yağla işaretleyin.

Sonra parmağınızı yeniden yağa batırarak, sunağın dört kenarına şu sözleri açıkça yazın:

“Benim Adım’ın anıldığı her yerde, oraya geleceğim ve sizi kutsayacağım.”

Bu yapıldığında Kutsama tamamlanmış olur.
Bundan sonra beyaz tunik ve diğer eşyaları sunağın dolabına koyun.
Son olarak, Üçüncü Bölüm’de anlatıldığı şekilde günlük duanızı edin.
Ve dikkat edin: Kutsanmış hiçbir şeyi dua odasından dışarı çıkarmayın.
Kalan süre boyunca dua odasına yalınayak girin ve ayinleri bu şekilde sürdürün.

ON ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
İYİ RUHLARIN ÇAĞRILMASI ÜZERİNE

Artık açıkça görebileceğiniz bir noktaya ulaştık; zira size verdiğim tüm talimatlara uyarak, bu süre boyunca Yaratıcınız Tanrı’ya kusursuz bir kalple hizmet ettiniz. Artık hedefe vardık. Bu nedenle, ertesi sabah erkenden kalkın; yıkanmayın, gündelik giysilerinizi de giymeyin. Yas elbisesi giyin, çıplak ayakla Tapınak Odası’na girin; buhurdanın yanına gidip içindeki külü alın ve başınıza serpin. Lambayı yakın, sıcak közleri buhurdana koyun, pencereleri açın ve kapıya dönün. Yere yüzüstü kapanın ve Çocuğa buhurdanın içine kokuyu koymasını emredin; ardından onun da Altar’ın önünde diz çökmesini söyleyin. Burada, Birinci Kitap’ın son bölümünde size verdiğim tüm talimatları eksiksiz yerine getirin. Tanrı’nın ve Göksel Mahkeme’nin önünde alçakgönüllü olun ve tüm kalbinizle duaya başlayın. O anda içinizde bir ateş yanmaya başlayacak; olağanüstü, doğaüstü bir Işık göreceksiniz, tüm odayı dolduracak, sizi çevreleyecek, tarif edilemez bir koku yayacaktır. Bu koku kalbinizi teselli eder, ruhunuzu huzurla doldurur ve siz “Rabbin Günü”nü sonsuza dek kutlu sayarsınız.

Çocuk da meleğin huzurunda tarifsiz bir huzur hissedecektir. Duanıza tüm coşkunuzla devam edin; Kutsal Melek’ten, eğer gerekirse, görmek istediğiniz işareti küçük bir gümüş plaka üzerine yazmasını ve size rehberlik edecek öğütleri bırakmasını dileyin. Melek, bu yazıyı ve işareti bıraktıktan sonra kaybolacak, fakat Işık kalacaktır. Çocuk bunu fark ettiğinde size işaret edecek; siz de ondan hemen o gümüş plakayı getirip üzerindekini kopyalamasını, sonra da plakayı Altar’a geri koymasını isteyeceksiniz. Ardından Tapınak Odası’ndan çıkın; pencere açık, lamba yanık kalsın. O gün boyunca içeri girmeyin.

O gün kimseyle konuşmayın; hatta eşiniz, çocuklarınız veya hizmetkârlarınızla dahi konuşmayın. Sadece çocuğa gerekirse bir şey söyleyin. İşlerinizi önceden ayarlamış olun ki dikkatiniz dağılmasın. Akşam güneş battığında çok az yiyin, yalnız yatın ve bu günlerde eşinizden ayrı kalın.

Yedi Gün boyunca, hiçbir şekilde aksatmadan bu Ayinleri yerine getirin: Kutsama Günü, Üç Gün İyi ve Kutsal Ruhların Çağrılması, ve diğer Üç Gün Kötü Ruhların Çağrılması içindir.

İkinci sabah geldiğinde, Melek’in size verdiği öğütleri takip etmeye hazırlanın. Erken kalkın, Tapınak Odası’na gidin, közleri ve kokuları buhurdana koyun, lamba sönmüşse yeniden yakın. Önceki günkü yas elbisesini giyin, yere kapanın ve Rab’den size acımasını, dualarınızı kabul etmesini, kutsal meleklerinin size görünmesini ve Seçilmiş Ruhların sizinle dostça konuşmalarına izin vermesini dileyin. Kalbinizin tüm derinliğiyle, mümkün olan en büyük içtenlikle dua edin; iki ya da üç saat kadar sürdürün. Ardından odadan çıkın; öğle vakti bir saatliğine ve akşam yeniden dönün. Önceki günkü gibi az yiyip dinlenin. Bilin ki odayı dolduran koku ve ışık hiçbir şekilde kaybolmayacaktır.

Üçüncü gün geldiğinde şöyle davranın: Bir önceki akşam bedeninizi tamamen yıkayın. Sabah olduğunda, gündelik kıyafetlerinizi giyin ama ayakkabı giymeyin. Tapınak Odası’na girin, buhurdanı ve lambayı yakın, beyaz giysinizi giyin ve Altar’ın önünde diz çökün. Tanrı’ya size bahşettiği bu büyük ve değerli Hazine için şükredin. Kutsal Koruyucu Meleklere teşekkür edin; bundan böyle sizi korumalarını, yolunuzu aydınlatmalarını, Rab’bin yolunda sizi yönlendirmelerini, kötü ruhlara karşı Tanrı’nın onuru için ve iyiliğiniz için güç vermelerini dileyin.

Bu noktada, altı ay boyunca yaptığınız hazırlıkların meyvesini göreceksiniz. Çünkü Koruyucu Meleğiniz benzersiz bir güzellik içinde size görünecek; onun sözleri sevgiyle, iyilikle ve öyle bir tatlılıkla dolu olacaktır ki, hiçbir insan dili bunu tarif edemez. O size Tanrı korkusu içinde moral verecek, O’ndan aldığınız nimetleri hatırlatacak, yaşamınız boyunca işlediğiniz günahları önünüze koyacak, onları nasıl telafi edebileceğinizi ve Tanrı’yı nasıl hoşnut edeceğinizi gösterecektir. Size Gerçek Bilgeliği ve Kutsal Büyüyü öğretecek, işlemlerinizde nerede hata yaptığınızı anlatacak, kötü ruhları nasıl dize getireceğinizi gösterecek ve sonunda dilediğiniz sonuca ulaşmanız için yol gösterecektir. Size, O’na itaat ettiğiniz ve Yaratıcınızı kasıtlı olarak incitmediğiniz sürece sizi asla terk etmeyeceğine dair söz verecektir. Onun sevgisi o kadar büyük olacaktır ki, burada yazılanlar size bunun yanında bir hiç gibi görünecektir.

Bu noktada yazımı sınırlıyorum; çünkü Rabbin Lütfuyla sizi öyle bir Üstat’a teslim ettim ki, O asla sizi yanlışa düşürmeyecektir.

Üçüncü gün boyunca, Koruyucu Meleğinizle samimi sohbet hâlinde kalın. Öğleden sonra bir saat kadar dışarı çıkabilirsiniz; kalan zamanı odada geçirin. Kutsal Melek size kötü ruhlar hakkında açık ve geniş bilgiler verecek, onları nasıl boyun eğdireceğinizi anlatacaktır. Bunların hepsini dikkatle not alın. Güneş battığında akşam duasını yapın, Tanrı’ya o gün bahşettiği büyük lütuf için özellikle şükredin; yaşamınız boyunca O’nu asla gücendirmemeniz için yardım dileyin. Koruyucu Meleğinize de teşekkür edin ve sizi bırakmamasını niyaz edin.

Dua bittiğinde, Işık kaybolacaktır. Ardından Tapınak Odası’ndan çıkın, kapıyı kapatın; ancak pencereler açık, lamba yanık kalsın. Önceki günlerde olduğu gibi odanıza dönün, ölçülü biçimde dinlenin, gereksiniminiz kadar yiyin ve sonra uyuyun.

ON DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
RUHLARIN ÇAĞRILMASI ÜZERİNE

Her ne kadar aşağıda vereceğim öğütlerin çoğu, şimdiye kadar anlattıklarımdan sonra fazla gerekli görünmese de -çünkü artık Koruyucu Meleğiniz size gereken her şeyi öğretmiş olacaktır- yine de bu bölümü kitabın tamamlayıcı bir parçası olarak ve konuyu daha derin kavrayabilmeniz için yazıyorum. Böylece meleğinizi görme şerefine eriştiğinizde, bütün esas noktaları tam anlamıyla öğrenmiş olacaksınız.

Gece dinlendikten sonra, sabah şafaktan önce uyanın ve Tapınak Odası’na girin. Buhurdanın içine yanmakta olan közleri koyun ve lambayı yakın. Ardından beyaz giysinizi giyin; onun üzerine altın ve ipekten yapılmış giysinizi geçirin, kuşağınızı bağlayın, başınıza tacınızı takın ve asanızı Altar’ın üzerine yerleştirin. Buhuru buhurdanın içine koyduktan sonra diz çökün ve Yüce Tanrı’ya, bu kutsal görevi O’nun kutsal adına övgü, kendi iyiliğiniz ve komşunuzun hayrı için tamamlama lütfunu vermesi için dua edin. Ayrıca Koruyucu Meleğinize de kalbinizi ve duyularınızı yönlendirmesi, size rehberlik etmesi için yalvarın.

Bundan sonra asanızı sağ elinize alın ve Tanrı’ya, Musa’nın, Harun’un, İlyas’ın ve sayısız peygamberin asalarına verdiği güç ve kudreti sizin asanıza da vermesi için dua edin.

Ardından Altar’ın yanına geçin, kapıya ve açık terasa doğru dönün. Eğer kırsal bir yerdeyseniz batı yönüne dönün ve baş melekleri ile ruhların prenslerini çağırmaya başlayın.

Ancak, meleğiniz bu çağrıyı nasıl yapmanız gerektiğini zaten size öğretmiş ve kalbinize işlemiş olacaktır.

Ne duada ne çağrıda yalnızca sözlerle ya da yazılı formüllerle hareket etmeyin; yürekten, cesur bir ruhla davranın. Kötü ruhların çağrılması, iyi ruhlarınkinden çok daha zordur; çünkü iyi ruhlar saf niyetli kişiler tarafından çağrıldıklarında genellikle hemen gelirler, oysa kötü olanlar insanın buyruğuna girmekten mümkün olduğunca kaçarlar. Bu nedenle onları zorlamak isteyen kişi dikkatli olmalı, meleğinin verdiği her talimatı eksiksiz izlemelidir.

Hiçbir ruh iyi ya da kötü kalbinizin sırlarını siz açığa çıkarmadıkça bilemez; yalnız Tanrı her şeyi bilir. Ancak ruhlar, davranışlarınız ve sözleriniz aracılığıyla ne düşündüğünüzü anlayabilirler. İşte bu yüzden, onları doğru şekilde çağırmak isteyen kişi, aşağıdaki çağrıyı dikkatle öğrenmeli, onu yüreğinde hissederek ezbere söylemelidir. Başkalarının yazdığı formülleri okumak, ruhlara cehaletinizi gösterir ve onları daha inatçı kılar.

Kötü ruhlar çevrenizde, görünmez biçimde bulunacaklardır. Onlar sizi dikkatle gözlemlerler: cesur musunuz, temkinli misiniz, Tanrı’ya gerçekten inanıyor musunuz? Çünkü Tanrı, dilediğini kolayca yapabilendir. Onları zorlamak mümkündür, fakat niyeti bozuk birinin yanlış telaffuz ettiği birkaç kelime, o kişinin kendisine zarar getirir. Böylesine bilgisiz bir kişi bu işe kalkışmamalıdır; çünkü bu, Tanrı ile alay etmek olur.

Çağrılar Üzerine

Sıkça söylediğim gibi, Tanrı korkusu Koruyucu Meleğinizin size öğreteceği en temel derstir; bu konuda en küçük hatayı dahi yapmamalısınız.

İlk olarak, çağrıyı anadilinizde veya çok iyi bildiğiniz bir dilde yapın. Ruhları, kutsal atalara ve onlara Tanrı’nın verdiği hükme dayanarak çağırın. Onlara nasıl yenildiklerini, Tanrı’nın onları nasıl mahkûm ettiğini, iyi melekler ve bilge insanlar tarafından nasıl mağlup edildiklerini hatırlatın. Bu örnekleri altı aylık hazırlık süreciniz boyunca kutsal metinlerde zaten incelemiş olacaksınız.

Eğer itaatsizlik ederlerse, Kutsal Meleklerin kudretini üzerlerine çağırmakla tehdit edin. Meleğiniz size bu çağrıyı kibirden uzak, ama korkusuz bir biçimde yapmayı öğretmiştir. Eğer direnirlerse öfkeye kapılmayın; çünkü bu onların istediği şeydir. Tam tersine, yüreğinizde Tanrı’ya olan güveni gösterin, O’nun kudretini hatırlatın ve ruhları uyarın.

Ayrıca onlara hangi biçimde görünmelerini istediğinizi de söyleyin. Bu biçimi siz belirlememelisiniz; bir gece önce Koruyucu Meleğinizden bunu öğrenin. Çünkü o, sizin tabiatınızı ve dayanabileceğiniz görüntüleri sizden iyi bilir.

Bazı lanetli kişilerin yazdığı gibi mühürlerle, büyü sembolleriyle, pentagramlarla ya da şeytani yazılarla bu çağrı yapılamaz. Bunlar şeytanın insanı kandırmak için kullandığı araçlardır.

Tüm güveninizi Tanrı’nın kudretine bırakın; böylece hiçbir tehlike size zarar veremez, meleğiniz sizi koruyacaktır. Onun öğrettiği yolda ilerleyin, Tanrı’ya tam bir güven duyun. O zaman ruhlar, meleğinizin öğrettiği biçimde teras üzerinde, kumun üzerinde belirirler. O anda, bir sonraki bölümde açıklayacağım gibi, dileğinizi onlara iletip yeminlerini alacaksınız.

İlk gün çağrılacak ruhlar, Dört Yüce Prens’tir. Bu isimler on dokuzuncu bölümde verilecektir. Bu, Birinci Günün Çağrısıdır.

İkinci Günün Çağrısı:
Ertesi gün, olağan duanızı ve gerekli törenleri yaptıktan sonra, aynı çağrıyı bu ruhlara tekrar edin. Onlara bir önceki gün verdikleri sözleri ve ettikleri yeminleri hatırlatın; sekiz yardımcı prenslerini göndermelerini isteyin. Çağrınızı on iki ruha birlikte yöneltin; kısa bir süre sonra sekiz yardımcı prens, kendilerine emredilen biçimde görünürler ve size sadakat yemini ederler. Bu sekiz alt prensin isimleri de on dokuzuncu bölümde açıklanacaktır.

Üçüncü Günün Çağrısı:
Üçüncü günün çağrısı da ikinci günle aynıdır. Sekiz alt prensin yeminlerini ve sözlerini hatırlatın, onları ve maiyetlerindeki tüm ruhları çağırın. Onlar yine görünür biçimde geleceklerdir, her birinin ordusu ise görünmez biçimde çevrelerinde bulunacaktır. Fakat bu sırada Tanrı’dan güç, Meleğinizden rehberlik dilerken onun öğrettiği hiçbir şeyi unutmayın; çünkü bu çok önemli bir noktadır.

Bir sonraki, On Beşinci Bölüm, ruhlardan neler talep edilmesi gerektiğini ve onların üç sınıfa nasıl ayrıldıklarını öğretir.

Onbeşinci Bölüm
Üç Farklı Grupta Toplanan ve Üç Ayrı Gün Çağrılan Ruhlardan Ne Talep Edilmesi Gerektiği Üzerine

Ruhlardan talep edilmesi gereken istekler üç farklı türdedir.

Birinci Günün Talebi

Birinci gün, Dört Üstün Prens görünür bir şekilde ortaya çıktığında, meleğin buyruğuna göre şu şekilde talepte bulunmalısın:

Birincisi: Onlara hangi erdem, güç ve otoriteyle isteklerini sunduğunu belirtmelisin; yani Tanrı’nın kudretiyle, ki O tüm yaratıklarını bu ruhlara hükmedecek şekilde senin ayaklarının altına sermiştir.

İkincisi: Amacının kötücül bir merak değil, Tanrı’nın onuru ve yüceliği için, hem kendi iyiliğin hem de insanlığın faydası için olduğunu açıklamalısın. Ayrıca, ne zaman, hangi işaretle veya hangi kelimeyle, hangi zaman ve yerde, hangi amaçla olursa olsun onları çağırdığında, gecikmeden hemen gelmeleri ve emirlerine uymaları gerektiğini talep etmelisin. Eğer meşru bir engelleri olursa, bu durumda kendi yerlerine uygun ve güçlü başka ruhları göndermeleri gerektiğini belirtmelisin. Bunun için Tanrı’nın en sert yargısı ve kutsal meleklerin cezaları üzerine yemin etmelerini emretmelisin.

Ve Dört Yüce Prens’in, yerlerine geçip yemin edecek olan Sekiz Alt-Prens’in isimlerini belirleyip onları göndereceklerine söz vermelerini sağlamalısın.

Daha büyük bir kesinlik için, şimdi sunaktan ayrılmalı ve terasa açılan kapıya doğru gitmelisin. Sağ elini ileri uzatıp, her birinin asaya dokunmasını ve asa üzerine yemin etmesini sağlamalısın.

İkinci Günün Talebi

Sekiz Alt-Prens çağrıldığında, onlara Dört Yüce Prens’e yaptığın aynı talebi ve uyarıyı yinelemelisin. Ayrıca bu dört Prens’ten Oriens, Paimon, Ariton ve Amaimon’dan senden doğduğun günden beri vermek zorunda oldukları sana ait kişisel rehber (tanıdık) ruhu atamalarını istemelisin. Bu ruhlar sana hizmet etmek üzere verilecek ve sana bağlı kalacaklardır.

Eğer başka ruhlara da sahip olmak istersen zira onların sayısı sonsuzdur, kimisi bir işte ustadır, kimisi başka bir işte o zaman istediğin ruhların isimlerini yazılı bir liste halinde terasa bırakmalı, bu listeyi Sekiz Alt-Prens’e göstermeli ve onlardan da önceki gibi yemin etmelerini istemelisin. Bu yeminde, ertesi sabah bu isimlerin hepsiyle birlikte huzuruna geleceklerine ve senin tanıdık ruhlarını da getireceklerine söz vermelidirler.

Üçüncü Günün Talebi

Sekiz Alt-Prens, senin belirttiğin şekilde tüm ruhları huzuruna getirdiklerinde, Astarot’u (ASTAROT) ve onun tüm ordusunu, melek tarafından sana emredilen biçimde görünür hale gelmeye çağıracaksın.
Büyük bir orduyu, tek biçimde dizilmiş olarak göreceksin. Onlara da Prenslere yaptığın aynı isteği sunmalı ve aynı şekilde yemin etmelerini sağlamalısın:
Ne zaman çağırırsan, hangi biçim ve yerde olursa olsun, anında gelmeli ve emrini eksiksiz yerine getirmelidirler.

Tüm ruhlar yemin ettikten sonra, kapının girişine yalnızca Astarot’a ait olan Üçüncü Kitap’taki işaretleri yerleştirmeli, onun bu semboller üzerine yemin etmesini sağlamalısın. Ayrıca, onlara şu hükmü vermelisin:
Eğer onlara sözlü bir emir vermek istemezsen, yalnızca bu işaretlerden birini eline alıp yerinden oynatman, ilgili ruhun o işaretin temsil ettiği işi derhal yapması için yeterli olacaktır. Eğer bir işarette belirli bir ruh adı geçmiyorsa, o zaman tüm ruhlar birlikte emredilen işi gecikmeden yerine getirmekle yükümlü olacaklardır.
Ve eğer gelecekte bu kitapta bulunmayan yeni işaretler veya semboller yaparsan, Astarot’un altındaki ruhlar bunlara da aynı şekilde itaat edeceklerine yemin etmelidirler.

Yemin tamamlanınca, Prensin diğerleri adına asa üzerine elini koymasını sağlamalısın.

Daha sonra bu sembolleri kapıdan kaldırmalı, Magot’u, ardından Asmodee’yi, en son olarak da Belzebud’u çağırmalı ve Astarot ile yaptığın işlemlerin aynısını onlarla da gerçekleştirmelisin.
Tüm semboller üzerine ettirilen yeminler tamamlanınca, bu işaretleri düzenli biçimde bir araya koymalı, her birini hangi konuya, işleve ya da etkiye ait olduğunu kolayca ayırt edebileceğin bir sıraya göre yerleştirmelisin.

Bunları yaptıktan sonra, Astarot ve Asmodee’yi birlikte, onların ortak hizmetkârlarıyla birlikte çağırmalı ve semboller üzerine yemin ettirmelisin. Ardından aynı şekilde Asmodee ve Magot’u çağırıp yemin ettirmelisin.

Bu yöntemi diğer dört Alt-Prens için de uygulamalısın. Önce onları ortak hizmetkârlarıyla birlikte çağırmalı, sonra Amaimon ve Ariton’u birlikte, en son da her birini ayrı ayrı çağırmalısın.

Tüm sembolleri yerlerine yerleştirdikten sonra, bu son dört Prens’ten her birinden senin tanıdık ruhunu talep etmelisin. Onlar sana bu ruhların isimlerini ve ne kadar süreyle hizmet edeceklerini söyleyeceklerdir. Bu isimleri hemen not etmelisin.

Sonra Üçüncü Kitabın Beşinci Bölümündeki İşaretleri onlara göstermeli ve yalnızca topluca değil, tek tek yemin ettirmelisin ki, bundan böyle belirlenmiş olan altı saatlik süreyi sadakatle gözetsinler; görevlerinde seni aldatmadan, Tanrı’nın onlar için belirlediği cezayı kabul ederek, sadakatle hizmet etsinler.
Eğer bir gün bu ruhlardan birini başka birine devredersen, aynı sadakatle o kişiye de hizmet edeceklerine söz vermelidirler.

Bu şekilde tüm Prenslerle işlem tamamlanacak ve bütün semboller, seninle ve Dört Tanıdık Ruh’unla birlikte sadakat yemini etmiş olacaklardır.

Onaltıncı Bölüm
Ruhların Uzaklaştırılması Üzerine

Ruhların, hem Üç Gün boyunca hem de sonrasında gönderilip uzaklaştırılması hakkında:

Ruhları uzaklaştırmak için fazla törene gerek yoktur,
çünkü onlar zaten sizden uzakta olmayı tercih ederler.
Bu nedenle onları tütsüleyerek göndermenize gerek yoktur.

Yani, Üç Gün boyunca Dört Yüce Prens ile, ardından Sekiz Alt-Prens ile konuşmalarınızı bitirdikten ve onların itaat yeminlerini aldıktan sonra, onlara şöyle diyeceksiniz:

“Şimdilik kendi yerlerinize dönebilirsiniz.
Her çağrıldığınızda, semboller üzerine ettiğiniz yemini hatırlayınız.”

Aynı sözlerle, tanıdık ruhları (familiar spirits) ve diğer bütün ruhları da uzaklaştıracaksınız.

Ancak şu farkla ki, tanıdık ruhlara ayrıca şunu da söylemelisiniz:
Görevli oldukları nöbet zamanlarında, ister görünür ister görünmez biçimde, size yakın bir yerde kalacaklar;
ve tayin edilmiş altı saatlik süre boyunca size hizmet edeceklerdir.

Onyedinci Bölüm
Ruhların Sorgularına Nasıl Cevap Verileceği ve Taleplerine Nasıl Direnileceği Üzerine

Kötü Şeytan, senin ona hiçbir borcun olmadığını, bu işi Tanrı’nın lütfu ve merhametiyle,
ve Kutsal Meleklerin koruması altında başlattığını gayet iyi bilir.
Yine de şansını denemekten geri durmaz; seni doğru yoldan saptırmaya çalışacaktır.
Ama sen kararlı, cesur ol; ne sağa ne sola sapma.

Eğer sana karşı kibirli davranırsa, sen de aynı şekilde kibirli ol;
eğer alçakgönüllü görünürse, sen de ona karşı aşırı sert ya da kabaca davranma
her şeyde ölçülü ol.

Eğer senden bir şey talep ederse, cevabını Koruyucu Meleğinin öğrettiği şekilde ver.
Unutma ki en çok Dört Yüce Prens seni sınayacaklardır.
Sana şöyle diyeceklerdir:

“Sana bu kadar büyük yetkiyi kim verdi?”

Seni kibrinle, küstahlığınla, onları çağırmaya cüret ettiğin için suçlayacaklar;
senin ne kadar zayıf ve günahkâr olduğunu, onların ise ne kadar güçlü olduklarını hatırlatacaklardır.
Günahlarını yüzüne vuracaklar, inancını ve dinini tartışmaya açacaklardır.

Eğer Yahudi isen, diyecekler ki:

“Senin inancın Tanrı tarafından reddedildi; Gerçek Yasa’ya uygun yaşamıyorsun.”

Eğer Putperest isen, şöyle derler:

“Sen Tanrı’yı tanımıyorsun, öyleyse Tanrı’nın yaratıklarıyla ne işin var?”

Eğer Hristiyan isen, şöyle derler:

“Neden Yahudi törenleriyle ilgileniyorsun, onlar putperestlikle lekelenmiş?”

Ama bütün bunlar seni asla rahatsız etmesin.
Kısa ve gülümseyerek yanıt ver:

“Bu konular sizi ilgilendirmez; ben günahkâr bir kul olabilirim ama yine de
Göğü ve Yeri yaratan, sizi lanetleyip ayaklarımın altına seren
Tek ve Gerçek Tanrı’dan bağış dilerim.
O’nun dışında hiçbir şeyi bilmek, anlamak, kabul etmek ya da yüceltmek istemem.”

Bu sözlerden sonra onlar başka bir yola başvuracak,
ve sana şöyle diyeceklerdir:

“Eğer bize hizmet ettirmek ve itaat ettirmek istiyorsan, önce bizimle bir anlaşma yapmalısın.”

O zaman sen şöyle cevap vereceksin:

“Tanrı Rabbimiz sizi bana hizmet etmekle cezalandırdı.
Ben, itaat etmeye alışkın olanlarla eşit şartlarda pazarlık yapmam.”

Bunun üzerine senden bir kurban ya da nezaket jesti isteyeceklerdir;
sen ise şöyle cevap vermelisin:

“Kurban yalnızca Tanrı’ya sunulur, size değil.”

Daha sonra senden, onların büyücü ve hizmetkârlarını
yani Tanrı’nın düşmanlarını rahatsız etmemeni, onları utanmaya zorlamamanı isteyecekler.
Buna da şu şekilde karşılık ver:

“Ben Tanrı’nın düşmanlarını kovmak, kötülüklerini bastırmak
ve Tanrı’ya inanan komşumu korumakla yükümlüyüm.”

Bu noktadan sonra seni kelime oyunlarıyla, çeşitli hilelerle,
ve inatla sınayacaklardır.
Hatta tanıdık ruhların (familiar spirits) bile sana karşı çıkacaktır.
Senden, onları başkalarına hizmet etmeleri için vermemen yönünde söz isteyeceklerdir.

Ancak sen asla taviz verme, hiçbirine söz verme.
Şöyle de:

“Gerçek ve cesur bir insan, dostlarına sahip oldukları her şeyle yardım etmekle yükümlüdür;
siz de buna dahilsiniz.”

Sonunda, artık seni kandıramayacaklarını ve hiçbir şey elde edemediklerini anlayınca,
tamamen teslim olacaklar;
tek istekleri, onlara emir verirken çok sert ve aşağılayıcı olmaman olacaktır.

Sen de buna şu cevabı ver:

“Eğer bana itaat eder ve hizmette hızlı davranırsanız,
belki bana yol gösteren Meleğim bana size karşı daha yumuşak olmamı emreder.
O vakit ne doğruysa öyle davranırım.”

ON SEKİZİNCİ BÖLÜM
RUHLARA KARŞI OPERATÖRÜN NASIL DAVRANMASI GEREKTİĞİ ÜZERİNE

Ruhların nasıl zorlanması gerektiğini, onlardan ne isteneceğini, zarar vermeden nasıl uzaklaştırılacaklarını ve onların taleplerine karşı nasıl cevap verilmesi gerektiğini zaten görmüştük.

Şimdi anlatacaklarım aslında fazladan birer uyarıdan ibarettir; çünkü altı Ay boyunca size verdiğim talimatlara yürekten ve kararlı biçimde uyan bir kimse, Koruyucu Meleği tarafından öylesine açık ve eksiksiz bir şekilde eğitilecektir ki, artık hiçbir şüpheli durumla karşılaşmayacak ve karşılaşsa bile kolayca çözebilecektir.

Daha önce de yeterince açıkladığımız gibi, Operasyon yapan kimse ruhlarla her durumda nasıl davranması gerektiğini bilmelidir: Onların efendisi olarak, asla hizmetkârı gibi değil.
Yine de her şeyde makul bir ölçü bulunmalıdır; zira biz insanlarla değil, tüm evrenin toplam bilgisinden bile fazlasına sahip olan ruhlarla muhatap olmaktayız.

Eğer bir ruhtan bir şey talep eder ve o bunu yerine getirmeyi reddederse, öncelikle dikkatlice düşünün: Acaba bu talep o ruhun gücü ve tabiatı dâhilinde midir? Çünkü her ruh her şeyi bilmez; birine ait olan bilgi, diğerine ait değildir. Bu yüzden onları zorlamadan önce iyice emin olun.
Yine de alt düzey ruhlar itaatsizlik ederse, üstlerine başvurun; onlara size verdikleri yeminleri ve bu yeminleri bozmanın cezasını hatırlatın.

Sizin kararlılığınızı gördüklerinde itaat edeceklerdir. Fakat yine de karşı gelirlerse, o zaman Koruyucu Meleğinizi çağırın; çünkü onun cezalandırması hızlı ve kesindir.

Yine de, elde edilebilecek bir şeyi kaba kuvvetle değil, nezaket ve ölçülülükle elde etmek her zaman daha doğrudur.

Eğer çağırma sırasında gürültü ve taşkınlıkla ortaya çıkarlarsa, korkmayın, öfkeye kapılmayın ve sanki umursamıyormuşsunuz gibi davranın.
Sadece kutsanmış Asanı gösterin; eğer taşkınlığa devam ederlerse, Asa ile sunağa iki veya üç kez vurun, hemen sessizleşeceklerdir.

Ruhlara gitmeleri için izin verdikten ve kaybolduklarında, sunağın üzerindeki buhurdanı almalı, içine koku koymalı ve ruhların belirdiği terasa çıkarmalısınız.
Orayı tamamen tütsüleyin; aksi hâlde, oraya kazara giren birine zarar verebilirler.

Eğer yalnızca bu eserin üçüncü kitabında yer alan Sembollerle yetinmek istiyorsanız, ertesi gün terasa serilmiş olan kumun hepsini alıp gizli bir yere gömün; fakat asla bir nehir ya da denize atmayın.

Ama kendiniz için başka semboller ve gizemler elde etmek isterseniz, kum ve diğer her şeyi yerinde bırakın. Bu konuya son bölümde daha ayrıntılı değineceğiz.

Ayrıca dilerseniz düzeninizi koruyabilir, ibadet odanızı temiz ve düzenli tutabilirsiniz.
Sunak sizi rahatsız ediyorsa, ortadan alıp köşeye koyabilirsiniz.
Zira bu oda kirletilmediği ve kutsallığı bozulmadığı sürece, her Cumartesi Koruyucu Meleğinizin huzuruna erişebilirsiniz.
Bu, Kutsal Sanat’taki en yüce nimetlerden biridir.

ON DOKUZUNCU BÖLÜM
İSTEDİĞİMİZ ŞEYİ ELDE ETMEK İÇİN ÇAĞRILABİLECEK RUHLARIN İSİMLERİNİN TANIMLAYICI LİSTESİ

Burada birçok ruhun tam ve doğru bir tanımını vereceğim; bunların isimlerini ister tamamını, ister bir kısmını, ya da dilediğin kadarını çağırmanın ikinci gününde sekiz alt prensese yazılı olarak vermelisin. Bu ruhların hepsi, üçüncü gün prensleriyle birlikte görüneceklerdir. Bu ruhlar değersiz, düşük ya da sıradan değildir; yüksek rütbeli, çalışkan ve sonsuz sayıda işte son derece hızlı olan varlıklardır. İsimleri melekler tarafından bildirilmiş ve keşfedilmiştir. Eğer daha fazlasını istersen, melek isteğin ölçüsünde bunları senin için çoğaltacaktır; zira sayıları sonsuzdur.

Dört Prens ve Yüce Ruhlar şunlardır:
LUCIFER
LEVIATAN
SATAN
BELIAL

Sekiz Alt Prens şunlardır:
ASTAROT
MAGOT
ASMODEE
BELZEBUD
ORIENS
PAIMON
ARITON
AMAIMON

Bu dört alt prensin ortak hizmetkâr ruhları şunlardır:
HOSEN, SARAPH, PROXOSOS, HABHI, ACUAR, TIRANA, ALLUPH, NERCAMAY, NILEN, MOREL, TRACI, ENAIA, MULACH, MALUTENS, IPARKAS, NUDITON, MELNA, MELHAER, RUACH, APOLHUN, SCHABUACH, MERMO, MELAMUD, POTER, SCHED, EKDULON, MANTIENS, OBEDAMA, SACHIEL, MOSCHEL, PEREUCH, DECCAL, ASPERIM, KATINI, TORFORA, BADAD, COELEN, CHUSCHI, TASMA, PACHID, PAREK, RACHIAR, NOGAR, ADON, TRAPIS, NAGID, ETHANIM, PATID, PAREHT, EMPHASTISON, PARASEH, GEREVIL, ELMIS, ASMIEL, IRMINON, ASTUREL, NUTHON, LOMIOL, IMINK, PLIROK, TAGNON, PARMATUS, IARESIN, GORILON, LIRION, PLEGIT, OGILEN, TARADOS, LOSIMON, RAGARAS, IGILON, GOSEGAS, ASTREGA, PARUSUR, IGIS, AHEROM, IGARAK, GELOMA, KILIK, REMORON, EKALIKE, ISEKEL, ELZEGAN, IPAKOL, HARIL, KADOLON, IOGION, ZARAGIL, IRRORON, ILAGAS, BALALOS, OROIA, LAGASUF, ALAGAS, ALPAS, SOTERION, ROMAGES, PROMAKOS, METAFEL, DARASCON, KELEN, ERENUTES, NAJIN, TULOT, PLATIEN, ATLOTON, AFARORP, MORILEN, RAMARATZ, NOGEN, MOLIN.
(Toplam 111 Hizmetkâr Ruh)

ASTAROT ve ASMODEE’nin ortak ruhları:
AMANIEL, ORINEL, TIMIRA, DRAMAS, AMALIN, KIRIK, BUBANA, BUK, RANER, SEMLIN, AMBOLIN, ABUTES, EXTERON, LABOUX, CORCARON, ETHAN, TARET, DABLAT, BURIUL, OMAN, CARASCH, DIMURGOS, ROGGIOL, LORIOL, ISIGI, TIORON, DAROKIN, HORANAR, ABAHIN, GOLEG, GUAGAMON, LAGINX, ETALIZ, AGEI, LEMEL, UDAMAN, BIALOT, GAGALOS, RAGALIM, FINAXOS, AKANEF, OMAGES, AGRAX, SAGARES, AFRAY, UGALES, HERMIALA, HALIGAX, GUGONIX, OPILM, DAGULER, PACHEI, NIMALON.
(Toplam 53 Hizmetkâr Ruh)

AMAIMON ve ARITON’un ortak ruhları:
HAUGES, AGIBOL, RIGOLEN, GRASEMIN, ELAFON, TRISAGA, GAGALIN, CLERACA, ELATON, PAFESLA.
(Toplam 10 Hizmetkâr Ruh)

ASMODEE ve MAGOT’un ortak ruhları:
TOUN, MAGOG, DIOPOS, DISOLEL, BIRIEL, SIFON, KELE, MAGIROS, SARTABAKIM, LUNDO, SOBE, INOKOS, MABAKIEL, APOT, OPUN.
(Toplam 15 Hizmetkâr Ruh)

ASTAROT’un ruhları:
AMAN, CAMAL, TOXAI, KATARON, RAX, GONOGIN, SCHELAGON, GINAR, ISIAMON, BAHAL, DAREK, ISCHIGAS, GOLEN, GROMENIS, RIGIOS, NIMERIX, HERG, ARGILON, OKIRI, FAGANI, HIPOLOS, ILESON, CAMONIX, BAFAMAL, ALAN, APORMENOS, OMBALAT, QUARTAS, UGIRPEN, ARAEX, LEPACA, KOLOFE.
(Toplam 32 Hizmetkâr Ruh)

MAGOT ve KORE’nin ruhları:
NACHERAN, KATOLIN, LUESAF, MASAUB, URIGO, FATURAB, FERSEBUS, BARUEL, UBARIN, BUTARAB, ISCHIRON, ODAX, ROLER, AROTOR, HEMIS, ARPIRON, ARRABIN, SUPIPAS, FORTESON, DULID, SORRIOLENEN, MEGALAK, ANAGOTOS, SIKASTIN, PETUNOF, MANTAN, MEKLBOC, TIGRAFON, TAGORA, DEBAM, TIRAIM, IRIX, MADAIL, ABAGIRON, PANDOLI, NENISEM, COBEL, SOBEL, LABONETON, ARIOTH, MARAG, KAMUSIL, KAITAR, SCHARAK, MAISADUL, AGILAS, KOLAM, KILIGIL, CORODON, HEPOGON, DAGLAS, HAGION, EGAKIREH, PARAMOR, OLISERMON, RIMOG, HORMINOS, HAGOG, MIMOSA, AMCHISON, ILARAX, MAKALOS, LOCATER, COLVAM, BATTERNIS.
(Toplam 65 Hizmetkâr Ruh)

ASMODEE’nin ruhları:
ONEI, ORMION, PRECHES, MAGGID, SCLAVAK, MEBBESSER, BACARON, HOLBA, HIFARION, GILARION, ENIURI, ABADIR, SBARIONAT, UTIFA, OMET, SARRA.
(Toplam 16 Hizmetkâr Ruh)

BELZEBUD’un ruhları:
ALCANOR, AMATIA, BILIFARES, LAMARION, DIRALISEN, LICANEN, DIMIRAG, ELPONEN, ERGAMEN, GOTIFAN, NIMORUP, CARELENA, LAMALON, IGURIM, AKIUM, DORAK, TACHAN, IKONOK, KEMAL, BILICO, TROMES, BALFORI, AROLEN, LIROCHI, NOMINON, IAMAI, AROGOR, HOLASTRI, HACAMULI, SAMALO, PLISON, RADERAF, BOROL, SOROSMA, CORILON, GRAMON, MAGALAST, ZAGALO, PELLIPIS, NATALIS, NAMIROS, ADIRAEL, KABADA, KIPOKIS, ORGOSIL, ARCON, AMBOLON, LAMOLON, BILIFOR.
(Toplam 49 Hizmetkâr Ruh)

ORIENS’in ruhları:
SARISEL, GASARONS, SOROSMA, TURITEL, BALAKEN, GAGISON, MAFALAC, AGAB.
(Toplam 8 Hizmetkâr Ruh)

PAIMON’un ruhları:
AGLAFOS, AGAFALI, DISON, ACHANIEL, SUDORON, KABERSA, EBARON, ZALANES, UGOLA, CAME, ROFFLES, MENOLIK, TACAROS, ASTOLIT, RUKUM.
(Toplam 15 Hizmetkâr Ruh)

ARITON’un ruhları:
ANADER, EKOROK, SIBOLAS, SARIS, SEKABIN, CAROMOS, ROSARAN, SAPASON, NOTISER, FLAXON, HAROMBRUB, MEGALOSIN, MILIOM, ILEMLIS, GALAK, ANDROCOS, MARANTON, CARON, REGINON, ELERION, SERMEOT, IRMENOS.
(Toplam 22 Hizmetkâr Ruh)

AMAIMON’un ruhları:
ROMEROC, RAMISON, SCRILIS, BURIOL, TARALIM, BURASEN, AKESOLI, EREKIA, ILLIRIKIM, LABISI, AKOROS, MAMES, GLESI, VISION, EFFRIGIS, APELKI, DALEP, DRESOP, HERGOTIS, NILIMA.
(Toplam 20 Hizmetkâr Ruh)

YÖNETİCİLERE GÖRE HİZMETKÂR RUHLARIN TOPLAMI
Oriens, Paimon, Ariton, Amaymon = 111
Ashtaroth ve Asmodeus = 53
Amaymon ve Ariton = 10
Asmodeus ve Magoth = 15
Ashtaroth = 32
Magoth ve Koré = 65
Asmodeus = 16
Beelzebub = 49
Oriens = 8
Paymon = 15
Ariton = 22
Amaymon = 20
Hizmetkâr Ruhların Toplamı = 316

Buraya yazabileceğim ruhların sayısı sonsuzdur; fakat karışıklık olmaması için yalnızca bizzat çağırıp işlemlerimde kullandığım, güvenilir ve sadık bulduğum ruhları yazmayı uygun gördüm. Ayrıca, bu işlemi gerçekleştiren kişi, ihtiyacına göre daha fazlasının isimlerini sonradan elde edebilecektir.

RUH İSİMLERİNE DAİR ÖNCEKİ LİSTELER ÜZERİNE NOTLAR
S. L. MAC GREGOR MATHERS tarafından

Bu ruh isimlerinin çoğu İbranice ya da Keldanice’den, ayrıca Yunanca, Latince ve Kıptîce gibi dillerden türediğinden, bu isimlerin anlamları hakkında olabildiğince bir fikir vermeyi uygun buldum.

BAŞLICA RUHLAR

LUCIFER:
Latince Lux (ışık) ve Fero (taşımak) kelimelerinden gelir; “Işık Taşıyıcı” anlamındadır. Bazen “Lucifuge” adı da kullanılır; bu ise Lux (ışık) ve Fugio (kaçmak) kelimelerinden gelir ve “Işıktan Kaçan” anlamını taşır.

LEVIATAN: İbranice LVIThN kelimesinden gelir (genellikle “Leviathan” şeklinde yazılır). Anlamı “Eğri” veya “Delip Geçen Ejderha ya da Yılan”dır.

SATAN: İbranice ShTN kökünden gelir; “Düşman” veya “Karşı Çıkan” anlamındadır.

BELIAL: İbranice BLIOL kökünden gelir; “Kötü Olan” veya “Değersiz Olan” anlamını taşır.

SEKİZ ALT PRENS

ASTAROT:
İbranice OShThRVTh kelimesinden gelir; “sürüler, kalabalıklar veya topluluklar” anlamındadır. Genellikle “Ashtaroth” şeklinde yazılır. Ayrıca Tanrıça Astarté’nin adlarından biridir; “Esther” ismi de aynı kökten türemiştir.

MAGOT: Muhtemelen İbranice MOVTh (küçük taşlar, çakıl) ya da MG (kamp veya yer değiştirmek) köklerinden gelir; yahut Yunanca MAGOS (büyücü) kelimesinden türetilmiştir. Genellikle “Maguth” olarak yazılır. Fransızca “Magot” kelimesi “bir tür babun” veya “çirkin, cüce bir adam” anlamlarına gelir; masallarda kötü huylu cüceler veya elfleri belirtmek için kullanılır. Bu ruh, gizli hazinelerin koruyucusu olarak da bilinir. Larousse, ismin kökenini eski Fransızca veya Almancaya dayandırır.

ASMODEE (ASMODEUS): Genellikle “Asmodeus” veya bazen “Chashmodai” şeklinde yazılır. Bazılarına göre İbranice ASAMOD (yok etmek, mahvetmek) kelimesinden, diğerlerine göre Farsça AZMONDEN (denemek, sınamak, kışkırtmak) fiilinden gelir. Bazı Rabbinlere göre Asmodeus, Tubal-Kain ile kız kardeşi Naamah’ın günahkâr birleşmesinden doğmuştur. Başkalarına göre “kirliliğin ruhu”dur. Başka bir rivayete göre ise Süleyman tarafından Kudüs Tapınağı’nın inşasında çalıştırılmıştır; sonrasında Süleyman’ı tahttan indirmeye kalkışmış fakat kral tarafından mağlup edilmiştir. Melek Cebrail onu Mısır’a sürüp bir mağaraya zincirlemiştir. Rabbinler der ki, Asmodeus Tapınağı inşasında metal alet kullanmamış, bunun yerine elmasın camı kesmesi gibi taşı kesebilen özel bir taş kullanmıştır.

BELZEBUD: Genellikle “Beelzebub”, “Baalzebub”, “Beelzebuth” veya “Beelzeboul” şeklinde yazılır. İbranice BOL (efendi) ve ZBVB (sinekler) köklerinden gelir; anlamı “Sineklerin Efendisi”dir. Bazılarına göre Süryanice BEEL D’BOBO (iftiranın efendisi) ifadesinden türemiştir; bu da Yunanca DIABOLOS (iftiracı) kelimesine denk gelir, buradan Fransızca “Diable” ve İngilizce “Devil” kelimeleri türemiştir.

ORIENS: Oriens, Paimon, Ariton ve Amaymon isimleri genellikle dünyanın dört yönündeki kötücül krallara verilir. Oriens Latince ORIRE (doğmak, yükselmek) fiilinden gelir ve “Doğunun Efendisi” anlamındadır. Bu isim bazen Uriens olarak da yazılır; Latince URO (yakmak, alevle yutmak) kelimesinden türemiştir. Orta Çağ’da “Sir Urien” unvanı buradan türemiştir. Bazen “Urieus” şeklinde de geçer; bu, Jüpiter’e verilen “rüzgârların hâkimi” unvanıdır. Yunanca EURUS, EUREIA, EURU sıfatlarından da türetilebilir; bu sıfatlar “geniş, kapsamlı” anlamlarını taşır. Rabbinler onu SMAL veya Samael olarak da adlandırır; İbranice SML (şekil, imge, put) kökünden gelir. Kabala’da en büyük kötü ruhlardan biri olarak geçer.

PAIMON: Sıklıkla “Paymon” veya “Paimonia” şeklinde yazılır. Muhtemelen İbranice POMN (zil sesi veya çınlama) kelimesinden gelir; bu da POM (sarsmak, itmek, harekete geçirmek) kökünden türetilmiştir. Bu kelime Eski Ahit’te Çıkış 28:33-34 ve 39:25’te geçer. Rabbinler onu OZAZL (Azazel) unvanıyla da anar. Bu kelime Levililer kitabında “günah keçisi”yle bağlantılıdır; OZ (keçi) ve AZL (gitmek, uzaklaşmak) köklerinden gelir. Bu ifadenin “günah keçisi” mi yoksa ona adanan bir “şeytan” mı anlamına geldiği tartışılmış olsa da, Rabbinik demonolojide Azazel her zaman baş şeytanlardan biri olarak kabul edilir.

ARITON: Genellikle “Egyn” veya “Egin” olarak da anılır. İbranice ORH (soyup açmak, çıplak bırakmak) kökünden türemiş olabilir. Aynı zamanda Yunanca ARHRETON (gizli, sır dolu) kelimesiyle de bağlantılı olabilir. “Egin” adı İbranice OGN (geciktirmek, yavaşlatmak) kökünden de türetilebilir. Ayrıca Yunanca AIX, AIGOS (keçi) sözcüğüyle bağlantı kurulabilir. Rabbinler bu ruha OZAL (Azael) adını verirler; bu da OZ (keçi, güç, kuvvet) kökünden gelir ve Azazel’le aynı kökten türemiştir.

AMAIMON: Sıklıkla “Amaymon” olarak yazılır; muhtemelen Yunanca MAIMON (delice öfkelenen) kelimesinden, başındaki A- kuvvetlendirme ön ekiyle birlikte türemiştir. Böylece Amaimon “şiddetli öfke ve yıkıcı kudret” anlamını taşır. Rabbinler ona MHZAL (Mahazael) der; bu kelime muhtemelen MZ (yakmak, tüketmek) kökünden gelir. Orta Çağ büyü metinlerinde Amaymon’un çok güçlü bir ruh olduğu, onunla konuşurken ağıza büyülü işaretli bir yüzük tutulması gerektiği söylenir. Bu yüzük, onun öldürücü, alevli ve zehirli nefesine karşı koruma sağlar.

ORİENS, PAYMON, ARİTON VE AMAYMON’UN HİZMETKÂRLARI
HOSEN: Keldanice kökenli, ChVSN, “seçilmiş” anlamına gelir; Güçlü, Kuvvetli, Kudretli demektir.
SARAPH: İbranice ShRP kökünden gelir; “yakmak” veya “ateşle yok etmek” anlamındadır.
PROXOSOS: Muhtemelen Yunanca PROX veya PROXOKOS’tan; “keçi yavrusu” anlamında.
HABHI: Keldanice ChBA veya İbranice ChBH’den gelir; “Gizli” anlamında.
ACUAR: İbranice AKR’den; “çiftçi” ya da “toprak işleyen” anlamında.
TIRANA: Muhtemelen İbranice ThRN’den; “gemi direği” veya “elma ağacı” anlamında.
ALLUPH: İbranice ALVP’ten; “Lider”, “Bey”, “Dük”; ayrıca “boğa” anlamında, çünkü sürüyü o yönetir.
NERCAMAY: Muhtemelen İbranice NOR (“oğlan”) ve ChMH (“yoldaş”) kelimelerinden türemiştir.
NILEN: Muhtemelen Latince NILUS veya Yunanca NEILOS’tan; “Nil Nehri” anlamında.
MOREL: Muhtemelen İbranice MRH’den; “isyan etmek” anlamında.
TRACI: Yunanca TRACHUS’tan; “sert, kaba” anlamında.
ENAIA: Muhtemelen İbranice ONIH’den; “yoksul, sıkıntı içinde” anlamında.
MULACH: Muhtemelen “Moloch” ile aynıdır; İbranice MLK’den türemiştir, “hükmetmek” anlamında.
MALUTENS: Muhtemelen İbranice MOL’den; “yalan söylemek”, “aldatmak” veya “yanıltmak” anlamında.
IPARKAS: Muhtemelen Yunanca HIPPARCHES’ten; “süvari komutanı” anlamında.
NUDITON: Görünüşe göre Latince NUDITAS’tan türemiştir; “çıplaklık” anlamında.
MELNA: Muhtemelen İbranice LN’den; “kalmak” veya “dinlenmek” anlamında.
MELHAER: Muhtemelen İbranice ML (“kesmek, ayırmak”) ve ChR (“beyazlık, saflık”) köklerinden.
RUACH: İbranice RVCh; “Ruh” anlamında.
APOLHUN: Yunanca APOLLUON, “Apollyon”dan; “Yok Edici” anlamında.
SCHABUACH: Arapça kökenli; “sakinleştirmek, yatıştırmak” anlamında.
MERMO: Kıptice MER (“karşı”) ve MOOU (“su”) sözcüklerinden; “suyun ötesi” anlamında.
MELAMUD: İbranice MLMD’den; “gayrete teşvik eden şey” anlamında.
POTER: Yunanca POTER’den; “içki kabı, kadeh” anlamında.
SCHED: İbranice ShDD’den; “yıkıcı iblis” anlamında. Ancak ShD kökü İngilizce “to shed” (“dökülmek”) fiiliyle benzer anlam taşır; ayrıca “kadın göğsü” anlamı da bulunur.
EKDULON: Muhtemelen Yunanca EKDUO’dan; “yağmalamak, soymak” anlamında.
MANTIENS: Latince MANTIENS ve Yunanca MANTEIA’dan; “kehanet, bilicilik” anlamında.
OBEDAMA: İbranice OBD (“hizmetkâr”) ve AMA (“anne”) kelimelerinden; fakat AMH “hizmetçi kadın” anlamına geldiğinden, “kadın hizmetkâr” anlamını taşır.
SACHIEL: Büyü kitaplarında sıklıkla Jüpiter gezegeninin meleğine verilen isimdir. SKK “örtmek, korumak”; SChH “çiğnemek” anlamındadır.
MOSCHEL: İbranice MVSH’den; “hareket etmek” anlamında.
PEREUCH: Muhtemelen Yunanca PER ve EUCHE’den; “dua hakkında” veya “duaya adanmış” anlamında.
DECCAL: İbranice DChL’den; “korkmak” anlamında.
ASPERIM: Muhtemelen Latince “ASPERA”dan; “sert, tehlikeli, zorlu” anlamında.
KATINI: İbranice KThN’den; “tunik”; buradan Yunanca “chiton” kelimesi türemiştir.
TORFORA: İbranice ThOR’dan; “küçük bıçak” veya “lanset” anlamında.
BADAD: İbranice BDD’den; “yalnız” anlamında.
COELEN: Latince; “gökyüzü” anlamında.
CHUSCHI: İbranice; “sessiz”.
TASMA: İbranice ve Keldanice; “zayıf”.
PACHID: İbranice; “korku”.
PAREK: İbranice; “vahşi, sert”.
RACHIAR: Yunanca; “kayalara çarpan deniz”.
NOGAR: İbranice; “akış”.
ADON: İbranice; “efendi”.
TRAPIS: Yunanca; “dönmek”.
NAGID: İbranice; “lider”.
ETHANIM: İbranice; “eşek” veya “fırın”.
PATID: İbranice; “topaz”.
PAREHT: İbranice; “meyve”.
EMPHASTISON: Yunanca; “görüntü, temsil”.
PARASEH: Keldanice; “bölünmüş”.
GEREVIL: İbranice; “fal, kura çekme”.
ELMIS: Kıptice; “uçan”.
ASMIEL: İbranice; “biriktiren”.
IRMINON: Yunanca; “destekleyen”.
ASTUREL: İbranice; “yetki taşıyan”.
NUTHON: Muhtemelen Kıptice; “tanrısal”; veya Yunanca “delip geçen”.
LOMIOL: Muhtemelen İbranice; “bağlayan, acı”.
IMINK: Muhtemelen Kıptice; “yutan”.
PLIROK: Muhtemelen Kıptice; “yakıp kül eden”.
TAGNON: Muhtemelen Yunanca; “ısıtan”.
PARMATUS: Yunanca ve Latince; “kalkan taşıyan”.
IARESIN: İbranice; “sahip olan”.
GORILON: Kıptice; “balta”; “kemiklere yapışan ya da ayıran”.
LIRION: Yunanca; “zambak”.
PLEGIT: Muhtemelen Yunanca; “vurmak, darbe almış”.
OGILEN: İbranice; “yuvarlak, tekerlek”.
TARADOS: Muhtemelen Kıptice; “dağılma”.
LOSIMON: Muhtemelen Kıptice; “sınırlamayı kavrama”.
RAGARAS: Muhtemelen Kıptice; “baş eğmek”.
IGILON: Muhtemelen Yunanca; “Eikelos tarzında”.
GOSEGAS: Muhtemelen İbranice ve Keldanice; “şiddetle sarsmak”.
ASTREGA: Muhtemelen Kıptice; “hızlı, çevik”.
PARUSUR: Muhtemelen Yunanca; “yardıma hazır”.
IGIS: Muhtemelen Yunanca HIKO kökünden; “gelmekte olan”.
AHEROM: İbranice ChRM’den; “ayrılık”.
IGARAK: Muhtemelen Keltçe CARAC’tan; “korkunç”.
GELOMA: İbranice GLM ve Latince GLOMUS’tan; “sarılmış, dolanmış”.
KILIK: İbranice; “yaşlılıktan buruşmuş”.
REMORON: Latince; “engelleyen, durduran”.
EKALIKE: Muhtemelen Yunanca; “sakin, huzurlu”.
ISEKEL: İbranice; “meshedilmiş, kutsanmış”.
ELZEGAN: Muhtemelen İbranice; “yana dönen”.
IPAKOL: İbranice; “nefes alan, soluyan”.
HARIL: İbranice; “dikenli”.
KADOLON: Muhtemelen Yunanca; “küçük vazo, kap”.
IOGION: Muhtemelen Yunanca; “savaş gürültüsü”.
ZARAGIL: Muhtemelen İbranice; “saçılma”.
IRRORON: Latince; “çiğle serpiştirme”.
ILAGAS: Yunanca; “elde eden”.
BALALOS: Muhtemelen Yunanca BALLO’dan; “atmak, fırlatmak”.
OROIA: Muhtemelen Yunanca; “mevsiminde geri dönen”.
LAGASUF: Muhtemelen İbranice; “solgunlukta, bitkinlikte”.
ALAGAS: Muhtemelen Yunanca; “dolaşan, gezici”.
ALPAS: Muhtemelen Yunanca; “itaatkâr, uysal”.
SOTERION: Yunanca; “kurtaran, özgürleştiren”.
ROMAGES: Muhtemelen İbranice; “fırlatmak, dokunmak”.
PROMAKOS: Yunanca; “ön safta savaşan”.
METAFEL: İbranice; “bağlamak, sabitlemek”.
DARASCON: Muhtemelen Keltçe; “kargaşalı”.
KELEN: Yunanca; “hızla giden”.
ERENUTES: Muhtemelen Yunanca; “kabul eden”.
NAJIN: İbranice; “çoğaltan, türeten”.
TULOT: Keldanice; “üçlü”.
PLATIEN: Yunanca; “düz, geniş”.
ATLOTON: Yunanca; “katlanılmaz”.
AFARORP: Muhtemelen İbranice; “parçalamak, yırtmak”.
MORILEN: Muhtemelen Yunanca; “boş konuşan”.
RAMARATZ: İbranice; “yükseltilmiş toprak”.
NOGEN: İbranice; “müzik aleti çalmak”.
MOLIN: İbranice; “bir yerde kalmak”.

AŞTAROTH VE ASMODEUS’UN HİZMETKÂRLARI
AMANIEL: İbranice. “Tanrı’nın besini” anlamına gelir.
ORINEL: İbranice. “Tanrı’nın süsü” ya da “Tanrı’nın ağacı”; ayrıca “Karaağaç”.
TIMIRA: İbranice. “Hurma ağacı”.
DRAMAS: Yunanca. “Eylem, hareket”.
AMALIN: Keldanice. “Bitkinlik, halsizlik”.
KIRIK: İbranice. “Omuz atkısı, pelerin”.
BUBANA: Muhtemelen İbranice. “Boşluk”.
BUK: İbranice. “Şaşkınlık”.
RANER: Muhtemelen İbranice “şarkı söylemek” veya Yunanca “sulamak”.
SEMLIN: İbranice. “Görünüşler, suretler”.
AMBOLIN: Muhtemelen İbranice. “Hiçliğe yönelen”.
ABUTES: Muhtemelen Yunanca. “Dipsiz, ölçüsüz”.
EXTERON: Latince. “Dışarıda, yabancı, uzak”.
LABOUX: Muhtemelen Latince. “Çalışkan, emekli”.
CORCARON: Muhtemelen Yunanca. “Gürültülü, kargaşalı”.
ETHAN: İbranice. “Eşek”.
TARET: Muhtemelen İbranice. “Nemli, bozulmaya eğilimli”.
TABLAT: Muhtemelen İbranice. “Daldırmalar, batırmalar”.
BURIUL: İbranice. “Korku ve titreme içinde”.
OMAN: Muhtemelen Keldanice. “Örtmek, gizlemek”.
CARASCH: İbranice. “Oburluk”.
DIMURGOS: Yunanca. “Usta, zanaatkâr, işçi”.
ROGGIOL: Muhtemelen İbranice. “Aşağı çekmek, sürüklemek”.
LORIOL: Muhtemelen İbranice. “Dehşete kadar”.
ISIGI: Muhtemelen İbranice kökenli; “hata, yanılmak” anlamında.
DIORON: Yunanca. “Gecikme”.
DAROKIN: Muhtemelen Keldanice. “Yollar, patikalar”.
HORANAR: (belirsiz).
ABAHIN: Muhtemelen İbranice. “Korkunç”.
GOLEG: Muhtemelen İbranice. “Dönmek, savrulmak”.
GUAGAMON: Yunanca. “Ağ, tuzak”.
LAGINX: (belirsiz).
ETALIZ: İbranice. “Sabana açılan iz, tarla sürümü”; “tarım” anlamında.
AGEI: Muhtemelen İbranice. “Tefekkür, meditasyon”.
LEMEL: Muhtemelen İbranice. “Konuşma için”.
UDAMAN: Muhtemelen Yunanca “EUDAIMON”dan bozma; “talihli, bahtlı”.
BIALOT: Muhtemelen İbranice. “İçine çekilme, soğurma”.
GAGALOS: Muhtemelen Yunanca. “Şişlik, ur”.
RAGALIM: İbranice. “Ayaklar”.
FINAXOS: Muhtemelen Yunanca. “Görünüşte değerli”.
AKANEF: İbranice. “Kanat”.
OMAGES: Muhtemelen Yunanca “HO MAGOS”; “Büyücü”.
AGRAX: Muhtemelen İbranice. “Kemik”.
SAGARES: Yunanca. “Amazzonların kullandığı çift ağızlı savaş baltası”.
AFRAY: Muhtemelen İbranice. “Toz, toprak”.
UGALES: Muhtemelen Yunanca. “Sakin, huzurlu”.
HERMIALA: Muhtemelen Kelt kökenli.
HALIGAX: Muhtemelen Kelt kökenli.
GUGONIX: Muhtemelen Kelt kökenli.
OPILM: İbranice. “Kaleler, yüksek yerler”.
DAGULER: (belirsiz).
PACHEI: Muhtemelen Yunanca. “Kalın, kaba”.
NIMALON: Muhtemelen İbranice. “Sünnetle ilgili”.

AMAIMON VE ARİTON’UN HİZMETKÂRLARI
HAUGES: Muhtemelen Yunanca “AUGE”den; “Parlaklık, ışıltı”.
AGIBOL: İbranice. “Kuvvetli sevgi”.
RIGOLEN: Muhtemelen İbranice. “Aşağı çekmek”; aynı kökten “Regel” yani “ayak” sözcüğü gelir.
GRASEMIN: Muhtemelen İbranice GRS’den; “kemik”.
ELAFON: Yunanca ELAPHOS’tan; “geyik”.
TRISAGA: Yunanca. “Üçlü olarak yönlendiren”.
GAGALIN: Muhtemelen Yunanca. “Şişlik, tümör, ganglion”.
CLERACA: Muhtemelen Yunanca ve Latince “KLERIKOS / CLERICUS”tan; “din adamı, rahip”.
ELATON: Muhtemelen Latince. “Yüce, yüceltilmiş”.
PAFESLA: Muhtemelen İbranice; “oyulmuş heykel, yontu”.

ASMODEUS VE MAGOTH’UN HİZMETKÂRLARI
TOUN: Muhtemelen İbranice ThNH’den; “ücret, bedel”.
MAGOG: İbranice. Kutsal Kitap’ta geçen, güçlü bir ulusun adı.
DIOPOS: Yunanca. “Gözetmen, nezaret eden”.
DISOLEL: (belirsiz).
BIRIEL: İbranice. “Tanrı’nın kalesi”.
SIFON: Yunanca “sıvı çekmek için boru”; İbranice’de “örtmek”.
KELE: İbranice. “Tüketmek, yok etmek”.
MAGIROS: Yunanca. “Aşçı”.
SARTABAKIM: (belirsiz). İbranice SRTN “Yengeç burcu” anlamına gelir.
LUNDO: (belirsiz).
SOBE: Yunanca. “At kuyruğu” veya “sinek kovucu”.
INOKOS: Muhtemelen Latince “INOCCO”dan; “ekilmiş toprağı tırmıklamak”.
MABAKIEL: İbranice. “Ağlama, yas tutma”.
APOT: İbranice. “Hazine, vergi”.
OPUN: Muhtemelen İbranice. “Tekerlek”.

AŞTAROTH’UN HİZMETKÂRLARI
AMAN: İbranice. “Beslemek”.
CAMAL: İbranice. “Tanrı’yı arzulamak”; Kabala’da bir başmelek ismidir.
TOXAI: Yunanca “TOXEIA”dan; “okçuluk”; Latince “TOXICUM”; “zehir”.
KATARON: Yunanca. “Aşağı atma, düşürme”.
RAX: Yunanca. “Üzüm çekirdeği”.
GONOGIN: İbranice. “Zevkler, hoşnutluklar”.
SCHELAGON: İbranice. “Kar gibi”.
GINAR: Muhtemelen Keldanice. “Tamamlamak, bitirmek”.
ISIAMON: İbranice. “Issızlık, yalnızlık”.
BAHAL: İbranice. “Rahatsız etmek”.
DAREK: İbranice. “Yol, patika”.
ISCHIGAS: Muhtemelen İbranice IShO’dan; “kurtarmak, yardım etmek”.
GOLEN: Yunanca. “Mağara”.
GROMENIS: Muhtemelen Yunanca veya Latince; “sınır çizmek”.
RIGIOS: Yunanca. “Korkunç, dehşet verici”.
NIMERIX: Muhtemelen Keltçe.
HERG: İbranice. “Öldürmek”.
ARGILON: Yunanca. “Kil”.
OKIRI: Muhtemelen Yunanca. “Batırmak, sönmek”.
FAGANI: Muhtemelen Yunanca. “Yutanlar”.
HIPOLOS: Yunanca. “Keçi çobanı”.
ILESON: Yunanca. “Saran, kuşatan”.
CAMONIX: Muhtemelen Yunanca. “Mücadelede sebatkâr”.
BAFAMAL: (belirsiz).
ALAN: Keldanice. “Ağaç”.
APORMENOS: Yunanca. “Kararsız, belirsiz”.
OMBALAT: (belirsiz).
QUARTAS: Latince. “Dördüncü”.
UGIRPEN: (belirsiz).
ARAEX: Muhtemelen Yunanca. “Sarsıntı, çarpışma”.
LEPACA: İbranice. “Açmak, ortaya çıkarmak”.
KOLOFE: Yunanca. “Zirve, en yüksek başarı noktası”.

MAGOTH VE KORE’NİN HİZMETKÂRLARI

NACHERAN. : Muhtemelen İbranice. Burun delikleri.
KATOLIN. : İbranice. Duvarlar.
LUESAF. : Muhtemelen İbranice. Kayıp veya yıkıma doğru.
MASAUB. : İbranice. Dönüş, devre.
URIGO. : Latince. Bozulmuş; yenmeye elverişsiz.
FATURAB. : Muhtemelen İbranice. Yorum.
FERSEBUS. : Muhtemelen Yunanca. Saygı getiren biri.
BARUEL. : İbranice. Tanrı’dan gelen yiyecek veya besin.
UBARIN. : Yunanca. Hakaret, aşağılama.
BUTARAB. : ??
ISCHIRON. : Yunanca. Güçlü, kudretli.
ODAX. : Yunanca. Isıran.
ROLER. : ??
AROTOR. : Yunanca ve Latince. Çiftçi veya saban süren.
HEMIS. : Yunanca. Yarım, yarı yolda.
ARPIRON. : Muhtemelen Yunanca. Derhal denemek.
ARRABIN. : Yunanca. Rehin, güvence parası.
SUPIPAS. : Muhtemelen Yunanca. Domuzlarla ilgili.
FORTESON. : Yunanca. Yük altında, ağırlaşmış.
DULID. : ??
SORRIOLENEN. : ??
MEGALAK. : İbranice. Kesilme.
ANAGOTOS. : Muhtemelen Yunanca. Yönlendiren.
SIKASTIN. : ??
PETUNOF. : Koptça. Harekete geçiren.
MANTAN. : İbranice. Bir armağan.
MEKLBOC. : Muhtemelen İbranice. Köpek gibi.
TIGRAFON. : Muhtemelen Yunanca. Her türlü yazıyı yazabilen.
TAGORA. : Koptça. Toplantı, meclis.
DEBAM. : Muhtemelen İbranice. Güç.
TIRAIM. : İbranice. Doldurma, tamamlama.
IRIX. : Yunanca. Bir doğan ya da şahin.
MADAIL. : Muhtemelen İbranice. Dışarı çekmek, tüketmek.
ABAGIRON. : Muhtemelen Yunanca. Toplamak, bir araya getirmek.
PANDOLI. : Yunanca. Tamamen köle; ya da Yunanca ve Latince karışımı — tüm hilelere sahip olan.
NENISEM. : Muhtemelen İbranice. Dalgalanmalar, gösterişler.
COBEL. : İbranice. Zincir.
SOBEL. : İbranice. Yük.
LABONETON. : Muhtemelen Yunanca LAMBANO’dan, kavramak, almak.
ARIOTH. : İbranice. Dişi aslan.
MARAG. : İbranice. İleri sürmek, yönlendirmek.
KAMUSIL. : İbranice. Yükselme, kabarma gibi.
KAITAR. : Muhtemelen İbranice KThR’den. Taç veya zirve.
SCHARAK. : İbranice. Dolamak, sarmak.
MAISADUL. : ??
AGILAS. : Muhtemelen Yunanca. Somurtkan.
KOLAM. : İbranice. Utanç; utanmak.
KILIGIL. : ??
CORODON. : Muhtemelen Yunanca. Bir tarla kuşu.
HEPOGON. : Muhtemelen Yunanca. Bir eyer örtüsü.
DAGLAS. : ??
HAGION. : Yunanca. Kutsal.
EGAKIREH. : ??
PARAMOR. : Muhtemelen günümüz “paramour” sözcüğüyle aynı: Sevgili.
OLISERMON. : Muhtemelen Yunanca ve Latince. Az konuşan.
RIMOG. : Muhtemelen İbranice RMK’den. Kısrak.
HORMINOS. : Yunanca. Kışkırtıcı, harekete geçiren.
HAGOG. : İbranice. “Gog” isminin belirli artikelli hali (“Ha-Gog”).
MIMOSA. : Muhtemelen Yunanca. Taklit eden anlamında. “Mimosa” aynı zamanda bir bitki adıdır.
AMCHISON. : ??
ILARAX. : Muhtemelen Yunanca. Neşeli, şen.
MAKALOS. : Muhtemelen Keldanice. Zayıflamış, tükenmiş.
LOCATER. : ??
COLVAM. : Muhtemelen İbranice kökten. Utanç anlamında.
BATTERNIS. : ?? Muhtemelen Yunanca BATTARIZO’dan. Boş tekrarlar yapmak, gevezelik etmek.

ASMODEUS’UN HİZMETKÂRLARI
ONEI. : Yunanca, ONE. Satın alma, alışveriş.
ORATION. : Muhtemelen Yunanca. Bağlanmış, sabitlenmiş.
PRECHES. : Muhtemelen Yunanca PRETHO’dan. Şişmek.
MAGGID. : İbranice. Değerli şeyler.
SCLAVAK. : Muhtemelen Koptça SzLAK’tan. İşkence, acı.
MEBBESSER. : Ya İbranice BShR, “et” ya da Keldanice BSR, “reddetmek”.
BACARON. : İbranice. İlk doğan.
HOLBA. : İbranice. Yağlılık.
HIFARION. : Yunanca. Küçük at, midilli.
GILARION. : ??
ENIURI. : Muhtemelen Yunanca. İçinde bulunan.
ABADIR. : İbranice. Dağılmış.
SBARIONAT. : Muhtemelen Koptça. Küçük dost.
UTIFA. : ??
OMET. : İbranice. Komşu.
SARRA. : Koptça. Vurmak.

Beelzebub’un Hizmetkârları
Alcanor: Muhtemelen İbranice ve Arapça – bir arp.
Amatia: Yunanca. Cehalet.
Bilifares: İbranice. Bölünmenin Efendisi.
Lamarion: ??
Diralisen: Yunanca. Bir kayanın sırtı.
Licanen: Muhtemelen Yunanca, “liknon” = savurma yelpazesi.
Dimirag: Keldanice. İtme, ileri sürme.
Elponen: Muhtemelen Yunanca – umudun gücü.
Ergamen: Yunanca. Meşgul.
Gotifan: Muhtemelen İbranice, ezme veya çevirmeyi ifade eder.
Nimorup: ??
Carelena: Muhtemelen Yunanca, “kar” = saç, “lambano” = yakalamak.
Lamalon: Muhtemelen İbranice. Sapma, yön değiştirme.
Igurim: İbranice. Korkular.
Akium: İbranice. Emin.
Dorak: İbranice. İlerleme, yürüyüş.
Tachan: İbranice. Toz haline getirme, öğütme.
Ikonok: Yunanca. Hayali, hayaletimsi.
Kemal: İbranice. Tanrı arzusu.
Bilico: Muhtemelen İbranice – tezahürün efendisi.
Tromes: Yunanca. Yara veya felaket.
Balfori: İbranice. Üretimin efendisi.
Arolen: Muhtemelen İbranice – güçlü biçimde sarsılmış.
Lirochi: İbranice. Şefkat içinde.
Nominon: Yunanca. Geleneksel.
Iamai: İbranice – günler, dönemler.
Arogor: Muhtemelen Yunanca – bir yardımcı.
Holastri: Muhtemelen Koptik “holsz” = kuşatmak.
Hacamuli: İbranice. Solma, tükenme.
Samalo: Muhtemelen İbranice. Onun sureti.
Plison: Muhtemelen Yunanca, “pleo” = yüzmek.
Raderaf: Muhtemelen Yunanca – gül taşıyıcısı.
Borol: Muhtemelen İbranice, “bvr” = çukur, gömmek.
Sorosma: Muhtemelen Yunanca. Cenaze kabı.
Corilon: ??
Gramon: Yunanca, “gramma” = yazı.
Magalast: Yunanca. Büyük ölçüde, fazlasıyla.
Zagalo: Muhtemelen Yunanca, “zagklon” = orak.
Pellipis: Muhtemelen Yunanca – baskı yapan.
Natalis: Latince. Doğum günü, doğum, natal.
Namiros: Muhtemelen Koptik-Yunanca – denizle ilgili, denizcilik.
Adirael: İbranice. Tanrı’nın görkemi.
Kabada: İbranice. Ağırlık, sersemlik.
Kipokis: İbranice. Taşma benzeri.
Orgosil: İbranice. Gürültülü, taşkın.
Arcon: Yunanca. Hükümdar.
Ambolon: Yunanca. Yükseltilmiş veya yeni çevrilmiş toprak.
Lamolon: İbranice. Nefretle.
Bilifor: Muhtemelen İbranice – görkemin efendisi.

Oriens’in Hizmetkârları
Sarisel: İbranice. Tanrı’nın hizmetkârı.
Gasarons: ??
Turitel: İbranice. Devrilmiş dağ.
Balaken: Keldanice. Yağmacılar.
Gagison: İbranice. Düzleştirilmiş.
Mafalac: İbranice. Parça, kırıntı.
Agab: İbranice. Sevgili.

Paymon’un Hizmetkârları
Aglafos: Yunanca. Parlak ışık.
Agafali: Muhtemelen Yunanca “age” = saygı.
Dison: Yunanca. Bölünmüş.
Achaniel: İbranice. Tanrı’nın gerçeği.
Sudoron: Yunanca. Muhtemelen sahte bir armağan.
Kabersa: İbranice. Geniş ölçü.
Ebaron: Yunanca. Yük getirmeyen.
Zalanes: Yunanca. Sıkıntı getiren.
Ugola: Muhtemelen Yunanca – akıcı konuşan.
Came: Yunanca. Yorgun.
Roffles: İbranice. Titreşen aslan.
Menolik: Muhtemelen Yunanca – öfkeyle savuran.
Tacaros: Yunanca. Yumuşak, nazik.
Astolit: Muhtemelen Yunanca – giysisiz.
Rukum: İbranice. Çeşitli, karışık.

Ariton’un Hizmetkârları
Anader: Yunanca. Deri yüzen.
Ekorok: İbranice. Kırılman, kısırlığın.
Sibolas: İbranice. Hücum eden aslan.
Saris: Yunanca. Mızrak.
Sekabin: Keldanice. Aşağıya atanlar.
Caromos: Muhtemelen Yunanca “charma” = sevinç.
Rosaran: Muhtemelen İbranice – kötü, fesat.
Sapason: Muhtemelen Yunanca “sepo” = çürütmek.
Notiser: Muhtemelen Yunanca – kaçmaya zorlayan.
Flaxon: Yunanca. Yırtılmak üzere olan.
Harombrub: İbranice. Yücelikte yüce olan.
Megalosin: Yunanca. Büyük şeylerde.
Miliom: İbranice. Günün sonlandırıcısı, yok edicisi.
Ilemlis: İbranice. Sessiz aslan.
Galak: Yunanca. Süt gibi.
Androcos: Muhtemelen Yunanca – insan düzenleyicisi.
Maranton: Yunanca. Sönmüş, bastırılmış.
Caron: Yunanca. Hades’te ruhları geçiren kayıkçı Kharon’un adı.
Reginon: İbranice. Güçlü olanlar.
Elerion: Muhtemelen Yunanca. Alay eden, gülen.
Sermeot: İbranice. Etin ölümü.
Irmenos: Muhtemelen Yunanca “hermeneus” = yorumlayıcı.

Amaymon’un Hizmetkârları
Romerac: İbranice. Şiddetli gök gürültüsü.
Ramison: İbranice. Sürünerek hareket edenler.
Scrilis: Muhtemelen Latince “sacrilegium” = kutsal şeye saygısızlık.
Buriol: İbranice. Tanrı’nın yakıcı ateşi.
Taralim: İbranice. Güçlü kaleler.
Burasen: İbranice. Boğucu duman nefesiyle yok edenler.
Akesoli: Yunanca – acı verici olanlar.
Erekia: Muhtemelen Yunanca. Parçalayıcı.
Illirikim: İbranice. Uzun çığlık atanlar.
Labisi: İbranice. Etle giydirilmiş olan.
Akoros: Yunanca. Otoriteyi yıkanlar.
Mames: İbranice. Geriye hareket edenler.
Glesi: İbranice. Korkunç şekilde parlayan (bir böcek gibi).
Vision: Latince. Bir görünüm, hayalet.
Effrigis: Yunanca. Korkunç biçimde titreyen.
Apelki: Yunanca. Yanıltanlar, saptıranlar.
Dalep: İbranice. Sıvı çürümede bozulma.
Dresop: İbranice. Avına titrek hareketle saldıranlar.
Hergotis: Yunanca. İşçi.
Nilima: İbranice. Kötü sorgulayıcılar.

(Ruhların İsimlerine Dair Notların Sonu)

Yirminci Bölüm
Operasyonların Nasıl Gerçekleştirilmesi Gerektiği Üzerine

Yukarıda sözü edilen Operasyon tamamlandığında, bu öğretinin tam olması için, onu uygulamak isteyen kişinin Operasyonları nasıl yürütmesi gerektiğini açıklamak gerekir.

Öncelikle, sona ulaşıp gerekli olan her şeyi elde ettikten sonra, bin diliniz olsa bile Tanrı’yı ve O’nun En Kutsal Adı’nı yeterince övemez ve yüceltemezsiniz; aynı şekilde Kutsal Koruyucu Meleğinizi de hak ettiği kadar yüceltemez ve ona teşekkür edemezsiniz. Ancak, içinde bulunduğunuz duruma ve aldığınız Büyük Hazineye uygun şekilde şükretmeniz gerekir. Ayrıca, elinizdeki bu büyük zenginlikleri nasıl kullanmanız gerektiğini tam olarak anlamalısınız; çünkü bunlar ellerinizde verimsiz ya da zararlı hâle gelmemelidir. Zira bu Sanat elinizde bir Kılıç gibidir; her türlü kötülük için kullanılabilir ve komşunuza zarar verebilir. Fakat onu sadece yaratılış amacına uygun biçimde, yani onunla ŞEYTANI ve Düşmanları yenmek için kullanırsanız, doğru bir iş yapmış olursunuz. Bunun yanında size bazı önemli ve gerekli noktalar hakkında öğütler vermek istiyorum.

Ruhların Operasyonu tamamlandıktan sonra, bir hafta boyunca Tanrı’yı övmeye devam edeceksiniz; bu süre zarfında, yani Yedi Gün boyunca, hiçbir dünyevi iş yapmayacak, Ruhları ne genel olarak ne de Evcil Ruhlar özelinde çağırmayacaksınız. Yedi Gün geçtikten sonra ise, gücünüzü kullanmaya başlayabilirsiniz, şöyle ki:

(1) Hayatınız boyunca hiçbir büyüsel Operasyonu ya da Ruh Çağrısını Sebt Günü’nde yapmamaya dikkat edin; çünkü o gün Tanrı’ya adanmıştır, dinlenmeli, kendinizi kutsamalısınız; o günü dualarla kutlamalısınız.

(2) Koruyucu Meleğinizin size açıkladığı sırları, onu size bu Operasyonu veren kişiden başka hiçbir canlıya açıklamayın; çünkü bu kişiye babanızdan daha fazla minnet borcunuz vardır.

(3) Elinizden geldiğince bu Sanatı komşunuza karşı kötü bir amaçla kullanmamaya dikkat edin; sadece adil bir intikam için kullanabilirsiniz. Ancak bu durumda bile Tanrı’yı örnek almanızı öğütlerim; çünkü Tanrı sizi bile affeder, ve dünyada affetmekten daha faziletli bir eylem yoktur.

(4) Meleğiniz sizi bir Operasyondan vazgeçirirse ve yapmamanızı emrederse, ısrar etmeyin; aksi hâlde pişman olursunuz.

(5) Her türlü Kötü Bilimden, Sihirden ve Büyüden kaçının; çünkü bunların hepsi Şeytani icatlardır. Bu konularda bilgi veren kitaplara güvenmeyin; bunlar hain BELIAL’ın sizi tuzağa düşürmek için serdiği ağlardır.

(6) Ruhlarla —ister İyi ister Kötü olsun— konuşurken anlamadığınız kelimeleri asla kullanmayın; aksi takdirde rezil olur ve zarar görürsünüz.

(7) Koruyucu Meleğinizden kötü bir amaç için kullanabileceğiniz hiçbir Sembol istemeyin; çünkü bu onu üzer. Sizden bunu isteyen birçok kişi çıkacaktır; bunu asla yapmayın.

(8) Mümkün olduğunca beden temizliğine ve giysilerinizin saflığına dikkat edin; çünkü hem İyi hem Kötü Ruhlar temizlikten hoşlanır.

(9) Bilgeliğinizi başkaları için kötü işlerde kullanmaktan kaçının; birine yardım etmeden önce onu iyi tanıyın; çünkü çoğu kez başkasına hizmet ederken kendinize kötülük etmiş olursunuz.

(10) Çok gerekli bir durum olmadıkça Kutsal Meleklerin Operasyonlarını yapmaya çalışmayın; çünkü bu Kutsal Melekler sizden çok üstündürler; siz onların yanında hiçbir şeysiniz.

(11) Operasyonlar Evcil Ruhlar aracılığıyla yapılabiliyorsa, diğerlerini kullanmanıza gerek yoktur.

(12) Evcil Ruhlarınızı komşunuza zarar vermek için kullanmayın; yalnızca size karşı bir saldırı olduğunda kendinizi savunmak amacıyla kullanabilirsiniz. Evcil Ruhlarınızı tembellikte bırakmayın; birini başkasına vermek isterseniz, o kişi seçkin ve erdemli olmalıdır; çünkü onlar sıradan kişilere hizmet etmeyi sevmezler. Ancak o kişi Ruhlarla özel bir Anlaşma yapmışsa, Evcil Ruhlar ona seve seve hizmet edecektir.

(13) Bu üç Kitabı defalarca okuyun; Operasyona başlamadan önceki altı ay boyunca bu konuda tam bilgi sahibi olun. Yahudi değilseniz, Operasyonun gerektirdiği tören ve gelenekleri de öğrenin ki gerekli içe kapanıklığa alışabilesiniz.

(14) Altı Ay boyunca bilerek herhangi bir ölümcül günah işlerseniz, bu Bilgeliği asla elde edemezsiniz.

(15) Gün içinde uyumak tamamen yasaktır; sadece hastalık, yaşlılık veya bedensel zayıflık durumlarında izin verilir; çünkü Tanrı insanın zayıflığını bildiğinden merhamet etmeye her zaman hazırdır.

(16) Operasyona devam etme niyetiniz yoksa, hiç başlamayın; çünkü Rab alaya alınmaktan hoşlanmaz ve O’na alay edenleri bedensel hastalıklarla cezalandırır. Ancak beklenmedik bir engel yüzünden yarım kalırsa, günah sayılmaz.

(17) Elli yaşını geçmiş biri bu Operasyonu yapamaz; aynı şekilde yirmi beş yaşın altındaki biri de yapmamalıdır.

(18) Evcil Ruhlarla fazla samimi olmayın; onlarla tartışmayın; çünkü aynı anda birçok konu açarak zihninizi karıştırırlar.

(19) Evcil Ruhlarla, Üçüncü Kitap’taki Sembollerden yalnızca Beşinci Bölümdekileri kullanın; bir şey istemek isterseniz, yüksek sesle emredin. Birden fazla Operasyona aynı anda başlamayın; birini bitirmeden diğerine geçmeyin; çünkü hiçbir çırak sanatkâr bir anda usta olamaz, yavaş yavaş öğrenir.

(20) Dört Prensi ya da Sekiz Alt Prensi çok önemli nedenler olmadıkça çağırmayın; çünkü bunlar diğerlerinden üstündür.

(21) Operasyon yaparken, Ruhların görünür biçimde belirmesinde ısrar etmeyin; onlar söylediklerinizi yapmalarıyla yetinin.

(22) Dualarınızı, Çağrılarınızı ve Emirlerinizi açık, anlaşılır biçimde, bağırmadan sesli olarak söyleyin; net ve doğal biçimde konuşun.

(23) Altı Ay boyunca, her Sebt Günü arifesinde Oratoryoyu süpürün ve temiz tutun; çünkü orası Kutsal ve Saf Meleklere adanmış bir yerdir.

(24) Geceleri önemli bir Operasyona başlamayın; çok zorunlu olmadıkça bekleyin.

(25) Hayatınız boyunca düzensiz bir yaşamdan uzak durun; özellikle sefahat, oburluk ve sarhoşluktan.

(26) Operasyonu tamamladıktan ve Gerçek Bilgeliğin sahibi olduktan sonra, uygulamaya başlamadan önce üç gün oruç tutun.

(27) Her yıl, Rab’bin size bahşettiği bu büyük nimeti anmak için bir gün belirleyin; o gün oruç tutun, dua edin ve Koruyucu Meleğinizi bütün gücünüzle onurlandırın.

(28) Ruhları zorladığınız üç gün boyunca oruç tutun; bu hem beden hem ruh huzuru için gereklidir.

(29) Oruç her zaman ilk gece yıldızının görünmesiyle başlar, başka türlü değil.

(30) Bu Operasyonu hiçbir hükümdara vermeyin; çünkü Süleyman onu kötüye kullanan ilk kişiydi. Eğer aksi davranırsanız, siz de sizden sonrakiler de bu Lütfu kaybedersiniz. Ben de İmparator Sigismond bana geldiğinde, en iyi Evcil Ruhumu ona verdim, ama Operasyonu kendisine vermeyi reddettim. Krallara ve hükümdarlara verilmemelidir.

(31) Bu Operasyonu hediye edebilirsiniz ama satamazsınız; çünkü bu, Rab’bin lütfuna ihanet olur ve kontrolünü kaybedersiniz.

(32) Bu Operasyonu bir şehirde yapacaksanız, kimsenin gözetleyemeyeceği bir ev seçin; çünkü bu zamanda merak çoktur, dikkatli olun. Bahçesi olursa iyi olur, orada yürüyebilirsiniz.

(33) Altı Ay boyunca, kendi isteğinizle vücudunuzdan kan akıtmamaya dikkat edin.

(34) Bu süre boyunca hiçbir ölü bedene dokunmayın.

(35) Hiçbir ölü hayvanın etini veya kanını yemeyin; bunun özel bir nedeni vardır.

(36) Operasyonu vereceğiniz kişiye yemin ettirin; hiçbir Ateiste veya Tanrı’ya küfredene vermeyeceğine dair.

(37) Operasyonu vermeden önce üç gün oruç tutun; alan kişi de aynı şekilde oruç tutsun; size On Altın Florin versin, siz de bu parayı fakirlere dağıtın. Onlara “Miserere Mei Deus” ve “De Profundis” Mezmurlarını okumalarını söyleyin.

(38) Davud’un tüm Mezmurlarını okumak Operasyonu kolaylaştırır; bunları haftada en az iki kez okuyun. Kumar oynamaktan vebadan kaçar gibi kaçının; çünkü bu küfre yol açar. Bu süre boyunca oyun yerine dua ve Kutsal Kitap okumalarıyla meşgul olun.

Ayrıca bu süre boyunca dua ve Kutsal Kitapların incelenmesi, oyun oynamanın yerini almalıdır.

Bu tüm tavsiyeleri ve daha fazlasını burada yazdım, çünkü bunları eksiksiz bir şekilde, en küçük ayrıntısına kadar uygularsan, işlemin sonunda değerini anlayacaksın. Şimdi sana sembolleri nasıl kullanacağını ve eğer yenilerini edinmek istersen nasıl hareket edeceğini açık ve yeterli bir biçimde anlatacağım.

Şunu anlamalısın ki, bir kez kişi güce sahip olduğunda, her durumda yazılı semboller kullanmak gerekli değildir. Ruhun adını yüksek sesle söylemek ve onun görünmesini istediğin biçimi belirtmek yeterlidir; çünkü onlar bir kez yemin ettiklerinde bu yeterli olur. Bu semboller, başka insanların yanında olduğunda onlardan faydalanman için yapılmıştır; ayrıca sembolleri üzerinde taşımalısın ki, onları sadece dokunarak veya tutarak dileğini temsil edebilesin. O zaman sembolün ait olduğu ruh sana eksiksiz hizmet edecektir; ancak sembolde yer almayan özel bir şey istersen, isteğini en az iki veya üç kelimeyle belirtmen gerekir. Şunu da bilmelisin ki, eğer ihtiyatlı davranırsan, seninle birlikte bulunan kişilerle konuşurken, önceden çağırmış olduğun ruhlar ne yapacaklarını anlayabilirler; ama niyetini onlara kelimelerle bildirmen gerekir. Çünkü o kadar zeki ve sezgilidirler ki, tek bir kelime veya hareketten tüm durumu çıkarabilirler; her ne kadar insan zihninin en derin noktalarına nüfuz edemeseler de, keskin zekâları sayesinde kişinin isteğini algılayabilirler.

Fakat mesele ciddi ve önemliyse, ruhları çağırmak için uygun, gizli bir yere çekilmelisin; bu yer herhangi bir mekân olabilir. Orada, ruhlara yapmak istediğin şeyi emredersin; onlar bunu ya hemen ya da sonraki günlerde gerçekleştirirler. Ancak her zaman onlara sözlü olarak ya da dilediğin başka bir biçimde harekete geçme işaretini vermelisin. Böyle yapmıştır Mısır’da Abramelin, Paris’te Joseph ve ben de aynı şekilde davranmışımdır. Böylece büyük bir adam oldum ve prenslere, büyük soylulara hizmet ettim.

İlerleyen bölümlerde hangi işlemlerin hangi ruha ait olduğunu ve nasıl hareket edilmesi gerektiğini açıkça anlatacağım.

Şimdi bu kitapta bulunan sembollerin ve ruhlardan alacağın diğer sembollerin nasıl yazılması ve elde edilmesi gerektiğini anlatacağım. Çünkü işlemlerin sayısı sonsuzdur ve hepsini bu eserde belirtmek imkânsızdır. Eğer üçüncü kitapta yer almayan iyi ve meşru bir işlem yapmak istersen, bunu koruyucu meleğinden şu şekilde talep etmelisin:

Bir gün öncesinden oruç tut ve ertesi sabah, güzelce yıkandıktan sonra, beyaz giysini giyip dua odasına gir. Lambayı yak, buhurdanlığı tütsüyle doldur. Gümüş levhayı sunağın üzerine koy, iki köşesini kutsal yağla dokunarak kutsal kıl. Diz çök ve Tanrı’ya genel olarak sana verdiği nimetler için şükret. Ardından seni aydınlatması, bilgisizliğini gidermesi ve dileğini kabul etmesi için Kutsal Meleğini göndermesi adına Tanrı’ya yalvar. Sonra koruyucu meleğini çağır ve sana görünmesi, istediğin işlemin sembolünü nasıl hazırlayacağını öğretmesi için dua et. Dua etmeye devam et, ta ki odada meleğinin ihtişamını görünceye kadar. Melek sana sembolün biçimi hakkında bir şey açıklarsa veya emrederse onu dinle. Dileğini tamamladıktan sonra ayağa kalk ve gümüş levhaya git; üzerinde çiy damlaları gibi, ter gibi beliren sembolü ve bu işlemi gerçekleştirecek ruhun veya onun prensinin adını göreceksin. Levhaya dokunmadan sembolü hemen kopyala ve metal levhayı akşama kadar sunağın üzerinde bırak. Akşam dualarını edip şükrünü sunduktan sonra onu temiz bir ipek parçasına sar.

Bu sembolleri elde etmek için en uygun gün Sebt günüdür; çünkü bu işlemle onun kutsallığını ihlal etmiş olmazsın. Gerekli hazırlıkları bir gün önceden yapabilirsin. Ancak melek görünmez ve sembolü göstermezse, bu, Tanrı’nın ve meleğinin o işlemi uygun bulmadığını gösterir. Böyle bir durumda isteğini değiştirmelisin.

Kötü işlemler için olan sembolleri elde etmek ise daha kolaydır; çünkü tütsüyü hazırladıktan sonra sadece dualarını etmen yeterlidir. Beyaz tunik giyip üzerine ipek giysi ve kuşağı taktıktan sonra tacı giyer, değneği eline alır ve sunağın yanına, teras tarafına geçersin. Ardından değneği tutarak ikinci günde yaptığın gibi çağırma yaparsın. Ruhlar göründüğünde, senden ayrılmamalarını, isteğini gerçekleştirecek sembolü ve görevli ruhların adlarını ortaya koyana kadar kalmalarını emredersin. O zaman işlemin ait olduğu prens, kumun üzerine sembolü, işlemi yapacak ruhun adını yazar ve imzalar. Daha sonra, onlardan sembol üzerine yemin almadan önce, onlara teminatlarını vermelerini sağlarsın; bu, on dördüncü bölümde anlatıldığı şekilde yapılır. Birden fazla sembol verilirse, hepsi için yemin ettirirsin. İş bitince, daha önce anlatıldığı gibi onları gönderebilirsin; ancak ayrılmadan önce sembolleri kopyalamayı unutma, çünkü gittiklerinde onları yok ederler. Ruhlar gittikten sonra, yeri tütsüle.

Bunu yazmamın amacı kötülük yapmak değildir; üçüncü kitaptaki bazı sembolleri de aynı nedenle ekledim sadece bu sanatın mükemmelliğini ve neler başarılabileceğini anlaman için. Kötü ruhlar kötülükte son derece hızlı ve itaatkârdırlar; keşke iyilikte de öyle olsalardı. Ancak daima dikkatli ol.

Ve unutma ki, bu sembolleri yazmak için özel kalem, mürekkep, kâğıt veya belirli günlerin seçimine gerek yoktur. Şeytani büyücülerin iddia ettiği gibi özel hazırlıklar gereksizdir. Sembollerin sadece okunaklı şekilde yazılması yeterlidir; hangi işlemlere ait oldukları kolayca anlaşılmalıdır. Bunun için düzenli bir kayıt tutabilirsin. Üçüncü kitaptaki sembollerin büyük kısmını, işe başlamadan önce hazırlayıp sunağın içinde saklamanı tavsiye ederim. Ruhlar yemin ettikten sonra sembolleri güvenli bir yerde, kimsenin göremeyeceği ve dokunamayacağı şekilde sakla; aksi takdirde o kişiye zarar gelebilir.

Şimdi hangi sembollerin iyi melekler tarafından, hangilerinin kötü ruhlar tarafından gösterildiğini, her işlemin hangi prense ait olduğunu ve her sembolle ilgili olarak nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıklayacağım.

Üçüncü Kitabın Bölümlerindeki Sembollerin Kimler Tarafından Ortaya Çıkarıldığı

Üçüncü Kitabın bölümlerinde yer alan ve yalnızca melekler ya da koruyucu melek tarafından ortaya çıkarılan semboller şunlardır:

Bölüm I: (Tanrı’ya ve Onun En Kutsal İradesine doğrudan karşı gelmeyen, geçmişte ve gelecekteki her türlü şeyi bilmek için.)

Bölüm III: (Herhangi bir ruhu ortaya çıkarmak ve onu insan, hayvan, kuş vb. herhangi bir biçime sokmak için.)

Bölüm IV: (Çeşitli vizyonlar için.)

Bölüm V: (Bağlı veya serbest olan Tanıdık Ruhları her biçimde tutmak için.)

Bölüm VI: (Madenlerin yerini göstermek ve bunlarla ilgili her türlü işi ilerletmek için.)

Bölüm VII: (Ruhların özellikle metallerle ilgili olmak üzere her türlü kimyasal çalışma ve işlemi kolaylıkla ve hızla yapmalarını sağlamak için.)

Bölüm X: (Kabalistik ya da bu Kutsal Büyü dışındaki hiçbir nekromantik veya büyüsel işlemin etkili olmasını engellemek için.)

Bölüm XI: (Her türlü kitabın, ister kaybolmuş ister çalınmış olsun, getirilmesini sağlamak için.)

Bölüm XVI: (Hiçbir şekilde büyüyle korunmayan her türlü hazinenin bulunup ele geçirilmesi için.)

Bölüm XVIII: (Çeşitli hastalıkları iyileştirmek için.)

Bölüm XXV: (Suyun üzerinde yürümek ve su altında işlem yapmak için.)

Bölüm XXVIII: (İhtiyaçlarını karşılamak ve bolluk içinde yaşamak için istenildiği kadar altın ve gümüş elde etmek için.)

Aşağıdaki semboller hem melekler hem de kötü ruhlar tarafından kısmen ortaya çıkarılır; bu nedenle Kutsal Meleğin izni olmadan bunlardan yararlanılmamalıdır:

Bölüm II: (Her türlü öneri hakkında bilgi edinmek ve şüpheli bilimler konusunda aydınlanmak için.)

Bölüm VIII: (Fırtınalar yaratmak için.)

Bölüm XII: (Herhangi bir kişinin sırlarını bilmek için.)

Bölüm XIII: (Bir cesedi diriltmek ve ruhların yardımıyla yedi yıl boyunca yaşayan bir insan gibi tüm işlevleri yerine getirmesini sağlamak için.)

Bölüm XIV: (Gündüzün ve gecenin on iki saati için on iki sembol; bunlar sayesinde kendini herkese görünmez kılmak için.)

Bölüm XV: (Ruhların bize istediğimiz her türlü yiyecek ve içeceği, hatta hayal edebileceğimiz tüm yemekleri getirmesi için.)

Bölüm XVII: (Havada uçmak ve istediğin yere gitmek için.)

Bölüm XIX: (Her tür sevgi ve bağlılık için.)

Bölüm XX: (Her tür nefret, düşmanlık, anlaşmazlık, kavga, savaş, kayıp ve zarar uyandırmak için.)

Bölüm XXIV: (Gerçekleşmiş bir hırsızlığı ortaya çıkarmak için.)

Bölüm XXVI: (Her türlü kilidi anahtarsız ve sessizce açmak için.)

Bölüm XXIX: (Silahlı adamların görünmesini sağlamak için.)

Aşağıdaki semboller yalnızca kötü ruhlar tarafından ortaya çıkarılır:

Bölüm IX: (Hayvanları insana, insanları hayvana dönüştürmek vb. için.)

Bölüm XXI: (Kendini dönüştürmek, farklı yüzler ve biçimler almak için.)

Bölüm XXII: (Bu bölüm yalnızca kötülük içindir; buradaki sembollerle büyüler yapılabilir ve her türlü kötülük gerçekleştirilebilir; bundan faydalanılmamalıdır.)

Bölüm XXIII: (Binaları ve kaleleri yıkmak için.)

Bölüm XXVII: (Vizyonlar yaratmak için.)

Bölüm XXX: (Komedyalar, operalar ve her türlü müzik ile dansın ortaya çıkmasını sağlamak için.)

Her Bölümün İşlemlerinin Hangi Prense Bağlı Olduğu

Astarot ve Asmodee birlikte şu sembolleri ve işlemleri gerçekleştirirler:
Bölüm VI: (Madenlerin yerini göstermek ve onlarla ilgili her türlü işi ilerletmek için.)
Bölüm VII: (Ruhların özellikle metallerle ilgili olmak üzere her türlü kimyasal çalışma ve işlemi kolaylıkla ve hızla yapmalarını sağlamak için.)

Asmodee ve Magot birlikte şu işlemleri gerçekleştirirler:
Bölüm XV: (Ruhların bize istediğimiz her türlü yiyecek ve içeceği, hatta hayal edebileceğimiz tüm yemekleri getirmesi için.)

Astarot ve Ariton, aşağıdaki bölümü bakanları aracılığıyla, ancak birlikte değil ayrı ayrı gerçekleştirirler:
Bölüm XVI: (Hiçbir şekilde büyüyle korunmayan her türlü hazinenin bulunup ele geçirilmesi için.)

Oriens, Paimon, Ariton ve Amaimon, kendilerine ortak olan hizmetkâr ruhlar aracılığıyla şu işlemleri gerçekleştirirler:
Bölüm I: (Tanrı’ya ve Onun En Kutsal İradesine doğrudan karşı gelmeyen, geçmişte ve gelecekteki her türlü şeyi bilmek için.)
Bölüm II: (Her türlü öneri hakkında bilgi edinmek ve şüpheli bilimler konusunda aydınlanmak için.)
Bölüm III: (Herhangi bir ruhu ortaya çıkarmak ve onu insan, hayvan, kuş vb. herhangi bir biçime sokmak için.)
Bölüm IV: (Çeşitli vizyonlar için.)
Bölüm V: (Bağlı veya serbest olan Tanıdık Ruhları her biçimde tutmak için.)
Bölüm XIII: (Bir cesedi diriltmek ve ruhların yardımıyla yedi yıl boyunca yaşayan bir insan gibi tüm işlevleri yerine getirmesini sağlamak için.)
Bölüm XVII: (Havada uçmak ve istediğin yere gitmek için.)
Bölüm XXVII: (Vizyonlar yaratmak için.)

Amaimon ve Ariton birlikte şunu gerçekleştirirler:
Bölüm XXVI: (Her türlü kilidi anahtarsız ve sessizce açmak için.)

Oriens tek başına şunu gerçekleştirir:
Bölüm XXVIII: (İhtiyaçlarını karşılamak ve bolluk içinde yaşamak için istenildiği kadar altın ve gümüş elde etmek için.)

Paimon tek başına şunu gerçekleştirir:
(Not: Bu bölüm, Oriens, Paimon, Ariton ve Amaimon’un birlikte gerçekleştirdikleri işlemler arasında zaten sınıflandırılmıştır.)

Ariton şunu gerçekleştirir:

Amaimon şunu gerçekleştirir:
Bölüm XVIII: (Çeşitli hastalıkları iyileştirmek için.)

Astarot şunları gerçekleştirir:
Bölüm VIII: (Fırtınalar yaratmak için.)
Bölüm XXIII: (Binaları ve kaleleri yıkmak için.)

Magot şunları gerçekleştirir:
Bölüm X: (Kabalistik ya da bu Kutsal Büyü dışındaki hiçbir nekromantik veya büyüsel işlemin etkili olmasını engellemek için.)
Bölüm XI: (Her türlü kitabın, ister kaybolmuş ister çalınmış olsun, getirilmesini sağlamak için.)
Bölüm XXI: (Kendini dönüştürmek, farklı yüzler ve biçimler almak için.)
Bölüm XXX: (Komedyalar, operalar ve her türlü müzik ile dansın ortaya çıkmasını sağlamak için.)

Asmodee şunu gerçekleştirir:
Bölüm XII: (Herhangi bir kişinin sırlarını bilmek için.)

Belzebud şunları gerçekleştirir:
Bölüm XX: (Her tür nefret, düşmanlık, anlaşmazlık, kavga, savaş, kayıp ve zarar uyandırmak için.)
Bölüm XXII: (Bu bölüm yalnızca kötülük içindir; buradaki sembollerle büyüler yapılabilir ve her türlü kötülük gerçekleştirilebilir; bundan faydalanılmamalıdır.)

Aşağıdaki bölümlerin işlemleri aynı zamanda (büyük ölçüde) Tanıdık Ruhlar tarafından da yürütülebilir:
Bölüm II: (Bilimsel bilgi.)
Bölüm IV: (Vizyonlar.)
Bölüm XII: (Başka kişilerin sırları.)
Bölüm XVIII: (Hastalıkların iyileştirilmesi.)
Bölüm XIX: (Sevgi ve bağlılık.)
Bölüm XXIII: (Binaların yıkılması.)
Bölüm XXIV: (Hırsızlığın ortaya çıkarılması.)
Bölüm XXVII: (Vizyonların ortaya çıkması.)
Bölüm XXVIII: (Para elde edilmesi.)
Bölüm XXX: (Operalar, komediler vb. vizyonlarının oluşturulması.)

Eğer başlangıçta bu görevleri yerine getirmekten kaçınırlarsa, muhtemelen bir engelleyici sebep vardır; bu durumda başka ruhları kullanmalısınız. Ancak aksi halde, onlara verdiğiniz her emri tamamen yerine getirmek zorundadırlar.

ÜÇÜNCÜ KİTABIN HER BÖLÜMÜNE İLİŞKİN ÖZEL OLARAK DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALARLA İLGİLİ TALİMAT VE AÇIKLAMALAR, ÖZELLİKLE I., II., IV., VI., VII., X., XXIII., XXV., XXVII., XXIX., XXX. BÖLÜMLERİ

Bölüm I: Geçmiş ve Gelecek hakkında her türlü bilgiyi bilmek, ancak bunlar Tanrı’ya ve En Kutsal İradesine doğrudan karşı gelmemelidir. Öncelikle Sembolü eline al, başının üstüne şapkanın altına yerleştir; Ruh tarafından gizlice uyarılabilir veya emretmeyi düşündüğün şeyi yerine getirecektir.

(Bir sonraki talimat MS’de Bölüm II ile ilgili olarak verilmiş, ancak görünüşe göre daha uygun olduğu yer şudur: )

Bölüm III: Herhangi bir Ruhu, İnsan, Hayvan, Kuş vb. biçimde görünür kılmak için. Sembolü eline al ve Ruhun adını söyle; o, emrettiğin biçimde görünür hale gelecektir.

(Bir sonraki bilgiler, beşinci bölümün Sembollerine referans vermektedir, ancak MS’de diğer durumlarda olduğu gibi bir numara eklenmemiştir.)

Bölüm V: Evcil Ruhları bağlı veya serbest tutabilmek için, hangi formda olursa olsun. Her insanın Dört Evcil veya İç Ruhu olabileceğini ve daha fazlasına sahip olamayacağını bilmeliyiz. Bu Ruhlar pek çok şekilde hizmet eder ve Alt-Prensler tarafından sana tahsis edilmiştir. Birincinin güç dönemi güneşin doğuşundan öğlene kadar, ikincisi öğleden güneşin batışına kadar, üçüncüsü güneşin batışından gece yarısına kadar ve dördüncüsü gece yarısından ertesi günün güneş doğuşuna kadar sürer. Bu ruhlara sahip olan kişi, onların hizmetlerinden hoşuna giden herhangi bir formda yararlanabilir. Bu tür ruhların sayısı sonsuzdur; düşüşleri sırasında insanlara hizmet etmeye mahkûm edilmişlerdir. Her insana dörder ruh tahsis edilmiştir ve her biri altı saatlik bir süre boyunca hizmet vermekle yükümlüdür. Eğer birini başka birine verirsen, artık onun hizmetinden yararlanamazsın; fakat bu süre boyunca onun yerine başka bir ruh çağırabilirsin. Eğer bu ruhlardan birini altı saatlik nöbeti dolmadan önce göndermek istersen, ona gitmesi için bir işaret vermen yeterlidir; hemen itaat eder. Nöbet süresi dolduğunda ruhlar kendi iradeleriyle ayrılır ve sıradaki ardıl olarak yerine geçer. Eğer birini başkasına verdiysen, onun yerine ortak türden bir ruhu kullanmalısın.

Bölüm VIII: Fırtına çıkarmak istediğinde başının üstüne sinyal ver ve sembole dokun; durdurmak istediğinde sembolün alt tarafına dokunacaksın.

Bölüm IX: Dönüştürmek istediğin varlık, insan veya hayvan, sembolü görmeli ve ardından ona dokunmalısın; dönüşüm gerçekleşir. Bu yalnızca bir tür büyüleme veya göz kamaştırma etkisidir. Sona ermesini istediğinde sembolü varlığın başına koy ve Asa ile vur; ruhlar durumu eski haline getirir.

Canlı veya hayvan olan varlık sembolü görsün, sonra onu aniden sembolle dokun; böylece dönüştürülmüş görünecektir, fakat bu yalnızca bir tür büyüsel göz bağcılığıdır. Bunu sona erdirmek istediğinde, sembolü varlığın başına koyacak ve Asa ile vuracaksın; o zaman Ruh, her şeyi eski haline döndürecektir.

Bölüm XI: Her türlü kitabın, kaybolmuş ya da çalınmış olsun, kişinin önüne getirilmesi.

Dünyanın başlangıcından beri seleflerimiz, Kabala üzerine birçok mükemmel kitap yazmışlardır; bu kitapların değeri dünyanın tüm zenginliklerinden daha üstündür. Bu kitapların çoğu Tanrı’nın takdiriyle veya buyruğuyla kaybolmuştur, çünkü Tanrı, kutsal sırlarının herkesin eline geçmesini istememiştir; zira bu kitaplar aracılığıyla hem layık olan hem de olmayan kişiler Rab’bin gizli sırlarına ulaşabilirdi. Bazıları ateşlerde yanmış, bazıları sular tarafından yok edilmiş, bazıları da kötü ruhların kıskançlığıyla kaybolmuştur; çünkü bu ruhlar, insanın bu denli büyük hazinelere sahip olmasına ve kendilerine hükmetmesine öfkelidirler. Fakat bu üçüncü kısım, yani “Kutsal Büyü”, tamamen kaybolmamıştır; büyük bölümü iyi ruhların emriyle gizlenmiş ve duvarların içine örülmüştür. Bu, Tanrı’nın iradesine uygun olarak, bu sanatı arzulayan kişinin onu şerefli yollarla, yani Gerçek ve Tek Tanrı’dan istemesini sağlamak içindir; hain ve yalancı olan Şeytan’dan değil.

Bu işlem uygun şekilde tamamlandığında, bu kitapları görüp okuyabileceksin; fakat onları kopyalaman ya da bir defadan fazla hatırında tutman yasaktır. Ben de kopyalamaya çalıştım, ancak ne zaman yazsam, yazılar sayfadan kayboldu. Buradan şunu anlayabilirsin ki, Tanrı bizim kötülüğe meyilli doğamızı bildiğinden, bu büyük hazinelerin kötü amaçlara veya insan soyunun yıkımına hizmet etmesini istememektedir.

Bölüm XII: Bir kişinin sırlarını bilmek.

Bu işlem için sembole dokunman yeterlidir; hemen Ruh kulağına cevabı fısıldar. Fakat eğer bu şekilde öğrendiğin şey aşağılık ya da zararlı bir bilgi ise, Rab’bin lütfunu seviyorsan, sembolü kullanarak elde ettiğin şeyi açığa vurma; çünkü böyle yapmak komşuna zarar verebilir. Her sembole dokunduğunda, sırlarını öğrenmek istediğin kişinin adını anmalısın.

Bölüm XIII: Bir ölüyü diriltmek ve yedi yıl boyunca yaşayan biri gibi işlev görmesini sağlamak.

Gerçekten de, yeni ölmüş bir insan üç parçadan oluşur: Beden, Ruh ve Can. Beden toprağa döner, can Tanrı’ya ya da Şeytan’a gider, ruh ise Yaratıcısı tarafından belirlenmiş yedi yıllık bir süreye sahiptir; bu süre boyunca istediği gibi dolaşmasına izin verilir. Bu sürenin sonunda kararını verir ve başlangıçta geldiği yere döner. Ruhu değiştirmenin hiçbir yolu yoktur; fakat Tanrı’nın lütfu, bazı nedenlerle, ruhun bedene geri dönüp onunla birleşmesine izin verir; böylece yedi yıl boyunca her türlü işi yapabilir. Fakat bu birleşim eksiktir, çünkü can artık bedende değildir.

Bu işlem çok büyük bir iştir ve yalnızca son derece önemli durumlarda yapılmalıdır; çünkü bunun gerçekleşmesi için başlıca ruhların faaliyeti gerekir. Gerekli olan tek şey, kişinin ölmekte olduğu anı dikkatle izlemektir; o anda sembolü onun üzerine, dünyanın dört yönüne dönük şekilde koymalısın. O zaman ölü hemen doğrulur ve hareket etmeye başlar. Ardından giydirilir ve aynı sembolden bir tanesi elbisesine dikilir. Bilmelisin ki yedi yıl dolduğunda, bedenle birleşmiş ruh hemen ayrılır; bu süre uzatılamaz. Bu işlemi Mora’da Saksonya Dükü için denedim; onun çocukları küçüktü, en büyüğü on iki ile on üç yaşındaydı, mal varlığının yönetimi ve idaresi için uygun değildi; kendi akrabaları bunu ele geçirip kendilerine mal edeceklerdi; bu yolla, olası bir duruma karşı önlem aldım ve bu mal varlığının başka ellerde düşmesini önledim.

Bölüm XIV: Günün ve gecenin on iki saati için On İki Sembol, her insana görünmez olmayı sağlamak.

Görünmez olmak oldukça kolay bir iştir, fakat tamamen izin verilen bir durum değildir; çünkü bu yöntemle komşumuzu günlük yaşamında rahatsız edebiliriz. Aynı sembolleri çeşitli etkiler yaratmak için kullanabiliriz ve sonsuz sayıda kötülük işleyebiliriz. Fakat dürüstçe konuşursak, Tanrı tarafından açıkça yasaklandığı için bu kötülükleri yapmamalıyız. Bu nedenle, bu sembolleri her zaman iyi amaçla ve asla kötü bir amaçla kullanmanızı tavsiye ederim. Bu bölümde, Prens MAGOT’a tabi on iki farklı ruh için on iki sembol bulunmaktadır; hepsi aynı güçtedir. Sembolü başınızın üzerine, şapka veya başlık altına koyarsanız görünmez olursunuz; kaldırdığınızda ise tekrar görünür hale gelirsiniz.

Bölüm XV: Ruhların bize yemek veya içecek getirmesi, hatta hayal edebileceğimiz her türlü yiyecek.

Bu sembol ve bu bölüme ait tüm benzer semboller için, kullanmak istediğinizde, onları iki tabak, çanak veya sürahi arasına koyup dışarıdan bir pencereye yerleştirin; çeyrek saat geçmeden, talep ettiğiniz şeyi bulacak ve elde etmiş olacaksınız. Fakat şunu iyi anlamalısınız ki, bu tür yiyeceklerle insanları iki günden fazla besleyemezsiniz; çünkü bu yiyecek gözle ve ağızla takdir edilebilse de, bedeni uzun süre beslemez ve kısa sürede yeniden açlık hissi verir; zira bu yiyecek mideye güç vermez. Ayrıca, bu yiyeceklerden hiçbiri yirmi dört saatten fazla görünür kalamaz; bu süre geçtikten sonra yenileri gerekir.

Bölüm XVI: Her türlü hazineyi bulmak ve ele geçirmek, tabii ki sihirli bir şekilde korunmuyorsa.

Hazineyi keşfetmek veya ele geçirmek istiyorsanız, istediğiniz sembolü seçmelisiniz; ister ortak bir işlem sembolü, ister özel bir sembol olsun, ruh hemen onu size gösterecektir, ne türde veya ne şekilde olursa olsun. Ardından ilgili sembolü üzerine yerleştirin; artık hazine toprağa kaybolamaz veya başka biri tarafından alınamaz. Ayrıca, bu hazineyi korumakla görevli ruhlar kaçacak ve siz dilediğiniz gibi onun üzerinde tasarruf edebilir ve alabilirsiniz.

Bölüm XVII: Havada uçmak ve her yere seyahat etmek.

Gitmek istediğiniz yeri adlandırın ve sembolü başınıza, şapka veya başlık altına koyun; fakat sembolün dikkatsizlik veya ihmal nedeniyle düşmemesine dikkat edin. Gece yolculuk etmeyin, ancak bir zorunluluk veya acil bir neden olmadıkça, gündüz ve sakin bir zamanı seçin.

Bölüm XVIII: Çeşitli hastalıkları iyileştirmek.

Hastanın bandajlarını çözün, temizleyin; merhemi ve sargıları uyguladıktan sonra tekrar hastanın üzerine koyun; sembolü bunların üzerine yerleştirin ve yaklaşık çeyrek saat böyle bırakın; ardından sembolü çıkarıp başka bir kullanım için saklayın. Fakat hastalık içsel ise, sembolü hastanın açık başının üzerine koymalısınız. Bu semboller tehlikesiz bir şekilde görülebilir ve incelenebilir; yine de en iyisi, sembollerin sizin dışınızda başka bir kişi tarafından görülmemesi ve elle tutulmamasıdır.

Bölüm XIX: Her türlü sevgi ve aşk duygusu için.

Bölüm XX. (Her türlü Nefret ve Düşmanlık, Aksilikler, Kavgalar, Çekişmeler, Mücadeleler, Savaşlar, Zarar ve Kayıpları Tahrik Etmek.)

İstek üzerine ve Ruhlar aracılığıyla, Prensler ve Hükümdarların sevgi, iyilik ve yakınlığını şu şekilde elde edebiliriz: Sevgi duyulmasını istediğiniz kişi veya kişilerin adını yüksek sesle söyleyin ve onların düştüğü sınıfa karşılık gelen Sembolü oynatın; çünkü aşk, dostluk vb. konularda kendiniz için çalışıyorsanız mutlaka kişiyi yüksek sesle söylemeli ve Sembolü oynatmalısınız. Fakat iki başka kişi için ister sevgi ister nefret amacıyla ad verip işlem yapıyorsanız, her ikisini de açıkça adlandırmalı ve onların düştüğü sınıflara karşılık gelen Sembolleri oynatmalısınız. Ayrıca mümkünse, genel veya özel bir Sembol olsun, onlara dokunabilirsiniz. Bu başlık altında tüm iyi niyet sınıfları dahildir; bunların arasında en zoru, dinî kimseler tarafından sevilmeyi sağlamaktır.

Bölüm XXI. (Kendini dönüştürmek ve farklı Yüzler ile Şekiller almak.)

Bu Transformasyonda, ki daha çok bir Büyüleme türüdür, işlemin metodu şöyledir: Sembolü sol elinize alın ve onunla yüzünüzü okşayın. Şimdi eğer dönüştürülen kimse sıradan bir Nekromansör olup bazı Şeytani Sanatlarla dönüşmüşse, kısa zamanda (sizin tarafınızdan) açığa çıkacaktır. Bununla birlikte, gerçekten ve Kutsal Sihirde bilgili olan operatör sizin gibi eğitilmişse, size karşı hiçbir etki yaratamayacağı kesindir; çünkü Rabbin Lütfu karşısında, kime verilirse verilsin, ne iyi ne de kötü herhangi bir Operasyon tesir edemez; fakat eğer bunlar açık paktlar ve benzeri Büyüler yoluyla Şeytani İşlerse, şüphesiz ki onları yakında mahcup edersiniz.

Bölüm XXII. (Bu Bölüm sadece Kötülük içindir; burada bulunan Sembollerle Büyüler yapabilir ve her türlü Kötülüğü işleyebiliriz; bunlardan yararlanılmamalıdır.)

Tüm bu Semboller ya toprağa gömülmelidir ya kapıların, basamakların altına yerleştirilmelidir ya da insanların geçtiği yol ve dayanıp yaslandığı başka yerlerin altına gömülmelidir; son durumda bu tür yerlere Sembol ile dokunmak yeterlidir. Burada şunu belirtmek gerekir ki düşmanlarımıza karşı çok kötülük işleyebiliriz ve eğer onların hayatınızı tehdit ettiklerini kesin olarak biliyorsanız, bu Sembolleri kendinizi korumak için kullanmada hayal edilebilecek hiçbir günah yoktur. Fakat bunu bir dostu memnun etmek için yaparsanız, Koruyucu Meleğinizin hoşnutsuzluğundan kolayca kurtulamazsınız. O zaman bu Bilgiyi düşmanlarınıza karşı bir Kılıç olarak kullanın, fakat asla komşunuza karşı kullanmayın; bunun sonucundan başka bir şey olmayacak, sadece kendinize zarar getirecektir.

Bölüm XXVI. (Her türlü Kilidi Anahtarsız ve Hiçbir Ses Çıkarmadan Açmak.)

Eğer herhangi bir kilidi açmak isterseniz örneğin adi kilitler (sürgüler), asma kilitler, sandıklar, dolaplar, kutular ve kapılar gibi üzerlerine yazılı olan Sembolün yazılı yüzüyle dokunacaksınız; hemen, herhangi bir ses çıkarmadan, hiçbir şekilde zarar görmeden ve kırılmış olduğuna dair hiçbir şüphe uyandırmadan açılacaklardır. Tekrar kapamak istediğinizde, onlara Sembolün yazısız olan arka tarafıyla dokunacaksınız; hemen kendi kendine tekrar kapanacaklardır. Bu İşlemin hiçbir şekilde Kiliselerde ya da Cinayet işlemek için kullanılmaması gerekir. Ayrıca (unutmayın) bu İşlem her türlü kötü amaç için kullanılabilir; bu yüzden Koruyucu Meleğimizden önce (izin) almalı, onu hiddetlendirmemeli ve bize verilmiş olan Tanrı lütfunu kötüye kullanmamalıyız. Bu (İşlem) tecavüz ve kadınlara yönelik ihlallerin işlenmesine yardımcı olmak için de kullanılmamalıdır; yalnızca (övgüye değer) etkiler ve diğer (izinli) amaçlar için kullanılmalıdır.

Bu İşlemi sonuçlandırmak için hizmetlerinden yararlandığınız Çocuk yedi yaştan büyük olmamalıdır; açıkça konuşabilmeli, aktif olmalı ve hizmet etmesi için ona öğrettiklerinizi anlayabilmelidir. Ve korkmayın ki bu Çocuk başkalarına yaptığı şeylerden herhangi birini açığa vurup söyleyebilir; ayrıca yaptığı şeyi hiç hatırlamayacaktır; yedi gün geçtikten sonra onu sorgulayarak kendiniz deneyebilirsiniz ve olup biteni size anlatamayacağını göreceksiniz; bu çok dikkat çekici bir şeydir.

Bu mevcut İşlemi herhangi birine vermeye kesin olarak karar verdiğinizde ki daha önce de söylediğim gibi yalnızca hibe olarak verilmeli o kişiden Yedi Florin aldırmayı unutmayın; bunları kendi elinizle Yedi fakire dağıtacaksınız. Ve bu fakirler gerçekten muhtaç olmalıdır. Onlara katı bir şekilde emredeceksiniz ki Yedi gün boyunca Yedi tövbe ilahisini ya da her gün yedi defa Pater ve Ave'yi tekrar etsinler; bu duaları, florinleri dağıtmanız için size verene yönelik olarak RAB'be duasınlar; Rab'in ona yardım etmeyi kabul etmesini ve ona ebediyen kutsal buyruklarını asla çiğnemeyecek kadar güç vermesini dilesinler.

İşlemin icrası sırasında, bu İşleme girişen her kişinin büyük bir günah işlemeye teşvik ve özellikle İşlemi bırakmaya zorlayacak büyük ruhî sıkıntılara tabi tutulduğundan emin olun. Çünkü İnsan düşmanının (Ölümcül Düşman) üzüntüsü, bununla bu Kutsal Bilgiyi edinmenizdir; bu Bilgi aynı zamanda Kendi Kendinden Tanrı'dan gelmektedir; bu yolla DEMON'a karşı yol kapatılmıştır; bu Kutsal Bilginin tek gayesi ve amacıdır. Çünkü Kötü Büyücüler ve Sihirbazların kullandığı Büyüler, hakiki yöntemle hiçbir şekilde yapılmaz ve onlar yalnızca, karşılığında verilen Vergiler, Fedakârlıklar ve Paktlar nispetinde amaçlarını yerine getirme gücüne sahiptirler; bu sonuncuların ise hakikaten Ruhun kaybına ve çok sık olarak Bedeni de yitirmeye yol açtığı açıktır.

Düşünün ki onu Cennetten kovmuş olan (DEMON) gururudur ve düşünün ki bir insanın adi topraktan yapılmış birinin ona, asil yaratılmış bir Ruh ve hatta bir Melek olana, emir vermesini görmek ne kadar yürek parçalayandır; ve ayrıca onun insanın emrine girmesi ve itaat etmesi gereklidir; kendi isteğiyle değil, Tanrı'nın insana verdiği bir güç ve emir kudretiyle zorla ve itaât ederek. O, Yaratanına itaat etmekte en büyük zorluğu yaşamış olan, ama tüm bunlara rağmen derin bir aşağılanma ve şiddetli ızdırap içinde, insanın emrine girmeye ve itaat etmeye mecburdur; çünkü insan için, o (DEMON'un) kendisinin ebediyen yitirdiği Cennet de ayrıca öngörülmüştür.

Bu yüzden İşlemi sürdürmeli, RAB’be başvurmalı ve hiçbir şekilde üzülmemelisiniz; her zorluğu yeneceksiniz, çünkü tüm güvenini O’na bağlayana RAB asla ihanet etmez. Bu Kutsal İşlemi yalnızca iki kişiye verebilirsiniz; üçüncü kişiye verirseniz onun için geçerli olur fakat siz sonsuza dek ondan mahrum kalırsınız. Size lütufla yalvarıyorum, gözlerinizi iyice açın ve bu kadar büyük bir Hazineyi vereceğiniz kişiyi dikkatle sınayın; öyle ki o, Tanrı’yla alay etmek için bunu kullanmasın bu öylesine büyük bir günahtır ki, Yahudiler olarak bunun yaşayan kanıtıyız. Çünkü atalarımız bu Kutsal Sihri kötüye kullanmaya başladığından beri, Tanrı onu aramızda öylesine az kimseye vermiştir ki, benim ömrüm boyunca, dahil bizler yedi kişi kadarız; Tanrı’nın lütfuyla bu ilime sahip olan sayımız ancak bu kadar olmuştur. Çocuk Koruyucu Meleğinizin göründüğünü haber verdiği vakit, yerinizden kıpırdamadan alçak bir sesle 137. Mezmuru tekrarlayacaksınız: “Confitebor Tibi Domine, in toto corde meo” “Tanrı’ım, sana bütün kalbimle şükredeceğim” vb. Buna karşılık, Dört Başmelek’i ilk kez çağırdığınızda 90. Mezmuru söyleyeceksiniz: “Qui habitat in adjutorio Altissimi” “Yüceler Yücesi’nin sığınağında oturandır” vb.; bu sefer öncekinde olduğu gibi alçak sesle değil, her zamanki konuşma sesinizle ve bulunduğunuz yerde ayakta söylenecektir. Yirmi sekizinci Bölüm (İstendiği kadar Altın ve Gümüşe sahip olmak, hem ihtiyaçları sağlamak hem de sefahat içinde yaşamak) hakkında daha önce söz geçirdimse de şimdi buna değiniyorum: İstediğiniz Para Sembolünü cüzdanınıza koyun, kısa bir süre orada kalsın, sonra sağ elinizi cüzdanınıza sokun; niyet ettiğiniz para türünden yedi parça bulacaksınız. Fakat bu İşlemi günde yalnızca üç kez yapmaya dikkat edin. Artık ihtiyacınız olmayan para parçaları hemen kaybolacaktır. Bu sebeple küçük para gerektiğinde aynı anda büyük parçalar istememeye dikkat etmelisiniz. Burada başka değerler ve Semboller de verebilirdim ama başlangıç için en gerekli bulduklarımı verdim ve sizi karıştırmamak için kısmen de bunu yaptım; ayrıca sadece ölümlü bir insan olarak, size bir Melek efendi ve rehber olacağından daha fazla hüküm vermem doğru olmaz. Daha önce de söylediğimiz gibi, eğer bir Tanrı’yı tanıdığı sürece herhangi bir Din’in mensubu olsun, her insan doğru ve uygun yolları kullanırsa bu Gerçek Bilgi ve Sihre erişebilir. Şimdi ayrıca diyorum ki, işlemi yapan kim olursa olsun hangi Kanuna tabi ise, o Kanun’un bayramlarını vs. gözleyebilir; tabii bunlar İşlemi engellemiyorsa, ve meleğinizden hataya düşebileceğiniz noktalar hakkında daha büyük ışıklar alacağına dair sağlam ve gerçek bir inançla. Bu yüzden hatalarınızı düzeltmeye hazır ve istekli olmalı, her şeyde ve her durumda onun öğretilerine itaatkâr olmalısınız. Ve bu Kitap’ta verilen yaşam düzeni, uygulama ve diğer öğütlere ilişkin her şeyi nokta atışı ve temiz biçimde yerine getirmelisiniz. Zaten söyledik; eğer İşlem başladıktan sonra şans eseri hafif bir rahatsızlık başınıza gelirse önceki koşullara uyacaksınız; ama hastalık çok kötüleşip bedensel sağlık için tedavi ve kan alma gerekirse, Rabbin İradesine karşı sertleşmeyin; kısa bir dua edip O’na sizi böyle ziyaret ettiği için şükredin. Ve sizi İşlemi bırakmaya zorlayan, yaşamınıza son verebilecek duruma düşürmeyecek tedavilere başvurun; kalbiniz buna gönülsüz olsa da Kutsal İrade’ye uyun. Ve sağlığınıza kavuştuğunuzda, O’nun uygun zamanında İşleme döneceksiniz; bu zorunlu ara, isteksiz değil, zorunluluktan kaynaklandığı için yeniden başlamanıza engel değildir. Oysa bu kesinti saf bir kapris sonucu olmuş olsaydı, bir daha (yeniden başlama) düşünmemeliydiniz; çünkü Tanrı’yla alay edilmemelidir. Tanrı’yı son derece gücendiren iki günah türü vardır: Nankörlük ve İnançsızlık. Bunu kestirmeden söylüyorum; çünkü Şeytan kafanıza binbir fikir sokmaktan geri kalmayacak belki İşlem gerçek midir, belki değildir; semboller kötü çizilmiştir vb. sizi konu üzerinde tartışmaya sürüklemek için. Bu yüzden imanın olmalı ve inanmalısınız. Anlamadığınız şeyleri tartışmamalısınız; unutmayın ki Tanrı hiçbir şeyden varlık yaratmıştır ve her şey O’nda var olur; çalışın, gayret edin ve göreceksiniz.

En Kutsal ADONAI, Tek ve Gerçek Tanrı’nın Adıyla, bu Kitabı en iyi sırayla ve bana mümkün olan en iyi talimatlarla tamamladık. Biliniz ki, yalnızca Tanrı’da Gerçek Bilgi ve Sihre ulaşmanın tek ve kesin Yolu bulunmaktadır, ancak bu Kitapta yazdıklarımı da titizlikle izleyerek. Yine de, herhangi bir şeyi uygulamaya koyduğunuzda, açıkça anlayacaksınız ki, benim babacan sevgim ne kadar büyük ve ölçülemez olmuştur; ve doğrusu, size olan sevgim için, zamanımızda kimsenin üstlenmediği şeyleri gerçekleştirdiğimi söylemeye cesaret ediyorum, özellikle de size Çocuk Sembolünü ve kendi özel sembolünüzü açıkladığım için; ki Gerçek Tanrı’ya yemin ederim ki, bu İşlemi üstlenebilecek yüz kişiden yalnızca iki veya üç kişi başarıya ulaşacaktır. Ancak çoğu zorluğu ben kaldırdım, bu yüzden şimdi rahat olun ve öğütlerimi küçümsemeyin.

Bu Kitabın diğer birçok kitaptan tamamen farklı görünmesi size garip gelmemelidir; çünkü ben bunu özellikle size bu kadar emeği ve zorluğu azaltmak, anlamını kavramada karşılaşabileceğiniz güçlükleri aydınlatmak için yazdım. Kitabın başka ellere geçmesi gerekmemesi için, sözlerini süslü ve özel ifadelerle yazmadım; bu tür eserlerde yazarların kullandığı gizemli tabirleri kullanmadım. Bunun yerine konuyu belli bir düzenle işledim, konuları karıştırdım ve bölümlere serpiştirdim; böylece Kitabı defalarca okumaya, daha iyi öğrenmeye ve hafızanıza kazımaya zorlanacaksınız. Bu nedenle, Yüce Tanrı’ya şükredin ve sadık öğütlerimi ölüm gününüze kadar unutmayın. Böylece İlahi Bilgi ve Sihir sizin zenginliğiniz olacak ve Dünyada bundan daha büyük bir Hazine bulamazsınız. Kendi deneyimiyle öğrendiklerini size öğreten kişiye hemen itaat edin; ve Tanrım olan Tanrı’nın huzurunda size yalvarıyor ve rica ediyorum ki, aşağıdaki üç başlığı özet ve dokunulmaz biçimde uygulayın; bunlar, Bu sefil Dünyanın uçurumunu geçene kadar size rehberlik ve sınırlar sağlayacaktır:

(1) Tanrı, Sözü, tüm Emirleri ve Meleğinizin Öğütlerini kalbinizden ve zihninizden hiç çıkarmayın!

(2) Bütün Kötü Ruhların, Vasallarının ve Taraftarlarının ilan edilmiş düşmanı olun; hayatınızın tüm süresi boyunca onları yönetin ve kendi Hizmetkarlarınız gibi görün. Eğer size pakt, kurban, ita veya hizmet talep ederlerse, aşağılama ve tehdit ile reddedin.

(3) Tanrı’nın insanın kalbini bilebildiği aşikârdır; başka hiç kimse bunu yapamaz. Bu nedenle, bu bilgiyi vereceğiniz kişiyi bir süre sıkı şekilde sınayın. Onun yaşam tarzını ve alışkanlıklarını dikkatle gözlemleyin; konuyu onunla tartışın ve mümkün olan en açık biçimde, bunu İyi mi Yoksa Kötüye mi kullanacağını anlamaya çalışın. Ayrıca İşlemi verirken bir gün sadece bir öğün yiyerek oruç tutun; alan kişi de aynı şekilde oruç tutmalıdır; Üçüncü Bölüm ve diğer kısımlarda söylediklerimize de bakınız. Sağlık açısından bu şekilde oruç tutmak çok güç olursa, gerekiyorsa başka bir veya birkaç kişiyi kendi yerinize oruç tutup sizin için dua etmeleri karşılığında görevlendirebilirsiniz. Bunun tüm amacı, bu İşlemi Büyük Tanrı’nın Yüceliği için ve hem kendi hem de komşularınızın, dost veya düşman fark etmeksizin iyiliği için ve yaratılmış her şeyin yararı için vermek ve almaktır.

On altın Florin’i, parayı aldığınızda kendi ellerinizle, daha önceki Bölümlerde belirtildiği gibi Mezmurları bilen yetmiş iki yoksula dağıtacaksınız; bunu ihmal etmeyin, çünkü bu hayati bir noktadır. Ayrıca, İşlemi verdiğiniz kişiden, İşlemle uyumlu, hoş bir tatmin talep edin; ancak para talep etmeyin; çünkü bu durumda Kutsal Bilgi’den tamamen mahrum kalırsınız. Her yeni komut vermek istediğinizde, üç kez 90. Mezmuru, "Qui habitat in adjutorium Altissimi" "Yüceler Yücesi’nin yardımında oturandır" vb., tekrarlayacaksınız; bu Mezmurun o kadar büyük bir kudreti vardır ki, bunu anladığınızda şaşıracaksınız.

Eğer Yasa Tablolarıyla ilgili olarak Yaratanınızı incittiğinizi bilirsiniz, günahlarınızın genel itirafını Tanrı’ya yapmadan hiçbir işlem gerçekleştirmeyin; bunu ölüm gününüze kadar yerine getireceksiniz. Böyle hareket ederek Rabbin Merhameti sizden hiç ayrılmayacaktır. Bu Rabbe Övgü, Şan ve Onur olsun, bize verdiği armağanlar için. Amin!

İKİNCİ KİTABIN SONU.

Geri