5 Dakikalık Meditasyonlar

URUMHAMATAHAYİL

Yönetici
Katılım
5 Haz 2008
Mesajlar
7,096
Tepkime puanı
4,960
İş
Wellness Antrenör/Psikolog/ Sosyolog
Meditasyon, Derin düşünme olarak dilimize çevrilse de öz farkındalık ile ilgilidir.

Bedenimizin farkındalığı, düşüncelerimizin, duygularımın, olayların, hislerin, alışkanlıkları farkındalığı, özetle bizim evrene ait olan her şey olan ilişkimizin, bağlantımızın farkındalığına ulaşmak için varlığımızı yönlendirme çalışmalarıdır.

Sadece zihinsel bir faaliyet değildir. Beş duyumuz ve ötesi ile algılama ve farkındalık oluşmasıdır. Bazen tüm beden yavaşlar susma, durma noktasına gelir. Bazen de en aktif hali ile çalışır.

Meditasyon kadim bir bilgeliktir ve hala da gelişmeye devam etmektedir.

Wellness ile birlikte meditasyon kavramı da pratik bir özelik kazandı. Ruhani ve manevi gelişim, farkındalık esas temelleri ile devam ederken, modern insanın kısıtlı zamanında sağlıklı (ya da esenlik için de) olması için bugün modern tıbbın alternatif olarak gördüğü, aslında önleyici tıp diyebileceğimiz yaklaşımlar büyük özen kazındı. Asıl amaç hastalanıp (sağlıksızlaşıp) tedavi olmak değil, hastalanmamak olmalıdır.
Bilim adamları, wellness antrenörler, sporcular, güzellik uzmanları, kişisel gelişimciler ve daha fazlası bu esen yaşama üzerine aktif bir şekilde çalışmaktadır.
5 dakikalık meditasyonlar da bu anlattıklarım için önemli bir yere sahiptir.

Sessiz kalmak, biraz düşünmeyi bırakma, telaştan uzaklaşmak, bir olaya başka bir açıdan bakmak için kendi içimize dönmek, psikolojik olarak ihtiyaç duyduğumuz bir duyguyu ya da düşünceyi çekmek gibi pek çok pratik fayda için kullanabilir. İstediğim her yerde yapabiliriz.
Yapacaklarımız ise çok kolay.

 Gözlerinizi kapatmak, ( göz bandı kullana imkânınız var ise daha iyi olur.
 Sessiz bir ortamda kalmak (sessizlik yok ise kulaklık ile meditasyon müzikleri dinlemek.
 Mevcut ihtiyacınızı düşünmek odaklanmak, başka bir açıdan bakmak, gözlemci gibi uzaktan olayı yeniden değerlendirmek.
 Bir olumlamayı tekrar etmek.
 Mantra tekrar etmek ( matralar için araştırma yapınız) (İsteğe bağlı)
 Mudra kullanmak ( matralar için araştırma yapınız) (İsteğe bağlı)
 Mandala çizmek (mandalalar için araştırma yapınız) (İsteğe bağlı)
 Yönlendirmeli meditasyon videoları onları izleyerek ya da dinleyerek de yapabilirsiniz.
 

CLOUD

Kayıtlı Üye
Katılım
14 Ocak 2017
Mesajlar
55
Tepkime puanı
152
O an, aslında olman gereken yerdesindir. Gözlerini kapayıp maviyi, yeşili, Güneşi, yaprağın hışırtısını, toprağın nemini, çiçeğin kokusunu hayal ederek. Seni ne mutlu ediyorsa onu hayal ederek; dans ederek, çizerek....derinden, sessiz bir nefes ile hücrelerine ihtiyacı olanı sunarken; zihnini dinginliğe ulaştırarak, ruhunu da onu unutmadan yeni güne hazırlaman gerek. Çünkü zihin ister, ruh ise ihtiyaç duyar. Bu noktada meditasyon teknikleri, ruhumuzun ihtiyaçlarını giderebilmek için kullanabileceğimiz en etkili araçlardır. Yoga ile meditasyonu karıştırmamak gerek. Yoga; pek çok insanın fiziksel egzersiz olarak tanımladığı veya bildiği gibi sadece "Asana" lardan oluşmaz. Yoga; beden zihin ve ruhumuzun dengede olmasını sağlayabileceğimiz bir yaşam felsefesidir. Meditasyon ise bu süreçte kendimizi tanımamızı, gerçek kimliğimiz ile benlik bilinci kazanmamızı, daha yalın bir tanımlama ile zihnimizi saflaştırmamızı sağlar. Nereden nasıl başlamalıyım diye oluşabilecek sorulara bir cevap niteliğinde, sadece bakmayı öğrenerek başlanabilir. Arkasında önünde ne olduğunu düşünmeden, sessizce.
Gertrude Stein' in ünlü bir dizesindeki gibi " bir gül bir güldür bir güldür" Hayvanı, insanı, bitkiyi kalıplara sokmadan, sıfatlar ile ayrıştırmadan, ayırmadan özünde nasılsa öyle görmek, özündeki gibi bilmek.
Saygı ile ...Namaste
 
Üst