2020 Nisan- Mayıs Gök Olayları, Gök taşları, Tutulmalar Kılavuzu

Aisling

Kayıtlı Üye
Katılım
31 Tem 2016
Mesajlar
978
Tepkime puanı
1,487
Konum
HARİKALAR DİYARINDA
2020 Nisan Gök Olayları, Gezegenler


Merkür:
Gündoğumundan önce kısa sürelerle doğu ufkuna yakın olan gezegenin gözlenebilmesi için temiz bir gökyüzü ve yüksek bir gözlem yeri gerekecek. Ayın ortalarından sonra gökyüzündeki konumu Güneş’e yaklaşmaya başlayacak olan gezegenin gözlenmesi mümkün olmayacak.

Venüs: Ay boyunca günbatımından sonra batı gökyüzünün yine en parlak gezegeni olan Venüs üç saate varan sürelerle gökyüzünde kalacak. Ayın 26’sında gezegen Ay ile yakın görünecek.

Mars: Gözlem süresi yavaş yavaş artan gezegenin yüksekliği fazla olmasa da parlaklığı hafifçe artacak. Gezegen gece yarısından yaklaşık üç saat sonra doğudan yükselecek ve gündoğumuna kadar gözlenebilir olacak.

Jüpiter: Mars ve Satürn ile gökyüzünü paylaşan gezegen oldukça parlak ve gece yarısından yaklaşık 3 saat sonra doğudan yükseliyor olacak. Ay sonuna doğru parlaklığını hafifçe artıran gezegenin yüksekliği fazla olmasa da gözlem süresi dört saate kadar uzayacak. Ayın 15’inde sabaha karşı Satürn, Mars ve Ay ile birlikte gökyüzünde yakın görülebilecek.

Satürn: Ayın ilk günü gökyüzünde Mars’a oldukça yakın bir şekilde sabaha karşı doğudan yükselecek olan gezegenin parlaklığı fazla olmayacak. Günler ilerledikçe Satürn ve Jüpiter’in bulunduğu bölgeden uzaklaşacak olan gezegenin parlaklığı hafifçe artacak ve gündoğumuna kadar gözlenebilecek.


03 Nisan Merkür ve Neptün birbirine yakın konumda

07 Nisan Ay Dünya’ya en yakın konumunda (356.910 km)

15 Nisan Mars, Satürn, Jüpiter, Plüton ve Ay birbirlerine yakın konumlarda

16 Nisan Mars ve Ay birbirine yakın konumda

20 Nisan Ay Dünya’ya en uzak konumunda (406.435 km)

26 Nisan Venüs, Ay ve Aldebaran birbirlerine yakın konumlarda


2020 Mayıs Gök Olayları, Gezegenler

Merkür:
Gökyüzündeki konumu Güneş’e yakın olan gezegen ayın ortalarından sonra Güneş’in doğusuna geçmeye başlayacak. Ayın son haftasından itibaren akşamları günbatımından hemen sonra temiz bir gökyüzünde batı ufkunda parlak Venüs’ün yakınlarında kısa sürelerle gözlenebilecek.

Venüs: Yine muhteşem parlaklığı ile günbatımından sonra batı bölgesinin tek gezegeni olan Venüs’ün gökyüzündeki konumu yavaş yavaş Güneş’e yaklaşmaya başlayacak ve ay sonuna doğru gözlenmesi oldukça zorlaşacak.

Mars:
Gündoğumundan yaklaşık üç saat önce doğudan yükselecek gezegenin parlaklığı fazla olmasa da ay boyunca sabaha kadar gökyüzünde kalacak. Gezegene doğu gökyüzünde Satürn ile Jüpiter eşlik edecek ve ayın 15’inde Ay ile güzel bir yakınlaşması olacak.

Jüpiter:
Ayın başında gece yarısından bir saat sonra yakınındaki Satürn ile birlikte doğudan yükselecek. Gezegen gündoğumuna kadar parlak bir şekilde gözlenebilecek ve ayın sonlarına doğru gece yarısında doğmaya başlayacak. Ayın 13’ünde Ay ve Satürn ile güzel bir üçlü olacaklar.

Satürn: Ayın ilk günlerinde gece yarısından yaklaşık bir saat sonra doğudan parlak Jüpiter ile yükselecek olan gezegen gündoğumuna kadar gökyüzünde kalacak. Günler ilerledikçe batıya doğru hareketini sürdürecek gezegen ayın son haftasında artık gece yarısında doğmaya başlayacak.

06 Mayıs
Ay Dünya’ya en yakın konumunda (359.655 km)

13 Mayıs Satürn, Jüpiter, Plüton ve Ay birbirlerine yakın konumlarda

15 Mayıs Mars ve Ay birbirine yakın konumda

18 Mayıs Ay Dünya’ya en uzak konumunda (405.580 km)

22 Mayıs Merkür ve Venüs birbirine çok yakın konumda


2020 Güneş- Ay Tutulmaları

05-06 Haziran 2020 Parçalı Ay Tutulması:
Ülkemizden gözlenebilecek 2020 yılının ikinci Ay tutulması ise Türkiye Saati ile 20.43 – 00.06 saatleri arasında gerçekleşecek. Tutulma ayrıca Avustralya, Antarktika, Asya, Afrika, Avrupa, Hint Okyanusu, Atlantik Okyanusu’nun güneyi ve Pasifik Okyanusu’nun batısından gözlenebilecek. Tutulmanın ortası Türkiye Saati ile 22.25’te gerçekleşecek.

21 Haziran 2020 Parçalı Güneş Tutulması: Genel Zaman ile 03.46 – 09.34 saatleri arasında gerçekleşecek bu tutulma ülkemizden de gözlenebilecek. Bazı illere göre tutulmanın zamanları (Türkiye Saati) aşağıdaki tablodan görülebilir. Ülkemiz bu tutulmanın merkez hattında olmadığından Güneş’in az bir kısmı Ay tarafından örtülecek. Bu tutulmanın merkez hattı Afrika, Arabistan, Hindistan, Çin ve Tayvan topraklarından geçecek.

05 Temmuz 2020 Parçalı Ay Tutulması: Ülkemizden görülemeyecek bu tutulma Genel Zaman ile 03.04 – 05.55 saatleri arasında gerçekleşecek. Tutulma Afrika’nın büyük bölümü, Avrupa’nın batısı, Antarktika, Kuzey ve Güney Amerika ile Atlantik Okyanusu’ndan gözlenebilecek.

30 Kasım 2020 Parçalı Ay Tutulması: Ülkemizden görülemeyecek bu tutulma Genel Zaman ile 07.30 – 11.56 saatleri arasında gerçekleşecek. Tutulma Avrupa’nın kuzey batısı, Kuzey ve Güney Amerika, Avustralya, Asya, Atlantik Okyanusu’nun kuzeyi ve Pasifik Okyanusu’ndan görülebilecek.

14 Aralık 2020 Tam Güneş Tutulması: Ülkemizden görülemeyecek bu tutulma Genel Zaman ile 13.34 – 18.53 saatleri arasında gerçekleşecek ve Güney Amerika, Antarktika, Pasifik Okyanusu, Atlantik Okyanusu’nun güneyi ve Afrika’nın güneydoğusundan görülebilecek. Tutulmanın tam olarak görülebileceği tek kara parçası ise Güney Amerika (Arjantin) olacak.

*Genel Zaman: Greenwich Zamanı (Türkiye Bölge Zamanı- 3 saat)



Göktaşı Yağmurları

Quadrantid
(Dörtlük) 2-3 Ocak (40 saat süreyle)

Lyrid (Çalgı) 22-23 Nisan (20 saat süreyle)

Eta Aquarid (Eta Kova) 5-6 Mayıs (60 saat süreyle)

Delta Aguarid (Delta Kova) 27-28 Temmuz (20 saat süreyle)

Perseid (Perse) 12-13 Ağustos (60 saat süreyle)

Orionid (Avcı) 20-21 Ekim (20 saat süreyle)

Leonid (Aslan) 17-18 Kasım (15 saat süreyle)

Geminid (İkizler) 13-14 Aralık (120 saat süreyle)



Kaynak: Tübitak Ulusal Gözlemevi 2020 Gök Olayları Yıllığı



 
Üst