Rüya süresi ne kadardır?

alin

Kayıtlı Üye
Katılım
9 Ara 2010
Mesajlar
723
Tepkime puanı
338
Konum
İstanbul
Rüyaların sırrı hala tam çözülebilmiş değil, öyle ki kimi bilim adamları rüya saniyeleri hakkında bile karşıt görüş sunuyorlar. İşte iki ayrı kaynaktan, en uzun 90 saniye rüya görebiliriz diyen tezle, yarım saat rüya görülebilir diyen görüş:
En uzun rüya 6 saniyemidir?eğer öyle ise biz rüyalarımızı neden uzun görüyor gibi hissediyoruz?
Ekli dosyayı görüntüle 2088

Rüyaların çok büyük bir kısmını, uykunun evrelerinden biri olan REM döneminde görüyoruz. Ender de olsa uykunun REM dışında kalan evrelerinde de rüya görebiliyoruz. REM dışı rüyalarımız genellikle günlük hayatımızda içinden geçtiğimiz olaylarla bağıntılıyken, REM dönemi rüyaları bize garip gelen ve mantığın dışında kalan olaylarla örüntülü oluyor. REM döneminde uykularından uyandırılan deneklerin yaklaşık 90%ı rüyalarını hatırlayabiliyorlar. REM evresi sırasında görülen rüyalar REM dönemi süresiyle benzerlik gösteriyor- ki bu noktada 10 ile 30 dakika arasında sürebileceklerine dikkat çekiliyor. Herhangi sağlıklı bir kişi için ilk REM evresinin uykuya daldıktan yaklaşık 90 dakika sonra deneyimlendiğini biliyoruz. Bu durumda her birimiz, her gece yaklaşık olarak 4 ila 6 REM evresi geçirmiş oluyoruz. Uykuya daldıktan sonra gelen ilk REM dönemi genellikle beş dakika sürecek kadar kısa oluyor. Ancak uykunun ilerleyen saatlerinde REM evresinin süresi de uzuyor. Uykumuzun ortalarında gördüğümüz bir rüya ise genellikle 25 dakika kadar sürüyor. Pek çoğumuz uyandığımızda, rüyalarımızın 25 dakikadan çok daha fazla sürdüğü izlenimine kapılıyoruz. Sanki tüm gece aynı rüyayı görmüşüz gibi hissediyoruz. Çünkü bilim çevrelerince ortaya atılan fikirlere göre REM evresinde gördüğümüz bir rüyayı onu takip eden REM dışı evrelerde de düşünmeye devam ediyoruz. Bir sonraki REM dönemi geldiğindeyse aynı olay örgüsünü tekrar seçip rüya olarak görmeye devam ediyoruz. Bu da bizde aynı rüyayı tüm gece boyunca görmüşüz algısı yaratıyor. Hâlbuki en uzun REM evresi yaklaşık 30 dakika süren sonuncu REM evresi. Öyleyse en uzun rüyamızın da 30 dakika sürmesi gerekiyor. Ancak bu süreye ters düşen iki ayrı durum bulunuyor. İlki tekrar eden rüyalar. Tekrar eden rüyalarda kişi sürekli birbirine benzer rüyalar görüyor. Bu tip rüyalar yalnızca uykunun son evresinde gerçekleşiyor ve 45 dakika sürebiliyor. İkinci aykırı durum ise gerçek gibi rüyalar. Gerçek gibi rüyalarda, kişi uyandıktan sonra birkaç dakika gördüğünün rüya mı yoksa gerçek mi olduğuna dair bir bocalama dönemi yaşıyor. Bu tip rüyaların da süresi 30 dakikayı aşabiliyor.

Öyleyse diyebiliriz ki gördüğümüz rüyalar 6 saniye sürecek kadar kısa değil. Ortalama olarak 10 ila 25 dakika sürüyorlar. Ancak REM dönemi süresince gördüğümüz bu rüyaları REM dışı evrelerde de sürekli düşünmeye devam ettiğimizden uyandığımızda sanki tüm gece boyunca aynı rüyayı görmüşüz algısına kapılıyoruz.
Alıntı..


Rüya kaç saniye sürer

Her gece uyurken bircok rüya görürüz.Hatta yüzlerce veya binlerce...Biliyorum bu rakam cok fazla.Saatlerce gördüğümüzü sandıgımız bir rüyayı aslında en fazla 90 saniye sürdüğünü biliyor musunuz?

Bilim adamları rüyanın süresi üzerinde kesin bir sonuca varamadılar. Bir kısmı birkaç saniye sürdüğünü iddia ederken bazıları da saatlerce devam eden rüyaların mevcut olduğu fikrinde ısrar etmekteydiler. Bu tartışmalar devam ederken, Dr. B. Klein adında Amerikalı bir bilim adamı yardımcıları ile birlikte hummalı çalışmalara koyuldu. Gönüllü olarak seçtiği bazı kimseleri hipnotize ederek uyuttu. Belli bir süre sonra uyandırıp rüyalarını dinledi. Neticede, bir rüyanın yirmi saniyeyi geçmeyecek kadar kısa sürdüğünü tespit etti. İşin enteresan tarafı şuydu ki ; uyandırdığı gönüllüler üç beş saniye süren rüyalarını saatlerce anlatabiliyorlardı. Hatta bir kısmının rüyası yazılsa ortaya kalınca bir macera romanı çıkabilirdi. Dr. Klein yılmadan tecrübelerini sürdürdü. Bu iş üzerinde sarf ettiği pek çok mesai sonunda vardığı netice; en uzun rüyanın doksan saniyeyi geçirmediği idi. Bu konudaki çalışmaların ardı arkası kesilmedi. Chicago Üniversitesi uzmanlarından Dr. Kleitman ve öğrencisi Aserinsky 1953 yılında geniş çapta çalışmalara başladılar. Objektif deneylerini daha sonra nörofizyolojik sahada devam ettirdiler. Dr. Kleitman otuz yıldan beri kendisini rüyadan mahrum etme denemeleri yapmaktaydı. Fakat hiç bir zaman bir haftadan fazla tahammül gösterememişti. Otuz yıllık çalışması aradığı sonucu vermeyince başkaları üzerinde değişik denemeler yapmaya başladı. Deneyin sonunda , rüya esnasında kısa ve uzun süren süratli göz hareketlerine şahit oldu. Denemeye tabi tuttuğu kimseleri, göz hareketlerinin başladığı ve bittiği devrenin muhtelif bölümlerinde uyandırdı. Böylece her defasında kişilerin rüya görmekte olduğunu öğrenmiş oldu. Bu tespitin doğruluğunu ilim çevrelerine delilleriyle sunmak gereğini duydu. Ömrü boyunca hiç rüya görmediklerini iddia eden kimseleri toplayıp onlar üzerinde tecrübeler yaptı. Göz hareketlerinin başladığı anda uyandırdığı bu kimseler hayret ve şaşkınlık içinde ilk defa rüya gördüklerini söylediler.

rüya tabirleri
Dr. Kleitman bundan şu sonucu çıkardı. Herkes rüya görmekte, fakat bazı kimseler rüyalarını hatırlayamamaktadır. Rüyanın objektif olarak en kuvvetli delili ise uyumakta olan kimsenin süratli göz hareketleridir.
Alıntı
 

BeLLa91

Kayıtlı Üye
Katılım
15 Kas 2010
Mesajlar
890
Tepkime puanı
268
İş
Asistan, öğrenci
Dr. Klein noktayı koymuş. Fakat bazı rüyaların özellikle kabusların insana 90 saniye değil 90 saat gibi gelmesi de aşikar.
 

furkan40

Banlı Kullanıcı
Katılım
9 Tem 2011
Mesajlar
180
Tepkime puanı
10
Boyutlarda zaman kavramı farklıdır diye biliyorum ben. Rüyalar alemi olarak bir alem var mı yoksa sadece beynimizin kurduğu bir görüntü mü?
 

HrrYpTTr

Kayıtlı Üye
Katılım
29 Eki 2011
Mesajlar
59
Tepkime puanı
2
Konum
Godric's Hollow
İş
Ohuyom Ben Yaa !
90 saniye bir rüya için çok olabilir bence. Gerçi kişiden kişiye değişir. Herkesin gördüğü rüya sayısı farklı ama ben ya bir ya da iki rüya görürüm ve tahmini süresi de 3 ile 5 saniye arası birşeydir diye düşünüyorum. Çok kısa oluyor genellikle. Ama gerçekten çok ilginç. 7-8 saat uyuyorsunuz ve size 3-5 saniyelik birşey gibi geliyor.
 
Üst